No wiadomo ze przy 2tys nie jeżdżę sportowo a silnik spoko daje radę, kilka razy pozwoliłem sobie na szaleństwo 3tys wtedy biegi można szybciej na wyższe zmieniać.
[O2] 1.4 TSI - wrażenia z eksploatacji
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Zamieszczone przez MaicroftAle taka jazda, a dokladnie takie pierdzenie silnikiem wcale nie nalezy do zasad ECO-drivingu :lol: Tam nalezy sie jak najszybciej rozpedzic do zadanej predkosci. A krecenie silnika do 2000, szalenczo do 3tys temu nie sluzy :roll:
W poprzednim aucie (fabia 1.4 75km) rzeczywiście auto lubiło zmianę biegów przy 3,5-4 tys, w 1.4TSI kręcenie powyżej 3 tys oznacza lekko wariacką jazdę. Szkoda opon, nie warto robić z siebie głupka :-)
Wesołych Świąt :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Maicroftzasad ECO-drivingu :lol: Tam nalezy sie jak najszybciej rozpedzic do zadanej predkosci.
Komentarz
-
-
Ja wiele razy slyszalem ze nalezy jezdzic "w obrotach", w ktorych mamy najwiekszy moment obrotowy, wtedy mozemy najefektywniej wykorzystac zasoby silnika. Oczywiscie nie nalezy deptac do podlogi od 1500 obr/min.Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
www.nawmar.pl
Komentarz
-
-
Ja nie potrafię zejść poniżej 9-8 L /100km
Najczęściej mam średnie spalania na poziomie 12-10L/100km
Na baku trzaskam około 400-450km
Kiedyś kolega LUKI napisał, że 1.4TSI potrafi śmigać dynamicznie i ja się z tym w 100% zgadzam
Autko mam troszkę ponad miesiąc, nalatane już niespełna 12tyś i chodzi jak ta lalaŻycie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
BMW serii 3... Radość z jazdy.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez winni77Na dokładniej takiej samej trasie próbowałem się rozpędzać powolutku i spalanie w najgorszym przypadku rosło o 0,1 l/100, jednak wystarczy rozpędzić się ciągnąc do 5-5,5k obr i spalanie rosło o co najmniej 0,2 l/100.Zamieszczone przez micho_mJa wiele razy slyszalem ze nalezy jezdzic "w obrotach", w ktorych mamy najwiekszy moment obrotowy, wtedy mozemy najefektywniej wykorzystac zasoby silnika.
------- KM
------- NmZałączone pliki
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez TymonJa nie potrafię zejść poniżej 9-8 L /100km
Spalanie 12 l to kojarzy mi się wyłącznie z jazdą w godzinach szczytu we Wrocławiu, w piątek, na zasadzie zielone but w podłogę, a za 300m hamowanie.Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loydbardziej wysilone są 1.8 tsi
1.8 TSI: 89KM z litra
1.4 TSI: 87KM z litra
W praktyce, oba silniki z podobną intensywnością produkuja moc.
Zamieszczone przez TichyDla silnika zabójcze jest zbytnie obciążanie przy niskich obrotach, nie sama jazda z takimi
Co do oszczędnej jazdy, to dobrze niektórzy tu piszą. Mocno przyspieszać do docelowej prędkości i utrzymywać prędkość na wysokich biegach, hamować silnikiem. Ja we Wrocławiu mam regularne spalanie 9l/100km, gdzie najczęściej zjadam wszystkich po drodze, jeżdżę dynamicznie i szybko. Oczywiście można ostro butować, wtedy można wejść w okolice 12 litrów.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez TymonJa nie potrafię zejść poniżej 9-8 L /100km
u mnie spalanie jest na poziomie 6 litrów i poniżej - na baku robię 800-900 km.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez TymonKiedyś kolega LUKI napisał, że 1.4TSI potrafi śmigać dynamicznie i ja się z tym w 100% zgadzam
Autko mam troszkę ponad miesiąc, nalatane już niespełna 12tyś i chodzi jak ta lala
dokładnie TAK!kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomba717% miasto a reszta "po lesie" i dlatego takie spalanie
Generalnie większość poza miastem, w trasie, ale i do warszawki często jeżdzę wiec zaliczam tamtejsze korki.
W piątek np zaliczyłem trasę Siedlce-Kraków - spalenie wg komputera było 5.4. A jechałem normalnie "siódemką" 4.5 godz.
Komentarz
-
Komentarz