[O2] 1.4 TSI vs 1.8 TSI - odczucia posiadaczy/użytkowników

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piramida
    RS
    • 2009
    • 12222
    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Tichy
    piramida, a w swoim 2.0 TDI nie odczuwasz różnicy przy obciążeniu? Bo ja miałem 2-litrowego diesla i też było czuć, że jest obciążony...
    kiedys odczuwałem, teraz już nie za bardzo, przy tej mocy i momencie idzie jak zły :wink:
    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• pgolik
      Drive
      • 2011
      • 96
      • Octavia II (1Z3)
      • CDAA 1.8 TSI 160 KM

No, ja już zdecydowałem. Pomogło to, że u Danielcia 1.8 ze wszystkimi opcjami, z których nie chciałem rezygnować zmieściła mi się w budżecie. Będzie 1.8 (w lutym)
      1.4 jechałem, po początkowym zachwycie (po przesiadce ze słabej Fabki) wrażenia niezłe, ale nie powalające. Dobry silnik, starcza i tyle. Z 1.8 liczę na radość z jazdy, ktora nie przejdzie w tydzień po zakupie.
      A po rabatach różnica w cenie między tymi silnikami nie jest aż tak znaczna, jak w katalogu (na 1.8 większy).

Komentarz

• Ayu
        RS
        • 2009
        • 4154

Zamieszczone przez pgolik
        Z 1.8 liczę na radość z jazdy, która nie przejdzie w tydzień po zakupie.
        Szczerze Ci powiem, że po roku jazdy trzeba szukać "dodatkowych wrażeń" bo tej mocy to tak wiele za wiele nie jest
        Druga sprawa to przyzwyczajenie.

Komentarz

• Zorr
          RS
          • 2011
          • 2110

Zamieszczone przez hotrain
          Z 1.8 liczę na radość z jazdy, która nie przejdzie w tydzień po zakupie.
          Szczerze Ci powiem, że po roku jazdy trzeba szukać "dodatkowych wrażeń" bo tej mocy to tak wiele za wiele nie jest
          Druga sprawa to przyzwyczajenie.
          jest na to inna tańsza metoda. Trzeba sobie kupić drugi tani i słaby samochodzik np.: Nissan Micra 1.0 (ewentualnie, zamiast kupować, można poprosić kogoś znajomego o pozwolenie na przejechanie się takim samochodem)
          Zapewniam, że po takiej 1 przejażdżce, wsiadając do 1.8TSI znowu poczujecie się jak królowie szos.
          Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
          Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• Kaziunciu
            Drive
            • 2010
            • 85

piramida, przy pustym aucie jest ok, 1,4 to bardzo przyjemne auto do jazdy ale bez rewelacji.

Komentarz

• matwrc
              Ambiente
              • 2010
              • 235

1.4 jechałem, po początkowym zachwycie (po przesiadce ze słabej Fabki) wrażenia niezłe, ale nie powalające. Dobry silnik, starcza i tyle. Z 1.8 liczę na radość z jazdy, ktora nie przejdzie w tydzień po zakupie.
              Ale też nie licz, że będziesz taki podniecony cały rok :P
              Prawda jest taka, że do (prawie) każdej mocy kierowca dość szybko się przyzwyczaja, co najlepiej odczuwa się, kiedy przesiądziesz się do słabszego auta.
              Ja ostatnio zaliczyłem krótką przejażdżkę benzynowym aurisem (nie wiem ile dokładnie, ale około 100KM). Moje pierwsze wrażenie: coś nie tak, auto nie jedzie.
              Żeby nie było tak kolorowo, byłem też swego czasu z kolegą na jeździe testowej nową BMW 335i (306KM). Kiedy wróciłem za kółko swojej skody miałem podobne odczucia jak wcześniej w aurisie...

Napiszę coś, czego większość posiadaczy 1.8 TSI tutaj nie pisze... po niecałym roku użytkowania 160 koni nie robi takiego wrażenia i gdybym jeszcze raz mógł wybierać chyba wolałbym dopłacić do DSG.

P.S.
              Pewnie gdybym od początku miał 1.4 TSI DSG, to wolałbym większą moc w manualu - wszędzie dobrze tam, gdzie nas nie ma...

Komentarz

• macieq112
                Classic
                • 2010
                • 17

A jak bys widzial Family Plus

Zamieszczone przez Kaziunciu
                Ja wybrałem 1,8TSi, Elegance, i powiem tak silnika bym nie zamienił za chiny na 1,4TSi, jechalismy na wakacje z kolegą ja swoim on swoim 1,4TSi na chwile sie zamieniliśmy na trasie, dodam że auta były załadowane na maks czyli 2 osoby dorosłe+2 dzieci+ bagażniki pod sufit, oba auta niemalże szorowały podwoziem po asfalcie. I powiem tak po zamianie kumpel stwierdził że po powrocie do domu idzie do salonu zmienić auto, i tak też zrobił.
                Spalanie przy takim obiciązeniu było mniejsze w 1,8TSi na tej trasie nad morze. Wyprzedzanie z silnikiem 1,4TSi przy tym obiążeniu zapomnij gorzej niż 1,6mpi.(bez obciążenia).
                Ja osobiście powiem tak radio wcale nie jest aż takie dobre a te 8 głośników zapomnij żadna rewelacja.
                Gdybym miał wybrać jeszcze raz to wziałbym wersje Ambiente.

pozdrawiam.
                Tu piszesz ze o wersji Elegance vs Ambiente. A jestem ciekawy opini 1.8 TSI Elegance vs. 1.8 TSI Family Plus ?

Silnik tylko troche slabszy (150 KM), ale wydaje mi sie ze to nieodczuwalne.

Roznica wd cennika 8300 PLN taniej Family Plus. Wyposazenie mozna dolozyc Climatronic (1800 PLN), Kiera skorzana/sterow radiem/Maxi dot (2000 PLN), schowek na okulary (150 PLN). i jak dla mnie wychodzi "prawie" to samo, a 4350 PLN zostaje w kieszeni.

Tylko cos malo slychac o tych Family plus, cos z nimi nie tak etc. ?

Pytam bo tez chce wziac Octawie 1.8 TSI Kombi. Bylem dzis sie przejechac- rewelacja, wczesniej jezdzilem 1.4 TSI- byl ok, ale ten 1.8 TSI jednak duzo fajniejszy. No i ta wersja wyposazenia Family plus dosc mnie przekonuje ? pozdr Maciek

Komentarz

• _tm_
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 2333
                  • Superb III (3V3)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                  • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                  • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez matwrc
                  Napiszę coś, czego większość posiadaczy 1.8 TSI tutaj nie pisze... po niecałym roku użytkowania 160 koni nie robi takiego wrażenia
                  Powiem więcej, prawie 240KM też po pewnym czasie nie robi wrażenia i chciałoby się więcej :szeroki_usmiech.
                  S3 SL 2.0 TSI DSG 4x4 [355KM@461Nm] 2018-... link
                  Alfa Romeo Stelvio AT8 Q4 [280KM@470Nm] 2018-... link
                  -------------------------------------------------------------------------
                  O3 RS 2.0 TSI DSG [313KM@439Nm] 2016-2018 link
                  O2 1.8 TSI DSG [237KM@345Nm] 2009-2014
                  O1 1.9 TDI [207KM@389Nm] 2004-2010

Komentarz

• piramida
                    RS
                    • 2009
                    • 12222
                    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez _tm_
                    Napiszę coś, czego większość posiadaczy 1.8 TSI tutaj nie pisze... po niecałym roku użytkowania 160 koni nie robi takiego wrażenia
                    Powiem więcej, prawie 240KM też po pewnym czasie nie robi wrażenia i chciałoby się więcej :szeroki_usmiech.
                    jest na to lekarstwo :wink: :diabelski_usmiech

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• _tm_
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2004
                      • 2333
                      • Superb III (3V3)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                      • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez piramida
                      Zamieszczone przez _tm_
                      jest na to lekarstwo :wink: :diabelski_usmiech
                      Wiem - http://sevencoins.pl/2011/06/11/1-8-...e-3-wykonanie/ :szeroki_usmiech

Komentarz

• leszekmw
                        RS
                        • 2005
                        • 5356

i gdybym jeszcze raz mógł wybierać chyba wolałbym dopłacić do DSG.

P.S.
                        Pewnie gdybym od początku miał 1.4 TSI DSG, to wolałbym większą moc w manualu - wszędzie dobrze tam, gdzie nas nie ma...
                        +
                        od paru miesięcy mam 1.4 tsi i też twierdzę że ten silnik powinien mieć dsg w serii .
                        O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                        GVI 1.4TSI
                        LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                        tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• hubert
                          Ambiente
                          • 2006
                          • 119

Mi 160km starczyło na miesiąc :lol: ,i rura do MT Piaseczno :szeroki_usmiech
                          X1 20d s-drive m-pakiet i Ducato 100 Multijet...Skode miło wspominam

Komentarz

• Mihau
                            RS
                            • 2009
                            • 7460
                            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez _tm_
                            Na takie przyrosty to już chyba DSG Cie blokuje, nie?
                            O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• _tm_
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 2333
                              • Superb III (3V3)
                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                              • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez Mihau
                              Zamieszczone przez _tm_
                              Czemu ? Tam jest moment 362Nm, a to tylko 17Nm więcej niż obecnie u mnie. Myślę, że skrzynia to wytrzyma :diabelski_usmiech.

Komentarz

• piramida
                                RS
                                • 2009
                                • 12222
                                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez _tm_
                                Zamieszczone przez Mihau
                                Zamieszczone przez _tm_
                                Czemu ? Tam jest moment 362Nm, a to tylko 17Nm więcej niż obecnie u mnie. Myślę, że skrzynia to wytrzyma :diabelski_usmiech.
                                ale ten leon jakoś specialnie nie jezdzi, moment ma zmniejszony bo sprzęgło nie domagało, jakaś korekta była jeszcze w planach, w Ułężu kręciło czasy około 14.5 a jak wracalimy do Krakowa razem do trochę pobawilismy sie na dwupasmowej obwodnicy i od około 140-190 jechalismy równo mimo 70 konnej różnicy, kierowca leona sam bym zdziwiony że mimo takiej róznicy w mocy szału nie ma.

Komentarz

• _tm_
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2004
                                  • 2333
                                  • Superb III (3V3)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                  • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                  • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez _tm_
                                  Zamieszczone przez Mihau
                                  Zamieszczone przez _tm_
                                  ale ten leon jakoś specialnie nie jezdzi, moment ma zmniejszony bo sprzęgło nie domagało, jakaś korekta była jeszcze w planach, w Ułężu kręciło czasy około 14.5 a jak wracalimy do Krakowa razem do trochę pobawilismy sie na dwupasmowej obwodnicy i od około 140-190 jechalismy równo mimo 70 konnej różnicy, kierowca leona sam bym zdziwiony że mimo takiej róznicy w mocy szału nie ma.
                                  Możliwe, nie jechałem nim, ale na papierze moc robi wrażenie. Ja tam wierzę, że jak Rogalotti wysteruje K04 to auto będzie jeździło dobrze .

Komentarz

• piramida
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 12222
                                    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez _tm_
                                    Zamieszczone przez _tm_
                                    Zamieszczone przez Mihau
                                    Zamieszczone przez _tm_
                                    Możliwe, nie jechałem nim, ale na papierze moc robi wrażenie. Ja tam wierzę, że jak Rogalotti wysteruje K04 to auto będzie jeździło dobrze .
                                    u ciebie dsg robi niezłą robotę, rogal też nie odwali fuszery, leon był robiony u CS i z tego co wiem to oni piszą bezpieczne programy i nie przesadzają z momentem więc pewnie przez niezbyt wysoki moment ten leon jakos specialnie nie jezdzi?

Komentarz

• Mihau
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 7460
                                      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

_tm_, w takim razie czekamy na wyniki

Komentarz

• _tm_
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 2333
                                        • Superb III (3V3)
                                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                        • CDAA 1.8 TSI 160 KM
                                        • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez Mihau
                                        _tm_, w takim razie czekamy na wyniki
                                        Najpierw program w Yeti, a dopiero później może będę coś kombinował z Octavią.

Komentarz

• macieq112
                                          Classic
                                          • 2010
                                          • 17

A jak bys widzial Family Plus: jeszcze raz

A jak bys widzial Family Plus

--------------------------------------------------------------------------------

Kaziunciu napisał/a:
                                          Ja wybrałem 1,8TSi, Elegance, i powiem tak silnika bym nie zamienił za chiny na 1,4TSi, jechalismy na wakacje z kolegą ja swoim on swoim 1,4TSi na chwile sie zamieniliśmy na trasie, dodam że auta były załadowane na maks czyli 2 osoby dorosłe+2 dzieci+ bagażniki pod sufit, oba auta niemalże szorowały podwoziem po asfalcie. I powiem tak po zamianie kumpel stwierdził że po powrocie do domu idzie do salonu zmienić auto, i tak też zrobił.
                                          Spalanie przy takim obiciązeniu było mniejsze w 1,8TSi na tej trasie nad morze. Wyprzedzanie z silnikiem 1,4TSi przy tym obiążeniu zapomnij gorzej niż 1,6mpi.(bez obciążenia).
                                          Ja osobiście powiem tak radio wcale nie jest aż takie dobre a te 8 głośników zapomnij żadna rewelacja.
                                          Gdybym miał wybrać jeszcze raz to wziałbym wersje Ambiente.

pozdrawiam.

Tu piszesz ze o wersji Elegance vs Ambiente. A jestem ciekawy opini 1.8 TSI Elegance vs. 1.8 TSI Family Plus ?

Silnik tylko troche slabszy (150 KM), ale wydaje mi sie ze to nieodczuwalne.

Roznica wd cennika 8300 PLN taniej Family Plus. Wyposazenie mozna dolozyc Climatronic (1800 PLN), Kiera skorzana/sterow radiem/Maxi dot (2000 PLN), schowek na okulary (150 PLN). i jak dla mnie wychodzi "prawie" to samo, a 4350 PLN zostaje w kieszeni.

Pytam bo tez chce wziac Octawie 1.8 TSI Kombi. Bylem dzis sie przejechac- rewelacja, wczesniej jezdzilem 1.4 TSI- byl ok, ale ten 1.8 TSI jednak duzo fajniejszy. No i ta wersja wyposazenia Family plus dosc mnie przekonuje ? pozdr Maciek

Czy ktorys z kolegow ma jakies komentarze do powyzszego ?

Komentarz

• zwirek75
                                            Ambiente
                                            • 2009
                                            • 105

Zamieszczone przez _tm_
                                            Zamieszczone przez Mihau
                                            Zamieszczone przez _tm_
                                            Ech, robiliśmy jedną próbę a mówiłem Ci, dlaczego nie jedzie - był kłopot z doładowaniem w pewnych sytuacjach i auto wymagało strojenia Jest to już poprawione. Plus pare innych rzeczy jest i wiecej mocy i wiecej momentu.
                                            Czas jaki wykręciłem to 14.36, więc w porównaniu do Twojego 14.9 jest różnica
                                            Tomek

Komentarz

• piramida
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 12222
                                              • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez zwirek75
                                              Zamieszczone przez _tm_
                                              Zamieszczone przez Mihau
                                              Zamieszczone przez _tm_
                                              Ech, robiliśmy jedną próbę a mówiłem Ci, dlaczego nie jedzie - był kłopot z doładowaniem w pewnych sytuacjach i auto wymagało strojenia Jest to już poprawione. Plus pare innych rzeczy jest i wiecej mocy i wiecej momentu.
                                              Czas jaki wykręciłem to 14.36, więc w porównaniu do Twojego 14.9 jest różnica
                                              to fajnie że temat ogarnięty, czuć teraz różnice? Pewnie sie kiedyś w Krakowie ustawimy jak zrobi sie ciepło

P.S. posidasz obecny wykresik?

Komentarz

• Mihau
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 7460
                                                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

macieq112, poprostu mało osób wybiera tą wersję wyposażenia i już, bo IMO całkiem fajnie jest dobrane wyposażenie. a druga sprawa to moze ludzie wolą dołożyć, bo family to chyba jest jakoś pomiędzy. biente, a Elegance.

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

Zamieszczone przez macieq112
                                                  Zamiast 1.6TDI chcialem brac ten 2.0TDI 110KM - ale jest jeden problem w tym F+ - nie mozna zamowic DSG :wink:
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Zorr
                                                    RS
                                                    • 2011
                                                    • 2110

Zamieszczone przez Mihau
                                                    macieq112, poprostu mało osób wybiera tą wersję wyposażenia i już, bo IMO całkiem fajnie jest dobrane wyposażenie. a druga sprawa to moze ludzie wolą dołożyć, bo family to chyba jest jakoś pomiędzy. biente, a Elegance.
                                                    jak 10miesięcy temu kupowałem Octę to nie było wersji Family oraz silnika 1.8TSI 150KM, więc raczej tutaj upatrywałbym główną przyczynę, braku doświadczeń z tą konfiguracją.
                                                    Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                                    Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

Pracuję...