[O2] 1.4 TSI - wrażenia z eksploatacji

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • misiul
    Rider
    • 2011
    • 521

OT:

Zniknął mi z profilu OCP silnik 1.4 CAXA. Jak próbuje wybrać, go to mówi, że nie pasuje do modelu.
    Jak widzę nikt z Was też nie ma tego silnika w profi

Komentarz

• toomasz
      Elegance
      • 2010
      • 910
      • Volkswagen
      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Witam
      Pozwolę sie podłączyć do tematu z pytaniem o wymianę oleju w 1,4TSI. Oczywiście mam fabrycznie zalany olej longlife więc mam przegląd dopiero przy 30tys Km. Aktualnie mam od nowości przejechane 13tys(auto kupione pod koniec października 2010) na codzien użytkowane dystansy 50Km na dzien (dojazdy do pracy 25 w jedną stronę) a tak to po miescie, czasem jakiś dłuższy wypad. Noszę się z zamiarem wymiany oleju jak wybije te 15tys a to niebawem, dlatego , że chcę dbać o ten silnik wiadomo, nowy olej nie zaszkodzi, a chciałbym, żeby to auto pojeździło bezawaryjnie nie tylko na gwarancji. Proszę o wasze rady w sprawie tej wymiany.
      Pozdrawiam

Komentarz

• zbigniew147
        Rider
        • 2008
        • 482

Zamieszczone przez toomasz
        Witam
        Pozwolę sie podłączyć do tematu z pytaniem o wymianę oleju w 1,4TSI. Oczywiście mam fabrycznie zalany olej longlife więc mam przegląd dopiero przy 30tys Km. Aktualnie mam od nowości przejechane 13tys(auto kupione pod koniec października 2010) na codzien użytkowane dystansy 50Km na dzien (dojazdy do pracy 25 w jedną stronę) a tak to po miescie, czasem jakiś dłuższy wypad. Noszę się z zamiarem wymiany oleju jak wybije te 15tys a to niebawem, dlatego , że chcę dbać o ten silnik wiadomo, nowy olej nie zaszkodzi, a chciałbym, żeby to auto pojeździło bezawaryjnie nie tylko na gwarancji. Proszę o wasze rady w sprawie tej wymiany.
        Pozdrawiam
        Porady poradami, wszystko zależy od punktu widzenia.

Ja przy 16 tysiącach kupiłem olej taki jaki zaleca producent i pojechałem do ASO. Oni mi to wymienili olej i filtr oleju i powietrza - filtry były ich.
        Ja uważam że należy wymieniac olej z filtrami co połowe dystansu w momecie jesli sie jeździ po mieście - może mądżejsi mają inne zdanie o 180 stopni odmienne od mojego (WALĘ TO)

Ostatnio ogłądałem TVN Turbo i tam kolesiowi w VW Golfie 1.4 TSI - 122 konie padł silnik -napinacz rozrządu - i ASO miało wymienić go -ASO pokrywać miało 3/4 kosztów włąsciciel 1/4 - gdy się zorientowali że kolo przyjechał do ASO ze swoim olejem i filtrem - zgodny z instrukcją ASO - powiedzieli, że właściciel musi zabulić 100% (auto po gwarancji kilka miesięcy)

Ja zaoszczędziłem na oleju około 200 pln i jak za 8kkm bede jechał na przegląd zrobię to samo.

Kolego, decyzje musisz podjąć sam.

Komentarz

• toomasz
          Elegance
          • 2010
          • 910
          • Volkswagen
          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Racja, z tym przypadkiem tego golfa, to tez to oglądałem na tvn turbo :wink:

[ Dodano: Sob 14 Maj, 11 23:49 ]
          Pozwole, jeszcze wyrazić swoją opinie na temat silnika 1,4TSI, jako, że juz auto użytkuje od pół roku przebieg 13 tys. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony, kulturą pracy silnika i osiągami. Nie jestem typem pirata drogowego który by tylko licznik zamykał, to takie nawiązanie do spalania z którego jestem bardzo zadowolony, do rzeczy: w mieście spala mi 7l, na trasie 4 osoby + bagaż spalanie rzędu 5-5,2l/100km przy włączonej klimie prędkość do 120Km/h. Ostatnio udało mi się osiągnąć nawet spalanie rzędu 4,7l/100Km ale dzięki wlasnie eco-driving'owi którego nieodłącznym elementem jest podpowiadacz zmiany biegów, bardzo sobie go chwale, jeżeli chce jeździć eco to stosuje się do jego zalecen, oczywiscie z małą poprawką, ale nie jest to złe rozwiązanie, bo przecież, jeżeli mamy np 5 a jedziemy ze zbyt małymi obrotami to to ustrojstwo pokazuje też że nalezy zredukować bieg do 4, więc nie jest to takie głupie jakie mogło by się wydawać. Poza tym nie jestem zwolennikiem piłowania silnika na wysokich obrotach, silnik na pewno nie lubi być przeciążany. Wydłuża się też jego żywotność. Więc uważam że wszystkie nowinki techniczne typu wspominany wyżej podpowiadacz jest robiony z myślą o ekonomicznej i długiej eksploatacji pojazdu :wink:

Komentarz

• fan
            Elegance
            • 2009
            • 760

w mieście spala mi 7l, na trasie 4 osoby + bagaż spalanie rzędu 5-5,2l/100km przy włączonej klimie prędkość do 120Km/h. Ostatnio udało mi się osiągnąć nawet spalanie rzędu 4,7l/100Km
            Cos mi sie nie chce wierzyc w takie wyniki. To niemozliwe,zeby 1.4tsi tak malo palił,takich danych nie ma nawet w katalogach :lol: .Spalanie w miescie to 8,5-10ltr w trasie 5,5-7ltr,w zaleznosci od obciazenia.
            Respect All,Fear No One!

Komentarz

• Carolco
              Ambiente
              • 2010
              • 116

Zamieszczone przez fan
              w mieście spala mi 7l, na trasie 4 osoby + bagaż spalanie rzędu 5-5,2l/100km przy włączonej klimie prędkość do 120Km/h. Ostatnio udało mi się osiągnąć nawet spalanie rzędu 4,7l/100Km
              Cos mi sie nie chce wierzyc w takie wyniki. To niemozliwe,zeby 1.4tsi tak malo palił,takich danych nie ma nawet w katalogach :lol: .Spalanie w miescie to 8,5-10ltr w trasie 5,5-7ltr,w zaleznosci od obciazenia.
              Myślę, że to możliwe, bo jak napisał kolega toomasz - jeździ zgodnie z podpowiadaczem zmiany biegów. Tylko zastanawia mnie ta jazda po trasie, bo spalanie rzędu 5 litrów z klimą i prędkościami do 120km/h... to mi się wydaje bardziej nierealne. Chyba, że ma DSG 7 biegowe, to może i możliwe.

1.4 TSI MINT

Komentarz

• slawek31113
                Elegance
                • 2007
                • 824

Oczywiście, ze jest to niemożliwe, chyba ze kolega toomasz jezdzi tylko trasy z góry. Wczoraj wracałem poźnymi godzinami wieczornymi ze zlotu w Fojutowie. Drogi puste, teren zróżnicowany, predkosc 90-110 (do autostradki bo na niej i obwodnicy ogień) w szkodniku tylko ja, klima wyłaczona i złuzycie jakie?...5,8 - przejechane ok 70km - co uważam za rewelacyjny wynik. Końcowy wynik z przejazdu kolejnych ok. 60km autostrada i obwodnica Trójmiasta z predkoscią 160-180 km/h to 6,5 co tez uważam za super rezultat.
                Wskazania komputera nie zawsze zgodne sa z rzeczywistoscia. Jak to juz było wspomniane na tym forum, tylko pod dystrybutorem wyliczyc można jakie jest zużycie naszego szkodnika.
                Pozdrawiam.
                OII 1,4 TSI CAXA blekmiedzik

Komentarz

• toomasz
                  Elegance
                  • 2010
                  • 910
                  • Volkswagen
                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

No to mam wam robić fotorelacje z każdego wypadu? Staram sie jeździć ekonomicznie, te wyniki udaje mi sie uzyskać jako srednie, po zatankowaniu przeliczam sobie i błąd wskazań to w granicach do 0,5l max( w skrajnych przypadkach). Szczerze to sam sie dziwie że takie auto może tyle spalać, wcześniej byla Fabia 1 Sedan 1,2HTP i to spalanie wychodzi mnie tak samo jak przy jeżdzeniu Fabią a Octa większa, silnik mocniejszy. Dodatkowo na tydzien robie 300-350Km i co tydzień tankuje i zawsze wlewam 23-25l( tyle samo co w przypadku Fabii) Wiec nie może więcej spalać.

Komentarz

• slawek31113
                    Elegance
                    • 2007
                    • 824

Dodatkowo na tydzien robie 300-350Km i co tydzień tankuje i zawsze wlewam 23-25l
                    No i właśnie sam sobie odpowiedziałeś jakie masz spalanie. Jak wyliczysz co wychodzi ponad 7l.
                    OII 1,4 TSI CAXA blekmiedzik

Komentarz

• krzysiek83wpr
                      Rider
                      • 2010
                      • 362

Zamieszczone przez Carolco
                      Zamieszczone przez fan
                      Myślę, że to możliwe, bo jak napisał kolega toomasz - jeździ zgodnie z podpowiadaczem zmiany biegów. Tylko zastanawia mnie ta jazda po trasie, bo spalanie rzędu 5 litrów z klimą i prędkościami do 120km/h... to mi się wydaje bardziej nierealne. Chyba, że ma DSG 7 biegowe, to może i możliwe.
                      5-5.2 w trasie jest to spokojnie do zrobinia, sam miałem 5.3 na odcinku 200km z Wawy do Białowieży, ale jest jedno ale, te 120km/h to tylko chyba przy wyprzedzaniu no i to b rzadko. Ja jechałem super płynnie 90-100km/h. 7 w mieście też da rade zrobić, bez korków i na nieco dłużsych odcinkac, acz kolwiek, to już graniczny wynik. Norma u mnie to 7.8-8.5.

Komentarz

• zbigniew147
                        Rider
                        • 2008
                        • 482

Zamieszczone przez krzysiek83wpr
                        5-5.2 w trasie jest to spokojnie do zrobinia, sam miałem 5.3 na odcinku 200km z Wawy do Białowieży, ale jest jedno ale, te 120km/h to tylko chyba przy wyprzedzaniu no i to b rzadko. Ja jechałem super płynnie 90-100km/h. 7 w mieście też da rade zrobić, bez korków i na nieco dłużsych odcinkac, acz kolwiek, to już graniczny wynik. Norma u mnie to 7.8-8.5.
                        Potwierdzam, mam bardzo podobnie.

Komentarz

• loyd
                          RS
                          • 2010
                          • 2342

W mieście bez korków to ja zejdę nawet do 6 l/100.

Tylko pokażcie mi takie miasto :wink:

Komentarz

• zbigniew147
                            Rider
                            • 2008
                            • 482

Zamieszczone przez loyd
                            W mieście bez korków to ja zejdę nawet do 6 l/100.

Tylko pokażcie mi takie miasto :wink:
                            hehe, każde miasto tylko nocą.

Za dnia w luźnym mieście 7,5 a w stłoczonymy 8,5 a zima w korka 10 - 11.

Komentarz

• Big Wojtek
                              Rider
                              • 2010
                              • 440
                              • Hyundai

NIE DA SIĘ spalić 5 litrów w trasie jadąc 120km/h. Kolega coś źle obliczył, albo jechał z ogromnej góry.

Komentarz

• michalx
                                Classic
                                • 2010
                                • 34

Sprawdzone doświadczalnie: 120 km/h na VI biegu to 6,7 l/100km (pomiar robiony z tempomatem na tym samym odcinku w 2 strony).
                                Oczywiście, toomasz napisał "do 120". Kwestia jak często te 120 było osiągane. Dla porównania dodam, że w podobny teście przy 90 km/h wychodzi 4,8 l/100. Wynik 5-5,2 jest więc teoretycznie możliwy przy stałej prędkości 90-100 i bardzo sporadycznych "wypadach" do 120 lub częstych przejazdach przez małe miejscowości (gdzie trzeba jechać wolno, ale się nie zatrzymywać)
                                U mnie, jeśli nie gapię się bez przerwy na wskaźnik spalania, tylko jadę swoim tempem 100-120, wychodzi 6,8-7.
                                Sorry, bo robi się kolejny wątek o spalaniu

_

Komentarz

• piramida
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 12222
                                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Big Wojtek
                                  NIE DA SIĘ spalić 5 litrów w trasie jadąc 120km/h. Kolega coś źle obliczył, albo jechał z ogromnej góry.
                                  Prawdopodobnie jechał z Babiej Góry :wink: a tak na serio to sie trzeba na prawdę napocić co by taki wynik uzyskać a pózniej mówią że skodami to jezdzą same kapelusze :haha:
                                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Andys
                                    Elegance
                                    • 2007
                                    • 762

zbigniew147,
                                    Ostatnio ogłądałem TVN Turbo i tam kolesiowi w VW Golfie 1.4 TSI - 122 konie padł silnik -napinacz rozrządu - i ASO miało wymienić go -ASO pokrywać miało 3/4 kosztów włąsciciel 1/4 - gdy się zorientowali że kolo przyjechał do ASO ze swoim olejem i filtrem - zgodny z instrukcją ASO - powiedzieli, że właściciel musi zabulić 100% (auto po gwarancji kilka miesięcy)
                                    Niestety kolega nieuważnie oglądał. Facet miał golfa ale z TSI, gdzie literka "I" była czerwona, poza tym pokazywali zdjęcie komory silnika. To z pewnością nie był nasz silnik, tylko model z kompresorem rootsa, tak więc było było to 1.4 TSI 140 lub 160HP.
                                    Pozdrawiam,
                                    Andys

Komentarz

• loyd
                                      RS
                                      • 2010
                                      • 2342

Zamieszczone przez Andys
                                      zbigniew147,
                                      Niestety kolega nieuważnie oglądał. Facet miał golfa ale z TSI, gdzie literka "I" była czerwona, poza tym pokazywali zdjęcie komory silnika. To z pewnością nie był nasz silnik, tylko model z kompresorem rootsa, tak więc było było to 1.4 TSI 140 lub 160HP.
                                      Oglądałem ten odcienk i to było 1.4 tsi 160 km a nie nasze .... :wink:

Komentarz

• toomasz
                                        Elegance
                                        • 2010
                                        • 910
                                        • Volkswagen
                                        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Co do Spalania mojej Octavi to 5,2l/100Km uzyskałem jadąć z Tychów do Lublina, przez Zawiercie, Jędrzejów Kielce, z prędkością do max 120Km/h delikatne operowanie gazem, oraz jazda na 6 już przy 80km/h.

Komentarz

• zbigniew147
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 482

Zamieszczone przez Andys
                                          Zamieszczone przez loyd
                                          Oglądałem ten odcienk i to było 1.4 tsi 160 km a nie nasze .... :wink:
                                          Macie rację, że trochę nieuważnie, dzięki za sprostowanie.

Komentarz

• michalx
                                            Classic
                                            • 2010
                                            • 34

Uff, no to wszyscy odetchnęli z ulgą
                                            ... a teraz pytanie: czy w naszych TSI jest inny napinacz rozrządu :?:

_

Komentarz

• zbigniew147
                                              Rider
                                              • 2008
                                              • 482

Zamieszczone przez michalx
                                              Uff, no to wszyscy odetchnęli z ulgą
                                              ... a teraz pytanie: czy w naszych TSI jest inny napinacz rozrządu :?:

_
                                              o rozrządzie masz trochę tu

Witam, moje autko od jakiegoś czasu zachowuje się dość dziwnie, otóż gdy go odpalam zaczyna chodzić bardzo ale to bardzo głośno. Dzieje się tak , gdy auto postoi np. przez noc w garażu i na drugi dzień chcę go odpalić, chociaż nie jest tak dźwięk ten nie pojawia się za każdym razem. Zjawisko trwa...

Komentarz

• miq
                                                Classic
                                                • 2011
                                                • 31

Co do Spalania mojej Octavi to 5,2l/100Km uzyskałem jadąć z Tychów do Lublina, przez Zawiercie, Jędrzejów Kielce, z prędkością do max 120Km/h delikatne operowanie gazem, oraz jazda na 6 już przy 80km/h.
                                                A czy taka jazda jest "zdrowa" ;-)? Sam mam diesla ktory generalnie lubi nizsze obroty niz benzyna i ja przy 80 km/h to dopiero wrzucam 5-tke (6-tego biegu nie mam )

Jakie obroty silnika masz przy takiej predkosci?
                                                pozdrawiam
                                                miq!

Komentarz

• toomasz
                                                  Elegance
                                                  • 2010
                                                  • 910
                                                  • Volkswagen
                                                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Ok 2000tys

[ Dodano: Nie 15 Maj, 11 23:11 ]
                                                  nie jeżdze tak zawsze, czasem lubie go ,, przegnać" by turbinka sie lepiej pokręcila, no ale z rozsądkiem

Komentarz

• Carolco
                                                    Ambiente
                                                    • 2010
                                                    • 116

Zamieszczone przez miq
                                                    Jakie obroty silnika masz przy takiej predkosci?
                                                    Ok 2000tys
                                                    Na 6-tce przy prędkości 80km/h są 2 tys obrotów? Tyle to jest przy 90-100km/h. Sprawdzę, ale wydaje mi się, że 1600-1700obr/min. Ale nieważne. Jak czytam to forum, to niby nie przyspieszając za bardzo, toczyć się i można nie szkodząc dla silnika na wyższych biegach, jeśli mieścimy się w od 1500obr., ale... kto to wie tak naprawdę.

1.4 TSI MINT

Komentarz

Pracuję...