Masz doświadczenie z takim silnikiem czy tylko wróżysz z fusów :evil:
OCTAVIA 1.2 TSI - RZETELNA INFORMACJA
Zwiń
X
-
W przypadku silnika 1.4 TSI nie ma szans żeby na trasie zejść poniżej 6l przy "normalnej" jeździe. Realne wartości to 6,5 - 7l. I piszę to z własnego doświadczenia i przejechaniu 10000 km. A wartości rzędu 5 - 5,5l to można uzyskać jadąc na trasie z prędkością przelotową 70- 80 km/h, co według mnie jest lekką paranoją. Ale to tylko moje subiektywne zdanie.
A tak poza tym to szkoda chyba zaraz zamknie ten wątek :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Ja odniosę się do silnika 1.2 TSi. Jeżdziłem podczas jazdy testowej Yeti, a wczesniej pare razy jechałem Octavia II 1.6 kolegi. I z mojego krótkiego porównania wychodzi, że wyraźnie 1.2 TSi jest szybsze i bardziej elastyczne niż 1.6. Zakładając, że Yeti jeżdzi co najmniej tak jak Octavia lub gorzej przez opory powietrza, to 1.2 TSi mnie zadziwił in +. Yeti miało skrzynie 6 biegowa, nie wiem jak ma Octavia. Nie czuć kopa jak w dieslu, ale dajesz buta i auto ciągnie równo, osiągając zakładane prędkości na biegach podobnie do Octavii I 2.0 benz, która jezdziłem wcześniej, a która to z kolei miała osiągi przyśpieszeń jak TDi 110KM.
Stąd 1.2 TSi to wg. mnie bardzo fajny silniczek. Pozostaje kwestia awaryjności.
Podczas testu spalania chwilowe, podczas przyśpieszeń i jazdy dynamicznej wyswietlały się analogiczne jak dla 1.6, ale już jazda spokojna 80-100 na 5 lub 6 biegu pokazywało spalanie 5 lub 5 z groszami, więc również dobrze.Była O1 jest F2.
Komentarz
-
-
Hmmm... od czego zaczac. Moja kobita od kwietnia jezdzi Polo z tym motorkiem. Silniczek zacny! Swietnie ciagnie i jest bardzo elastyczny. W temacie spalania...Auto jezdzi glownie w miescie Wawa, chociaz twierdzenie, ze jezdzi to lekkie naduzycie. Jazda latem na wlaczonej klimie non stop, ruch miejski, to ~7.8l/100km. Pofatygowalismy sie tym autkiem raz w trase 400km, i ja jechalem, a lekkiej nogi nie posiadam auto spalilo 6.5litra... a w drodze powrotnej jechalem do 130km/h, bez palowania, naglego przuspieszania bylo 5.6litra. W temacie "spozycia" mowie o wskazaniach kompaNiektorzy sie mocno dziwili co to za "bzdziocha", ktorej nie moga sie z ogona pozbyc
Auto mniejsze niz octa wiec dolozcie sobie troche do tych danych
Co do awaryjnosci? Tego nie wie nikt. Jest to swietny motorek, nowy, wbrew pozorom z kilkoma ciekawymi rozwiazaniami technicznymi wiec zakladam, ze bedzie sie dobrze sprawowal, jezeli tylko bedzie dobrze "utrzymywany".
Zdroofki 4All
Komentarz
-
-
Dziś przyprowadziłem bratu z salonu OII FL 1.2TSI. Spalanie mnie mile zaskoczyło. Przy wyzerowaniu średniego spalania po zatankowaniu i dotarciu na miejsce komputer pokazywał mi 6.0l/100km na odcinku 65km. Średnia prędkość wg kompa to chyba 52km/h. Jazda spokojna o ile nie delikatna na kołach letnich 195/65R15. Muszę teraz przejechać się swoją OII 1.9TDI ten sam odcinek w podobnym stylu jazdy aby mieć porównanie.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBIm niższe obroty tym niższe spalanie.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loydWidocznie niektórzy muszą do tego mieć komputer.Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AdamBZamieszczone przez loydWidocznie niektórzy muszą do tego mieć komputer.
Komentarz
-
Komentarz