[O2] 1.4 TSI - wrażenia z eksploatacji

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • idas
    Elegance
    • 2006
    • 828

Czy ktos juz samodzielnie wymienial filtr paliwa? Trudne to?
    VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
    VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• BADYL
      RS
      • 2011
      • 2398
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

odgrzewam troszkę temat :wink: Tylko nie dawajcie mi zaraz opru...za moje pytanie :szeroki_usmiech Powiedzcie mi proszę czy obecnie wychodzące auta (nie tylko skody) z silnikiem 1.4TSI 122km są pozbawione wad "wieku dziecięcego" :?: Tzn. czy koncern poprawił już wady dot. rozrządu :?:
      nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• Eidos71
        RS
        • 2011
        • 2050
        • Octavia II (1Z3)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

BADYL - podobno od maja 2010 r. problem związany z nastawnikiem rozrządu został rozwiązany. Jak to jest w praktyce - czas pokaże. Generalnie osobiście jestem na razie bardzo zadowolony z silnika w swoim autku (dopiero 8.000 km przelatane), żadnych objawów jakichkolwiek usterek nie zaobserwowałem... Znajomi mają od ponad roku Golfa VI z tym silnikiem i również (jeżeli chodzi o silnik) nie narzekają.
        Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
        MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• BADYL
          RS
          • 2011
          • 2398
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Eidos71, dzieki za odpowiedźpewnie nastepne autko kupię właśnie z tym silnikiem lub 1.8tsi :wink: ale to jest nuta przyszłości mimo mto muszę zapamiętać, by szukać auta z drugiej połowy roku 2010 pozdrowinka

Komentarz

• słoń
            Elegance
            • 2010
            • 777

Eidos71, BADYL, fure mam z pażdziernika 2010 nalatane 29kkm i przy odpaleniu zaczął mi terkotać... tak że chyba nic nie rozwiązali

Komentarz

• BADYL
              RS
              • 2011
              • 2398
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BKD 2.0 TDI 140 KM

słoń, no to porażka :? kurcze a Tobie wspołczuje

Komentarz

• idas
                Elegance
                • 2006
                • 828

Albo zaczynacie slyszec jakies pierdoly... :roll:
                Nie mamy chyba zadnego przypadku, gdzie komu z tego powodu cos sie popsulo, ale temat tak zaczyna ewoluowac, ze terkocze tu...terkocze tam...przy odpalaniu...przy -15...przy +15...

Komentarz

• słoń
                  Elegance
                  • 2010
                  • 777

idas, możesz mieć rację.nie zamierzam rozdzierać z tego powodu szat.będę obserwował jak to terkotanie się rozwinie.jest jeszcze rok gwarancji.... a jak rozrząd strzeli to chmwdp

Komentarz

• wiktorrm2
                    Classic
                    • 2009
                    • 8
                    • Octavia III (5E3)
                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ja muszę się głęboko ukłonić w kierunku tego motoru Przeszedł moje oczekiwania pozytywnie. W tej chwili przelatane 60100 km i odpukać tylko paliwko i przeglądy i lata Jeżeli chodzi o spalanie to niestety w MINCIE brak komputera ale tankuję do pełna za każdym razem i średnio wychodzi mi 6,5 - 6,8 l/100 km. Tylko dwa razy wyszło mi 7,9 ale pozwoliłem sobie powstawiać tyroszkę w piz.....kę Jedyny mankament, który dał mi się we znaki to niskie wbrew pozorom zawieszenie z przodu - urwana miska olejowa a raczej pęknięta.

Generalnie kupując Skodę byłem na 100 % nastawiony na diesla po czym do jazdy próbnej nie mieli akurat "klekota" i pan zaproponował przejażdżkę 1,4 TSI po 10 km podziękowałem za diesla i nabyłem 1,4 nieżałuję. Dość głośno ostatnio było o łańcuszku rozrządu, że wadliwy itd. u mnie przy odpaleniu faktycznie słychać delikatny klekot ale ustępuje on po ok. 2-3 sekundach i też nie zawsze więc narazie spię spokojnie
                    Cóż więcej - -kopyto jak dla mnie w sam raz, cisza w kabinie na światłach na początku mnie niepokoiła ale i do tego się idzie przyzwyczaić. Do tej pory zadziwiam kolegów kiedy np. stojąc na światłach wyłączam wętylator kabiny i nie słychać nic Pełen pozytyw

Komentarz

• piotrek13
                      Drive
                      • 2010
                      • 54

A może miał już ktoś okazję śmigać na narty w zestawieniu box na dachu , 4 osoby i dużo bagażu i tu moje pytanie jak radzi sobie 1.4 tsi z takim obciążeniem i jak wygląda mniej więcej spalanie? Trasa Polska-Austria.

Komentarz

• t271828
                        Elegance
                        • 2008
                        • 928

Zamieszczone przez wiktorrm2
                        Jedyny mankament, który dał mi się we znaki to niskie wbrew pozorom zawieszenie z przodu - urwana miska olejowa a raczej pęknięta.
                        Dlatego zawsze mowie, ze jesli Skoda oferuje taki dodatek jak pakiet na bezdroza, to warto z niego skorzystac

Komentarz

• słoń
                          Elegance
                          • 2010
                          • 777

t271828,

Komentarz

• maciek.sz
                            Ambiente
                            • 2010
                            • 102
                            • Octavia III combi (5E5)
                            • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez słoń
                            przy odpaleniu zaczął mi terkotać.
                            Powiem tak - mam 1.4 tsi od stycznia i przejechane 30 tys. Przy odpaleniu prawie zawsze coś tam zaterkocze (ale tylko wtedy jak odpalam po nocy na zimo). Zupełnie się tym nie przejmuję bo w poprzednim samochodzie miałem to samo (fabia 1.2 64 KM) - zrobiłem nim ponad 150 tys z tego setka na LPG i nic się nie działo.
                            Dziwnie bym się czuł jakby nic nie terkotało - tak zapewne ma być i już

Komentarz

• piociel
                              Rider
                              • 2010
                              • 526
                              • Volkswagen

Wątek robi się lekko mastubartorski. Nie ma podstaw do ciągłego wzajemnego podtrzymywania się na duchu w nadziei, że nic się nie popsuje. A niby czemu? Lejemy paliwo i ganiamy. Co będzie to będzie.
                              Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
                              Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

• idas
                                Elegance
                                • 2006
                                • 828

No wlasnie. Mysle ze gdyby nie ten material w Turbo Kamerze z Golfem, to nikt chyba nawet nie kapnalby sie, ze cos moze by nie tak. Chyba wszyscy normalnie jezdziliby autem, a tak mamy zamieszanie

Komentarz

• LukaszMk
                                  Classic
                                  • 2011
                                  • 5

Witam użytkuje od 10.2010 1,4 tsi + dsg nakręcone ponad 16000km, przy przebiegu 12,600 zrobiłem przegląd olejowy po roku i wykonano 2 akcje serwisowe przy okazji, pierwsza jakaś naklejka w bagażniku i przeprogramowanie ukł kierowniczego , druga najnowsza kalibracja silnika i dsg / spadły mi obroty biegu jałowego i jakby płynniej zmienia / moje odczucia. W ramach gwarancji wymieniono filtr paliwa i pompe paliwa w baku. Spalanie średnio od 7-7,7l na trasie jadąc eco nawet 6l... na zimnym rano jak odpala zawsze coś za szumi/ na pewno nie stuka...

Komentarz

• słoń
                                    Elegance
                                    • 2010
                                    • 777

LukaszMk, użytkuje od tego samego czasu co ty dokładnie taką samą furę i nic na przeglądzie mi nie chcieli żadnej akcji serwisowej robić.od nowości użytkujesz?

Komentarz

• MG
                                      Ambiente
                                      • 2008
                                      • 101
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Też mam dokładnie taki sam samochód od 04.2009. Nigdy nie miałem żadnej akcji serwisowej. Pierwszy przegląd zrobiłem 1,5 miesiąca temu przy przebiegu 18 tys z kawałkiem. Wtedy też w ASO nie zająknęli się o żadnej akcji serwisowej.

Na zgłoszone delikatne drgania przy zmianie biegu przez dsg z 1 na 2, gdy samochód jest rozgrzany wgrali nowe oprogramowanie.... sterownika silnika :evil:

LukaszMk możesz sprawdzić jaką masz wersje oprogramowania silnika. U mnie na przeglądzie wgrali taką wersję:
                                      Address 01: Engine (CAX) Labels: Redir Fail!
                                      Part No SW: 03C 906 016 E HW: 03C 906 016 C
                                      Component: MED17.5.5 G 9062
                                      Revision: LCH02--- Serial number:
                                      Coding: 0000077
                                      Shop #: WSC 21480 456 87846

No fault code found.
                                      Readiness: 0010 0001

Fabrycznie była taka:

Address 01: Engine (CAX) Labels: Redir Fail!
                                      Part No SW: 03C 906 016 E HW: 03C 906 016 C
                                      Component: MED17.5.5 G 3597
                                      Revision: LCH02--- Serial number:
                                      Coding: 0000077
                                      Shop #: WSC 73430 790 00000

No fault code found.
                                      Readiness: 0000 0000

Komentarz

• kowal 2002
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 5161

LukaszMk, możesz spisać numery akcji serwisowych z tych naklejek w bagażniku...
                                        Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• bassy
                                          Drive
                                          • 2011
                                          • 75

Chłopaki mam problem , jak silnik jest cieply to slychać klekotanie w kabinie jak stoi na biegu jalowym jak ciut gazu dodam przestaje, przy otwartej masce tego nie slychać. Mam najechane 10 tys i dzisiaj dopiero cos takiego usłyszałem............1.4 Tsi
                                          Możliwe że to rozrząd? Wiem ze taki opis na forum to wróżenie z fusów.

Komentarz

• Eidos71
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2050
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

To raczej nie rozrząd. Być może masz ten sam problem, jaki występuje w VW Golfie z silnikiem 1.4 TSI - wsłuchaj się dobrze, skąd dochodzi klekotanie. Jeżeli ze strony pasażera - jedź do ASO i niech sprawdzą przewody paliwowe (mogą być poluzowane i stukać o prowadnice), lub filtr paliwa - te elementy klekoczą / stukają w Golfach VI.
                                            Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
                                            MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• bassy
                                              Drive
                                              • 2011
                                              • 75

Najbardziej dziwi mnie fakt że ten odgłos jest słyszalny barziej w kabinie niż pod maską

Komentarz

• LUKI
                                                RS
                                                • 2005
                                                • 5776

bassy tak jak napisał Eidos71

w SKODZIE będzie akcja serwisowa na ten dziwny klank
                                                kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• bassy
                                                  Drive
                                                  • 2011
                                                  • 75

obawiam się tylko z jak tam pojadę to akurat nie będzie tego słychać i problemmoze będzie niełaśiwie diagnozowany czy i tak zrobią przeglad nektórych podzespołów?

Komentarz

• Tichy
                                                    Rider
                                                    • 2010
                                                    • 544

LUKI, ja byłem z terkotaniem w ASO to powiedzieli, że wymieniają tylko jak się ciśnienie nie zgadza. U mnie się zgadzało więc nici z wymiany - coś się ma zmienić w tym temacie?

Komentarz

Pracuję...