salvado, powodzonka .. oby naprawa była szybka i bez duzych kosztów. Daj potem znać co to było i ile Cie kosztowało.
Reflektory przednie octavia 2000r.
Zwiń
X
-
Jezeli rzeczywiscie odblaski ci popekały lub zmatowiały to kup pierwsza lepszą gazete z ogłoszeniami,tam na pewno znajdziesz telefony i adresy firm specjalizujących sie regeneracji reflektorow.Takie cos jest mozliwe.Nie wiem jednak jakie sa koszty takiej renowacji,jaka jest jej jakosc(trwałość) oraz jak to sie ma do kupna nowych badź tez uzywanych,ale w dobrym stanie reflektorow.Jaro
Komentarz
-
-
Po pierwsze sprawdź czy żarówki są ok. Auto z 2000 roku i już padły by reflektory?
Jeśli tak to proponuje wymiane na nowe.
Zmatowiały odblask podobno da się reanimować ale gra nie warta świeczki
poza tym są dostępne zamienniki oryginalnych reflektorów w dobrych cenachNFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
WARSZTAT www.dsize.pl
->CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
Komentarz
-
-
a tak wygląda reflektor ze szklaną szybą, można samemu zdemontować.
Zmatowienie lustra lub szyby (jezeli jest plastikowe) występuje przy stosowaniu niewłaściwych żarówek np. o za dużej mocyO I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hsurimPotwierdzam, robierałem lampy i przecierałem szkiełka. Aleeeeż tam było kurzu ...
Z tego co pamiętam jeszcze z czasów jak mój starszy pracował właśnie przy produkcji reflektorów to pod żadnym pozorem nie wolno dotykać odblasków :idea: :!:
Dokładnie nie wypowiem się od strony technicznej ale chodzi o to że ta powierzchnia raz dotknięta paluchem lub nawet miękką ścierką pozostanie zmatowiała
[ Dodano: Wto 16 Sty, 07 23:42 ]
Jeśi chodzi wam o przetarcie szkieł rozpraszających to pomińcie to co wyżej :PNFPNorth-West
WARSZTAT www.dsize.pl
Komentarz
-
-
QBA, to tak jak napisałem, zależy czy czyścić chcesz szkła czy odblaski?
W sprężonym powietrzu mogą być drobiny wody które wiesz co zrobią ale jeśli sprzęt profi to może i pomoże :diabelski_usmiechNFPNorth-West
WARSZTAT www.dsize.pl
Komentarz
-
-
Jeżeli macie brudne (zakurzone) szkła i lustra to należy umyć zarówno jedno i drugie.
Efekt może porazić (jasnością świecenia) :szeroki_usmiech .
Jak ktoś się boi tej operacji to może założyć nowe lampy. Oryginały oczywiście bo tajwańskie cuda świecą różnie, a oznaczenie homologacji na szkle jest zwykle tylko po to ...aby było.
Mycie to szkła normalnie a lustra po pierwsze to woda z np. dobrym płynem do naczyń plus np. miękki pędzel, a po drugie woda do płukania w dużej ilości i wysuszenie luster tak aby nie pozostały zaschnięte krople. Jak ktoś ma dostep do sprężonego powietrza, osuszonego i bezolejowego to może użyć. Jak nie to można to zrobić równie dobrze jakąś ręczną "dmuchawką". Dotykanie luster palcami wybitnie niewskazane :szeroki_usmiech
W lampach po lifcie można jedynie spróbować mycia metodą płukania (nierozbieralność).
[ Dodano: Czw 18 Sty, 07 21:34 ]
Zamieszczone przez QBAA mam porzadna sprezarke 500 litrowa
Akurat w tym przypadku jest trochę jak z dylematem dręczącym niektórych facetów: nie wielkość ma znaczenie :szeroki_usmiech
Chodzi o jakość sprężonego powietrza, jeśli będzie to tłokówka plująca olejem (chyba że masz bezolejówkę z teflonowymi piercieniami) to jej użycie raczej nie jest dobrym pomysłem :diabelski_usmiechPzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez QBARomanS, na tym to ja sie nie znam, bo nie kupowalem Ale to nie jakas tam szmelc z Praktikera, czy Obi Jak bede przypadkiem w garazu ojca to powiem co to za model, a jak nie zapomne zabrac aparatu, to zrobie zdjecia Ale napewno zadnym olejem nie pluje
A na tym ja się akurat znam, niejedną sprężarkę sprzedałem do zasilania kabiny lakierniczej :szeroki_usmiech
Zauważ jednak, że robimy teraz OT, wracając do osuszania lustra reflektora to można także użyć sprężonego powietrza sprzedawanego w sklepach komputerowychPzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI
Komentarz
-
-
ewentualnie podjechać do wulkanizacji w której maja azot do pompowania kół , lub załatwicsobie dojście do azotu z butli ale on równierz czasami nie jest za czystyO2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez RomanSMycie to szkła normalnie a lustra po pierwsze to woda z np. dobrym płynem do naczyń plus np. miękki pędzel, a po drugie woda do płukania
Auto też myje się płynem do naczyń ?
Większej bzdury, szczerze mówiąc dawno nie czytałem
Zamieszczone przez RomanSleszekmw, tyle, że osuszyc lustra trzeba bezpośrednio po myciu aby nic nie zdążyło na nich zaschnąć.
Chyba, że będziemy bardzo szybcy w dojeździe do azotu
QBAradziłbym pominąć takie rady jeśli chcesz się jeszcze cieszyć sprawnymi reflektorami :idea:NFPNorth-West
WARSZTAT www.dsize.pl
Komentarz
-
-
dobrygrzeswawa, Ja mylem tak lampy w poprzednim golfie. Odwrocilem szklem do dolu, zalalem woda z plynem, polezalo chwile, wylalem, przeplukalem. Odwrocilem szklem do gory, po paru godz. looknalem pod katem czy ladnie wyglada i sucho, zalozylem i super swiecilo. Nic sie nie stalo. Potem 3 lata jezdzilem i sprzedalem autko, z bardzo dobrze swiecacymi lampami i to z 93 roku auto bylo Stad jak nie pocierasz lub nie dotykasz odblasku, zeby go porysowac tymi odrobinami kurzu, to nic sie nie powinno stac.Była O1 jest F2.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dobrygrzeswawaRomanS napisał/a:
Mycie to szkła normalnie a lustra po pierwsze to woda z np. dobrym płynem do naczyń plus np. miękki pędzel, a po drugie woda do płukania
Kolego czy Ty to na poważnie piszesz
Zamieszczone przez dobrygrzeswawaAuto też myje się płynem do naczyń ?
Zamieszczone przez dobrygrzeswawaWiększej bzdury, szczerze mówiąc dawno nie czytałem
A poważnie : zrób sam jakąś próbę z tymi lampami a potem może wyrażaj opinie, co :?: Bo jak na razie to Twoje teoretyzowanie tylko denerwuje.
Rzecz jest do zrobienia i tyle, robiłem to wiem (pewnie nie ja jeden).Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez RomanSMoże nie lubisz czytac :?: :?: :?: :diabelski_usmiech A może jednak dasz się namówić na czytanie ? To naprawdę nie boli :szeroki_usmiech
Zamieszczone przez RomanSBo jak na razie to Twoje teoretyzowanie tylko denerwuje.
Zamieszczone przez RomanSRzecz jest do zrobienia i tyle, robiłem to wiem (pewnie nie ja jeden).
90% warsztatów, jakie znam korzysta właśnie ze sprężarek tłokowych i w 50% są to warsztaty autoryzowane nie tylko przez producentów aut, ale także lakierów.
Jeśli komuś udało się umyć lustro bez zacieków to jest kozak :szeroki_usmiech
A co do np. pędzelka to niestety nie skorzystam, nie chce mieć podrapanych luster.
Dla doświadczenia może ktoś użyje czegos bardziej miękkiego np. flanelki i przetrze odblask. Rysy i zmatowienie gwarantowane, nawet na mokroNFPNorth-West
WARSZTAT www.dsize.pl
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dobrygrzeswawa90% warsztatów, jakie znam korzysta właśnie ze sprężarek tłokowych i w 50% są to warsztaty autoryzowane nie tylko przez producentów aut, ale także lakierów.
Po raz kolejny ciągniesz w stronę OT.
Zamieszczone przez dobrygrzeswawaJeśli komuś udało się umyć lustro bez zacieków to jest kozak
A Ty, co ? Oferma ?? Czy dwie lewe łapki ???
Zamieszczone przez dobrygrzeswawaDla doświadczenia może ktoś użyje czegos bardziej miękkiego np. flanelki i przetrze odblask. Rysy i zmatowienie gwarantowane, nawet na mokro
Resztę Twoich wywodów pomijam, bo nie chce mi się gęby strzępić aby z Tobą dyskutować w takim "gówniarsko-podwórkowym" stylu.
Proponuję, zebyś sam coś zrobił a potem się wypowiadał. No i może nie wszystko o czym słyszałeś należy "gwarantować". Epitety i złośliwości cisną mi się na klawiaturę ale sobie daruję (bo ten topic dotyczy konkretnej sprawy związanej z reflektorami), czego i Tobie życzę.Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI
Komentarz
-
-
Skoro reflektor z racji różnych powodów gorzej oświetla mam drogę i z czasem będzie się kwalifikował do wymiany, to czemu nie można sobie poeksperymentować. Również słyszałem, że przez wypłukanie rostworem wody (destylowanej) i płyn do naczyń można zreanimować lampę.O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
O III czarna liftback - reaktywacja
Komentarz
-
Komentarz