[O2] 1.4 TSI - wrażenia z eksploatacji

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • leszekmw
    RS
    • 2005
    • 5356

no i tak jak pisałem ,wracałem z pracy już szybciej . nie było szaleństwa , ale normalne dynamiczne rozpędzanie , 4 do ok 90km/h na przykład , co zresztą ten silnik przyjmuje doskonale i jest mu z tym dobrze.
    od razu znalazłem duży mankament - bardzo długi skok lewarka , traciło się mnóstwo czasu zanim był włączony następny bieg . oczywiście mówię o jeździe normalnej a nie sportowej. faktycznie ci co posiadają dsg z tym silnikiem mają dużo lepsze przyśpieszenia na pewno. mam jeszcze golfa IV którym dla przykładu dziś rano jechałem do pracy i tam skok lewarka jest o połowę krótszy . oczywiście moje spostrzeżenia dotyczą golfa VI , w O2 możliwe że jest krótszy skok ale nie sądzę , to takie same jednostki.
    dla ciekawości pojechałem dziś rano golfem /115KM po programie/ też bardzo spokojnie , tak jak tsi i spalanie miałem 5.3 na końcu tej samej trasy.
    wracając do 1.4tsi - jego spalanie po tej dynamicznej jeździe 7.1 , więc nie najgorzej , prędkość przelotowa ok 140 ale to było rzadko , raczej udawało się 125 -130km/h . jakiś duży ruch był jak nigdy na tej trasie.
    reasumując - 1.4 tsi jest fajnym silnikiem który komuś kto przesiada sie z auta 70 - 120 KM bez turbiny da na początku dużo frajdy z jazdy , ale sądzę ze nie dłużej jak na 2-3 miesiące .
    gdy się autem jedzie na pustej trasie gdzie niema odniesienia do innych samochodów wydaje się zę jest bardzo dynamiczne , ale wystarczy jakieś zamieszanie na drodze , jakieś szybkie wyprzedzania i lipa niestety... .
    piszę to porównując do auta którym jeżdżę na co dzień , lub nawet do golfa IV którym jechałem dzisiaj. sądzę ze gdybym chciał jechać naprawdę dynamicznie żeby mieć jako takie podobne tempo do mojej O2 to musiał bym katować auto i spalanie było by naprawdę duże.
    jeszcze takie spostrzeżenie na szybko , golf VI przy szybkiej jeździe po gorszej nawierzchni jest mniej stabilny od O2 , bardziej chodzi na boki , natomiast wchodząc w taki dość specyficzny zakręt który mam na trasie gdzie przy 70km/h trzeba się skupić ale jak sie go zna to około 100 też się przejdzie /chyba więcej też , codziennie jestem w trakcie testów :diabelski_usmiech / wydaje mi się że golf lepiej się trzymał , ale to był tylko jeden przejazd , kiedyś jeszcze popróbuję.
    opony i tu i tu takie same /wiadomo że conti :szeroki_usmiech
    / , tylko w skodzie 95tyś km i to też ma jakiś wpływ na pewno.
    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
    GVI 1.4TSI
    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• lend
      Rider
      • 2007
      • 463

Zamieszczone przez slawek31113
      Zamieszczone przez lend
      górna guma rozumiesz to jako uszczelka między szybą a dachem??
      to górna guma, nie potrafię wyjaśnic sobie jakie ona ma zadanie, ale jest przyklejona do szyby i ASO nie bawi sie w podklejanie, tylko wymianę całej szyby
      nie wiarygodne wręcz - wymiana całej szyby ??

Też mi ta niby guma/uszczelka odchodzi od lewej strony , chyba podjadę aby się przekonać choć mam przyciemnianą tylną .
      MÓJ SZKODNIK

Komentarz

• Jasiek81
        Drive
        • 2011
        • 52

Czy byłby ktoś uprzejmy napisac jaka jest prędkość przy 2000, 3000, 4000obr/min na 6 biegu w 1,4 tsi z manualna skrzynią biegów jak równiez dla automatu.

Komentarz

• misiul
          Rider
          • 2011
          • 521

M6

2000 95
          3000 140
          4000 185

Komentarz

• loyd
            RS
            • 2010
            • 2342

W mnie przy 2300 rpm jest 120 km/h.

Komentarz

• AdamB
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 8033
              • Octavia IV (NX3)
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez misiul
              M6

2000 95
              3000 140
              4000 185
              To jak w 1.9TDI na 5 biegu
              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• slawek31113
                Elegance
                • 2007
                • 824

Zamieszczone przez lend
                Też mi ta niby guma/uszczelka odchodzi od lewej strony , chyba podjadę aby się przekonać choć mam przyciemnianą tylną .
                Od piatku guma "wisi" juz na dlugości ponad 30cm. Też mam przyciemnioną szybe i jak to powiedział doradca w ASO - ból !!!! więc po wymianie czeka mnie kolejny wydatek.
                OII 1,4 TSI CAXA blekmiedzik

Komentarz

• piramida
                  RS
                  • 2009
                  • 12222
                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez AdamB
                  M6

2000 95
                  3000 140
                  4000 185
                  A w tdi 2.0 na 6 biegu przy 3500 jest 190 :wink:
                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• loyd
                    RS
                    • 2010
                    • 2342

piramida, a wiesz ile jest przy 3500 w 2.0 tsi ?

Komentarz

• piramida
                      RS
                      • 2009
                      • 12222
                      • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez loyd
                      piramida, a wiesz ile jest przy 3500 w 2.0 tsi ?
                      niestety nie wiem
                      superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• loyd
                        RS
                        • 2010
                        • 2342

Ja też nie :diabelski_usmiech

Ale na pewno więcej niż w traktorze dwulitrowym

Komentarz

• AdamB
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 8033
                          • Octavia IV (NX3)
                          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Ale na pewno więcej niż w traktorze dwulitrowym
                          I po co te złośliwe wycieczki :wink: Jakieś kompleksy?

Komentarz

• loyd
                            RS
                            • 2010
                            • 2342

A po co kolega wtrąca w wątku dot. tsi swoje uwagi o TDI ????

Komentarz

• misiul
                              Rider
                              • 2011
                              • 521

Zamieszczone przez piramida
                              Zamieszczone przez AdamB
                              M6

2000 95
                              3000 140
                              4000 185
                              A w tdi 2.0 na 6 biegu przy 3500 jest 190 :wink:
                              To logiczne, w TDI nie może być więcej RPM bo za chwilę czerwone pole

Wniosek dla mnie jest jeden - skoro TSI pracują zbliżonymi obrotami, to i żywotności będą dobre. Pozdrawiam kolegów od TDI.

Komentarz

• AdamB
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 8033
                                • Octavia IV (NX3)
                                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez loyd
                                A po co kolega wtrąca w wątku dot. tsi swoje uwagi o TDI ????
                                A czy moje uwagi były złośliwe? Wnosiły informacje dające obraz różnic prędkości pomiędzy TSI a TDI, ale jednak kolega nie mógł się powstrzymać od nic nie wnoszących złośliwości.

Komentarz

• szkoda
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 22543

Panowie... ad:
                                  saport techniczny baj DGW
                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                  była BXE '08 190kkm
                                  no i nie ma :-)

Komentarz

• slawek31113
                                    Elegance
                                    • 2007
                                    • 824

Zamieszczone przez idas
                                    Ano wlasnie. Nie wiem czy to wystepuje przy zmianie na innych biegach, bo wowczas silnik jest glosniejszy i ciezko to stwierdzic.
                                    slawek31113, daj znac czy w ASO cos ciekawego odpowiedzieli.
                                    No i sprawa jest wyjaśniona. Podobno jest to dźwięk docisku i ma tak być powiedział mechanik w ASO i potwierdził to inny nie pracujący w ASO.

[ Dodano: Pon 01 Sie, 11 21:39 ]
                                    Zamieszczone przez winni77
                                    slawek31113, oprócz tego co napisałeś, to jakie jeszcze miałeś usterki?
                                    Dzisiaj okazało się, że mój szkodnik ma "grubszą" skórkę !!! co oznacza, ze był lakierowany dodatkowo. Teraz czeka mnie drążenie co było przyczyna. Wyczytałem gdzieś, że może tak wyjechać z fabryki, ale ślady malowania na słupkach nie wskazują na fabrykę. Mam duży problem a raczej czeka mnie długa walka z Dealerem i wyjaśnianie.

Komentarz

• rezon
                                      RS
                                      • 2006
                                      • 1894
                                      • Volvo
                                      • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Teraz czeka mnie drążenie co było przyczyna. Wyczytałem gdzieś, że może tak wyjechać z fabryki, ale ślady malowania na słupkach nie wskazują na fabrykę. Mam duży problem a raczej czeka mnie długa walka z Dealerem i wyjaśnianie.
                                      Najpierw zgłoś sprawę dealerowi, jak nie pomoże - do SAP, jak nie pomoże - Turbo Kamera, w ostateczności na policję - zostałeś oszukany na kilka tysięcy złotych. Ja odkryłem gratisowy lakier na drzwiach w Outlanderze. Stanowisko dealera - na pewno Pan albo Pana żona zarysowała samochód, stanowisko importera - ASO Mitsubishi jest niezależnym podmiotem gospodarczym i importer nie odpowiada za postępowanie swojego ASO, a sprawa na policji i w Sądzie ciągnie się już 1,5 roku.
                                      U mnie przyczyna była prosta - prawdopodobnie przy transporcie "trochę się" zarysował , a doświadczony dealer nie widział podobno przy sprzedaży . Od tego czasu sprawdzam samochody przy zakupie - proszę o pomiar grubości lakieru. I nigdy więcej Mitsubishi - choćby mieli złote autka za pół darmo.

Komentarz

• loru
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 4286
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez rezon
                                        I nigdy więcej Mitsubishi - choćby mieli złote autka za pół darmo.
                                        ale w skodzie też odwalają takie numery :!: wiec podejrzewam że jest to "norma" dilerów w PL.
                                        O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• slawek31113
                                          Elegance
                                          • 2007
                                          • 824

Zamieszczone przez rezon
                                          slawek31113 napisał/a:
                                          Teraz czeka mnie drążenie co było przyczyna. Wyczytałem gdzieś, że może tak wyjechać z fabryki, ale ślady malowania na słupkach nie wskazują na fabrykę. Mam duży problem a raczej czeka mnie długa walka z Dealerem i wyjaśnianie.
                                          Najpierw zgłoś sprawę dealerowi, jak nie pomoże - do SAP, jak nie pomoże - Turbo Kamera, w ostateczności na policję - zostałeś oszukany na kilka tysięcy złotych. Ja odkryłem gratisowy lakier na drzwiach w Outlanderze. Stanowisko dealera - na pewno Pan albo Pana żona zarysowała samochód, stanowisko importera - ASO Mitsubishi jest niezależnym podmiotem gospodarczym i importer nie odpowiada za postępowanie swojego ASO, a sprawa na policji i w Sądzie ciągnie się już 1,5 roku.
                                          U mnie przyczyna była prosta - prawdopodobnie przy transporcie "trochę się" zarysował , a doświadczony dealer nie widział podobno przy sprzedaży . Od tego czasu sprawdzam samochody przy zakupie - proszę o pomiar grubości lakieru. I nigdy więcej Mitsubishi - choćby mieli złote autka za pół darmo.
                                          Dzieki za info. Wczoraj wysłałem pytanie do sprzedawcy co działo sie z tym autem. Na razie delikatnie. Wiem, że zapowiada się długa walka. Ponieważ masz już jakieś doświadczenie w tym temacie, w przypadku pytań pozwolę sobie napisać do Ciebie na priv.

Komentarz

• rezon
                                            RS
                                            • 2006
                                            • 1894
                                            • Volvo
                                            • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ponieważ masz już jakieś doświadczenie w tym temacie, w przypadku pytań pozwolę sobie napisać do Ciebie na priv.
                                            Niestety doświadczam się od 28.12.2009r. - następna rozprawa sądowa przeciwko Panu L. w sprawie o oszustwo we wtorek. U mnie doszła jeszcze kwestia różnicy między fakturą na hak i wiązkę a stanem rzeczywistym - hak jest, tylko wiązka nie taka. Ale to dlatego, że ASO Mitsubishi robiło sobie notatki jaka wiązka pasuje na fakturze w pozycji nazwa towaru dostarczonego .
                                            Wiem, że zapowiada się długa walka.
                                            Miejmy nadzieję, że druga strona jest uczciwa i być może nie wiedziała o sprawie, a wtedy będzie chciała załatwić wszystko tak jak trzeba ku obopólnemu zadowoleniu. SAP też potrafi podjąć właściwe kroki.

Komentarz

• idas
                                              Elegance
                                              • 2006
                                              • 828

Zamieszczone przez idas
                                              Ano wlasnie. Nie wiem czy to wystepuje przy zmianie na innych biegach, bo wowczas silnik jest glosniejszy i ciezko to stwierdzic.
                                              slawek31113, daj znac czy w ASO cos ciekawego odpowiedzieli.
                                              No i sprawa jest wyjaśniona. Podobno jest to dźwięk docisku i ma tak być powiedział mechanik w ASO i potwierdził to inny nie pracujący w ASO.
                                              Eeee...jakiego docisku?

rezon wspolczuje. Czytalem twoja historie na mitsumaniakach, jak interesowalen sie Lancerem i ASX. Masakra z tymi cwokami.
                                              U mnie sie okazalo, ze ASO Chylinscy zalozyli mi hak nie od Golfa VI. Nawet mi nie docieli kawalka zderzaka i potem mialem problemy, bo zderzak mi sie z klapa bagaznika przytarl.
                                              Kutasy i tyle.
                                              Teraz to ile moge robie sam.
                                              VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                                              VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• Flacha
                                                Rider
                                                • 2011
                                                • 315
                                                • Superb II combi (3V5)

Mam pytanie jak silnik 1.4 TSI sprawuje sie powyzej 130-140 km/h ? Jak z przyspieszeniem wtedy i wyprzedzaniem? .
                                                Czy przy jezdzie w 4 osoby roznica w dynamicie jest bardzo odczuwalna?
                                                Renault Megane Grandtour 1.4TCe Dynamique

Komentarz

• zbigniew147
                                                  Rider
                                                  • 2008
                                                  • 482

Zamieszczone przez Flacha
                                                  Mam pytanie jak silnik 1.4 TSI sprawuje sie powyzej 130-140 km/h ? Jak z przyspieszeniem wtedy i wyprzedzaniem? .
                                                  przy 130-140km/h na 6 biegu silnik ma około 3000 obr/min i wtedy dynamika jest bardzo dobra - ewentualnie można robic redukcje na 5 bieg i wtedy jest ogień (oczywiście nie porównując do 1.8 czy 2.0 TSI). Spalanie na autostradzie jest około 7 - 7,5 l/100km.

Jak wsiąda 3, 4 osoby odczuwa się zwiekszona masę. Jak jeździłem 1,9 TDI 110 koni to w mniejszym stopniu odcZuwałem dodatkowe obciążenie. Niemniej jednak jestem zadowolony w odniesieniu do 1.9 TDI

Komentarz

• slawek31113
                                                    Elegance
                                                    • 2007
                                                    • 824

Zamieszczone przez Flacha
                                                    Kolego, pojemność 1,4 do tego turbinka srednicy 4cm, średni moment obrotowy, wiec szału nie ma. Ale uwierz, można tym autem troche napsocić i popatrzeć na zdziwienie co poniektórych użytkowników nie byle jakich marek

Komentarz

Pracuję...