Wycofanie czujników cofania w Tourze oraz w O2FL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marektbg
    Elegance
    • 2010
    • 861

Zamieszczone przez b8tz
    Utargowałem za niefabryczne na 400 zł
    Tylko walcz o coś konkretnego - np. Valeo, żeby Ci nie wcisnęli czujników z Alle za 60zł, z którymi jest więcej problemu niż pożytku.

Komentarz

• Agamek12
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 9943
      • Ford

Zamieszczone przez marektbg
      Zamieszczone przez b8tz
      Tylko walcz o coś konkretnego - np. Valeo, żeby Ci nie wcisnęli czujników z Alle za 60zł, z którymi jest więcej problemu niż pożytku.
      Z całą stanowczością protestuję! Ja mam w swojej Tojce takowe czujniki (za 60zł) od 8 miesięcy, "stara" Octavia od ponad roku i jak narazie nic złego sie z nimi nie dzieje...
      Adam... Używam:
      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• micho_m
        Rider
        • 2011
        • 528
        • Octavia III (5E3)
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Agamek12
        Zamieszczone przez marektbg
        Zamieszczone przez b8tz
        Z całą stanowczością protestuję! Ja mam w swojej Tojce takowe czujniki (za 60zł) od 8 miesięcy, "stara" Octavia od ponad roku i jak narazie nic złego sie z nimi nie dzieje...
        Dokladnie, tak powielane sa mity. Ktos nawet nie uzywal, ale z gory zaklada ze sa "be" bo sa z allegro i sa chinskie. W vito mam takie zalozone juz ok 2 lata i nic sie nie dzieje. Porownujac do ori w S2 dzialaja bardzo podobnie, moze wolniej zauwazaja przeszkode, ale nikt nie podjezdza pod sciane 40 km/h.
        Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
        www.nawmar.pl

Komentarz

• Agamek12
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 9943
          • Ford

Zamieszczone przez micho_m
          sa "be" bo sa z allegro i sa chinskie.
          "wszystko" dziś jest chińskie... A znaczek "CE" oznacza w wiekszości przypadków "China Export" :diabelski_usmiech
          Adam... Używam:

Komentarz

• Borsuk2
            L&K
            • 2010
            • 1203

"wszystko" dziś jest chińskie...
            Prawda. Do mojego Toura fabryka dała kompresor made in china, mimo, że oryginalnie oznaczony znaczkami audi i vw i chiński trójkąt bezpieczeństwa i dalej wolę nie wnikać co mam jeszcze zmontowane przez chińskich gimnazjalistów.
            Fajna stronka

Komentarz

• Agamek12
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 9943
              • Ford

Zamieszczone przez Borsuk2
              "wszystko" dziś jest chińskie...
              Prawda. Do mojego Toura fabryka dała kompresor made in china, mimo, że oryginalnie oznaczony znaczkami audi i vw i chiński trójkąt bezpieczeństwa i dalej wolę nie wnikać co mam jeszcze zmontowane przez chińskich gimnazjalistów.
              i pewnie ma tam też wielki znaczek CE
              Adam... Używam:

Komentarz

• marektbg
                Elegance
                • 2010
                • 861

Dokladnie, tak powielane sa mity.
                China nie China - to mnie nie interesuje - całą elektronikę BMW robi w Chinach, wszystkie duże koncerny też. Jest jednak różnica między jakością chińskich - tanie rzadko znaczy dobre.
                Sam miałem takie z alle za 70zł, szwagier też tylko za 60 - jakość równa cenie. Do nowego auta bym wolał wstawić jednak Valeo za 150-180zł bo to i tak żadna oszczędność a robota przy montażu taka sama. Tyle w temacie :P

Komentarz

• micho_m
                  Rider
                  • 2011
                  • 528
                  • Octavia III (5E3)
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Kazdy robi to, co woli, ale nie pisz ze z tymi czujnikami z alle to same problemy. Wiem ze sa lepsze i do swojego tez wolalbym valeo (bede mial ori), ale te za 60 zl tez dzialaja i spelniaja swoja funkcje.
                  Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
                  www.nawmar.pl

Komentarz

• czesio73
                    Drive
                    • 2011
                    • 64

Podobno Skoda podjęła decyzję że jak w samochodzie nie ma czujników tylnych (mimo że miały być) to rabat 600 zł od ceny zakupu.

Komentarz

• marektbg
                      Elegance
                      • 2010
                      • 861

Kazdy robi to, co woli, ale nie pisz ze z tymi czujnikami z alle to same problemy. Wiem ze sa lepsze i do swojego tez wolalbym valeo (bede mial ori), ale te za 60 zl tez dzialaja i spelniaja swoja funkcje.
                      Róbta co chceta W nowym aucie nie zamontowałbym jednak niczego no name, jeszcze jakby faktycznie różnica cenowa była duża ale nie jest więc oszczędność żadna. Też mam ori i są lepsze niż wszystkie inne dokładane w garażu jakie miałem "przyjemność" używać, oprócz Valeo za 150zł które były faktycznie niezawodne.

Komentarz

• krzysiek13
                        L&K
                        • 2010
                        • 1155

Odnośnie czujników marketowych to zestaw za około 100zł z norauto miał jedną drobną, ale bardzo irytującą wadę - lag przy włączaniu. Piknięcie było ok. sekundę po wrzuceniu wstecznego. Drobnostka, ale strasznie wkurzające :|
                        Octavia

Komentarz

• Borsuk2
                          L&K
                          • 2010
                          • 1203

Zamieszczone przez czesio73
                          Podobno Skoda podjęła decyzję że jak w samochodzie nie ma czujników tylnych (mimo że miały być) to rabat 600 zł od ceny zakupu.
                          to ciekawe, bo przy zamawianiu auta Skoda za czujniki liczyła cennikowo 800 zł. A co klient utargował z dilerem, to jego sprawa. :roll:
                          Fajna stronka

Komentarz

• Big
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 6389

Znaczka "CE" tam na 100% nie ma kolego. Moze być co najwyzej znaczek "ce", a to spora różnica
                            Czarny Elegance

Komentarz

• adym
                              Ambiente
                              • 2008
                              • 179

Z cennikow Skody wynika, ze czujniki tylne traci Tour, a FL Classic i Mint. Skoda Yeti w wersji Active traci mozliwosc tylnych czujnikow w opcji, a opcja na przod pozostaje tylko w najbogatszej wersji Experience. Superb tez traci opcje przednich dla wersji podstawowej Comfort. W Fabii i Roomsterze w ogole nie widze w wyposażeniu czuników... chyba, ze niedowidze. Czyli akcja polityczna jednak.... szkoda..

Komentarz

• Agamek12
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 9943
                                • Ford

Zamieszczone przez Big
                                Znaczka "CE" tam na 100% nie ma kolego. Moze być co najwyzej znaczek "ce", a to spora różnica
                                Jest ogromna szansa, że "jak zwykle" masz rację (choć ja za cholerę nie wiem o co Ci chodzi)... A ja wciąż będę się upierać, że pewnie jest tam "CE" = "China Export": http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll...RKA01/98505240
                                Adam... Używam:

Komentarz

• b8tz
                                  Rider
                                  • 2011
                                  • 368

Zamieszczone przez czesio73
                                  Czyli cena obniżana jest o 800 zł z racji takiej że nie ma czujników oraz dodatkowo o 600 zł z racji niezgodności pojazdu z zamówieniem?

Komentarz

• Big
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 6389

choć ja za cholerę nie wiem o co Ci chodzi
                                    Czas zapoznać się ze stosownymi dyrektywami. Oznaczenie "CE" jest znakiem zastrzezonym i nikt kto nie jest uprawniony do jego używania nie ma prawa go używać. Chińczycy też doskonale o tym wiedzą i nie są tak głupi, aby tego bezprawnie używać Oznaczenie to oznacza spełnenie odpowiednich standardów jakosciowych (tzw. Nowego podejścia) związanych z bezpieczeństwem użytkownika, ochroną środowiska i zdrowia, przez towary, które dopuszczone zostały do sprzedaży na rynku wewnętrznym UE.
                                    Natomiast oznaczenie "ce" (celowo pisze małymi literami) rózni się od europejskiego znaku "CE" mniejszym odstępem miedzy literkami oraz innym kształtem literki "E".
                                    Czarny Elegance

Komentarz

• Agamek12
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 9943
                                      • Ford

Zamieszczone przez Big
                                      choć ja za cholerę nie wiem o co Ci chodzi
                                      Czas zapoznać się ze stosownymi dyrektywami. Oznaczenie "CE" jest znakiem zastrzezonym i nikt kto nie jest uprawniony do jego używania nie ma prawa go używać. Chińczycy też doskonale o tym wiedzą i nie są tak głupi, aby tego bezprawnie używać Oznaczenie to oznacza spełnenie odpowiednich standardów jakosciowych (tzw. Nowego podejścia) związanych z bezpieczeństwem użytkownika, ochroną środowiska i zdrowia, przez towary, które dopuszczone zostały do sprzedaży na rynku wewnętrznym UE.
                                      Natomiast oznaczenie "ce" (celowo pisze małymi literami) rózni się od europejskiego znaku "CE" mniejszym odstępem miedzy literkami oraz innym kształtem literki "E".
                                      A zerknąłeś w linki które zacytowałem? Jeśli tak, to pewnie przyznasz, że mówimy o tym samym i niepotrzebnie się napinasz udowadniając oczywistą oczywistość...
                                      Choć z drugiej strony nasza polemika moze być przydatna dla innych forumowiczów, którzy z pewną uwagą przyjrzą się w przyszłosci towarom, które takowym znaczkiem są oznakowane...
                                      Adam... Używam:

Komentarz

• pmmaj
                                        Classic
                                        • 2010
                                        • 21

Zamieszczone przez piotrek_os
                                        Hmmmm ciekawe co przez to chca osiągnąc????
                                        Nic nie chcą osiągnąć - po prostu nie ma czujników parkowania, brakuje tego elementu na produkcji, przez to tak długo czeka się na samochody, teraz jeszcze ta japonia. W VW jest jeszcze gorzej niż w Skodzie. Ja się sytuacja unormuje pewnie wrócą. Nie wszystko co się dzieje jest podyktowane jakimś wielkim planem - czasami nawala dostawca.

Komentarz

• daneczek76
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 3642
                                          • Toyota

Osobiście uważam że czujniki powinny być opcją - dla mnie to rzecz zbyteczna.
                                          Ale pewnie inni użytkownicy lubią mieć a nawet nie mogą się już obyć bez tego cuda.
                                          [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• b8tz
                                            Rider
                                            • 2011
                                            • 368

Bo to jest opcja w coponiektórych autach - i za nią się dopłaca. Nie lamentujemy tutaj że są SAP je oferuje za dopłatą, a głównie dlatego że w zamówionym aucie z OPCJĄ czujników nie będzie ich wogóle.

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratoRS
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

daneczek76, Jak lubisz na czuja parkowac w koperte na osiedlu noca w padajacym sniegu lub deszczu, to czemu nie.

Jak parkujesz pod domem to ok, ale bloki lat 70-tych rzadza sie innymi prawami, stawiania samochodow gdzie sie da i jak sie da, wiec zycie trzeba sobie ulatwiac. Szczegolnie ze to nie przyczepa z obrysowkami, zeby bylo widac gdzie jej koniec i czy nie walniemy za chwile w kogos, co postawil sprytniej niz my :diabelski_usmiech
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• paweł2
                                                L&K
                                                • 2010
                                                • 1405

Zamieszczone przez daneczek76
                                                Osobiście uważam że czujniki powinny być opcją - dla mnie to rzecz zbyteczna.
                                                Ale pewnie inni użytkownicy lubią mieć a nawet nie mogą się już obyć bez tego cuda.
                                                Tak powinno byc,trening i jeszcze raz trening i mozna zyc bez jakis cudow :lol:
                                                Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• Polon
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 315

Kurs na prawo jazdy i końcowy egzamin zrobiłem jeżdżąc samochodem Warszawa M20. Był to samochód z małym okienkiem z tyłu, a mimo to nie miałem żadnych problemów na placu manewrowym. Uważam czujniki cofania w samochodach osobowych za zbędny gadżet. Ponadto, obecna technologia montażu tych czujników w zderzaku, moim zdaniem, szpeci auto. I jeszcze jedno - z doświadczenia - czym mniej tego typu "ulepszeń", tym mniej kłopotów z samochodem.
                                                  Pozdrawiam

Komentarz

• Maicroft
                                                    Moderator
                                                    S_OCP MemberModeratoRS
                                                    • 2004
                                                    • 25757
                                                    • Audi

A jezdziles autem z czujnikami, dluzej niz jazda testowa ??

Wnioskuje, ze prawo jazdy masz juz ze 35lat, wiec wtedy nie bylo tez wspomagania, klimatyzacji, wycieraczki z tylu, pasow bezwladnosciowych, poduszek powietrznych i wielu innych rzeczy, ktore teraz sa poniekad standardem ktory ulatwia zycie.

Ba.. bez telefonu stacjonarnego, albo komorkowego jeszcze 20 lat temu mozna bylo zyc, a teraz jest to utrudnione.
                                                    Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...