skoda octavia tour II

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pandzik
    RS
    • 2011
    • 2254
    • Seat

Zamieszczone przez x_cite
    Tylko Tour z gazem !!
    Spokojnie. Kasy w budżecie nie ma to i niewidzialna ręka Fiskusa wisi nad gazem w powietrzu...

Komentarz

• nobody
      Ambiente
      • 2011
      • 119

Zamieszczone przez pandzik
      Tylko Tour z gazem !!
      Spokojnie. Kasy w budżecie nie ma to i niewidzialna ręka Fiskusa wisi nad gazem w powietrzu...
      Dokładnie. Kombinacje koło LPG odbywają się od dawna i to tylko kwestia czasu, kiedy się zmaterializują jako nowy podatek. Teraz sporo się działo koło emerytur i idą wybory, więc ilość gwałtownych ruchów spadnie, ale później pole możliwości w wyciąganiu pieniędzy od szarego obywatela znowu bedzie szerokie...

Komentarz

• krzychubuli6
        Classic
        • 2010
        • 33

Zamieszczone przez nobody
        Tylko Tour z gazem !!
        Dokładnie. Kombinacje koło LPG odbywają się od dawna i to tylko kwestia czasu, kiedy się zmaterializują jako nowy podatek. Teraz sporo się działo koło emerytur i idą wybory, więc ilość gwałtownych ruchów spadnie, ale później pole możliwości w wyciąganiu pieniędzy od szarego obywatela znowu bedzie szerokie...

Ale co by nie było gaz zawsze będzie tańszy . O kombinacjach wokół gazu słyszę już od 10 lat i póki co nic się w tej kwesti nie zmienia. Więc jak dają LPG to brać i korzystać z jazdy za 50 %
        nasze cappucino już w garażu

Komentarz

• jurus81
          Classic
          • 2011
          • 8

Zamieszczone przez krzychubuli6
          Tylko Tour z gazem !!

Ale co by nie było gaz zawsze będzie tańszy . O kombinacjach wokół gazu słyszę już od 10 lat i póki co nic się w tej kwesti nie zmienia. Więc jak dają LPG to brać i korzystać z jazdy za 50 %
          Zgadzm sie, slyszalem ze gaz musi byc tanszy bo jako paliwo ekologiczne jest promowany przez UE, z tego wzgledu moga majstrowac przy cenie gazu ile chca ale nadzieje ze bezskutecznie.
          Mój tatuś zawsze mawia "Synu, w którą stronę się nie odwrócisz tak zawsze z tyłu będzie ... DUPA"

Komentarz

• nobody
            Ambiente
            • 2011
            • 119

Zamieszczone przez krzychubuli6

Jestem właśnie bliski decyzji kupna z gazem, ale męczy mnie jeszcze kwestia paru detali.

Teraz właśnie przyszła mi do głowy bardzo ważka kwestia wyboru opon zimowych - wie ktoś może, czy sprzedawana wersja ma sezonowe czy całoroczne? Warto zaopatrywać się w drugi komplet kół z feglami czy raczej zmieniać w upatrzonym zakładzie? Z ciekawości, jakie byłyby dobre zimówki (w opony całoroczne nie wierzę) do Octavii?

Pozdrawiam!

Komentarz

• krzychubuli6
              Classic
              • 2010
              • 33

Teraz właśnie przyszła mi do głowy bardzo ważka kwestia wyboru opon zimowych - wie ktoś może, czy sprzedawana wersja ma sezonowe czy całoroczne? Warto zaopatrywać się w drugi komplet kół z feglami czy raczej zmieniać w upatrzonym zakładzie? Z ciekawości, jakie byłyby dobre zimówki (w opony całoroczne nie wierzę) do Octavii?
              Z tego co mi sprzedawca mówił opony są całoroczne ale z naciskiem że raczej dobre na lato. Druga kwestia to taka że on sam nie wiedział z jakimi oponami przyjdzie (tzn. dokładnie jaka marka) bo potobno różne zakładają. Poza tym jak tak wszystko tną w Tourze to pewnie na oponach też. Póki co ja mam nadzieje że w bagażniku znajdę jeszcze komplet opon zimowych (pewnie złudne).
              nasze cappucino już w garażu

Komentarz

• jurus81
                Classic
                • 2011
                • 8

Zamieszczone przez aqq
                Zamieszczone przez machu
                Kupiłem o2 tour, jestem bardzo zadowolony, w porównaniu z tymi autami, które wymieniłem powyżej - brałbym drugi raz z zamkniętymi oczami!
                Bierzcie skodę
                miło słyszeć i utwierdzać się w przekonaniu że wybraliśmy dobrze
                dolaczam sie Drugi samochod dla zony bedzie O2 tour combi

:arrow: Co do opon to jak cos jest do wszystkiego to jest do .... Opony ktore daja sa oponami letnimi Ja wynegocjowalem dodatkowo opony zimowe Klebera na dodatkowe felgi juz kategorycznie nie chcieli sie zgodzic (chyba zebym za nie zaplacil) ale tak sami z siebie nic nie dadza wiec o gratisie w postaci zimowek mozna zapomniec.
                Mój tatuś zawsze mawia "Synu, w którą stronę się nie odwrócisz tak zawsze z tyłu będzie ... DUPA"

Komentarz

• tomski81
                  Classic
                  • 2011
                  • 24

Zamieszczone przez jurus81
                  Opony ktore daja sa oponami letnimi
                  Czyli z tego co rozumiem jak odbierasz auto w środku zimy to też jest na oponach letnich ? Odbieram auto 1 marca i właśnie się zastanawiałem na jakich oponach będzie stało :-)

Komentarz

• sdss
                    Rider
                    • 2010
                    • 353
                    • Seat

Na letnich

Było YETI Jest LEON

Komentarz

• voytek
                      Rider
                      • 2010
                      • 480
                      • Octavia III (5E3)
                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez dziadekk
                      ALEEEE, przy kredycie też można sobie wybrac poza slonem ubezpieczyciela, chyba niebardzo ponieważ salon na ubezpieczaniu też zarabia na kliencie?
                      Oczywiście, że można. Można ubezpieczyć auto, gdzie się chce. Tak samo jak nie ma obowiązku korzystania z oferty kredytowej VW Banku. Banki zawsze wymagają pełnego ubezpieczenia AC, zwykle ze zniesieniem udziału własnego, zwykle wymagana jest jako zabezpieczenie cesja praw do polisy na rzecz banku. Niektóre banki zastrzegają, że można korzystać tylko z ubezpieczycieli "uznawanych" przez bank (na przykład przy moim poprzednim aucie nie życzyli sobie Link4, przy obecnym nie było już w tym względzie ograniczeń, a bank ten sam). Dilerzy mają tak zwane pakiety dilerskie na ubezpieczenia, kosztują tyle samo niezależnie od tego, czy posiada się zniżki, czy nie, nie ma też znaczenia wartość auta, pakiet przynależy do modelu, niezależnie od wersji. Pakiety opłacają się na pewno osobom, które nie posiadają zniżek. Jeśli posiada się zniżki, warto porównać pakiet z ofertą "tradycyjnego" ubezpieczenia poza salonem - może wyjść taniej. Ja zdecydowałem się jednak na pakiet w pierwszym roku (kosztował coś około 1990 zł, co przy wartości O2FL Elegance 1.8 TSI było korzystną ofertą), ale już na drugi rok wziąłem tradycyjne ubezpieczenie, bo wyszło odrobinę taniej niż pakiet na kolejny rok oferowany przez mojego dilera.

[ Dodano: Nie 27 Lut, 11 16:47 ]
                      I jeszcze jedna ważna rzecz przy ubezpieczaniu nowego auta - ubezpieczyć trzeba TEGO SAMEGO DNIA co rejestracja auta. Jeden dzień spóźnienia grozi grzywną.

Komentarz

• jurus81
                        Classic
                        • 2011
                        • 8

Zamieszczone przez tomski81
                        Opony ktore daja sa oponami letnimi
                        Czyli z tego co rozumiem jak odbierasz auto w środku zimy to też jest na oponach letnich ? Odbieram auto 1 marca i właśnie się zastanawiałem na jakich oponach będzie stało :-)
                        dokladnie :evil:
                        wypytaj sie swojego sprzedawcy, na jakich oponach wyjedziesz ewentualnie zagraj glupka ze wydawalo Ci sie ze samochod w zimie bedzie mial zimowe opony itp. itd i sprobuj wycyganic dodatkowo zimowki lub zawalczyc zeby Ci sprzedali zimowki w atrakcyjnej cenie. U mnie ta sprawe zalatwila zona strugajac glupiutka blondynke. Przejdzie nie przejdzie mozna probowac.

Komentarz

• martinoam
                          Classic
                          • 2011
                          • 19

faktycznie trzeba było się na początku targować o zimowe opony jako gratis - mnie się udało, tym bardziej, że zamówienie było w grudniu, więc zima w pełni. Jak przyjedzie autko na letnich, to mi wymienią na zimowe opony, a letnie do bagażnika i na wiosnę do nich dokupię felgi aluminiowe.

Komentarz

• Big
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 6389

wie ktoś może, czy sprzedawana wersja ma sezonowe czy całoroczne?
                            Zawsze dostajesz auto na letnich oponach, niezaleznie od pory roku w której kupujesz.
                            Z ciekawości, jakie byłyby dobre zimówki (w opony całoroczne nie wierzę) do Octavii?
                            Jest baaaaardzo obszerny wątek w tym temacie na naszym forum. Poszukaj, poczytaj, dowiesz sie wszystkiego ze szczegółami.
                            Czarny Elegance

Komentarz

• x_cite
                              L&K
                              • 2011
                              • 1478
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Odebrałem swojego toura równo miesiąc temu - miał letnie continentale, które od razu ściągnąłem i założyłem na alu felgi. Zimówki Sportivy na stalówkach - bardzo dobre gumy polecam A co do gazu i benzyny to partia, która obieca obniżki paliw w tym gazu ma u mnie głos :P

Komentarz

• nobody
                                Ambiente
                                • 2011
                                • 119

Zamieszczone przez Big
                                Jest baaaaardzo obszerny wątek w tym temacie na naszym forum. Poszukaj, poczytaj, dowiesz sie wszystkiego ze szczegółami.
                                Sorewicz Z wrażenia zapominam o rzeczach oczywistych.

Komentarz

• pandzik
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2254
                                  • Seat

Chyba poczekasz z tym do następnej zimy. Mamy już Wiosnę!

Komentarz

• t271828
                                    Elegance
                                    • 2008
                                    • 928

sprobuj wycyganic dodatkowo zimowki lub zawalczyc zeby Ci sprzedali zimowki w atrakcyjnej cenie.
                                    To moze nie byc dobry pomysl - zimowki warto miec najlepsze mozliwe, a dealer bedzie probowal wypchnac to na czym ma najwieksza marze lub czego firma ma duzo na stanie.

Komentarz

• machu
                                      Ambiente
                                      • 2010
                                      • 147

Sorry, ale w marcu to bym przebiedził już na letnich.
                                      A jak mieszkasz w bloku i masz problem z "garażowaniem" zimówek to zastanów się nad oponami całorocznymi. Trochę więcej wydasz, ale do jazdy miejskiej będą OK.
                                      Sprzedam czarnulkę...
                                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1000063

Komentarz

• shok
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 2070
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez machu
                                        Sorry, ale w marcu to bym przebiedził już na letnich.
                                        A jak mieszkasz w bloku i masz problem z "garażowaniem" zimówek to zastanów się nad oponami całorocznymi. Trochę więcej wydasz, ale do jazdy miejskiej będą OK.
                                        zawsze gumy można do piwnicy wsadzić .A nawet był tutaj wątek co kolega w domu na parkiecie trzymał i mu nawet sie na nim odbiły :wink: Pamietam jak z żoną sie smialismy bo to było miłe i smieszne

Komentarz

• satoot
                                          Rider
                                          • 2008
                                          • 525

Dlaczego nowa O.Tour nie ma silnika diesla?
                                          Bedzie taki później w ofercie? 1.9/101 czy inny, nowocześniejszy?

Komentarz

• leszekmw
                                            RS
                                            • 2005
                                            • 5356

Zamieszczone przez machu
                                            zimówek to zastanów się nad oponami całorocznymi. Trochę więcej wydasz, ale do jazdy miejskiej będą OK.
                                            szczególnie gdy przyjdzie na nich gwałtownie zahamować przed przejściem na przykład :szeroki_usmiech
                                            O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                            GVI 1.4TSI
                                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                            tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• nobody
                                              Ambiente
                                              • 2011
                                              • 119

Zamieszczone przez satoot
                                              Nie sądzę, z dieslem lub silnikami TSI stałaby się konkurencją dla Octavii II, bo Tour to właściwie starsza generacja OII. Takie silniki masz właśnie w nowym modelu. Ktoś już wcześniej napisał, że Tour dobrze się sprzedaje jako auto ,,nisko-budżetowe''. Prawdę mówiąc, gdybym miał kupować diesel, to nie byłoby wielkiego sensu pakować się w ten jednak starszy samochód.

Ale jak będzie wiedzą tylko marketingowcy.

Komentarz

• Agamek12
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 9942
                                                • Ford

Zamieszczone przez leszekmw
                                                Zamieszczone przez machu
                                                zimówek to zastanów się nad oponami całorocznymi. Trochę więcej wydasz, ale do jazdy miejskiej będą OK.
                                                szczególnie gdy przyjdzie na nich gwałtownie zahamować przed przejściem na przykład :szeroki_usmiech
                                                chyba nie ma co ciągnąć dalej tego wątku, bo znów zakończy się kłótnią... :diabelski_usmiech
                                                Adam... Używam:
                                                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• kult0035
                                                  Rider
                                                  • 2011
                                                  • 265
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez satoot
                                                  nie wiem czy będzie, ale kupiłem O2 Tour z silnikiem 1.6 BSE. W instrukcji obsługi są wymienionie normy, jakie ma spełniać olej silnikowy. I są wymienione silniki: 1.4 16V, 1.6 8V i 2.0 TDI 81kW. Więc może gdzieś taki silnik (TDI) będzie, może na innych rynkach, a może później w PL, choć wątpię.

Z ciekawostek - dopiero w domu po odbiorze auta zauważyłem, że książkę przeglądów mam w języku czeskim a nie polskim :/

Ma tak ktoś opócz mnie?

Komentarz

• marektbg
                                                    Elegance
                                                    • 2010
                                                    • 861

Zamieszczone przez kult0035
                                                    i 2.0 TDI 81kW
                                                    Było już z 10 razy - to jest silnik poza UE - nie spełniający Euro 5.
                                                    Ja mam po polsku książkę - Twoja jest bardziej oryginalna

Komentarz

Pracuję...