Auto nowe czy używane?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kuchamar
    Classic
    • 2011
    • 1

Auto nowe czy używane?

Zamieszczone przez wrobel
    seba210 ShiningCar
    Dzięki. Własnie u nich kupiłem, a kolega Karol (właściciel/sprzedawca) przywiózł mi wosk pod dom . Polecam :!:
    Zamieszczone przez rufus295
    Zamieszczone przez seba210
    Chyba zdecyduje się na FinishKare HiTemp 1000.
    I na 10 lat wystarczy :szeroki_usmiech
    No rzeczywiście puszeczka spora jest.
    W weekend testy, o ile pogoda pozwoli ...
  • ad225
    Drive
    • 2010
    • 79

Auto nowe czy używane?

Witam, niedługo moi rodzice zmieniają auto. I teraz jest ciężki temat w którym chciałbym wysłuchać też Waszych opinii i doświadczeń.

1 opcja to używka do max 30 000 zł (Skoda Octavia, Ford Focus, Opel Astra, Toyota Corolla). Auto z silnikiem benzynowym z rocznika 2005-2006, zastanawiam się nad sprowadzeniem z Niemiec bo mam tam rodzinę.

2 opcja to nówka z salonu (Octavia Tour, Astra Classic III), tylko że ten zakup trzeba będzie wspomóc kredytem np. 50/50. Auto w kwocie około 45 000 zł. Myślę, że bez problemu nawet poza wyprzedażą rocznika kupi się w tej cenie z klimą.

Auto będzie na bardzo długi okres czasu. Nie wiem, czy 8 lat, czy może więcej. Chodzi oczywiście o bezproblemową eksploatację. Fakt, że w nowym trzeba robić przeglądy, ale do używanego też trzeba swoje dołożyć a pewności co do stanu nigdy nie ma. Chyba nikt nie sprzedaje auta w stanie idealnym, a tym bardziej nie pakuje kasy w naprawy przed sprzedażą.

Komentarz

• baca10
      RS
      • 2009
      • 6225

ad225, ja prawie dwa lata temu stalam przed podobnym wyborem, padło na nowke,
      ale jak teraz bym miala wybierac to za rzadne skarby nie sprzedawałabym swioch starych aut, byly mniej awaryjne niz nowka, ale duga strona medalu jest taka, ze ASO jest di d....y :!: :!: :!: Auto dałam prywatnie do naprawy a SAP podaje do sadu :diabelski_usmiech

Komentarz

• Piratka
        L&K
        • 2009
        • 1016

ad225, wszystko zależy od jednego :wink:
        Ile km tym autem będą robić rocznie :szeroki_usmiech
        U mnie w rodzinie jest podobny problem, a nawet ten sam ...
        Tyle że poprzednio rodzice mieli felicie, kasacja.

felcie mieli od samego początku, są pierwszymi właścicielami i od 2000 roku, zrobili i tu uwaga 130tysi km :roll:
        Uważam że jeśli ktoś mało jeździ to nowe auto to niepotrzebna strata pieniędzy, doradziliśmy im coś ala A4, może A6 w granicy do 35 tysi,
        :twisted: mała czarna :twisted:

Komentarz

• ad225
          Drive
          • 2010
          • 79

Zależy jeszcze o jak starym aucie mówimy . Jak jeździsz autem bez klimy, i co jakiś czas trzeba dołożyć 200-400 zł na naprawy to taka sytuacja irytuje. A auto warte załóżmy 5000 zł .

Komentarz

• zwolin
            Rider
            • 2010
            • 656

Tylko nowe. A przeglądów wcale nie musisz robić w ASO. Twoja wola, czy chcesz mieć gwarancję, czy nie, a i tak masz ok 30kkm na zastanowienie.
            Sam mając opcję 30-40 na jakotakie używane combi kupiłem nowego toura. Komfort psychiczny ogromny. No chyba, że wierzysz, że można kupić 5-6 latnie auto z przebiegiem 60 kkm i w idealnym stanie, a właściciel to totalny baran i za parę groszy je puszcza.
            W używce (nie kupionej od ojca, brata, dziecka) i tak na dzień dobry musisz wymienić płyny i rozrząd, co wyniesie Cię wiecej niż pierwszy przegląd w ASO.
            Zobacz stronę mojego dziecka - podziel się 1% - http://piotrzwolinski.pl/
            O II Tour Combi 1.6
            Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• ad225
              Drive
              • 2010
              • 79

Dokładnie zwolin o tym myślę. Widziałem niedawno Astrę za 29 000 zł z 2006 roku i niby miała 60 000 km. Ale jestem podejrzliwy, że ktoś sprzedaje dobre auto, tylko po to żeby kupić nowszy model i dołożyć kolejne 30 000-40 000 zł. Gwarancje licząc 2 letnią to tak jakby jeden przegląd w ASO zrobić. Przecież rzadko kiedy coś naprawią za darmo po 2 latach. A jęśli nawet będą uczestniczyć w kosztach to jak wiadomo w ASO najdrożej i taniej będzie poza salonem zrobić za własne pieniądze.

Komentarz

• abstinent
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 4842
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

używane
                bardzo dobrze sprawdzone, do tego najlepiej z pewnego źródła

Komentarz

• marlena
                  RS
                  • 2007
                  • 1719

Zamieszczone przez abstinent
                  używane
                  tak samo uważam

Komentarz

• zwolin
                    Rider
                    • 2010
                    • 656

Tylko, że takie to się trafiają dopiero po zakupie
                    O II Tour Combi 1.6
                    Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• szkoda
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 22543

Zamieszczone przez ad225
                      Auto będzie na bardzo długi okres czasu. Nie wiem, czy 8 lat, czy może więcej.
                      jeśli do tego bez modyfikacji to nowe.
                      saport techniczny baj DGW
                      była BKD+DSG '05 120kkm
                      była BXE '08 190kkm
                      no i nie ma :-)

Komentarz

• ad225
                        Drive
                        • 2010
                        • 79

Wiem, że trzeba się liczyć ze spadkiem wartości po wyjeździe z salonu. Ale jakie są pozostałe koszty utrzymania auta? Ubezpieczenie w salonie jest bardzo korzystne, a jego cena będzie jak dla takiej używki. Po roku, czy dwóch trzeba zrobić przegląd (500-700 zł). W używanym na dzień dobry olej, filtry, klima, pewnie klocki i tarcze + w niedługim czasie rozrząd. Nie wiadomo jak zawieszenie i reszta. Hmm.

Komentarz

• zwolin
                          Rider
                          • 2010
                          • 656

Jeszcze jedno, jak wydasz 45 kPln na nowe auto, to po 8 latach weźniesz za nie rozsądne pieniądze (pierwszy właściciel, mały przebieg z tego co piszesz). Ale jak dasz teraz 30 z 6-cio letni samochód, to za 8 lat będzie miał 14 i trzeba się będzie cieszyć, jak Cię ktoś z kłopotu wybawi i za jakiekolwiek pieniądze to kupi.
                          O II Tour Combi 1.6
                          Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• abstinent
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 4842
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

zwolin, no to ile weźmie za powiedzmy OII tour po 8 latach?
                            kto to kupi :?: :lol:
                            Zobacz po ile chodzą dobre OI po lifcie dobrze wyposażone

Jeżeli znajdziesz dobrze utrzymaną to nic nie będziesz musiał dokładać
                            Ubezpieczenie jak kupiłem rok temu to płaciłem OC 377zł(samochód 2007rok)
                            Zrobiłem prawie 20 tyś i nic nie wymieniałem poza rozrządem(jak się okazało był wymieniony tylko pasek), przednie gumy w zawieszeniu, olej z filtrami, gumy w wycieraczkach.
                            To co mnie czeka to klocki z tyłu(jakieś 5tyś może jeszcze pociągną), tarcze wyglądają na wymienione, na jesieni mam przegląd to może jeszcze amory dojdą, jak brałem to po chyba 75% miały

Komentarz

• ad225
                              Drive
                              • 2010
                              • 79

Obecne auto będzie za rok pełnoletnie, a kupione było właśnie jako 7 latek. Teraz ma 210 000 km a miało 100 000 km. Więc przebieg wychodzi 11 000 km na rok. Przy nowym po 8 latach będzie około 90 000 km. Nówkę później łatwiej będzie sprzedać, jeśli na sprzedaż pójdzie.
                              W nowym jest ten komfort, że nikt nie jeździł i wiadomo co masz.
                              W używanym + to cena, ale znaleźć ładne auto graniczy z cudem i zazwyczaj też się cenią za takie egzemplarz .
                              Kuzyn obejrzał mi w Niemczech Astrę III z 2006 roku. 1 właściciel, książka i 80 000 km. Ale po opłatach będzie prawie 33 000 zł.

Komentarz

• zwolin
                                Rider
                                • 2010
                                • 656

no to ile weźmie za powiedzmy OII tour po 8 latach?
                                kto to kupi :?: :lol:
                                Kupi ktoś, komu będzie zależało, żeby lać paliwo i sie turlać. Nie każdy musi mieć full wypas na utrzymanie którego go nie stać.
                                Myślę, że za liftbacka z 1.6 od pierwszego właściciela z przebiegiem 120kkm (kolega pisał, że dla niego 30kkm to dwa lata, chyba, że źle zrozumiałem) realne byłoby 20-25 kpl (mi się wydaje, bo przecież nikt nie powie jak to za 8 lat będzie). Za 14-sto letnia astrę weźnie z 5 tys, więc jest w plecy tyle samo. Tyle, że do nowego samochodu pewnie mniej przez ten czas dołoży.
                                O II Tour Combi 1.6
                                Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• abstinent
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 4842
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez zwolin
                                  Kupi ktoś, komu będzie zależało, żeby lać paliwo i sie turlać. Nie każdy musi mieć full wypas na utrzymanie którego go nie stać.
                                  a czy utrzymanie el szyb, lusterek, skórzanego pakietu, xenonów itp kosztuje dużo pieniędzy :?:
                                  bo nie bardzo kapuje. Płaci się więcej jedynie przy zakupie takiego samochodu
                                  Ewentualnie spali 10l więcej paliwa na 100tyś za to że szybę sobie przyciskiem otworzymy czy lusterka ustawimy
                                  A jeśli chodzi o xexnon to wychodzi taniej albo równo z H7, żarówki co chwilę wymieniamy, palniki raz na kilka ładnych lat

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

Płaci się więcej jedynie przy zakupie takiego samochodu
                                    dużo się płaci za DSG na przykład :idea:
                                    saport techniczny baj DGW
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm
                                    no i nie ma :-)

Komentarz

• zwolin
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 656

czy utrzymanie el szyb, lusterek, skórzanego pakietu, xenonów itp kosztuje dużo pieniędzy
                                      Teraz nie, ale za 8 lat parę rzeczy, które będą miały 14 lat może nie działać.
                                      A elektryczne szyby, czy lusterka to teraz nawet tour ma.
                                      A kasę w przypadku kilkuletniego auta to wydaje się na:
                                      -zawieszenie - cudów nie ma
                                      - silnik - rozrząd,wtryskiwacze, układ zapłonowy, przepływki itp, itd (normalne rzeczy)
                                      - buda - teraz może byc OK, ale niech mi nikt nie mówi, że 14- sto letni samochód uchowa się w naszych solno-błotnych warunkach bez grama rudej.
                                      wiekszości z tych rzeczy kolega na oczy pewnie nie zobaczy, jeśli ma zamiar nowym samochodem 90kkm przejechać.
                                      Kolega chce kupić samochód na 8 lat, a nie na rok, czy dwa, więc trzeba wziąć pod uwagę, że używka będzie wymagała wiekszych nakladów.
                                      O II Tour Combi 1.6
                                      Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

• ad225
                                        Drive
                                        • 2010
                                        • 79

Dokładnie to nie ja a rodzice . Nie wiadomo, czy auto pójdzie na sprzedaż po tym okresie. Zobaczyłem, że taka 14-15 letnia używka to będzie warta koło 10 000 zł (oczywiście zależy w jakim wtedy będzie stanie itd), a nowy po 8 latach min 20 000 zł.

Komentarz

• bobolino
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 392

używane
                                          Najlepiej takie mało jeżdżone, przez 68-letniego dziadka z Niemiec, ewentualnie przez niepalącego lekarza, i tylko w TDI 8)

Komentarz

• ad225
                                            Drive
                                            • 2010
                                            • 79

I przebiegiem 50 000 km ;].

Komentarz

• bobolino
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 392

Zamieszczone przez zwolin
                                              Kolega chce kupić samochód na 8 lat, a nie na rok, czy dwa, więc trzeba wziąć pod uwagę, że używka będzie wymagała wiekszych nakladów.
                                              O! To to!
                                              "Większych nakładów" to jest klasyczny eufemizm.
                                              Klocki, tarcze, opony, rozrząd, ZAWIESZENIE, wymiana płynów, oleju, tarcze hamulcowe, SPRZĘGŁO - to tylko niektóre elementy, które wczesniej, czy później będziesz musiał wymienić, kupując używane auto. Także przelicz to sobie i powiedz rodzicom, żeby jechali do najbliższego salonu Skody i wynegocjowali jak najniższą cenę za nowe auto. Ewentualnie tu na forum jest ponoć jakis kolega, który daje duże opusty na nowe Skody, więc do niego możesz zagadać.
                                              Takie moje zdanie.
                                              pzdr

Komentarz

• Big
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 6389

Zamieszczone przez ad225
                                                Auto będzie na bardzo długi okres czasu. Nie wiem, czy 8 lat, czy może więcej
                                                w takim razie TYLKO nowe auto. Nie ma co się pchać w używkę, na tak długi okres czasu, bo po pierwsze jak kupicie używkę to będzie miała już ileś tam lat i ileś tam przebiegu. A po drugie, jak to w naszym kraju, kupić dobrą i zadbaną używkę to miesiące poszukiwań i wydanych na to pieniędzy (no chyba, że macie pewniaka na oku). Także zdecydowanie nowy samochodód
                                                Czarny Elegance

Komentarz

• zwolin
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 656

Zamieszczone przez bobolino
                                                  O! To to!
                                                  "Większych nakładów" to jest klasyczny eufemizm.
                                                  Ale osso kaman????
                                                  Poprawnie byłoby, gdybym napisał, że się będzie sypać jak dziwki w sobotę wieczorem??
                                                  O II Tour Combi 1.6
                                                  Mitsu Carisma 4G93 GDI

Komentarz

Pracuję...