czy superb z silnikiem 1.4 tsi da rade?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krzysiek83wpr
    Rider
    • 2010
    • 362

Zamieszczone przez mirek_p11
    Zamieszczone przez krzysiek83wpr
    Nie każdemu panie kolego zależy na osiągach i na przyspieszeniu, jeśli zależy to bez dwóch zdań 1.8 jest zajefajny jeśłi nie zależy to mniejszy lepiej się sprawdzi.
    Jak dla mnie bezpieczeństwo moje i mojej rodzinki cenię nade wszystko, więc to 960 zł które niby zaoszczędzę rocznie a wydam na jakieś innny cel jest mało ważne, a w superbie 122 KM a 160 KM robi dużą różnicę przy wyższej masie S2. Jeżeli ktoś jeździ rekreacyjnie i w mieście to niech bierze 1.4 TSI, jak głównie na trasy to 1.8 TSI lub 2.0 TDI a jak chce oszczędzać to 1.9 TDI będzie idealny.
    Można jeździć Polonezem i też będzie bezpiecznie ( mówię tutaj o samej jeździe a nie o bezpieczeństwie podczas ewentualnej kolizji ), 4lata jeździłem cieniastem, 5lata peugotem 206 wszystkie z małymi silnikami i nie miałem nigdy nerwowej sytuacji podczas wyprzedzania. A można mieć 300KM pod nogą i tez można się tłumaczyć że wpadłem na czołówkę bo miałem za mało mocy, żeby się zmieścić..

Komentarz

• mirek_p11
      RS
      • 2010
      • 6630
      • Volkswagen
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Co innego przewidywanie na drodze a co innnego doświadczenia na polskich wspaniałych drogach, więc zawsze im więcej koni tym lepiej :diabelski_usmiech zawsze mogą się w ekstremalnej sytuacji przydać. Żona ma c3 i 90 KM ; jadąc sobie kiedyś w trasie postanowiłem wyprzedzić Fiestę TDCI, bo Pan jechał niezbyt dynamicznie 40-60 km/h powodując zamęt na drodze. W momencie samego wyprzedzania kierowca Fiesty przyśpieszył na złość tak, że prawie się nie zmieściłem i zaliczyłbym przez barana czołówkę. Jakby była większa moc w Citroenie nie byłoby problemu a tak, no cóż dobrze że się wszystko dobrze skończyło.

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
      Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
      Fotki

Komentarz

• Big
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6389

Zamieszczone przez krzysiek83wpr
        Idąc tym tropem, 2.0Tsi spali tyle samo co 1.8,
        I wcale sie kolego nie mylisz
        Prywatnie mam O II z 1.6 MPI pod maską, ale jak jadę w delegację, to biorę służbową O II 2.0 FSI.
        Oba te silniki palą mi w trasie.... TYLE SAMO !!! Moja O II 1.6 MPI pali mi 7,0-7,1 a 2.0 FSI 7,1-7,2 l/100 km a jesli chodzi o osiągi to między 1.6 MPI 102 KM a 2.0 FSI 150 KM jest przepaśc na korzyść 2.0 FSI.
        Sam na własnej skórze przekonałem się że silnik o mniejszej pojemności wcale nie oznacza mniejszego spalania !!
        I powiem z własnego doświadczenia, że bez najmniejszego zastanowienia wybrałbym do Superba II silnik 1.8 TSI. Żadnego 1.4 TSI, bo on wcale mniej nie spali, a osiagi będą wyraźnie gorsze (co wcale nie oznacza że jakis bardzo słabe!!) niż 1,8 TSI więc jednyna oszczędność będzie podczas zakupu. Później już niekoniecznie
        Czarny Elegance

Komentarz

• bobolino
          Rider
          • 2010
          • 392

Jak dla mnie bezpieczeństwo moje i mojej rodzinki cenię nade wszystko i kurna muszę mieć lepszy motor, żeby bezpiecznie wyprzedzić tych, którzy rodzinę mają za nic i wyprzedzają tymi swoimi TDi
          Wiesz co?
          Bezpieczeństwo swojej rodziny uzależniasz od mocy silnika?
          Nie chce mi się dalej pisać...

[ Dodano: Sob 29 Sty, 11 18:24 ]
          Żona ma c3 i 90 KM ; jadąc sobie kiedyś w trasie postanowiłem wyprzedzić Fiestę TDCI, bo Pan jechał niezbyt dynamicznie 40-60 km/h powodując zamęt na drodze.
          Gratuluję! Oczywiście wyprzedzając tą Fiestę, wiedziałeś, że ona ma TDCI pod maską. Tak?

W momencie samego wyprzedzania kierowca Fiesty przyśpieszył na złość tak, że prawie się nie zmieściłem i zaliczyłbym przez barana czołówkę. Jakby była większa moc w Citroenie nie byłoby problemu a tak, no cóż dobrze że się wszystko dobrze skończyło.
          Ić ty chłopie w pizdu na forum Citroena i tam opisuj swoje przygody.
          Jak ja nie lubię mitomanów... ech...

Komentarz

• zajas
            Rider
            • 2009
            • 631

a może by tak zakupić s2 1.9tdi i go dłubnąć? wyjdzie jakieś ~150KM przy dobrych wiatrach...moim zdaniem to dobra alternatywa dla 1.8 tsi

Komentarz

• ironman
              Classic
              • 2009
              • 35

właściciele 1.4 mocno bronią swoich silników a zastanówcie się czy teraz jeżdżąc już 1.4 nie wolelibyście jednak żeby to było 1.8 ? Ja już raz popełniłem ten błąd i kupiłęm auto słabsze, a bo bedzie oszczedniejsze, taniej itd.

Błąd mały silnik wcale nie jest dużo oszczędniejszy, ale za to wymaga żeby bardziej go kręcić, wymaga częstszego wachlowania biegami a to przekłada się na spalanie.

Kupujący teraz nowego s2 niech się sam zastanowi czego tak naprawdę chce i czy nie warto jednak przejechać się tym 1.8tsi trochę dalej niż 5 km jazdy testowej. Wziąć auto na dzień, zrobić standardową trasę do pracy i z powrotem. Zrobić to samo z 1.4 tsi i wtedy wybrać.

Komentarz

• mirek_p11
                RS
                • 2010
                • 6630
                • Volkswagen
                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

bobolino obyś nie miał takich sytuacji na drodze a w ''pizdu'' jak pisałeś to się Ty wyloguj z forum i nie obrażaj piszących bo większość twoich odpowiedzi jest lekko mówiąc niekulturalna i jak Tobie pisali koledzy czytaj ze zrozumieniem. Odnośnie Fiesty TDCI to chyba jak się wleczesz za samochodem przez parę kilometrów to widzisz znaczek z tyłu na klapie...

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                Fotki

Komentarz

• Andys
                  Elegance
                  • 2007
                  • 762

Jeździłem S2 kombi na 17-kach z 1.8TSI w manualu i jeździło się bardzo porównywalnie do O2FL liftback 1.4TSI w manualu na 16-kach (czyli różnica w masie i szerokość opon zrobiły swoje w S2 i sam byłem zawiedziony, że jazda była tak podobna). Tyle, że kolega zamierza kupić S2 sedana, jeśli więc kupi go na kołach nie szerszych niż 205 to będzie to wygodne, komfortowe, dobrze wyposażone auto do miasta, wymagające od prowadzącego trochę więcej przewidywania sytuacji na drodze. Zapewne zaraz znajdzie się całe grono osób, które napiszą, że nie po to się kupuje limuzynę, żeby jeździć nią na 16-kach lub coś w tym stylu, ale jak to mówi mój kumpel z pracy - "...racja jest jak dupa, każdy ja ma ..." :lol:
                  Pozdrawiam,
                  Andys

Komentarz

• paweł2
                    L&K
                    • 2010
                    • 1405

Zamieszczone przez zajas
                    a może by tak zakupić s2 1.9tdi i go dłubnąć? wyjdzie jakieś ~150KM przy dobrych wiatrach...moim zdaniem to dobra alternatywa dla 1.8 tsi
                    W S2 nie ma juz 1.9 tylko 1.6 i 2.0.
                    Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• rowerek
                      Rider
                      • 2010
                      • 449

Zamieszczone przez Andys
                      Jeździłem S2 kombi na 17-kach z 1.8TSI w manualu i jeździło się bardzo porównywalnie do O2FL liftback 1.4TSI w manualu na 16-kach (czyli różnica w masie i szerokość opon zrobiły swoje w S2 i sam byłem zawiedziony, że jazda była tak podobna).
                      W sumie trochę dziwnie... Na papierze jest różnica 1 sekundy do 'setki' a to sporo. Do tego 1.8tsi rzadko trzymają serię i z reguły mają po ~170KM. Jak ja się kiedyś przesiadłem z Superba do Octy 1.4tsi to różnica była odczuwalna. W ogóle 1.8tsi ma to do siebie, że dopiero jak przyspieszasz obok innych aut to widać jego osiągi. Ten silnik bardzo liniowo rozwija moc stąd brak mu takiego zdecydowanego 'kopa' i wydawać się może, że nie jest tak mocny jak w rzeczywistości.

A co do tematu 1.4tsi w Superbie. Generalnie widać, że ilu ludzi, tyle opinii. Najlepiej jak autor tematu się przejedzie zarówno 1.4tsi jak i 1.8tsi i sam podejmie decyzję.

Komentarz

• piramida
                        RS
                        • 2009
                        • 12222
                        • Superb III (3V3)

moje zdanie jest takie, jezeli superb to tylko 1.8tsi a najlepiej 2.0tsi, 1.4 to mozna wsadzić ale do fabii :szeroki_usmiech
                        superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• PiterNZ
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 389

Moim zdaniem konieczna jest jazda próbna ale jeżeli ktoś jeździ rozsądnie i nie zawsze w 4 osoby to 1,4 TSI to dobry wybór.

Komentarz

• rowerek
                            Rider
                            • 2010
                            • 449

Zamieszczone przez piramida
                            moje zdanie jest takie, jezeli superb to tylko 1.8tsi a najlepiej 2.0tsi, 1.4 to mozna wsadzić ale do fabii :szeroki_usmiech
                            Tylko, że Twoje zdanie jest wypowiadane przez pryzmat jeżdżenia Octavią, która ma 230KM i objeżdża 3/4 samochodów na drogach... Ktoś kto jeździ takim samochodem jak Ty nie zrozumie rozterek człowieka, który nie ma żyłki rajdowca we krwi i do tej pory jeździł dieslem 90KM. Zamiast napisać coś konstruktywnego to walisz jakieś suche teksty... Tak jak ktoś wczesniej napisał, najlepiej 3.6 V6, bo pod butem nigdy za mało...

Komentarz

• piramida
                              RS
                              • 2009
                              • 12222
                              • Superb III (3V3)

moze i walnąłem suchy tekst bo i specjalnie nie ma sie tutaj nad czym zastanawiać, superb jest juz na tyle cięzki ze wg mnie 1.4 jest za słaby do tego auta, 1.8 czy 2.0 załatwia sprawe.

p.s. poniekąd się ze mną zgodzisz skoro sam jedzisz 1.8 a nie 1.4?

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• Coke
                                Elegance
                                • 2010
                                • 771
                                • Octavia II (1Z3)
                                • AUM 1.8 20VT 150 KM
                                • BWA 2.0 TSI RS 200 KM

Zamieszczone przez ironman
                                Miałem okazje jeździć superbem z 1.4tsi i bez obrazy i wywoływania wojny ale 6,7 l to on nie pali

Moim zdaniem zakup samochodu to zakup na co najmniej 5 lat, a dla osoby prywatnej w Polskich warunkach to czasem i 2 razy dłużej. Pierwsze co zacznie nam przeszkadzać w nowym aucie to właśnie brak mocy. Imho warto kupić silnik mocniejszy nawet kosztem jakiegoś tam wyposażenia, które można dołożyć z czasem. Silnika tak łatwo się nie zmieni

Kolejna rzeczą jest spalanie takiego samego auta z rożnymi silnikami. Nie powiedziałbym ze 1.8tsi przy tak dużej budzie to za dużo. Nie spali też wcale dużo wiecej lub wogole porownywalnie co 1.4tsi a zawsze zostaje rozerwa mocy.
                                jazda na wiejskich drogach z prędkościami max 130 km/h, bez stania w korkach itp i pokazał 6,7, no nic nie poradzę
                                Skoda Octavia I 1.8T 20V 209 KM & 329 Nm 2007r by TuneUp Gdańsk

Komentarz

• szkoda
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 22543

Zamieszczone przez rowerek
                                  Tylko, że Twoje zdanie jest wypowiadane przez pryzmat jeżdżenia Octavią, która ma 230KM i objeżdża 3/4 samochodów na drogach... Ktoś kto jeździ takim samochodem jak Ty nie zrozumie rozterek człowieka, który nie ma żyłki rajdowca we krwi i do tej pory jeździł dieslem 90KM. Zamiast napisać coś konstruktywnego to walisz jakieś suche teksty... Tak jak ktoś wczesniej napisał, najlepiej 3.6 V6, bo pod butem nigdy za mało...
                                  taki jest mniej więcej efekt pytania innych o rzeczy, które są bardzo subiektywne i na dobrą sprawę powinno się je samemu wiedzieć.
                                  superb 1,4 dla mojego Ojca może i tak, ale dla mnie odpada i tyle.
                                  saport techniczny baj DGW
                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                  była BXE '08 190kkm
                                  no i nie ma :-)

Komentarz

• rowerek
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 449

Tylko moje oczekiwania wobec auta różniły i nadal się różnią się od tych, które ma autor tematu :wink:
                                    Poza tym kiedyś nie można było kupić 1.4tsi w Elegance :lol:

Komentarz

• piramida
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 12222
                                      • Superb III (3V3)

Tylko moje oczekiwania wobec auta różniły i nadal się różnią się od tych, które ma autor tematu :wink:
                                      Poza tym kiedyś nie można było kupić 1.4tsi w Elegance :lol:
                                      no nich ci bedzie a teraz z perspektywy czasu zamieniłbyś silnik na 1.4? :szeroki_usmiech

Komentarz

• rowerek
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 449

no nich ci bedzie a teraz z perspektywy czasu zamieniłbyś silnik na 1.4? :szeroki_usmiech
                                        Nie zamieniłbym się, ponieważ od samego początku chciałem 1.8tsi :szeroki_usmiech

EDIT

Z drugiej strony patrząc to przed Superbem było Mondeo Mk3 1.8 125KM i dawało jakoś rade więc tym bardziej wyobrażam sobie jazdę Superbem 1.4tsi. Z tym, że znowu trzeba powtórzyć, ze zależy kto czego oczekuje od auta. Ja świadomie wybrałem 1.8tsi bo chciałem mocniejszy samochód.

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

dawało jakoś rade
                                          nie każdemu też chodzi o "jakoś"
                                          saport techniczny baj DGW
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm
                                          no i nie ma :-)

Komentarz

• leszekmw
                                            RS
                                            • 2005
                                            • 5356

mam jeszcze miesięczniki z początku lat 90 jak mieszkałem jeszcze za granicą i w jednym nich był test/porównanie 3 modeli omegi 1,8 2,0 2,6 , silniki benzynowe.
                                            spalanie średnie przez producentów mierzyło się wtedy na pewno innymi metodami ale to był test więc dane sa miarodajne raczej.
                                            auta spaliły po mieście : najmniej spalił najmniejszy silnik
                                            na trasie odwrotnie , najmniej największy i najmocniejszy ,
                                            przy czym jak pamiętam to między 2.0 i 2.6 różnica była niewielka ale 1.8 palił jakoś zdecydowanie więcej .
                                            czy brał bym 1.4 .., gdyby od tego miały zależeć moje finanse , gdyby to było auto na miasto i rzadko używane w trasie , gdybym nie lubił szybkiej jazdy to może i tak , nie moge znaleźć najnowszych cenników superba więc nie orientuje się jaka jest różnica w cenie między 1.4 a 1.8 , chyba ok.8tyś zł a to nie jest mało.
                                            inna rzecz czy na miasto potrzebny jest samochód wielkości superba... :?
                                            chyba że autor pytania bardzo daleko wybiega w przyszłość i nie chce zmieniać auta za 5 lat gdy dzieci dorosną , tylko że zazwyczaj i tak przychodzi na to ochota :wink: .
                                            choć mając auto wielkości superba , o jego podobno wysokim komforcie jazdy może potrzymał bym go i dłużej...., choć mam bardzo mieszane uczucia co do niego .
                                            muszę się nim w końcu przejechać..
                                            O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                            GVI 1.4TSI
                                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                            tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Marcinooo
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 332

Jeden z artykułów o Superbie 1.4 TSI:

Komentarz

• zubrzus
                                                Classic
                                                • 2010
                                                • 18
                                                • Octavia III combi (5E5)
                                                • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Nie czytałem całości ale: od siebie

3 dni temu

Superb 1.8 TSI trasa Koszaln - PUCK - GDAŃSK - Koszalin - wiadomo Gdańsk korki trasa różnie raz wolniej raz szybciej średnia 7l/100km

Komentarz

• Big
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 6389

Zamieszczone przez szkoda
                                                  taki jest mniej więcej efekt pytania innych o rzeczy, które są bardzo subiektywne i na dobrą sprawę powinno się je samemu wiedzieć.
                                                  No i ta wypowiedz Szkody może smiało służyć za podsumowanie tego, dość bezsensownego, wątku
                                                  P.S
                                                  Niestety, ale na naszym forum pojawia się coraz wiecej durnych watków z jeszcze bardziej durnymi pytaniami w stylu "jaki kolor wybrać?", "jaki silnik wybrać? " "jaką wersję wybrać?". Czy autorzy takich pytań są ubezwłasnowolnieni, czy może tylko nie patrafią samodzielnie podjąc najprostszych w życiu decyzji ??!! tego naprawdę nie wiem i bardzo mnie to zastanawia. Zastanawia mnie czy idąc do sklepu, autorzy takich pytań, dzwonią np. do mamy lub taty z pytaniem które spodnie, czy którą koszulę wybrać i w jakim kolorze ??? Ludzie, niektore rzeczy są naprawdę sprawami bardzo idnywidualnymi i NIE MA SENSU zadawanie na forum pytań zwiazanych z ich wyborem !! To są naprawdę bardzo proste decyzje życiowe. Jakim cudem ludzie, którzy nawet nie wiedza jak wyglądacie, mają znać wasze preferencje i potrzeby w danej dziedzinie?? No i czy naprawdę jesteście aż tak nieporadni, że potrzebujecie aby ktoś za was podejmował takie decyzje?
                                                  Czarny Elegance

Komentarz

• lisek1981
                                                    Drive
                                                    • 2010
                                                    • 69

moze i walnąłem suchy tekst bo i specjalnie nie ma sie tutaj nad czym zastanawiać, superb jest juz na tyle cięzki ze wg mnie 1.4 jest za słaby do tego auta, 1.8 czy 2.0 załatwia sprawe.
                                                    ja to samo myslalem o 1.2TSI w Golfie, ale jak pojezdzilem demo po miescie to przekonalem sie, ze jednak daje rade. Zeby bylo ciekawiej to przesiadalem sie z Pandy tez 1.2 i wlasnie ta pojemnosc nie pasowala mi do sporo ciezszego auta kompaktowego. Osiagi do miasta wystarczajace, zwlasza tak duzego jak Wroclaw czy Warszawa, gdzie srednie predkosci oscyluja wokol 20-30km/h.

A do autora watku: jesli rzeczywiscie jezdzisz 85% w miescie to ja bym wzial Octavie 1.4TSI z DSG, dolozyl Bolero, autoklime, czujniki parkowania przod/tyl + drobne bajery (ksenony do miasta nie potrzebne) i bedziesz zadowolony (oraz troche do przodu z kasa).

[ Dodano: Nie 30 Sty, 11 12:50 ]
                                                    Zamieszczone przez zubrzus
                                                    Nie czytałem całości ale: od siebie

3 dni temu

Superb 1.8 TSI trasa Koszaln - PUCK - GDAŃSK - Koszalin - wiadomo Gdańsk korki trasa różnie raz wolniej raz szybciej średnia 7l/100km
                                                    to ja sie doloze:
                                                    - trasa Wroclaw - Warszawa jechana DK8 mam regularnie ok. 6.5l/100 (gdyby nie non-stop fotoradary i wiochy moznaby zapiac tempomat na 90-100 i plynna jazda jeszcze zejsc)
                                                    - trasa Wroclaw - Warszawa jechana A4 do Gliwic i potem gierkowka - spalanie ok. 7.2l/100
                                                    - trasa Wroclaw - Monachium wyszlo mi 7.5l/100 (ale chcialem troche odmulic auto)

Ten silnik jest stworzony na trasy i 6-7l/100 to norma.
                                                    Pozdrawiam
                                                    Grzesiek

Obecnie śmigam: Skoda Superb II 1.8TSI DSG Platinum
                                                    Średnie spalanie: | Smarowanie zapewnia

Komentarz

Pracuję...