[O2] 1.4 TSI - wrażenia z eksploatacji

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Morgoth
    L&K
    • 2010
    • 1116

Mam już przejechane 24.000 km, nadal bez przeglądu. Żona wykręca średnie spalanie 7,3 l/100 km w Warszawie, więc po co mi diesel

Jakiś miesiąc temu musiałem dolać 0,5 litra oleju, co mnie nieco zdziwiło, że dopiero wtedy. Wprawdzie przebieg był znaczny, w tym parę tysięcy km z prędkościami powyżej 150 km/h po Autobahnach, ale chyba skrzynia DSG bardziej dba o silnik niż człowiek+manual i silnik oleju zużył mniej niż się spodziewałem.

W sumie nie narzekam, kupiłem to co chciałem, specjalnie nie brak mi niczego o czym bym marzył. Teraz tylko czekam aż Octa wezwie mnie do serwisu.

Czy kupiłbym ponownie? Jak najbardziej, z tym samym silnikiem i wyposażeniem, ale czy za jakiś czas kupię Skodę Octavię jako kolejne auto to się jeszcze zobaczy :diabelski_usmiech
    Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
    G.B.Show

Komentarz

• Elżbieta.S
      Classic
      • 2010
      • 23

Zamieszczone przez krzysn
      Po przesiadce z fabii 1.4 75KM wrażenia niesamowite. 1.4 TSI naprawdę daje radę
      Zrobiliśmu identyczną przesiadke !
      Z ciekawości się spytam czemu zmieniasz TURANZY ? to doskonałe lacze ! ja mam Conti SPORT 2 i subiektywnie uważam że są sporo gorsze na suchej nawieżchni.
      Pochwal się kolorkiem - fotkami
      Pozdrawiam Elka.

[ Dodano: Pią 15 Kwi, 11 21:22 ]
      Ile zapłacilisście za pierwszy przegląd po 30.000 km ???

Ja dzisia wybuliłam u Krotocki&Cichy ? w Szczecinie na Struga ex Dudojć 1.007 zł tysiąc siedem :twisted:
      Miast wymiany płynu hamulcowego po 2 latach na fakturze widnieje 0,042 albo czegoś nie zrozumiałam albo to była miniaturowa dolewka - cena za płyn 26 zł robocizna 140zł
      pocieszam się że następna wizyta za dwa latka i ze wykryli coś cieknącego przy feldze jakś nakładka na ośce ? i wymienią w ramch gwarancji .
      Męczy mnie tylko ta ilość płynu hamulcowego , jutro do nich dzwonie
      Czy ktoś z Panów orientuje się jaką pojemność ma układ hamulcowy w O2FL 1.4 TSi ??
      Elka

Komentarz

• czay
        Drive
        • 2011
        • 42
        • Octavia II (1Z3)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Może to jakiś płyn do czyszczenia układu hamulcowego? Ja mam akurat 1,6BSE ale jak mi wymieniali płyn hamulcowy to dodatkowo używali jakiegoś płynu do czyszczenia układu (na pewno mniejsza ilość niż płynu). Z kolei w Golfie serwisowanym w niezależnym warsztacie mechanik mi mówił, że układ płukają też płynem hamulcowym, który później jest wylewany.
        Z przeglądu octavii mam na fakturze robociznę za wymianę płynu hamulcowego 91 zł, płyn hamulcowy 37 zł (1 szt., ale nie wiem czy to litr czy jakaś inna wielkość, może opakowania zbiorczego?), a płyn do czyszczenia układu hamulcowego to kosztował 2 zł (0,1 litra).
        Nie wiem czy w 1,4tsi jest tak samo, ale podejrzewam, że jakoś istotnie układ hamulcowy się nie różni (może tarcze i klocki inne)?

Komentarz

• krzysn
          Rider
          • 2007
          • 515

Zamieszczone przez Elżbieta.S
          Po przesiadce z fabii 1.4 75KM wrażenia niesamowite. 1.4 TSI naprawdę daje radę
          Zrobiliśmu identyczną przesiadke !
          Z ciekawości się spytam czemu zmieniasz TURANZY ? to doskonałe lacze ! ja mam Conti SPORT 2 i subiektywnie uważam że są sporo gorsze na suchej nawieżchni.
          Pochwal się kolorkiem - fotkami
          W poprzednim aucie jeździłem dwa lata na oponach całorocznych goodyera i teraz też chcę na takie zmienić.
          Kolorek octavii to beż cappuccino.
          Niestety nie mogę osiągnąć podawanego na forum spalania. Na odcinkach 5 km mam od 11.5 w górę, wczoraj 14... Fabia paliła 10. Ale przebieg to niewiele ponad 350 km, pewnie jeszcze trochę spadnie.

Pozdrawiam, Krzysiek

Komentarz

• pandzik
            RS
            • 2011
            • 2254
            • Seat

14 litrów? :!:

Krótki odcinek to może być, choć to i tak dużo.

Komentarz

• krzysn
              Rider
              • 2007
              • 515

14 było, gdy raz dałem "w palnik" do ok 4 tys obrotów. Może spadnie spalanie, teraz korki większe - zauważyliście że zimą jest mniejszy ruch na ulicach ? Mi auta zimą zwykle mniej palą po mieście :-)

Komentarz

• loyd
                RS
                • 2010
                • 2342

Ja własnie się wypakowałem w Ustce. Jechałem w 3 osoby (ja, żona i 8 kilogramowe szczęście). Jechać, jedzie - ale ilość zapakowanych bagaży wprawiła mnie w osłupienie (łącznie z wózkiem - którego stelaż jest naprawdę duży i nie mieści się do bagażnika srolfa VI).

Komentarz

• słoń
                  Elegance
                  • 2010
                  • 777

Zamieszczone przez loyd
                  Ja własnie się wypakowałem w Ustce. Jechałem w 3 osoby (ja, żona i 8 kilogramowe szczęście). Jechać, jedzie - ale ilość zapakowanych bagaży wprawiła mnie w osłupienie (łącznie z wózkiem - którego stelaż jest naprawdę duży i nie mieści się do bagażnika srolfa VI).

i jaką drogą dojechałeś??

Komentarz

• loyd
                    RS
                    • 2010
                    • 2342

słoń, tak jak pisałeś, że tym, że poczatek przez Łódź, Włocławek i Toruń (dalej już jak pisałeś). Wyjeźdźałem o 00.00 więc się raczej korków w miastach nie spodziewałem dużych. Przyjazd do Ustki o 7.40 rano (bez jakichkolwiek przerw). Za Łodzią droga nr 1 wygląda jak ser dosłownie .

Komentarz

• Elżbieta.S
                      Classic
                      • 2010
                      • 23

oponach całorocznych
                      Krzysn od przyszłego roku na 80% zmówki obowiązkowe,Niemiachy to zrobili a Donek robi to co berlin nadaje , ustawa siedzi w komisjach
                      Poza tym szczerze ci odradzam takie rozwiązanie -całoroczne to bardzo głęboki kompromis i to zawarty kosztem bezpieczeństwa !
                      W ubiegłym roku w grudniu podczas największych śniegów musieliśmy jechać po teścia do Bydgoszczy więc kupiłam ALPIN 4 i niemogłam uwierzyć że to te samo auto !
                      Wcześniej jeździliśmy nawet zimą na letnich po miesćie gdyż u nas zimy były do 2009/10 łagodne a śnieg się roztapiał po paru godzinach teraz wracają normalne zimy i jazda po zalodzonych drogach bez zimówek to o wiele wiele większe ryzyko
                      Ja dla swego auta staram się o wyposażenie najwyższej jakości ! Teściowi dałam poprowadzić Skode na ALPINACH i ten stwiedził że kupuje komplet zimówek i letnich do Golfa IV zamiast dotychczasowych całorocznych.
                      Elka

Komentarz

• krzysn
                        Rider
                        • 2007
                        • 515

Ela, całoroczne to przemyślany zakup. Wcześniej wiele lat jeździłem na dwóch kompletach opon (jestem już po czterdziestce). Po zmianie z jeszcze dobrych zimowych barum było wręcz lepiej na śniegu. Opona goodyera ma oznaczenie opony zimowej (płatek śniegu) więc nie ma problemu z ewentualna zmiana przepisów.
                        Ty porównujesz zimowe do letnich i w tym przypadku masz w pełni rację.
                        Aha, goodyear vector4seasons jest prawie dwa razy droższa od er300 :-)

Ale to juz nie na temat :-)

Komentarz

• słoń
                          Elegance
                          • 2010
                          • 777

Zamieszczone przez loyd
                          Za Łodzią droga nr 1 wygląda jak ser dosłownie .
                          i dlatego jezdzi sie drugą stroną Wisły

Komentarz

• sdss
                            Rider
                            • 2010
                            • 353
                            • Seat

Jechałem nocą 1 między toruniem a łodzią, ogranicznie 50, droga prosta brak zabudowań o co chodzi? Po chwili jak pie...... w dziure zrozumiałem o co chodzi.

Było YETI Jest LEON

Komentarz

• loyd
                              RS
                              • 2010
                              • 2342

sdss, dokładanie. Nawet tiry jeździły slalomem ...

Jeden kolega się na CB pytał, czy czasem z trasy krajowej nie zjechał ....

Komentarz

• bassy
                                Drive
                                • 2011
                                • 75

ostatnie tankowanie i bawię się w pomiary, na 43 litrach przejechałem 601 km. W cyklu jak to ja nazywam szybkim miejskim( granice miasta mało świateł) przejazdy przez centrum w małym natęzeniu ruchu) parę razy w piozdeczkę dostała, natomiast generalnie biegi zmieniam przy 2 tys obrotów. Więc Zjarała mi 7l z groszami na 100.

Komentarz

• piramida
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 12222
                                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez bassy
                                  ostatnie tankowanie i bawię się w pomiary, na 43 litrach przejechałem 601 km. W cyklu jak to ja nazywam szybkim miejskim( granice miasta mało świateł) przejazdy przez centrum w małym natęzeniu ruchu) parę razy w piozdeczkę dostała, natomiast generalnie biegi zmieniam przy 2 tys obrotów. Więc Zjarała mi 7l z groszami na 100.
                                  kolejny ecodriver :shock: :szeroki_usmiech przy 2000 to sie nawet w dieslu nie zmienia biegów a co dopiero w benzynie :P
                                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• pandzik
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2254
                                    • Seat

Zamieszczone przez piramida
                                    kolejny ecodriver :shock: :szeroki_usmiech przy 2000 to sie nawet w dieslu nie zmienia biegów a co dopiero w benzynie :P
                                    Zależy w jakiej benzynie...

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

Niech nawet jezdza na 6 biegu przy 50km/h - ja naprawde czekam az te silniki zrobia te 100-150kkm. :diabelski_usmiech
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• krzysn
                                        Rider
                                        • 2007
                                        • 515

Zamieszczone przez pandzik
                                        14 litrów? :!:

Krótki odcinek to może być, choć to i tak dużo.
                                        Melduję, że przy przebiegu 500km zużycie paliwa spadło do około 10 l/100km :-)
                                        Pewnie po części silnik się dociera a po części uczę się jeździć z DSG.
                                        Łagodne przyspieszanie jest do kitu, auto nie redukuje i przyspiesza na 7-mym biegu przy obrotach 1300...

Komentarz

• loyd
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 2342

Maicroft, a czego oczekujesz ????

Że zaczną wybuchać ????

Komentarz

• Wojtas_Poznań
                                            RS
                                            • 2010
                                            • 2822

loyd, może chce kupić używkę z takim przebiegiem :diabelski_usmiech
                                            SPOT Poznań:
                                            .....
                                            ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

• loyd
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 2342

Myślę, że kolega prezentuje takie hmmmm "zaściankowe" myślenie.

1.4 tsi to downsaizning, wietrarki które nie mają prawa działać - ale nie policzy ile mocy z 1 litra się wyciąga, nie porównuje z innymi silnikami. Gdyby tak zrobił to wiedziałby, że bardziej wysilone są 1.8 tsi - ale do tych silników się nie czepia bo to przecież 1.8 ....

Ogólnie pożyjemy, zobaczymy .... ale poza ewentualnymi problemami z rozrządem nie spodziewam się niespodzialnek ....

Komentarz

• bassy
                                                Drive
                                                • 2011
                                                • 75

Zamieszczone przez Maicroft
                                                Niech nawet jezdza na 6 biegu przy 50km/h - ja naprawde czekam az te silniki zrobia te 100-150kkm. :diabelski_usmiech
                                                Powiem Wam szczerze ze jak zwykle forum internetowe zjada własny ogon- jest tyle opinii że własciwie nie wiadomo która jest poprawna i wracamy do punktu wyjscia. A jeszzce niedawno ktoś mi napisał ze 1800 to już ok to ja sobie zawyżyłem do 2 tys i co - i jestem ecodriverem...................

Komentarz

• Tichy
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 544

Te silniki pracują jak diesle i nie widzę powodu żeby nie cieszyć się możliwością jazdy w szerokim zakresie obrotów. Jak się kulać to można i przy 1500, jak ostrzej to do 3500-4000 (na dotarciu, potem więcej). Dla silnika zabójcze jest zbytnie obciążanie przy niskich obrotach, nie sama jazda z takimi.

Komentarz

• zbigniew147
                                                    Rider
                                                    • 2008
                                                    • 482

Zamieszczone przez Tichy
                                                    Dla silnika zabójcze jest zbytnie obciążanie przy niskich obrotach, nie sama jazda z takimi.
                                                    Święte słowa

Komentarz

Pracuję...