Zamieszczone przez maciek.sz
[O2] 1.4 TSI - wrażenia z eksploatacji
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Zamieszczone przez Jac_ekJa to się za głowę łapię jak to czytam ;-), Jak się uczyłem jeździć samochodem jeszcze jako mały chłopiec to zawsze ojciec mi powtarzał - zmieniaj biegi przy 3000-3500, a jak jedziesz pod górkę to przy 4000-4500 i tego się trzymajmy to jest NORMALNA zmiana biegów - teraz jeżdżąc z DSG na ogół tak przyśpieszam żeby biegi zmieniał właśnie przy 3000-4000 choć staram się nie przekraczać dozwolonych prędkości na drodze to do tej Vmax dozwolonej dochodzę w miarę szybko ;-)Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jac_ekteraz jeżdżąc z DSG na ogół tak przyśpieszam żeby biegi zmieniał właśnie przy 3000-4000
Moim zdaniem można jechać, czy zmieniać biegi i przy 2000 obrotów, ale pod warunkiem że nie wykorzystuje się całej dostępnej przy tych obrotach mocy, tylko powiedzmy maksymalnie 70-80%. Jeżeli to wystarcza, to jest ok. Jak jadę w korku, a przede mną będzie powolny autobus i przyrost prędkości to dwa kilometry na sekundę, to nie rozumiem po co kręcić na dwójce do 3000-4000 tysięcy (czyli pewnie ok 50km/h), jak spokojnie można przy tych 2000 (pewnie ok 30-35km/h) wrzucić trójkę i spokojnie powolnie nabierać dalej prędkość tempem żółwia który jedzie przede mną.O2FL RS | S2 | F2
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maciek.szno właśnie na razie nie. jak pisałem wcześniej trasa Siedlce-Warszawa-Siedlce i średnie spalanie 5,8
Komentarz
-
-
coś słabo cisnąłeś :Prozumiem że nie korzystałeś w czasie testu z podpowiadacza zmiany biegów ? :diabelski_usmiech
swoją drogą "dziwne".... spotykam na forum opinie, że trafiają się jakieś małe gify w postaci kilku kucyków więcej, liczyłem po cichu, że wyjdzie więcej niż to co można sobie przeczytać w katalogu :idea:SPOT Poznań:
.....
ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY
Error 503 Wojtas Unavailable :P
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Wojtas_Poznańcoś słabo cisnąłeś :Prozumiem że nie korzystałeś w czasie testu z podpowiadacza zmiany biegów ? :diabelski_usmiech
swoją drogą "dziwne".... spotykam na forum opinie, że trafiają się jakieś małe gify w postaci kilku kucyków więcej, liczyłem po cichu, że wyjdzie więcej niż to co można sobie przeczytać w katalogu :idea:bardziej na przyspieszenie.
Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez michalxZamieszczone przez maciek.szno właśnie na razie nie. jak pisałem wcześniej trasa Siedlce-Warszawa-Siedlce i średnie spalanie 5,8
w każdym razie, ponieważ samochód kupiłem z myslą o dłuzszym użytkowaniu (7-8 lat to pewnie grubo ponad 200 tys bedzie) a stylu jazdy zmieniać nie zamierzam, to dam znać jaki to ma ewentualnie negatywny wpływ na silnik. Może macie racje że niskie obroty są be.. ale póki co fajnie się tak jeździ :twisted:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomekJak jadę w korku, a przede mną będzie powolny autobus i przyrost prędkości to dwa kilometry na sekundę, to nie rozumiem po co kręcić na dwójce do 3000-4000 tysięcy (czyli pewnie ok 50km/h)- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jac_ekZamieszczone przez tomekJak jadę w korku, a przede mną będzie powolny autobus i przyrost prędkości to dwa kilometry na sekundę, to nie rozumiem po co kręcić na dwójce do 3000-4000 tysięcy (czyli pewnie ok 50km/h)Pozdrawiam,
Paweł
Komentarz
-
-
DSG, jak się nie przyśpiesza to dąży do obrotów jak sadzę w okolicach 1500- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez paweł2Zamieszczone przez Jac_ekJa to się za głowę łapię jak to czytam ;-), Jak się uczyłem jeździć samochodem jeszcze jako mały chłopiec to zawsze ojciec mi powtarzał - zmieniaj biegi przy 3000-3500, a jak jedziesz pod górkę to przy 4000-4500 i tego się trzymajmy to jest NORMALNA zmiana biegów - teraz jeżdżąc z DSG na ogół tak przyśpieszam żeby biegi zmieniał właśnie przy 3000-4000 choć staram się nie przekraczać dozwolonych prędkości na drodze to do tej Vmax dozwolonej dochodzę w miarę szybko ;-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jac_ekZamieszczone przez tomekJak jadę w korku, a przede mną będzie powolny autobus i przyrost prędkości to dwa kilometry na sekundę, to nie rozumiem po co kręcić na dwójce do 3000-4000 tysięcy (czyli pewnie ok 50km/h)
Ja tak tez jezdze we Wroclawskich korkach. Po prostu nie widze sensu zeby szybko przyspieszac po to zeby za kilkadziesiat/kilkaset metrow stawac (zuzywajac bardziej hamulce - wole hamowac silnikiem). Korek w moim wypadku powoduje, ze ciagne max do 3 - 3,5 tys. obr./min. i zmieniam bieg.VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline
Komentarz
-
-
idas, ani źle ani dobrze, przeczytaj od początku i powoli, chodzi o to że jak ktoś (czyli np ja) napisze że biegi zmienia przy ~3500 to NIE OZNACZA to że ZAWSZE zmienia biegi przy 3.500, jak ktoś napisze że jeździ 120 km/h to NIE OZNACZA to, że ZAWSZE tak jeździ na każdej ulicy/drodze/trasie itd... chodzi mi o to że traktowanie wypowiedzi dosłownie jest bezmyślne i tyle, wątpię żeby ktoś jechał na jedynce 25 km/h na godzinę tylko dlatego że jest korek i jak zmieni bieg to mu spadną obroty poniżej 3k- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Spoko spoko. Po prostu przeczytalem twoja wypowiedz w sposob ktory dawal do zrozumienia, ze taka jazda jest zla. Oczywiscie jest jasne ze przeciez wszystko zalezy od warunkow na drodze i chyba nikt sztywno nie patrzy sie caly czas na obrotomierzVW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez idasSpoko spoko. Po prostu przeczytalem twoja wypowiedz w sposob ktory dawal do zrozumienia, ze taka jazda jest zla. Oczywiscie jest jasne ze przeciez wszystko zalezy od warunkow na drodze i chyba nikt sztywno nie patrzy sie caly czas na obrotomierzCała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.
Komentarz
-
-
ja przez 1,5 kkm jeździłem delikatnie i biegi zmieniałem jak komp pokazywał. Do tej pory zmieniam według wskazań kompa tyle że już auta nie traktuje jak jajko, a jak w mieście robi się trochę luzu i można jechać to nie patrze na podpowiedzi kompa tylko trzymam go 2,5 - 3,5k obr/min :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez macherstudiojesli chodzi o jazdę w mieście trochędrażni manualna 6 stopniowa skrzynia, którą wachluje się niesamowicieSPOT Poznań:
.....
ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY
Error 503 Wojtas Unavailable :P
Komentarz
-
-
no fakt, ręka boli od wachlowania ręką , lepszym rozwiązaniem jest automat ale cóż zrobić i tak pięknie jeździ, acha przy tym silniku pisze by czekać na wskazanie komputera kiedy jechać na przeglad ale moim skromnym zdaniem chyba pojadę po 12 tyś na wymianę oleju, jakoś nie wierzę by pierwszego oelju nie wymieniąć tak długo, co o tym sądzicie?Witam, jeżdżę skodą octavią 2 FL Mint 1.4 tsi Antracyt, pozdrawiam
Była:
Jest:
1) Octavia 1,4 TSI
jak sobie kupię jeszcze więcej aut to będę miał jeszcze dłuższy podpis
Komentarz
-
Komentarz