[O2] 1.4 TSI - wrażenia z eksploatacji

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sezamek1
    Drive
    • 2010
    • 70

Witam

Mam prośbę do Szanownych koleżanek i kolegów z Naszego forum – użytkowników Skody Octavii FL 1,4 TSI:

Napiszcie proszę jaki macie akumulator w swoich samochodach – chodzi mi o markę oraz pojemność.

W mojej Octavii 1,4 TSI MINT hatchback (rok produkcji 2009, kwiecień) znajduje się akumulator marki VARTA o pojemności 60Ah. Cytuję informacje z naklejki na akumulatorze ”12V 60 Ah 280A DIN 480A EN/SAE”. Moja prośba wynika z tego, iż kupiłem ten samochód dwa miesiące temu, jednakże mam wątpliwości co do akumulatora tj. czy nie został on podmieniony przez poprzedniego właściciela. W chwili zakupu i kilkadziesiąt dni po zakupie, podczas rozruchu zimnego silnika rozrusznik kręcił bardzo żwawo, natomiast ostatnio kręci coraz słabiej – tak jakby kończył się akumulator. Alternator sprawdziłem – ładowanie jest w porządku. Samochód jest garażowany. Chyba za wcześnie żeby padł fabrycznie zamontowany akumulator? Z niecierpliwością czekam na informacje od Was.

Komentarz

• Carolco
      Ambiente
      • 2010
      • 116

U mnie jest też czeska VARTA tylko, że ma 44ah - zdziwiłem się, że tak mało, bo mój drugi samochód Tico ma 35ah, a montują w nim 45ah. Ten aku w Skodzie fabryczny, bo i samochód był nowy kupiony. Ale też jestem ciekaw, bo może mi wstawili za mały,?

1.4 TSI MINT

Komentarz

• sezamek1
        Drive
        • 2010
        • 70

Zamieszczone przez Carolco
        U mnie jest też czeska VARTA tylko, że ma 44ah - zdziwiłem się, że tak mało, bo mój drugi samochód Tico ma 35ah, a montują w nim 45ah. Ten aku w Skodzie fabryczny, bo i samochód był nowy kupiony. Ale też jestem ciekaw, bo może mi wstawili za mały,?

Z którego miesiąca i roku jest twoja Octavia?
        Jaka jest wersja wyposażeniowa twojej Octavii, podobno ma to wpływ na pojemność montowanych akumulatorów.

Komentarz

• Eidos71
          RS
          • 2011
          • 2050
          • Octavia II (1Z3)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Jutro zerknę, jaki mam aku. Do silniczka 1.4 benzynka nie jest potrzebny akumulator o dużej pojemności, ani o dużym prądzie rozruchu. Jeżeli pojemność jest zbyt duża, wtedy alternator nie nadąża ładować akumulatora i jest on ciągle niedoładowany - a co za tym idzie, krótsza jest jego żywotność.
          A co do wersji wyposażeniowej - może mieć to sens. Im więcej odbiorników prądu w aucie - tym akumulator powinien mieć większą pojemność - ale za tym idzie też większa moc alternatora.
          Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
          MOJA FURKA

Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"

Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71

Komentarz

• sezamek1
            Drive
            • 2010
            • 70

Zamieszczone przez Eidos71
            Jutro zerknę, jaki mam aku.
            Dzięki wielkie. Czekam niecierpliwie na info.

Komentarz

• Andys
              Elegance
              • 2007
              • 762

U mnie też siedzi fabryczna VARTA 44Ah. Auto z września 2009r, Ambiente. Lekko ją doposażyłem, chociażby o elektryczną grzałkę, sam się dziwiłem, że taki mały.
              Pozdrawiam,
              Andys

Komentarz

• zbigniew147
                Rider
                • 2008
                • 482

Jeszcze nie sprawdziłem co mam. Niemniej jednak auto z marca 2010 kilka tygodni temu jak byłem na przeglądzie przy 30kkm serwis wykazał że aku jest słabe i trzeba ładowac i faktycznie słabo kręci.

Komentarz

• Jasiek68
                  Drive
                  • 2011
                  • 49

A ja napiszę o wrażeniach z trasy W-wa - Cisna (Bieszczady)- W-wa.Przez 3 dni przejechane ponad 1000km , 4 dorosłe osoby w aucie , bagaż i naprawdę auto spisało się doskonale.Silnik 1.4 naprawdę daje rady w górskich serpentynach.Nie miałem ani razu dyskomfortu podczas wyprzedzania , omijania ,wjazdu pod górkę itp.Naprawdę trafiony zakup ( póki co ma 9 tys.km).Trasa z Radomia dwupasmówką do W-wy sama przyjemność, momentami 160km/h bez problemu.Średnie spalanie nie po kompie,a po zużytym paliwie ( tankowanie do pełna przed wyjazdem i w drodze) 7.2 l/100km. Nie wiem jak będzie z wytrzymałością silnika po np.100 tyś km ale póki co - narazie jestem bardzo zadowolony.
                  Skoda Octavia 1.4 TSI Elegance

Komentarz

• Flacha
                    Rider
                    • 2011
                    • 315
                    • Superb II combi (3V5)

Czyli widze ze przy 4 osobach doroslych i bagazach spokojnie silniczek dawal rade? nie byl mułowaty?
                    Renault Megane Grandtour 1.4TCe Dynamique

Komentarz

• Jasiek68
                      Drive
                      • 2011
                      • 49

To moja subiektywna ocena i dla mnie moc silnika w zupełności wystarcza.Dla jednych mułowaty może być 200 konny silnik z doładowaniem a dla innych dynamiczny i wystarczający 1.4 122kM.Wszystko zależy od punktu widzenia

Komentarz

• Flacha
                        Rider
                        • 2011
                        • 315
                        • Superb II combi (3V5)

Chodzi mi o normalnego kierowce czy przy tych 4 osobach dalo sie wyprzedzac bez problemu?

Komentarz

• LUKI
                          RS
                          • 2005
                          • 5776

CAXA to zajebisty silnik :!:

Flacha warszawa - wiedeń w 4osoby + bagażnik do oporu i NIE MIAŁEM żadnych problemów z zapierdalaniem :!:

po prostu trzeba umieć jeździć tym silnikiem :!:
                          kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• Flacha
                            Rider
                            • 2011
                            • 315
                            • Superb II combi (3V5)

A co to znaczy umieć jeździć tym silnikiem? Bo ja caly czas mam dylemat czy 1.4 czy 1.8

Komentarz

• LUKI
                              RS
                              • 2005
                              • 5776

Flacha jak masz dylemat to bierz 1.8TSI i do tego DSG
                              kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

Komentarz

• Flacha
                                Rider
                                • 2011
                                • 315
                                • Superb II combi (3V5)

no wlasnie 1.8 i dsg to juz za duzo kasy...predzej 1.8 albo 1.4 + dsg

Komentarz

• LUKI
                                  RS
                                  • 2005
                                  • 5776

Flacha jak 1.4TSI DSG to ogarnij ten temat:

Komentarz

• Jasiek68
                                    Drive
                                    • 2011
                                    • 49

Pewnie ,że fajnie jest mieć więcej pod nogą niż mniej,ale w moim przypadku jazdy 80% miasto a reszta trasa nie warto dokładać chyba ok 8 tys zł do 1.8 i mieć większe spalanie.Dla mnie 1.4 w zupełności wystarcza i tak jak pisałem wcześniej naprawdę jestem zadowolony.Wcześniej miałem Vectrę C GTS 2.2 DTS 125 KM i myślałem,że jak kupię skodę,to się "cofnę" z mocą i dynamiką,ale jest porównywalna a "beznzynka" jest cichsza i przyjemniesza.

Komentarz

• zbigniew147
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 482

Zamieszczone przez Jasiek68
                                      Pewnie ,że fajnie jest mieć więcej pod nogą niż mniej,ale w moim przypadku jazdy 80% miasto a reszta trasa nie warto dokładać chyba ok 8 tys zł do 1.8 i mieć większe spalanie.Dla mnie 1.4 w zupełności wystarcza i tak jak pisałem wcześniej naprawdę jestem zadowolony.Wcześniej miałem Vectrę C GTS 2.2 DTS 125 KM i myślałem,że jak kupię skodę,to się "cofnę" z mocą i dynamiką,ale jest porównywalna a "beznzynka" jest cichsza i przyjemniesza.
                                      podpisuje się pod tym - wcześnij octavia 1 1.9 TDI 110koni i jeszcze wcześniej Vectra 2 2.0 DTI

Komentarz

• paweł2
                                        L&K
                                        • 2010
                                        • 1405

ten 1.4 naqprawde niezle jedzie jeszcze program to juz :shock: (Patrz wykresy auto kolegi Lukasz)
                                        Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• Flacha
                                          Rider
                                          • 2011
                                          • 315
                                          • Superb II combi (3V5)

A na czym ten program polega ? ile to kosztuje itp?

Komentarz

• krzysn
                                            Rider
                                            • 2007
                                            • 515

Flacha, jazda próbna konieczna, dopiero po zakupie myśl o jakichś programach (moim zdaniem jest to bez sensu, szkoda silnika).

Z mojego, półrocznego doświadczenia, moge Ci szczerze polecić ten silnik. Mam go z DSG, większość manewrów wyprzedzania w mieście czy na trasie wykonuję "z palcem", oczywiście w granicach rozsądku.

Dla mnie osiągi 1.4 TSI są w zupełności ok.

Komentarz

• Flacha
                                              Rider
                                              • 2011
                                              • 315
                                              • Superb II combi (3V5)

krzysn- I co polecasz DSG do jazdy w miescie i poza? Moja żona ma straszne obiekcje ze nie bedzie umiala i wogole . Nigdy automatem nie jezdzila. Boi sie ze cos zepsuje

Komentarz

• krzysn
                                                Rider
                                                • 2007
                                                • 515

Flacha, gdzieś na forum jest temat o DSG. Dla mnie rewelacja, bardzo szybko się przyzwyczaiłem :-) Trochę drażni tendencja do jazdy na zbyt wysokim biegu, ale mam łopatki :-) Mozna też lekkim ruchem nogi wywołać redukcję.

Jazda automatem jest bardzo komfortowa. Nie ma problemu z trzymaniem żony za rękę podczas jazdy do/z pracy ;-), sporadyczna rozmowa przez telefon trzymany w prawej ręce również nie stanowi problemu. Pali mało - na trasie poniżej 6 (ale nie przekraczam 110 km/h i raczej przestrzegam ograniczeń prędkości) w mieście potrafi mi pokazać 8-8,5 litra. Ale wystarczy chwila z mocniej wciśniętym gazem i spalanie z komputera skacze do 11-tu :-)

Trochę się dziwię opiniom, ze DSG nie sprawdza się w trasie - gwałtowny ruch nogą i bez kick-down mam redukcję o 1-2 biegi. Byłem nad morzem w pełni załadowanym samochodem 2+2 i jechało mi się bardzo dobrze.

Trochę boję się usterek skrzyni ale popsuć się może praktycznie wszystko - ktoś na forum pisał niedawno o kłopotach skrzyni manual w 1.8 TSI.

[ Dodano: Wto 25 Paź, 11 14:42 ]
                                                Zamieszczone przez Flacha
                                                Nigdy automatem nie jezdzila. Boi sie ze cos zepsuje
                                                Moim zdaniem trudno jest coś zepsuć, wrzucasz D i jazda do przodu ;-) Chociaż podczas manewrów na parkingu początkowo lepiej nie dodawać gazu ;-)

Komentarz

• Carolco
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 116

Zamieszczone przez sezamek1
                                                  Zamieszczone przez Carolco

Z którego miesiąca i roku jest twoja Octavia?
                                                  Jaka jest wersja wyposażeniowa twojej Octavii, podobno ma to wpływ na pojemność montowanych akumulatorów.
                                                  Maj 2010. Wersja MINT.

1.4 TSI MINT

Komentarz

• słoń
                                                    Elegance
                                                    • 2010
                                                    • 777

kużwa,a na kiego diabła DSG ma sprawdzać w trasie?? automat ma się sprawdzać w mieście

Komentarz

Pracuję...