Octavia 1.2 TSI za 68500 - warto?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ayu
    RS
    • 2009
    • 4154

exportsubripp, wybacz kolego ale porównujesz szafę gdańską z komodą o takich samych wymiarach podstawy a to nijak ma się do siebie :wink:

Dla rodzinnych kierowców rozumiem O2 ale naprawdę krytykować A3 i próbować to jeszcze ze sobą zestawiać porównawczo, przesada.

Komentarz

• sew1981
      RS
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2009
      • 10917
      • Fiat

hotrain, a w czym niby przepaść taka? przecież a3 wymiarowo pewnie jest nawet mniejsze, nie wpadajmy w paranoje.
      Na plus a3 przemawia design i wyposażenie, nic więcej. Minus to - ciasnota i cena.

[ Dodano: Pon 28 Maj, 12 13:36 ]
      i czy rzeczywiście płyta podłogowa wiele róźni się od Octavii to bym polemizował.
      No może nowe a3 jest już na nowsze płycie , tej co będzie OIII, tego nie wiem. Ale zawsze to wszystko jedna podłoga w koncernie vag.
      audi to lepiej zrobiony materiałowo vw, skoda to gorzej zrobiony materiałowo vw - tak w wielkim skrócie myślowym. Technicznie to wszystko to samo

Komentarz

• Ayu
        RS
        • 2009
        • 4154

sew1981, przecież chodzi o porównanie Touran i A3 jeśli chodzi o właściwości jezdne a wcześniej o O2 i A3 jeśli chodzi o wygodę. Więc, wg mnie A3 jeździło mi się wygodniej niż Octą i dużo lepiej niż Touranem jeśli chodzi o możliwości auta. Nie wnikam w tylną kanapę i komfort na niej.

Komentarz

• Ferd
          Rider
          • 2011
          • 320

No to po kolei :

Zamieszczone przez hotrain
          Ferd, chyba musisz długo czekać na swojego pracodawcę w różnych miejscach w tej służbówce skoro Ci się tak emocje gotują i EGO Ci wpadło pomiędzy cztery kółka
          Biskup? Wojewoda?
          Dlaczego zaraz Wojewoda, Biskup, Słyszał kolega o prywatnym biznesie i prywatnym kapitale. Ja sam jeżdżę, to moja służbówka. Nawet nie mam kierowcy służbowego, sam lubię prowadzić he, he . Wcześniej miałem Passata B6. O emocjach zaraz napiszę.

Komentarz

• andriu21tg
            L&K
            S_OCP Member
            • 2008
            • 1499

Zamieszczone przez exportsubripp
            niemczech to co innego , tam mają drogi jak stół, no i nie przecze że prowadzi sie zajebiscie
            a jak kiedys kazik4x4 napisal " a jakie powietrze do kół maja" mowie Ci.. auto odrazu lepiej sie toczy- jak slysze takie teksty.. rece opadaja.. widocznie są Niemcy i niemcy..ja znam "Te" niemcy... bez urazy

Komentarz

• Ferd
              Rider
              • 2011
              • 320

CD..po kolei

Zamieszczone przez Ceed1
              Ferd. Ty to musisz być "zajebistym gościem". Tak gardzisz wieloma ludźmi. Uważaj żeby Ci to Twoje Audi nie odkleiło się od ściany w pokoju ( plakat ). Co Ci do tego, że się tak rzucasz jak ktoś ma inne zdanie odnośnie wyposażenia w swoim samochodzie? Jego sprawa! Temat jest inny!!
              Audi to mój służbowy samochód z którym nie jestem związany emocjonalnie, podobnie jak z robotą. Moim prywatnym samochodem jest Skoda Octavia I 1.8 20V. O Audi napisałem w kontekście tym, ze mam porównanie, jak w samochodzie klasy wyższej czy premium powinno wyglądać wygłuszenie, a wygłuszenie to pieta Achillesowa Octavii. Wiem coś o tym, bo swoją wygłuszałem i widziałem jak do kwestii wygłuszenia w swoich samochodach podeszła Skoda.

WCALE NIE GARDZĘ WIELOMA LUDŹMI, to nieprawda. Gardzę tylko tymi, którzy udają takich, jakimi nie są i zawsze głośno będę mówił, że osoba, która zamawia NOWĄ :!: :!: :!: Skodę Octavię czy SuperB bez klimatyzacji jest po prostu debilem. Kolega poniał moje intencje

I o co chodzi z tym rzucaniem się, ja po prostu piszę. Na czarne mówię czarne, na białe białe. Tak po prostu

[ Dodano: Pon 28 Maj, 12 14:51 ]
              Big Wojtek

Ferd, proponuję jakieś ziółka na uspokojenie. "normalny człowiek, debil, stary dziwak, dziadyga, nie znoszę, gardzę" Sporo tego jak na jeden post.
              No nie przesadzajmy, ja jestem normalny, chodziło o rzecz kontrowersyjną do której należało się odnieść dość jednoznacznie. A o tym starym pierdzielu, którego opisywałem to mówiłem tak od serca, pracowałem dawno temu z nim, nikomu nie życzę, a gość był tak poj.... i pokręcony, że bez bata nie podchodź.

Gdybyś się nie pochwalił drogim, służbowym audi, to bym pomyślał, ze posta pisze 17 latek.
              Poza formą, z resztą się zgadzam. Też sobie nie wyobrazam nowego samochodu bez klimy, elektrycznych szyb, i centralnego zamka z PILOTEM ( w moim mincie to nie był standart - trza było domówić)
              O Audi pisałem w takim kontekście, aby zaznaczyć, że mam więcej, niż blade pojęcie jak samochód powinien być wygłuszony czy zaprojektowany. Audi wyższych wersji niż A3 ze względu na bardzo duże koszty utrzymania, ubezpieczenia, serwisu oraz ryzyka kradzieży, raczej bym nie kupił prywatnie - zwłaszcza mieszkając w Polsce.

Inny kumpel ma małą, nieźle prosperującą firmę i jeździ astrą I. Kupił parę lat temu w myśl zasady, że na samochód wyda góra 20 % oszczędności.
              Doskonała zasada sam taką stosuję od lat.

Komentarz

• BADYL
                RS
                • 2011
                • 2396
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BKD 2.0 TDI 140 KM

Jak to leciało?...."gdy sie nie ma co się lubi to lubico sie ma"chyba jakos tak :wink: nic nowego do wątku nie wniosę, ale powtórzę jeszcze raz...w mojej opini kolega gorzen wybrał i skonfigurował fajne auto! stosunek ceny do posiadanego wyposażenia i komfortu podróży jest w 100% wystarczająca. Myślę, że za wspomnianą sumę nie dostanie się lepszego kombiaka...Pamiętajmy, że octavia jest w grupie VAG co daje duży plus przy późniejszej odsprzedaży furki

Nad audi nie ma co się juz spuszczać bo kolega chce duży bagażnik czyli KOMBI!Powyższą propozycję niech rozważy marley108 :wink: myślę, że jemu bardziej by spasowała

pozdrawiam kolegów i życzę
                nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• Ceed1
                  Rider
                  • 2012
                  • 461

Audi II A3 jest zbudowany dokładnie na tej samej płycie podłogowej co Skoda Octavia II. Panowie jak daleko jesteśmy od tematu...

Komentarz

• Ferd
                    Rider
                    • 2011
                    • 320

Zamieszczone przez BADYL
                    Jak to leciało?...."gdy sie nie ma co się lubi to lubico sie ma"chya jakos tak :wink: nic nowego wątku nie wniosę, ale powtrzórzę jeszcze raz...w mojej opini kolega gorzen wybrał i skonfigurował fajne auto! stosunek ceny do posiadanego wyposażenia i komfortu podróży jest w 100% wystarczająca. Myślę, że za wspomnianą sumę nie dostanie się lepszego kombiaka...Pamiętajmy, że octavia jest w grupie VAG co daje duży plus przy późniejszej odsprzedaży furki

Nad audi nie ma co się juz spuszczać bo kolega chce duży bagażnik czyli KOMBI!Powyższą propozycję niech rozważy marley108 :wink: myślę, że jemu bardziej by spasowała
                    Też tak uważam i popieram.

Dla kolegi marleya takie A3, za taką cenę może być bardzo ciekawą alternatywą (nadal jednak uważam, że powinien spróbować klasy D czyli albo Superba 1.8T albo tego Citroena C5 ).

Natomiast kolega qorzen wybrał bardzo dobre kombi, choć według mnie powinien powalczyć o silnik 1.4tsi. Od przybytku głowa nie boli, a silnik to serce auta

Komentarz

• maymer
                      Elegance
                      • 2010
                      • 839

qorzen, jeśli potrzebujesz dużego rodzinnego kombi to wydaje mi się, że w tej cenie Octavia będzie najlepsza bo to duże i sprawdzone, również widzę plusy tego wyboru pod względem późniejszego serwisowania poza ASO dużo znających się mechaników choć nie wiem jak to będzie w nawiązaniu do silników TSI no i tanie zamienniki, kolejnym plusem jest bez wątpienia łatwiejsza późniejsza odsprzedaż niż np. Megane czy Laguny, które tutaj byłby proponowane. Z dwóch podanych przez Ciebie opcji wybrałbym wersję Family Plus, chodź sam chyba wybrałbym nawet kosztem wyposażenia 1.4 TSI, ale jeśli Tobie 1.2 wystarczy to kupuj i ciesz się jazdą

Komentarz

• marlej108
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 4976
                        • Octavia III (5E3)
                        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

duzym wygodnym kombi jest tez opel astra (ten nowy), jak pisalem w swoim watku jakies 3 tygodnie temu wlasciwie na dzien dobry w Gdansku dostalem znizke ok.14.000 zl na wersje kombi 1.6 silnik (model na 150-lecie Opla). WArto moze sobie to auto obejrzec? zeby zawsze miec jakis wybor...
                        http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Ayu
                          RS
                          • 2009
                          • 4154

Ferd, uwierz, że są ludzie którzy mają auta z klimatyzacją i jej nie używają, bądź używają bardzo sporadycznie, z różnych przyczyn, jedni zdrowotnych, inni bo nie lubią etc.
                          Trudno tak określić kogoś mianem debila bo ma inne zdanie.
                          Żyj i pozwól żyć innym. Po swojemu a nie po jedynie słusznej linii pojmowania świata.

Zamieszczone przez Ferd
                          Audi to mój służbowy samochód z którym nie jestem związany emocjonalnie, podobnie jak z robotą.
                          To współczuję i autu i robocie :wink:
                          Ja tam bym nie umiał robić czegoś czego nie lubię czy też poruszać się czymś co mnie nie cieszy w taki czy inny sposób. Ale to Twój wybór i jak Ci z tym dobrze, świetnie.

Komentarz

• qorzen
                            Classic
                            • 2012
                            • 18

A3 to super autko, ale ja mam inne potrzeby. Jak kiedyś nie będę wiedział co zrobić z pieniędzmi, to kupię go żonie

Zamieszczone przez marlej108
                            duzym wygodnym kombi jest tez opel astra
                            Myślałem też o Astrze, ale trochę mały ma bagażnik. Co nie znaczy że ją jeszcze dokładnie nie oglądnę

A co wyboru między 1.2 a 1.4 TSI - niestety nie ma miejsca w Krakowie i okolicach gdzie mógłbym się przejechać takim samym samochodem z tymi dwoma silnikami. Chodzą jednak plotki z hamowni, że gdyby każdy miał dostęp do wykresów silnika przy zakupie samochodu, to wszyscy obecni użytkownicy 1.4 TSI jeździliby 1.2 TSI

Komentarz

• micho_m
                              Rider
                              • 2011
                              • 528
                              • Octavia III (5E3)
                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

To tylko plotki
                              Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
                              www.nawmar.pl

Komentarz

• TomekRs
                                RS
                                • 2011
                                • 1670

Co do tego, ze w A3 jest mniej miejsca to nie ma sie co sprzeczac. Nawet w a4 wedlug mnie jest mniej miejsca bo przed kupnem skody obok stala A4 i siedzialem w jednej i drugiej. Nie tylko miejsce przewazylo, ze wybralem skode, bo audi mialo 2x elektryczne szyby, klimatronik, mala nawi, 4 ramienna kierownice i tyle. A w skodzie grzane staloki, 4x elektryka, czujnik deszczu, zmierzchwu, ksenony, 2x podlokietnik itd. Bez sensu bylo pakowanie siana na znaczek audi, mogac miec za te same pieniadze mlodsza, lepiej wyposazona skode. Alee.. przestancie porywnawac skode do audi. No kurde bez jaj. Czy Ci, ktorzy tak ochoczo manifestuja, ze skoda najlepsza itd jechali audi? Mercedesem? BMW? Ostatnio jezdzilem 15 letnim BMW i smiem twierdzic, ze komfort jazdy jest duzo wiekszy niz w 5 letniej Skodzie. Nie slychac silnika, prowadzi sie jak po sznurku, audio, klimatronik 2 strefowy, elektronika, telefon, ilosc miejsca, jakosc materialow.. ale wsiadlem spowrotem do skody i nadal uwazam, ze to bardzo fajny samochod. I fakt, trzeba zaplacic za "znaczek" audi, ale pod tym znaczkiem kryje sie tez lepsze wykonczenie, lepsze materialy anie tylko znaczek. Silnik przeciez w wiekszosci ten sam. Spojrzcie w audi pod maske, a potem spojrzcie pod maske skody Sama ilosc plastikow pod maska mowi sama za siebie.. Tak patrze jeszcze na ten temat i robi sie cos w stylu TDI vs PB, albo PB vs GAZ.

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Tak, tylko potem sprzedac auto bez klimy to jest dramat. Ostatnio jedno sprzedawalem i dopiero zejscie z cena do poziomu gruzu spowodowalo jakiekolwiek telefony, bo slowem kluczowym byla klima
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• BADYL
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2396
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

niestety klima ważniejsza od elektryki np. szyb :roll: Teraz większość ludzi chce mieść jakąś tam namiastkę "luksusu" w aucie i klima jest tego ewidentnym przykładem....w starszych (mniejszych) autach klima była rzadkością :roll:

Mogę się założyć, że wileu z nas posidający w przeszłości auto bez klimy z "zazdrością" i rozmarzeniem spoglądało na innych kierowców, którzy latem pomykali w "zamkniętym " aucie cieszącym się komfortem podróży, a Ty siedziałeś w takim piekarniku z otwartymi oknami i zalewając się potem modliłeś się by ci się jaja nie ugotrowały ! Nie dość, że wiało w cholerę to przy wysokich temp. na zewnatrz do środka auta wpadało ciepłe-gorące powietrze!

Podumowując nie wyobrażam sobie nowego auta bez klimy no i oczywiście kilku innych dodatków umilających jazdę!
                                    nasze auta: MÓJ SMOCZEK

Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło!

Komentarz

• tomekjmopl
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 1187
                                      • Opel
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Ferd, są osobnicy nie potrzebujący klimy, ani elektryki i innych bajerów - skoro da się kupić takiego golasa to czemu tego nie robić .
                                      Nie dalej jak wczoraj widziałem po raz pierwszy auto na 17-to calowych kołpakach :!: - oryginalnych peugeota - zagadka jaki to był model :wink:

P.S. Daćki Duster golasy za 39900 też się sprzedają - a tam jest dosłownie kierownica i stołki ....

Komentarz

• sew1981
                                        RS
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2009
                                        • 10917
                                        • Fiat

tomekjmopl, 17 calowe kołpaki?..jejku...to pewnie 5008 albo 508?

Komentarz

• tomekjmopl
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 1187
                                          • Opel
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

sew1981, 3008 - ot taki to dziwoląg - od stóp do głów można by rzec

Komentarz

• blackrs
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 4826
                                            • Superb II combi (3T5)
                                            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez octaviars1
                                            Tak patrze jeszcze na ten temat i robi sie cos w stylu TDI vs PB, albo PB vs GAZ.
                                            wiec trzeba wybrac tdi+lpg juz stag robi takie instalacje :P :P
                                            BYŁA o1 rs
                                            BYŁA o2 1.6
                                            JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• fan
                                              Elegance
                                              • 2009
                                              • 760

Byles w salonie VW zapytac ile kosztuje Jetta?Wedlug mnie wykonaniem,materialami i wygladem bije OIIFL na glowe.
                                              Respect All,Fear No One!

Komentarz

• marlej108
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 4976
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez fan
                                                Byles w salonie VW zapytac ile kosztuje Jetta?Wedlug mnie wykonaniem,materialami i wygladem bije OIIFL na glowe.
                                                co do wygladu - to kazdy ma swoj gust - mi sie bardziej podoba Octavia,

ale jak czytam, ze Jetta "wykonaniem, materialami bije OIIFL na glowe" to sie zastanawiam kto pisze takie brednie??? no bo chyba nikt, kto uzywa obu tych aut, albo chociaz sie nimi raz w zyciu przejechal...

Kolego milosniku Jetty - a ktore materialy sa lepsze??? podaj prosze dokladnie przyklad, dzieki ktorym materialom Jetta bije Octavie na glowe jak piszesz....

wiec?

Ciezar dowodu ciazy na twierdzacym.

No i ta jakosc wykonania (przez wasatego Meksykanina?) - w czym dokladnie sie przejawia, ze bije Octavie na glowe???

Hę?

ps. co zabawne jak bylem w salonie VW, to pan sprzedawca w Sopocie kiedy ogladalem Golfine, Golfa kombi i Jette oraz Tourana, podlazl do mnie zaczal rozmawiac, i nagle wypalil mi cos takiego: "Wie Pan, jak Pan chce kupic prawdziwego VW to w sumie Jette i kombi odradzam..." - "Czemu?!?" - pytam, a on na to: "Bo to nie robia Niemcy. To robia w Meksyku i powiem Panu, ze widac, ze jakosc odstaje od niemieckiej produkcji. Wie Pan Niemcy sa dokladni... Ja bym kupil Golfa. No chyba ze Pan musi miec duzy bagaznik to Passata, bo tez w Niemczech robiony". - Czyli slynny rasizm fanatykow VW (przejawiajacy sie tym, ze nic nie dorownuje Ludowozowi) odnosi sie takze do jego wlasnych produktow... bo jedne sa bardziej VOLKS a inne mniej... i oczywiscie najlepsze te produkowane przez NAROD NIEMIECKI... czyli Turka, Serba, Polaka i Szkopa-Ossi w fabryce....

Boze swiety....

przepraszam - Ludowozie swiety!

:diabelski_usmiech

sorry - ale nie moglem sie powstrzymac czytajac znow tutaj o nadludzkiej wrecz jakosci wyrobu VW z Mexyku...
                                                http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Ceed1
                                                  Rider
                                                  • 2012
                                                  • 461

Jak są testy to nowa jetta jest czasami ganiona za byle jakie plastiki w niektórych miejscach. podobno jest faktycznie pogorszenie jakości. Te informacje są z wielu różnych źródeł.

Komentarz

Pracuję...