[O2] 1.4 TSI - wrażenia z eksploatacji

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Wojtas_Poznań
    RS
    • 2010
    • 2822

Zamieszczone przez maciek.sz
    Oczywiście poza warszawą jak się dało leciałem normalną prędkością 90-100 km więc wcale nie wolno.
    :shock: :shock: :shock: :diabelski_usmiech
    SPOT Poznań:
    .....
    ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• paweł2
      L&K
      • 2010
      • 1405

Zamieszczone przez Jac_ek
      Ja to się za głowę łapię jak to czytam ;-), Jak się uczyłem jeździć samochodem jeszcze jako mały chłopiec to zawsze ojciec mi powtarzał - zmieniaj biegi przy 3000-3500, a jak jedziesz pod górkę to przy 4000-4500 i tego się trzymajmy to jest NORMALNA zmiana biegów - teraz jeżdżąc z DSG na ogół tak przyśpieszam żeby biegi zmieniał właśnie przy 3000-4000 choć staram się nie przekraczać dozwolonych prędkości na drodze to do tej Vmax dozwolonej dochodzę w miarę szybko ;-)
      I tak sie powinno jezdzic
      Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• tomek
        L&K
        • 2005
        • 1078

teraz jeżdżąc z DSG na ogół tak przyśpieszam żeby biegi zmieniał właśnie przy 3000-4000
        no tak, ale w ruchu miejskim to raczej ciężko tak jechać.

Moim zdaniem można jechać, czy zmieniać biegi i przy 2000 obrotów, ale pod warunkiem że nie wykorzystuje się całej dostępnej przy tych obrotach mocy, tylko powiedzmy maksymalnie 70-80%. Jeżeli to wystarcza, to jest ok. Jak jadę w korku, a przede mną będzie powolny autobus i przyrost prędkości to dwa kilometry na sekundę, to nie rozumiem po co kręcić na dwójce do 3000-4000 tysięcy (czyli pewnie ok 50km/h), jak spokojnie można przy tych 2000 (pewnie ok 30-35km/h) wrzucić trójkę i spokojnie powolnie nabierać dalej prędkość tempem żółwia który jedzie przede mną.
        O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• michalx
          Classic
          • 2010
          • 34

no właśnie na razie nie. jak pisałem wcześniej trasa Siedlce-Warszawa-Siedlce i średnie spalanie 5,8
          No tak, to rzeczywiście niedużo, ale pisałeś o potwierdzeniu spalania fabrycznego, a to wynosi 5,0. Jeśli różnica prawie 20% to dla Ciebie jeszcze nie jest rozczarowanie, to oczywiście wycofuję się z mojego stwierdzenia

Komentarz

• Wojtas_Poznań
            RS
            • 2010
            • 2822

a tak z innej beczki : sprawdzał / porównywał ktoś już może Vmax z tym co podaje skoda w swoich danych ? :diabelski_usmiech
            SPOT Poznań:
            .....

Komentarz

• pawelz84
              Classic
              • 2010
              • 25

Zamieszczone przez Wojtas_Poznań
              a tak z innej beczki : sprawdzał / porównywał ktoś już może Vmax z tym co podaje skoda w swoich danych ? :diabelski_usmiech
              Katalogowo jest 202 km/h, tyle też mogę potwierdzić (licznkowo). Wczoraj robiłem mały test
              Pozdrawiam,
              Paweł

Komentarz

• Wojtas_Poznań
                RS
                • 2010
                • 2822

coś słabo cisnąłeś :P rozumiem że nie korzystałeś w czasie testu z podpowiadacza zmiany biegów ? :diabelski_usmiech
                swoją drogą "dziwne".... spotykam na forum opinie, że trafiają się jakieś małe gify w postaci kilku kucyków więcej, liczyłem po cichu, że wyjdzie więcej niż to co można sobie przeczytać w katalogu :idea:
                SPOT Poznań:
                .....

Komentarz

• paweł2
                  L&K
                  • 2010
                  • 1405

coś słabo cisnąłeś :P rozumiem że nie korzystałeś w czasie testu z podpowiadacza zmiany biegów ? :diabelski_usmiech
                  swoją drogą "dziwne".... spotykam na forum opinie, że trafiają się jakieś małe gify w postaci kilku kucyków więcej, liczyłem po cichu, że wyjdzie więcej niż to co można sobie przeczytać w katalogu :idea:
                  A po co Ci wiecej :?: gifty sa owszem ale raczej na max sie to nie przelozy bardziej na przyspieszenie.

Komentarz

• maciek.sz
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 102
                    • Octavia III combi (5E5)
                    • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez michalx
                    no właśnie na razie nie. jak pisałem wcześniej trasa Siedlce-Warszawa-Siedlce i średnie spalanie 5,8
                    No tak, to rzeczywiście niedużo, ale pisałeś o potwierdzeniu spalania fabrycznego, a to wynosi 5,0. Jeśli różnica prawie 20% to dla Ciebie jeszcze nie jest rozczarowanie, to oczywiście wycofuję się z mojego stwierdzenia
                    No tak, tylko to raczej tryb mieszany był, jako że 2 razy musiałem przebrnąć przez całą Warszawę i trochę sobie :wink: w korkach postać. A dla cyklu mieszanego podają że powinno być 6,3.
                    w każdym razie, ponieważ samochód kupiłem z myslą o dłuzszym użytkowaniu (7-8 lat to pewnie grubo ponad 200 tys bedzie) a stylu jazdy zmieniać nie zamierzam, to dam znać jaki to ma ewentualnie negatywny wpływ na silnik. Może macie racje że niskie obroty są be.. ale póki co fajnie się tak jeździ :twisted:

Komentarz

• Wojtas_Poznań
                      RS
                      • 2010
                      • 2822

Zamieszczone przez paweł2
                      A po co Ci wiecej
                      bogactwa nigdy za wiele może też sobie zapodam taki mały test :idea: ale to jak już po zimie połatają wszystkie dziury w jezdniach
                      SPOT Poznań:
                      .....

Komentarz

• krzysiek83wpr
                        Rider
                        • 2010
                        • 362

Niektórzy mówią, że v-max ociąga się na 5tce, inni mówią że na6tce. Nie robiłem za dużo testów, ale powiem tylko tyle, że do 200na 6tce spokojnie pare razy doszedłem z zapasikiem. Tak, że przy bezwietrznej pogodzie i idealnej długiej prostej sądzę że 210 jest do zrobienia.

Komentarz

• pawelz84
                          Classic
                          • 2010
                          • 25

Nie korzystałem, ciągnąłem do czerwonego pola na wszytkich biegach (200 było na 5., szóstki wogóle nie wrzucałem)
                          Pozdrawiam,
                          Paweł

Komentarz

• Jac_ek
                            RS
                            • 2009
                            • 1733

Zamieszczone przez tomek
                            Jak jadę w korku, a przede mną będzie powolny autobus i przyrost prędkości to dwa kilometry na sekundę, to nie rozumiem po co kręcić na dwójce do 3000-4000 tysięcy (czyli pewnie ok 50km/h)
                            udajesz czy naprawdę tak myślisz?
                            - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• pawelz84
                              Classic
                              • 2010
                              • 25

Zamieszczone przez tomek
                              Jak jadę w korku, a przede mną będzie powolny autobus i przyrost prędkości to dwa kilometry na sekundę, to nie rozumiem po co kręcić na dwójce do 3000-4000 tysięcy (czyli pewnie ok 50km/h)
                              Tak z ciekawości, jakie obroty w takiej sytuacji trzyma auto z DSG?
                              Pozdrawiam,
                              Paweł

Komentarz

• Jac_ek
                                RS
                                • 2009
                                • 1733

DSG, jak się nie przyśpiesza to dąży do obrotów jak sadzę w okolicach 1500

Komentarz

• zbigniew147
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 482

Zamieszczone przez paweł2
                                  Ja to się za głowę łapię jak to czytam ;-), Jak się uczyłem jeździć samochodem jeszcze jako mały chłopiec to zawsze ojciec mi powtarzał - zmieniaj biegi przy 3000-3500, a jak jedziesz pod górkę to przy 4000-4500 i tego się trzymajmy to jest NORMALNA zmiana biegów - teraz jeżdżąc z DSG na ogół tak przyśpieszam żeby biegi zmieniał właśnie przy 3000-4000 choć staram się nie przekraczać dozwolonych prędkości na drodze to do tej Vmax dozwolonej dochodzę w miarę szybko ;-)
                                  I tak sie powinno jezdzic
                                  Z szacunkiem panowie ale to chyba pasuje do silników wolnossących.

Komentarz

• idas
                                    Elegance
                                    • 2006
                                    • 828

Zamieszczone przez tomek
                                    A co to zle, czy dobrze wedlug ciebie?
                                    Ja tak tez jezdze we Wroclawskich korkach. Po prostu nie widze sensu zeby szybko przyspieszac po to zeby za kilkadziesiat/kilkaset metrow stawac (zuzywajac bardziej hamulce - wole hamowac silnikiem). Korek w moim wypadku powoduje, ze ciagne max do 3 - 3,5 tys. obr./min. i zmieniam bieg.
                                    VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                                    VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• Jac_ek
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 1733

idas, ani źle ani dobrze, przeczytaj od początku i powoli, chodzi o to że jak ktoś (czyli np ja) napisze że biegi zmienia przy ~3500 to NIE OZNACZA to że ZAWSZE zmienia biegi przy 3.500, jak ktoś napisze że jeździ 120 km/h to NIE OZNACZA to, że ZAWSZE tak jeździ na każdej ulicy/drodze/trasie itd... chodzi mi o to że traktowanie wypowiedzi dosłownie jest bezmyślne i tyle, wątpię żeby ktoś jechał na jedynce 25 km/h na godzinę tylko dlatego że jest korek i jak zmieni bieg to mu spadną obroty poniżej 3k

Komentarz

• idas
                                        Elegance
                                        • 2006
                                        • 828

Spoko spoko. Po prostu przeczytalem twoja wypowiedz w sposob ktory dawal do zrozumienia, ze taka jazda jest zla. Oczywiscie jest jasne ze przeciez wszystko zalezy od warunkow na drodze i chyba nikt sztywno nie patrzy sie caly czas na obrotomierz
                                        VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
                                        VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline

Komentarz

• paweł2
                                          L&K
                                          • 2010
                                          • 1405

Zamieszczone przez idas
                                          Spoko spoko. Po prostu przeczytalem twoja wypowiedz w sposob ktory dawal do zrozumienia, ze taka jazda jest zla. Oczywiscie jest jasne ze przeciez wszystko zalezy od warunkow na drodze i chyba nikt sztywno nie patrzy sie caly czas na obrotomierz
                                          ale co niektorzy powinni :wink:

Komentarz

• bassy
                                            Drive
                                            • 2011
                                            • 75

Może ktoś ospowie tak reasumujac. Mam nową OII 1,4 Tsi jak jeździć przez pierwszy tysiac kilosów. Bo jeździ się tym jak dieslem prawie, chociaż wskazania że należu już wrzucić np 5 czy 6 bieg to chyba są przesadzone

Komentarz

• zbigniew147
                                              Rider
                                              • 2008
                                              • 482

ja przez 1,5 kkm jeździłem delikatnie i biegi zmieniałem jak komp pokazywał. Do tej pory zmieniam według wskazań kompa tyle że już auta nie traktuje jak jajko, a jak w mieście robi się trochę luzu i można jechać to nie patrze na podpowiedzi kompa tylko trzymam go 2,5 - 3,5k obr/min :szeroki_usmiech

Komentarz

• macherstudio
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2008
                                                • 2378
                                                • Mitshibishi
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Jak dla mnie wybór trafiony, jesli chodzi o jazdę w mieście trochędrażni manualna 6 stopniowa skrzynia, którą wachluje się niesamowicie, ale w ankiecie zaznaczam TAK
                                                www.prostetorodo.pl

Komentarz

• Wojtas_Poznań
                                                  RS
                                                  • 2010
                                                  • 2822

Zamieszczone przez macherstudio
                                                  jesli chodzi o jazdę w mieście trochędrażni manualna 6 stopniowa skrzynia, którą wachluje się niesamowicie
                                                  szczególnie jak chcesz kogoś szybko i skutecznie objechać spod świateł
                                                  SPOT Poznań:
                                                  .....

Komentarz

• matompra
                                                    Ambiente
                                                    • 2010
                                                    • 220

no fakt, ręka boli od wachlowania ręką , lepszym rozwiązaniem jest automat ale cóż zrobić i tak pięknie jeździ, acha przy tym silniku pisze by czekać na wskazanie komputera kiedy jechać na przeglad ale moim skromnym zdaniem chyba pojadę po 12 tyś na wymianę oleju, jakoś nie wierzę by pierwszego oelju nie wymieniąć tak długo, co o tym sądzicie?
                                                    Witam, jeżdżę skodą octavią 2 FL Mint 1.4 tsi Antracyt, pozdrawiam
                                                    Była:
                                                    Jest:
                                                    1) Octavia 1,4 TSI

jak sobie kupię jeszcze więcej aut to będę miał jeszcze dłuższy podpis

Komentarz

Pracuję...