Re: Diesel <kontra> benzyna + gaz.....wasze opinie
W perspektywie najbliższych 2-3 lat najtaniej wyjdzie benzyna + LPG.
Na dłuższy dystans (>3 lata)- zostałbym przy benzynie.
Po 1 stycznia 2012 litr ON będzie ok. 20 gr droższy od benzyny (co już wiadomo). Ale też pisze się o przymiarkach do "nowej akcyzy" na LPG za 3-4 lata. Myślę że jak nas kryzys UE przyciśnie to mogą wprowadzić to szybciej. Tyle milionów samochodów z LPG - takiej dojnej krowy obciach nie wydoić w tak trudnych czasach. I to bez ubocznych skutków dla gospodarki /no chyba że koszty dowózki pizzy wzrosną
/
Ergo sprzedaż auta z kuchenką może już nie być taką atrakcją. Nikt nie montuje LPG dla lepszego pałera tylko dla oszczędności, kosztem miejsca w bagażniku i innych niedogodności.
Diesel już więcej nie będzie drożeć z przyczyn formalno - prawnych, w 2012 wykonamy ostatnie unijne zobowiązanie dot. zrównania podatków.
Zamieszczone przez gruto
W perspektywie najbliższych 2-3 lat najtaniej wyjdzie benzyna + LPG.
Na dłuższy dystans (>3 lata)- zostałbym przy benzynie.
Po 1 stycznia 2012 litr ON będzie ok. 20 gr droższy od benzyny (co już wiadomo). Ale też pisze się o przymiarkach do "nowej akcyzy" na LPG za 3-4 lata. Myślę że jak nas kryzys UE przyciśnie to mogą wprowadzić to szybciej. Tyle milionów samochodów z LPG - takiej dojnej krowy obciach nie wydoić w tak trudnych czasach. I to bez ubocznych skutków dla gospodarki /no chyba że koszty dowózki pizzy wzrosną
/Ergo sprzedaż auta z kuchenką może już nie być taką atrakcją. Nikt nie montuje LPG dla lepszego pałera tylko dla oszczędności, kosztem miejsca w bagażniku i innych niedogodności.
Diesel już więcej nie będzie drożeć z przyczyn formalno - prawnych, w 2012 wykonamy ostatnie unijne zobowiązanie dot. zrównania podatków.
. Z resztą jako ciekawostkę mogę Wam szanowni koledzy napisać. U mojego kolegi w Grandzie Cherokee 5,7 HEMI 330 KM ma zbiornik 100 litrów. Taka wielka, ciężka, kanciasta, nieopływowa krowa o dynamice nieosiągalnej dla większości samochodów osobowych. Jak mu się spieszy, ale tak umiarkowanie spieszy, to wystarczy mu to na niecałe 300 km. Więc nie narzekajcie, że Wam dużo palą, bo że tak powiem "ludzie mają gorzej"
. LPG nie daje kosmicznych zasięgów, tylko widoczne oszczędności. Jeśli chodziłoby o zasięg, to dawaliby do Octavii 1.0TDI (przykład!) ze zbiornikiem 100 l. Nie ważne byłyby wtedy osiągi, ale z samochodu możesz i dwa dni nie wysiadać
. Zawsze można wstawić walca 100 l, ale bagażnika już nie masz
Komentarz