Kiedy zmieniacie na zimowki ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jabar1975
    RS
    • 2006
    • 3331

Zamieszczone przez Masmo
    Nogą NIGDY!!!!!
    otoz to jakos nigdy z buta nie dociagalem srub w kolach (choc w ten sposob je odkrecalem) i nigdy nie zgubilem kola - a z reguly zima/lato przekladki robilem sam w garazu.
    nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• Bouli
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 739

Ja pewnie zmienie w czwartek bo nie wyrobie sie teraz przed 1szym... Mam tylko nadzieje ze nie spadnie marznacy deszcz... Ale tak czy siak to mi zal dupe sciska bo bede musial wrocic na stalowe 15 ;(
      Oby do wiosny....
      Bouli
      Była: Czarna perła 1.6BFQ Ice
      Perfect service by DobryGrześWawa :kciukgora
      Jest: Opel Vectra Estate Sportline 1.9 CDTI Zdrowa seria :twisted: (miało być 150KM/320Nm a jest 164.9KM/362.3Nm)

Komentarz

• NEOrADEk
        L&K
        • 2005
        • 1469

Ja już zmieniłem, bo jak się zaraz ruszy akcja po pierwszym pruszeniu śniegu, to kolejka na 10 aut do wymiany albo tylko nocne marznięcie w punktach 24h pozostanie.
        O2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
        "Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"

Uniden Pro 510XL+Hustler IC100

Komentarz

• eR_
          Rider
          • 2005
          • 411

ja tez dzis wymienilem - w koncu oponki czekaly w garazu :szeroki_usmiech
          dokrecalem reka
          jedno co mnie zdziwilo to ze tak lekko odrecilem stare alusy, ktos wspomnial ze to sie dokreca po przejechaniu kilkuset kilometrow, czy mialem je po kupnie auta i przejechaniu np 1kkm dokrecic?

a moze alusy maja byc lzej dokrecone?
          Max moc [KM/kW] 119.6/88.0
          Max moment [Nm] 280 przy 1982 obr./min.

Komentarz

Zamieszczone przez NEOrADEk
            Ja już zmieniłem, bo jak się zaraz ruszy akcja po pierwszym pruszeniu śniegu,
            W tym roku górale twierdzą, że na zachdzie Polski nie będzie śniegu.... :diabelski_usmiech

Komentarz

Zamieszczone przez bezduszny
              W tym roku górale twierdzą, że na zachdzie Polski nie będzie śniegu....
              za to na wschodzie kraina zimy,
              ech kolego, ale chłopak miał kase zmienił,poza tym poczucie bezpieczeństwa dla siebie i rodziny, a poza tym jeżdzimy w góry, i nie trzymamy auta w ziemie w garażu.

Komentarz

Sigma_74, przecież to był żart....

Komentarz

• hubik
                  Drive
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 77

Ja już opony mam (UG7), czekam na odbiór fury (za kilka dni). Pośmigam ze dwa dni na letnich 16" i zmienię na zimówki (15")
                  Czy ktoś z Was orientuje się dokładnie, jakim momentem przykręcamy śruby? Mam klucz dynamometryczny i przy Hondzie miałem wszystkie takie dane rozpisane.
                  DSG

Komentarz

• goldens
                    Ambiente
                    • 2005
                    • 103

Ja już zmieniłem odkąd powiedzieli w TVN że czas na to , bo później będą kolejki

Z wyrazami szacunku
                    Goldens vel Kris o poranku

Komentarz

• MARCUS
                      Ambiente
                      • 2005
                      • 230

Ja to zrobiłem wczoraj, u mnie poszło dość szybko bo wymieniałem całe kółka. Tylko wyważenie ,dopompowanie i zamiana - zapłaciłem 25zł. Czas stania w kolejce około 40 minut.

Pozdrowienia

Komentarz

• aciu
                        Rider
                        • 2005
                        • 685

I ja mam już zmienione lacie na ocieplane (zimowe) czekały w garażu. Ponoć dzisiejsza nocka ma być z temperaturą -2 C, a obecnie sobie deszczyk popaduje :cry: Rano może byc nieciekawie, nie wszyscy zmnienili oponki i znajdą się oszołomy co gołoledzi sie nie boją.

Komentarz

Zamieszczone przez aciu
                          Rano może byc nieciekawie, nie wszyscy zmnienili oponki i znajdą się oszołomy co gołoledzi sie nie boją.
                          Nie zmieniłem i na razie nie zmieniam..... i jakoś oszołomem się nie czuję......

Może dlatego, że bliżej mam poglądy do tych: http://auto.gazeta.pl/auto/1,48297,3707137.html

... niż tych o magicznej temperaturze 7 stopni C

Komentarz

Zamieszczone przez aciu
                            znajdą się oszołomy co gołoledzi sie nie boją
                            twierdzisz ze na zimowkach gołoledz Ci nie straszna? masz kolce ? :P

Komentarz

• aciu
                              Rider
                              • 2005
                              • 685

Wysuwacie złe wnioski. Wcale nie twierdze, że zimówki załatwiają wszystko :!:
                              Są tacy kierowcy, widuję ich prawie co rano jadąc do pracy o umiejętnościach lepszych od rajdowców (ich zdaniem) i widzę jak po rowach parkują.
                              Chciałem tylko wyczulic Was na takowych. Pomimo opinii o zasadności zimówek w warunkach kopnego śniegu, nawet na ubitym jeżdzi mi się lepiej niż na letnich. No i dzięki nim mogę spokojnie i bezproblemowo wyjechać z posesji w porze zimowej czego na letnich czynić nie mogłem (czytaj miałem problemy) :szeroki_usmiech
                              Co nie zmienia faktu ile osób tyle opinii.
                              Życzę wszystkim spokojnej, przyjemnej i bezkolizyjnej jazdy w zbiżających się trudnych warunkach drogowych

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

Może dlatego, że bliżej mam poglądy do tych: http://auto.gazeta.pl/auto/1,48297,3707137.html
                                tak, koncowa konkluzja jest dosc wymowna
                                poza tym wyglada mi na to, ze ja i pani Grażyna Bebłot z IMGW w Katowicach, zyjemy chyba w troszke innych realiach, bo dobrze znane mi miasto, na gornym slasku wlasnie - gliwice - w zimie wystawia na rogatkach tablice tresci "uwaga miasto nieodsniezane" (na prawde :! i generalnie ma w dupie to co sie dzieje na jego ulicach, szczerze mowiac czegos takiego nie widzialem nigdzie - sniezno-lodowe koleiny i skrzyzowania wyslizgane na blysk w calym miescie :|
                                (nawiasem mowiac, ja moge spedzic tam caly dzien przy oknie obserwujac zmagania mieszkancow tak pieszych jak i zmotoryzowanych z pobliska gorka - naprawde zabawne zajecie )
                                w wawie - oczywiscie, glowne arterie w centrum, zakladajac, ze snieg nie pada, rzeczywiscie sa stosunkowo szybko doprowadzane do porzadku, natomiast tu gdzie mieszkam nie jest juz tak rozowo, wiec obserwuje po prostu troche inny stan drog, przynajmniej w miejscach, w ktorych czesto sie poruszam.
                                ale to wszystko nie zmienia faktu, zeby kazdy sobie zmienial kiedy chce :idea:
                                saport techniczny baj DGW
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm
                                no i nie ma :-)

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Tak w Gliwicach zima jest fajnie, jakis czas tam mieszkalem to wiem :twisted:
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

Zamieszczone przez aciu
                                    Wysuwacie złe wnioski. Wcale nie twierdze, że zimówki załatwiają wszystko
                                    heh, ale pisales akurat o lodzie a na lod to i najlepsze zimowki nie pomoga. Ja mieszczuch z Poznania gdzie klimat duzo laskawszy niz np w W-wie moge sobie pozwolic na duzo pozniejsze zalozenie kolek na zime :P

Z reszta i tak zmieniam na caloroczne a nie na stricte zimowe. Kazdy zime za kierownica spedza w stroche innych warunkach, i po kalkulacji okazalo sie ze mi nie oplaca sie kupowac zimowek majac prawie nowe opony "wielosezonowe" na 15" w garażu. I pewnie na kolejna zime rowniez mi posłuża.

ps
                                    Zima omijam Gliwice :P
                                    ps
                                    tez tam kiedys mieskalem :P

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

lec, Mowisz i masz, rano lezy u mnie 5cm sniegu, a w zakopcu sypie od kilku dni

A jakie to sa te wielosezonowe - Debica D-124 tylko chyba w 15" nie robili

A takie oponki pol zimowe widzialem ostatnio bardzo tanie, bo okolo 200zl/sztuka 205/55/16
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• Chudy
                                        Ambiente
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 129

u nas dzisiaj rano było -4 stopnie to chyba czas najwyższy zmienić na zimówki, w tym roku próbuje nowe oponki FULDA KRISTALL MONTERO, zobaczymy co z tego wyjdzie. Przed weekendem raczej zmienie bo szykuje mi sie wyjazd.

Komentarz

• daneczek76
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 3642
                                          • Toyota

Zamieszczone przez Chudy
                                          u nas dzisiaj rano było -4 stopnie to c
                                          dzisiaj rano to unas śnieg spad także ci co zaspali z zimówkami dzis mieli przesrane na drodze.
                                          [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• nico21
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 2640
                                            • Volkswagen

no um nie tez jest juz snieg. A moje zimowki jeszcze nie załozone :/ musze to zrobic dzis lub jutro. :!: :!: :!:
                                            DACAR.team

Komentarz

Zamieszczone przez Maicroft
                                              A jakie to sa te wielosezonowe - Debica D-124 tylko chyba w 15" nie robili
                                              Niedawno w AutoŚwiat był test kilku takich wielosezonówek .... i całekiem nieźle wypadły. W śniegu gorzej niż typowa zimówka ale na suchym i mokrym dużo lepiej niż zimówka... ale gorzej niż letnia.

Komentarz

• daneczek76
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 3642
                                                • Toyota

i całekiem nieźle wypadły
                                                Moje zdanie jest takie co jest do wszystkiego jest do niczego
                                                No chyba że ktoś robi przebieg bardzo mały roczny.
                                                [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

Zamieszczone przez daneczek76
                                                  i całekiem nieźle wypadły
                                                  Moje zdanie jest takie co jest do wszystkiego jest do niczego
                                                  To nie jest do wszystkiego. Nazwa "wielosezonówki" jest równie mylna jak nazwa "zimówki". Każda opona jest precyzyjnie zaprojektowana do określonych warunków klimatycznych i pogodowych.

Te pierwsze powinny się raczej nazywać "do łagodnej i mało śnieżnej zimy" a te drugie "śnieżne".

Komentarz

• Maicroft
                                                    Moderator
                                                    S_OCP MemberModeratorr
                                                    • 2004
                                                    • 25757
                                                    • Audi

bezduszny, To tak jak z terenowkami, opony sa niby na kazdy teren, a generalnie na asfalt nadaja sie jako tako, po piasku ujdzie a w blocie nie ujada. Nie mowie o ML-ach XC90 itd, gdzie wogole to nie pojedzie na duktach lesnych
                                                    Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...