Zamieszczone przez eaglemirek
[O2] 1.4 TSI - wrażenia z eksploatacji
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
No, niestety też to zauważyłem, że te silniki na samym dole mają nieciekawą charakterystykę. I nie jest to kwestia porówniania z dieslem, bo jeździłem już kilkoma benzynami i żadną z nich nie startowało mi się tak trudno jak Octavią 1.4 TSI. Wymaga to wprawy i w tej chwili mogę powiedzieć, że nie przeszkadza mi to aż tak bardzo. Trzeba po prostu wyczuć, w którym momencie mocniej dodać gazu - na tyle wcześnie, żeby silnik się nie zdławił i na tyle późno, żeby niepotrzebnie nie kręcić obrotów.
_
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftCiekawe jak beda trzymac sie sprzegla w tych 1.4TSI.
Jeździłem kilkoma autami i obecna zachowuje się porównywalnie więc nie przewiduje nadmiernego zużycia.
Pozatym tu jest tylko sprzęgło do wymiany - brak dwumasy :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez michalxżadną z nich nie startowało mi się tak trudno jak Octavią 1.4 TSI
Zamieszczone przez Tichybo na półsprzęgle potrafi szarpać, chyba, że akurat są podwyższone obroty (co się zdarza od czasu do czasu).
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez EnriquezZamieszczone przez lendmisiul 210km/h, :evil: , (pasek 2,0 tdi mi odjechał)chyba się nie spodziewałeś, że go dogonisz :lol:
Komentarz
-
-
Widze ze wielu "klekotowcow" uwaza ze 1.4 TSI to totalny badziew i tylko czeka na jakas powazna awarie zeby powiedziec a mowilem ze to lipa, trzeba bylo brac klekota. Juz ktorys raz z kolei zauwazylem takie wypowiedzi typu "ciekawe jak beda sie zachowywac po ilus km", "ciekawe jak turbina za jakis czas" itd. Prawie zawsze pisali to wlasciciele klekotow. Kogos boli ze mozna kupic kilkanascie tys taniej samochod o w miare ciekawej dynamice, cichy i w miare oszczedny? A do tego moze sie okazac ze mniej awaryjny?Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
www.nawmar.pl
Komentarz
-
-
micho_m, Kolego, to pewnie aluzja do mnie.
Ja sie pytam bardzo serio, widzisz bardzo intensywnie myslalem o 1.4TSI z LPG, ale NIKT czegos takiego nie ma na forum, dilerzy raz maja, a raz nie w ofercie. Pozostaje "kosiarka" 1.2TSI, ktora jest totalna nowoscia, albo 1.8TSI, ktory jak widac ma pewne wady fabryczne, ktore sa juz eliminowane przez producenta.
Ja sie pytam o konkrety wlasnie, chcac zmienic klekota "na w miare oszczedne TSI". Interesuje mnie wlasnie jak zachowuje sie sprzeglo, czy sa alternatywy na jakies lepsze w razie czego. Ile turbina wytrzymuje to zle pytanie ?? W TDI jednym wytrzymuje 160km, a inym 260kkm - nie nie pomylilem sie :lol:
Dlatego bardzo mnie tez interesuja opinie o tym czy ma to jezdzic na paliwie 95 czy tez 98 oktanow (bo jak widac auta po programie, szczegolnie 1.8TSI i 2.0TSI nie powinny jezdzic na 95).
Czy pytanie, o auta, ktore przejechaly 150kkm to zle pytanie.
To jest kpicie z czegos ?? Ja tu widze, udowadnianie na sile, ze ktos zle zyczy innemu, bo ma pod maska FSI, TSI, TDI albo inny wynalazek :diabelski_usmiech
Ile przejechales Swoim 1.4TSI, zeby wyrazaz zachwyt na temat tego silnika - konkretne pytanie. Ja moge opowiedziec o BKD po 130kkm, ktore w opiniu wielu mialo sie rozpasc po przebiegu 60kkm. O padajacych czujnikach cisniania spalin itd w autach z FAP tez mozna popisac troche
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez micho_mWidze ze wielu "klekotowcow" uwaza ze 1.4 TSI to totalny badziew i tylko czeka na jakas powazna awarie zeby powiedziec a mowilem ze to lipa, trzeba bylo brac klekota. Juz ktorys raz z kolei zauwazylem takie wypowiedzi typu "ciekawe jak beda sie zachowywac po ilus km", "ciekawe jak turbina za jakis czas" itd. Prawie zawsze pisali to wlasciciele klekotow. Kogos boli ze mozna kupic kilkanascie tys taniej samochod o w miare ciekawej dynamice, cichy i w miare oszczedny? A do tego moze sie okazac ze mniej awaryjny?
nie no gościu daj spokoj z takimi tekstami, bo to brzmi jakbys sam mial jakis kompleks.
Komentarz
-
-
Nie wiem, jak silniki 1.4 TSI sprawują i będą się sprawowały po 100.000 - 150.000 km w Skodzie, ale wiem, że taki silnik w Audi A3 od 3 lat sprawuje się zacnie i bezproblemowo. To samo w Golfie - drugi rok jeżdżenia i no problemo. Co prawda oba te auta (tzn. ich właściciele) mają przebiegi po ok. 12-14.000 km rocznie, ale nie dbają specjalnie o "wychładzanie" turbin i robią zmiany oleju co 30.000 km. Oczywiście eksploatacja auta praktycznie w 100 % w jeździe miejskiej (a tak właśnie są użytkowane w/w autka) ma się nijak do robienia w 80-90 % przebiegu tras, ale - moim zdaniem - to właśnie auta użytkowane w mieście są wykładnią ewentualnych problemów z silnikami. Myślę więc, że (póki co) silniki 1.4 TSI są udanymi i żywotnymi jednostkami.Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftDlatego bardzo mnie tez interesuja opinie o tym czy ma to jezdzic na paliwie 95 czy tez 98 oktanow
Oczywiście, jak na formowe standardy, jeżdżę spokojnie :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzysnZamieszczone przez rezonżadna miara - wystarczy nieco inny ruch na drodze, aby wyszła znacznie większa różnica.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zbigniew147dystans 6,5km - chyba ciężko porównać dwie takie same jazdy - porównywać to można przy dłuższych okresach czasowych.
Moje spostrzeżenia dotyczą trasy około 150km (a więc pokonanej jednorazowo, bez przerwy), niezbyt duży ruch, 4 osoby (w tym dwójka dzieci), klimatyzacja. Dla mnie jest to dodatkowy argument za tankowaniem 98 - SUBIEKTYWNIE paliwo lepszej jakości a różnica w cenie w stosunku do 95 jest niwelowana MINIMALNIE niższym zużyciem.
Komentarz
-
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
Zamieszczone przez Maicroftbo jak widac auta po programie, szczegolnie 1.8TSI i 2.0TSI nie powinny jezdzic na 95
Komentarz
-
heh, nie mam zadnych kompleksow, bez jaj. zreszta do tej pory sam jezdzilem dieslem. nie mam zamiaru tez zachwycac sie jaki ten silnik jest zajebisty bo wcale taki nie jest. to jest po prostu normalny silnik, w miare dynamiczny i zobaczymy czy nie za bardzo awaryjny. nie wiem czy widziales wczesniej jak ludzie pisali o jezdzie z roznymi obrotami, i wciskali ze benzyna nie mozna jezdzic z obr. ok 1800 - 2000 obr/min bo to nie diesel, a wlasnie ze mozna i silnik nie dostaje zadyszki i nic sie nie dzieje. odnioslem wrazenie ze dieslowcy nie moga przebolec tsi. a ja generalnie mam wkto czym jezdzi i jaki ma silnik
kolego Maicroft, moze zle zrozumialem Twoje pytanie, a poza tym po co sie martwic na zapas, jak kupisz i sie posypie to wtedy bedziesz myslal czy zalozyc cos mocniejszego czy takie samo.Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
www.nawmar.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzysnWg dodatku do instrukcji z listopada 2010 piszą, że zalecane 98.
[ Dodano: Wto 07 Cze, 11 15:22 ]
loyd, Po tym jak Fiat z 2 cylindrow ma moce, jakie tu sa w 4 cylindrowych silnikach, to juz nie :lol:
TwinAir 2 cylindrowy mial malo palic... pali malo przy emeryckiej jezdzie, ale jak zacznie sie tym zwyczajnie jezdzic to 30-50% wiecej niz zaklada katalog
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftTwinAir 2 cylindrowy mial malo palic... pali malo przy emeryckiej jezdzie, ale jak zacznie sie tym zwyczajnie jezdzic to 30-50% wiecej niz zaklada katalog
Wysilony silnik turbobenzynowy IMHO to może być ponad 200 KM z 1.6 jak zapowiadają niektórzy producenci (koreańce) lub 200 KM z 1.6 oferowane przez np. Citroena (DS4). Tu można się zastanawiać na trwałością jednostek, ale w Panzerwagenowych 1.4 i 1.8 nie ma zagrożenia, że silniki nie wytrzymają powiedzmy 150 tys. km. A potem?
A kogo obchodzi potem? Jak kogoś stać to kupi nowe auto, a jak kogoś nie stać, albo martwi się o koszty, to i tak wybierze coś innego. Najlepiej bez filtra DPF, skoro już o kosztach mowa :diabelski_usmiechMorgoth
Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
G.B.Show
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez micho_mheh, nie mam zadnych kompleksow, bez jaj. zreszta do tej pory sam jezdzilem dieslem. nie mam zamiaru tez zachwycac sie jaki ten silnik jest zajebisty bo wcale taki nie jest. to jest po prostu normalny silnik, w miare dynamiczny i zobaczymy czy nie za bardzo awaryjny. nie wiem czy widziales wczesniej jak ludzie pisali o jezdzie z roznymi obrotami, i wciskali ze benzyna nie mozna jezdzic z obr. ok 1800 - 2000 obr/min bo to nie diesel, a wlasnie ze mozna i silnik nie dostaje zadyszki i nic sie nie dzieje. odnioslem wrazenie ze dieslowcy nie moga przebolec tsi. a ja generalnie mam wkto czym jezdzi i jaki ma silnik
kolego Maicroft, moze zle zrozumialem Twoje pytanie, a poza tym po co sie martwic na zapas, jak kupisz i sie posypie to wtedy bedziesz myslal czy zalozyc cos mocniejszego czy takie samo.
ale z oszczednoscia tsi no ni cholery nie jest tak rozowo. zgadza sie prze przy emeryckiej jezdzie po trasie lub po obrzezach duzych miast pali malo. ale w miescie (a raczej do tego on jest stworzony) jak depnac tsi to pali lekko ponad 10
koledzy z fabii mowia ze im tak lyka jak przydepna , lub w korku stoja (a fabka lżejsza i tam jest 1.2tsi)
Komentarz
-
-
No moj w miescie przy normalnej, nie emeryckiej jezdzie na klimie wciaga 10 spokojnie.Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
www.nawmar.pl
Komentarz
-
Komentarz