czy silnik 1.6 MPI to juz totalny przezytek?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Northeusz
    RS
    • 2010
    • 1677
    • Octavia I (1U2)
    • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez paulob1
    Aha, przy załadowanym aucie w 5 osób plus bagaże trzeba ważyć zamiar wyprzedzania tira na krętej drodze.
    W takich warunkach nie ważyłbym nawet jadąc RS-em :lol:
    Pozdrawiam
    Northeusz

Komentarz

• Andik77
      Classic
      • 2011
      • 38

Ja mam oprucz Octavki jeszcze Passata B5FL 2002 z silnikiem 1.6 ALZ. To w sumie starszy brat silnikow stosowanych w Octach. Kombi w super stanie,kupiony jako dodatkowy osiolek do jazdy przez Ojca po miescie. Totalnie bezawaryjny,przyjemny w jezdzie miejskiej,ale na szybkie autostradowe przeloty to sie nie nadaje.Bylem ostatnio nim w Krakowie,to spalil na trasie 6,8 PB,a teraz w miescie wyszlo 9. Jezdzimy nim spokojnie,bo ciezko nim szalec.
      Mimo, ze te jednostki maja swoje lata i odstaja technicznie od obecnie produkowanych,to wydaje mi sie,ze ta ich prosta konstrukcja to teraz wlasnie glowna zaleta! Ogolnie silnik dla spokojnych i gwarantuje spokoj techniczny.

Komentarz

• sampler
        Classic
        • 2014
        • 36
        • Octavia I (1U2)
        • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Witam

Trafia mi się Octavka II z tym że silnikiem.

Moje pytanie brzmi czym się różnią ( bo zapewne czym się różnią) poszczególne silniki z oznaczeniami BGU, BSE, BSF, CCS ? Mowa oczywiście o 1.6 MPI 102KM.

Jak się przedstawia sytuacja o skrzynie biegów czy padają jak w Audi A3 (gdzie była wada fabryczna poprzez ścinające się nity na kole atakującym) ? Czy skrzynie nie padają w tym aucie ?

I główne pytanie olej, czy te silniki lubią podbierać olej, typu 1L/1000 km gdzie to była norma producenta Audi.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
        "Gdzie biednego nie stać, a bogaty nie wsiądzie."
        Nie piszę opinii produktów dla firm na forach za
        pieniądze.

Komentarz

• czernobyl
          L&K
          • 2008
          • 1276
          • Octavia III (5E3)
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM
          • BSE 1.6 MPI 102 KM
          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

sampler, czymś się chyba różnią - ale jak patrzysz na katalog intercarsów to praktycznie zawsze wszystkie są razem na liście kompatybilności
          ze skrzyniami to było w octavii 1 gen, w o2 nie widać i nie słychać narzekań - a sam miałem przez 6 lat o1 1.6 i mogę stwierdzić, że o ile i w tamtej nic mi się nie zepsuło, to komfort użytkowania skrzyni w o2 jest nieporównywalnie wyższy (sprzęgła też - nie bierze na ostatnim milimetrze jak w o1)

olej - tak, wszystkie 1.6 102KM lubią - 1L/1000 to gruba przesada, ale 1L w bagażniku warto mieć. zrobiłem swoją obecną o2 1.6 9,500km i wlałem ponad 1,5L - praktycznie zawsze po wycieczkach autostradą. co do oleju - lektura obowiązkowa to "jaki olej do benzyniaka" zaliczysz te 320 stron i będziesz wiedział co lać :diabelski_usmiech - w skrócie to: żadnego oleju HC tylko prawdziwy syntetyk (PAO i takie tam)

Komentarz

• sampler
            Classic
            • 2014
            • 36
            • Octavia I (1U2)
            • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Dziękuję czernobyl za szybką odpowiedź, to widzę że troszkę pozmieniali sprzęgło i skrzynia na korzyść jeśli chodzi o O1 a O2. Widzę że i tutaj te silniki to pięta achillesowa. Kwestia głównie żeby silnik nie był przegrzany wtedy to już trzeba robić mały remont, ze względu na wielki apetyt na oliwę.
            pieniądze.

Komentarz

• kapi
              L&K
              • 2009
              • 1174
              • Fabia combi

przy silnikach BSE mogą wystąpić różne skrzynie: (dla wersji O2 Tour)
              w 2011r. - LVN
              w 2012r. - NVT

takie mam
              czy są "dotknięte" problemem tego nie wiem.
              na LVN mam 85kkm, na NVT 120kkm.

zapotrzebowanie na olej jest zależne od prędkości - im szybciej jeździsz, tym więcej oleju weźmie.
              zależnie od skrzyni różne też są Vmax.
              niewiele - ale się różnią.

moim zdaniem lepiej chodzi LVN, ale to moje odczucia.
              OII sprzedana

Następca dużej czarnej - Mała czarna MC 1Z1Z

Komentarz

• sampler
                Classic
                • 2014
                • 36
                • Octavia I (1U2)
                • AZJ 2.0 MPI 115 KM

Konkretnie jest to wersja MINT która mi się trafia jak wiadomo TOUR końcówka produkcji O1.
                pieniądze.

Komentarz

Pracuję...