Auto nowe czy używane?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • irka68
    Ambiente
    • 2011
    • 123

Chyba nikt nie sprzedaje auta w stanie idealnym, a tym bardziej nie pakuje kasy w naprawy przed sprzedażą. ?

oj sprzedaje się dobre i auta w super stanie !! :

Komentarz

• AdamB
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 8039
      • Octavia IV (NX3)
      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Big
      Ja też nie widzę oprócz tego że masz 5% prowizji. Jeszcze trzeba się dowiedzieć ile rabatu dostaniesz przy 50/50 i bez niego. Jak ja brałem auto to rabat był niższy o 2000zł

[ Dodano: Pon 24 Sty, 11 14:26 ]
      Zamieszczone przez irka68
      Chyba nikt nie sprzedaje auta w stanie idealnym, a tym bardziej nie pakuje kasy w naprawy przed sprzedażą. ?
      W idealnym raczej nie, ale w pełni sprawne da się spokojnie znaleźć. Jeżeli zakładamy, że idealne auto odbierasz z salonu , to też chcesz kupić równie idealne za 50% ceny 4 letnie? :wink:
      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Big
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6389

Zamieszczone przez ad225
        2 opcja to nówka z salonu (Octavia Tour, Astra Classic III), tylko że ten zakup trzeba będzie wspomóc kredytem np. 50/50.
        Adam może ten cytat wam rozjasni sprawę, bo naprawdę już nie mam siły :?
        Czarny Elegance

Komentarz

• daneczek76
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 3642
          • Toyota

Zamieszczone przez awram
          W okazje typu młode Passaty, A6 przeważnie w 'tedeiku' nie ma co wierzyć. Kto normalny sprzedaję dajmy na to samochód, który w chwili zakupu kosztował gruuubo ponad 100k zł, za cenę ponad 100% niższą...
          Auta od banków w Niemczech poleasingowe z pełna dokumentacją serwisową i opisem rzeczoznawcy dekry lub innego. Sa to auta od 3 do 50 lat z przebiegami 130 - 170 tys najczęściej nie mówie zdarzają się z 80 tysi ale są wtedy droższe o 2-3 tysiące euro.
          Auta najczęściej wyglądają zadbane czyste nie mwie zdarzają się i po stłuczkach ale to już jest opisane i sa fotki każdej najdrobniejszej ryski.
          Tak jak pisałeś miałem tą samą sytuacje też szukałem pół roku znudziłem się zniechęciłem, najeździłem po Polsce - a jakie było zdziwienie handlarzy jak podłączałem auto pod Vaga :shock: :twisted:
          [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• AdamB
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 8039
            • Octavia IV (NX3)
            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Adam może ten cytat wam rozjasni sprawę, bo naprawdę już nie mam siły :?
            A przeczytaj moje posty chociaż. :wink:
            Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• abstinent
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 4842
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

no fajnie 50/50
              tylko czy kolega jest zdecydowany na takie ryzyko?
              na dzisiejszym rynku pracy itp ja bym się nie zdecydował
              w życiu różne są sytuacje, często nie chciane i nie miłe, a to ktoś zachoruje, a to coś innego
              A za dwa lata czy tam ile jest na tą drugą połowę może się wiele zdarzyć
              Można np samochód skasować i co wtedy?
              Zapłacić trzeba a odszkodowanie mogą dać o wiele zaniżone
              itp itd

Komentarz

• Big
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 6389

Ja swojego czasu (w 2007r.) szukałem 3 letniego Audi A4. Niestety przez 3 miesiace nie znalazłem absolutnie nic godnego zakupu. Albo były to szrotu podszykowane do sprzedazy za atrakcyjną cenę, alebo auta które przez 3 lata miały nakrecone 170-180 tyś km oryginalnego przebiegu. Własnie dlatego kupiłem fobrycznie nową Skodę Octavię II elegance i jestem mega zadowolony z tego wyboru
                Dodatkowo odnosząc sie do załozeń kolegi Ad225, jeśli ten samochód ma pośłużyć 8-10 lat to naprawde duuużo bardziej opłaca sie kupić fabrycznie nowe auto, bo nawet 60% spadek wartości po takim okresie użytkowania się zamortyzuje.
                Czarny Elegance

Komentarz

• tryton
                  Elegance
                  • 2008
                  • 935

Zamieszczone przez Big
                  Widzisz tu JAKIEKOLWIEK oprocentowanie, kredytu 50/50 bo ja nie
                  tylko akurat octavi tur nie ma w kredycie 50/50/0 no chyba że ja jestem ślepy

Komentarz

• Big
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6389

abstinent, jeśli by tak mysleć to nic by człowiek nie kupił a juz napewno mieszkania/domu, nie podjałby ryzyka założenia własnej działalności itp. itd.
                    Wsiadasz co rano do samochodu. tak? Ale przecież masz rodzinę. A jak nagle wjedzie w ciebie pijak i cie zabraknie?? A jak strzeli opona przy 120 km/? itd. itp.
                    Czarny Elegance

Komentarz

• michaloctavia
                      Classic
                      • 2011
                      • 37

Zamieszczone przez Big
                      Zamieszczone przez michaloctavia
                      Dokładnie. Kupowanie auta na raty to nie jest dobry pomysł. Myśl, że traci się na wartości i do tego min 13% santandera nie brzmi fajnie.
                      Kolego o czym ty wogóle piszesz ?? i jak to sie ma do tego co ja napisałem
                      Zamieszczone przez daneczek76
                      Widzisz tu JAKIEKOLWIEK oprocentowanie, kredytu 50/50 bo ja nie Więc o jakich 13% santandera ty piszesz ?? Czytanie ze zrozumieniem to trudna sztuka, ale tego uczą przecież już w szkole podstawowej !!!
                      Kupuje się auto na jakie kogoś stać i tyle
                      Kolejny :evil: No kurcze przeczytaj zanim napiszesz pierwszy post autora tego wątku !!!
                      Mam wrażenie, że niektórzy piszą byle pisać. Nieważne co napisał auto wątku, nieważne na jaki temat toczy sie dyskusja. Ot wyrwie jeden z drugim coś z kontekstu i już ma punkt zaczepienia i jaaaazda 8)
                      Nawet 5/5 to są opłaty, prowizje, ubezpieczenia kredytu i tak czy inaczej nie jest to nigdy 0% Dlaczego ? Sprzedawca woli sprzedać auto na raty niż za gotówkę, bo i on i dealer mają z tego prowizję. Średni kredyt na auto to jest ponad 10%. Nie ma nic za darmo, bo marża na autach dealera nie jest duża, a i bonusy ze skody dla ASO nie dają im zarobić.

P.S. Nawet w Renault 50/50 oparte jest o SKOK i prowizje, opłaty itp.

P.S. w ogóle - pisze się rozdzielnie

[ Dodano: Pon 24 Sty, 11 14:40 ]
                      Sorry, że drugi post pod rząd

Kredyt, leasing czy ubezpieczenie? Wybierz interesujące Cię rozwiązanie i sprawdź wszystkie korzyści, jakie niesie ze sobą oferta Škody.

50/50 dla Octavia 4% lub 5% + dodatkowe opłaty

"Oprocentowanie kredytu wynosi 0%, a prowizja bankowa 5%." + opłaty w regulaminie, którego na stronie nie ma
                      Poszukuję chętnych na zakup gałki od Octavia II ze sklepu www.vw-shop.pl

Przy zakupie 5 sztuk jest fajny rabat.
                      Chętnych proszę o kontakt: [email protected]

Komentarz

• kkuligowski
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 178
                        • Octavia II (1Z3)
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

nigdy nowego ze względu na stratę wartości, a juz w kredycie takim czy innym na pewno NIE.
                        nie jesteś właścicielem samochodu do czasu spłaty. Przy problemach finansowych, stłuczkach, odsprzedaży czy braku na ubezpieczenie zaczynają się schody.
                        od lat kupuje używane - droższe, tańsze ale używane. Na rynku można jest sporo fajnych samochodów z gwarancją przebiegu i wypadkowości.
                        a co do samochodów sprzedawanych przez firmy lub banki mam spore doświadczenie i można trafić perełkę ale i szrot.
                        w załączniku opis rzeczoznawcy z jednego banku
                        nie przyjmuje PDF - na pv wysyłam zainteresowanym wyceną toyoty
                        Nabytek w 04.2010 r czyli 2,0 TDI.
                        Po drodze Verso 2,0 D4D, Auris 1,6 Velmatec
                        A teraz jest 1,4 TSI z 2012

Komentarz

• Yarwa
                          Elegance
                          • 2010
                          • 915
                          • BMW

"Oprocentowanie kredytu wynosi 0%, a prowizja bankowa 5%." + opłaty w regulaminie, którego na stronie nie ma
                          O jakich opłatach mówisz? 3 miesiące temu wziąłem octę w kredycie 50/50/4 i żadnych opłat dodatkowych nie ma. Fakt rzeczywiście jest prowizja 4% pod warunkiem że kupi się u nich ubezpieczenie (jak nie kupisz to 5%) ale przy tym jest promocja ubezpieczenia. Widzę że teraz skoda ma to ubezp. za 1890zł, ja przy tym kredycie w promocji płaciłem za ubezpieczenie 1490zł (AC+OC) -> za tą cenę normalnie nie ubezpieczysz nowego auta w tej cenie, a więc dodatkowy jakiś upust.
                          Jeśli ktoś nie chce się wyzbywać całej gotówki to jest to bardzo dobre rozwiązanie, a zwłaszcza jako alternatywne dla normalnego kredytu.

Komentarz

• Skfarek
                            RS
                            • 2010
                            • 4795
                            • Octavia I (1U2)
                            • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Yarwa, jak dopytywałem się w tamtym roku (w lipcu) przy okazji zakupu toura o kredyt 50/50 to wyliczyli mi jakąś opłatę 2500 zł (nie wiem ubezpieczenie kredytu czy co) mimo że mówiłem że normalne ubezpieczenie (OC+AC) brałbym u nich.
                            Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                            6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                            Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• tryton
                              Elegance
                              • 2008
                              • 935

Cała dyskusja zeszła na temat kredytu . Jedni są zwolennikami kredytów inni nie . Sam znam takich co wszystko mają na kredyty grają super biznesmenów tylko nie mają co jeść bo co zarobią to idzie w spłaty rat ale przed sąsiadami błyszczą , maja po prostu taki sposób na życie. A wracając do tematu kupna auta to też każdy będzie miał swoje zdanie jeden woli kupić wypasioną używkę inny woli golasa ale za to nowego ( czytaj rocznego tura ) Decyzja jak zawsze należy do kupującego i jaka by nie była to z perspektywy czasu i tak będzie zła

Komentarz

• tomek
                                L&K
                                • 2005
                                • 1078

Jedno jest pewne - Bank do tego interesu nie dokłada, Skoda też.
                                Kupując w kredycie "zero" procent jest zawsze jakiś haczyk, no bo każdy musi zarobić. A to mniejszy upust, a to jakieś ubezpieczenie trzeba wykupić, opłaty manipulacyjne czy inne prowizje. Nigdy nie dostaniesz kredytu za darmo :!:

A w temacie - kupując samochód na prawie 10 lat wybrałbym nowe, choćby było z gorszym wyposażeniem.
                                O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• awram
                                  Drive
                                  • 2009
                                  • 44

Zamieszczone przez tomek
                                  A w temacie - kupując samochód na prawie 10 lat wybrałbym nowe, choćby było z gorszym wyposażeniem.
                                  I o to chodzi

Komentarz

• firmek
                                    Rider
                                    • 2008
                                    • 477

Z kredytem jak to z kredytem, nie mowie o 50/50 ale np:
                                    1. Weź niski kredyt 2,99% i odbierz swoje nowe auto! (NOWOŚĆ)

a na dole:
                                    *RRSO wynosi 12,43% przy założeniach: ©koda Fabia o wartości 40 000 zł, wkład własny 20%, okres kredytu 84 miesięcy, pakiet ubezpieczeń komunikacyjnych, ubezpieczenie na życie, 5% prowizji bankowej.

Takze jak zwykle przy kredycie trzeba uwazac i czytac ze zrozumieniem. Czesto do kredytu dochodzi prowizja i ubezpieczenie, na dodatek wrzocane w kwote kredytu co znaczaco podnosi koszta.

Co do auta to tak na serio ale czy za 45 tys kupi sie nowego Toura? 1.6 + matalik + pakiet optimum to 51 tys, do tego prowizja 5% = 53500 - wg katalogu. no i jeszcze kwestia ubezpieczenia, takze 56 tys na poczatek spokojnie.
                                    Wszystko zalezy od zasobnosci portfela, chociaz jesli auto ma sluzyc minimum 8 lat to raczej nowka.
                                    Jesli uzywka to w kwocie 30 tys poszukal bym jakiegos 3 letniego OI tour z malym przebiegiem, tak do 50 tys. Do wiekszego przebiegu na dzien dobry trzeba doliczyc koszt wymiany rozrzadu i paru rzeczy w zawieszeniu, lacznie z amortyzatorami. No i kupowanie uzywki to katorga.

Kilka lat temu stalem przed podobnym woborem - Nowa OI (45-50tys) czy uzywka 3 lata 30 tys przebiegu kupiona od ASO. Kupilem uzywke i chociaz trafilem super bo z autem nic sie nie dzieje to jednak zaluje bo kilku rzeczy w aucie mi brakuje ktore moglem miec kupujac nowe. W kazdym razie nastepne auto bedzie juz nowe nawet jak tym musial bym jezdzic dluzej.

Komentarz

• ad225
                                      Drive
                                      • 2010
                                      • 79

Widzę, że mój temat bardzo się rozwinął . Byłem dziś przejazdem w Oplu. Nie pytałem o ceny tylko pooglądałem auta i mogę śmiało powiedzieć, że podoba mi się Astra IV .
                                      Co do zakupu auta to wszystko jest w trakcie ustalania. Nówka ma bardzo dużo plusów. Wiadomo, że rodzice nie wymagają radia z mp3, skóry, elektronicznej klimatyzacji czy innych dodatków itd. Autko ma bezawaryjnie jeździć. A czy to zapewni pojazd używany?
                                      Wydaje mi się, że to mało prawdopodobne przy takim okresie użytkowania. Niestety, ale w auto używane zazwyczaj trzeba doinwestować. Jeśli nie po zakupie to po kilku latach.
                                      Marlej108 to co opisałeś w tym temacie to masakra i kolejny argument, który zniechęca do używanego. Tak jak ostatnio mówili mi mama. Nie chcę używanego szrotu, żeby dokładać ;]. Coś w tym jest .

Komentarz

• Big
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 6389

ad225, jeśli tylko was stać, a z tego co pisałeś to tak, to nie ma nawet co się zastanawiac tylko brać nówkę
                                        Na tak długi okres czasu używka nie ma sensu.
                                        P.S
                                        Jesli szukacie alternatywy dla O II tour to chyba Astra IV nie jest dobrym pomysłem - jest za droga. Ale polecam jeszcze zajrzec do salonu Kii i zapoznac się z modelem Ceed Fajne auto, z fajnym wyposazeniem za fajne pieniądze.
                                        Czarny Elegance

Komentarz

• ad225
                                          Drive
                                          • 2010
                                          • 79

Astra IV odpada . Alternatywa to Astra III, z klasy niżej Polo, Corsa, ale te auta ciut mniejsze są.

Komentarz

• Big
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 6389

Zamieszczone przez ad225
                                            Alternatywa to Astra III,
                                            No to powinien cię zaiteresować dziesiejszy Motor Jest tam porównanie Astry III Classic 1.6 z Octavią Tour II 1.6 MPI. Wygywa oczywiscie .... Octavia :szeroki_usmiech

[ Dodano: Pon 24 Sty, 11 19:32 ]
                                            Zamieszczone przez ad225
                                            ale te auta ciut mniejsze są.
                                            Ciut to baaaaaardzo delikanie powiedziane One są dużo mniejsze.
                                            Czarny Elegance

Komentarz

• ad225
                                              Drive
                                              • 2010
                                              • 79

Tak zewnętrznie może małe nie są . Ale w środku różnica znaczna.
                                              To idę zaraz po gazetkę .
                                              Dzięki za info.

Komentarz

• piramida
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 12222
                                                • Superb III (3V3)

Widze ze głosy sa podzielone odnosnie zakupu nowego/uzywanego samochodu, jak dla mnie optymalne rozwiązanie to kupno 3 letniego auta za połowę ceny nowego z niskim przebiegiem, tym bardziej ze rodzice nie robia mega przebiegów więc spokojnie nalataja tym autek kolejne ładne kilka lat
                                                superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                                http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• ad225
                                                  Drive
                                                  • 2010
                                                  • 79

Tylko, że obecnie 3 letnia Astra czy Octavia jest niewiele tańsza od nowej .

Komentarz

• piramida
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 12222
                                                    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez ad225
                                                    Tylko, że obecnie 3 letnia Astra czy Octavia jest niewiele tańsza od nowej .
                                                    skoro tak to nie ma sie nad czym zastanawiac :szeroki_usmiech
                                                    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

Pracuję...