Reflektory przednie octavia 2000r.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • blecher
    Classic
    S_OCP Member
    • 2008
    • 13

salvado, powodzonka .. oby naprawa była szybka i bez duzych kosztów. Daj potem znać co to było i ile Cie kosztowało.
    Blecher
  • kilusman
    Classic
    • 2007
    • 1

Witam
    w mojej octavi mam wrażenie jakby reflektory były wypalone dają mało światała! szkła w reflektorach są tak jakby matowe czy istnieje możliwość odrestaurowania ich bądź wymiany na jkieś inne w korzystnej cenie?

Komentarz

• jlupino
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 362

Jezeli rzeczywiscie odblaski ci popekały lub zmatowiały to kup pierwsza lepszą gazete z ogłoszeniami,tam na pewno znajdziesz telefony i adresy firm specjalizujących sie regeneracji reflektorow.Takie cos jest mozliwe.Nie wiem jednak jakie sa koszty takiej renowacji,jaka jest jej jakosc(trwałość) oraz jak to sie ma do kupna nowych badź tez uzywanych,ale w dobrym stanie reflektorow.
      Jaro

Komentarz

• Tymon
        RS
        • 2004
        • 2970

kilusman, jak masz stare reflektory to na alledrogo kupisz same szkła.
        Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
        Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
        BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• DGW
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 2330

Po pierwsze sprawdź czy żarówki są ok. Auto z 2000 roku i już padły by reflektory?
          Jeśli tak to proponuje wymiane na nowe.
          Zmatowiały odblask podobno da się reanimować ale gra nie warta świeczki
          poza tym są dostępne zamienniki oryginalnych reflektorów w dobrych cenach
          NFPNorth-West
          2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
          WARSZTAT www.dsize.pl
          ->
          CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
          spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• nico21
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 2640
            • Volkswagen

kilusman, jesli masz lampy przed liftem tzn szklane klosze to moze wystarczy je rozebrac i umyć :?: Klosz do reszty lampy jest mocowany chyba na 4 zatik metalowych zaczepach. Moze pomoze
            DACAR.team

Komentarz

• endryu
              RS
              • 2006
              • 3773
              • Octavia II combi (1Z5)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

a tak wygląda reflektor ze szklaną szybą, można samemu zdemontować.
              Zmatowienie lustra lub szyby (jezeli jest plastikowe) występuje przy stosowaniu niewłaściwych żarówek np. o za dużej mocy
              O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
              O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
              =================================================

Komentarz

• hsurim
                Elegance
                • 2006
                • 788
                • Kia
                • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Potwierdzam, robierałem lampy i przecierałem szkiełka. Aleeeeż tam było kurzu ...
                Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• DGW
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 2330

Zamieszczone przez hsurim
                  Potwierdzam, robierałem lampy i przecierałem szkiełka. Aleeeeż tam było kurzu ...
                  Panowie!!!!!
                  Z tego co pamiętam jeszcze z czasów jak mój starszy pracował właśnie przy produkcji reflektorów to pod żadnym pozorem nie wolno dotykać odblasków :idea: :!:

Dokładnie nie wypowiem się od strony technicznej ale chodzi o to że ta powierzchnia raz dotknięta paluchem lub nawet miękką ścierką pozostanie zmatowiała

[ Dodano: Wto 16 Sty, 07 23:42 ]
                  Jeśi chodzi wam o przetarcie szkieł rozpraszających to pomińcie to co wyżej :P
                  NFPNorth-West
                  WARSZTAT www.dsize.pl
                  ->

Komentarz

• QBA
                    RS
                    • 2004
                    • 2646

dobrygrzeswawa, a mozna je potraktowac sprezonym powietrzem? :roll: Bo niedlugo bede sie bral za czyszczenie moich lamp.

Komentarz

• DGW
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 2330

QBA, to tak jak napisałem, zależy czy czyścić chcesz szkła czy odblaski?
                      W sprężonym powietrzu mogą być drobiny wody które wiesz co zrobią ale jeśli sprzęt profi to może i pomoże :diabelski_usmiech
                      NFPNorth-West
                      WARSZTAT www.dsize.pl
                      ->

Komentarz

• QBA
                        RS
                        • 2004
                        • 2646

dobrygrzeswawa, no chce czyscic szkla, ale jakby nie zaszkodzilo, to bym psiuknal, zeby kurz zdmuchnac A mam porzadna sprezarke 500 litrowa

[ Dodano: Sro 17 Sty, 07 00:21 ]
                        Ale chyba nie bede ryzykowal :szeroki_usmiech

Komentarz

• RomanS
                          Elegance
                          • 2004
                          • 804

Jeżeli macie brudne (zakurzone) szkła i lustra to należy umyć zarówno jedno i drugie.

Efekt może porazić (jasnością świecenia) :szeroki_usmiech .

Jak ktoś się boi tej operacji to może założyć nowe lampy. Oryginały oczywiście bo tajwańskie cuda świecą różnie, a oznaczenie homologacji na szkle jest zwykle tylko po to ...aby było.
                          Mycie to szkła normalnie a lustra po pierwsze to woda z np. dobrym płynem do naczyń plus np. miękki pędzel, a po drugie woda do płukania w dużej ilości i wysuszenie luster tak aby nie pozostały zaschnięte krople. Jak ktoś ma dostep do sprężonego powietrza, osuszonego i bezolejowego to może użyć. Jak nie to można to zrobić równie dobrze jakąś ręczną "dmuchawką". Dotykanie luster palcami wybitnie niewskazane :szeroki_usmiech
                          W lampach po lifcie można jedynie spróbować mycia metodą płukania (nierozbieralność).

[ Dodano: Czw 18 Sty, 07 21:34 ]
                          Zamieszczone przez QBA
                          A mam porzadna sprezarke 500 litrowa
                          Domyślam się, że masz sprężarkę ze zbiornikiem 500 l ?

Akurat w tym przypadku jest trochę jak z dylematem dręczącym niektórych facetów: nie wielkość ma znaczenie :szeroki_usmiech

Chodzi o jakość sprężonego powietrza, jeśli będzie to tłokówka plująca olejem (chyba że masz bezolejówkę z teflonowymi piercieniami) to jej użycie raczej nie jest dobrym pomysłem :diabelski_usmiech
                          Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• QBA
                            RS
                            • 2004
                            • 2646

RomanS, na tym to ja sie nie znam, bo nie kupowalem :P Ale to nie jakas tam szmelc z Praktikera, czy Obi Jak bede przypadkiem w garazu ojca to powiem co to za model, a jak nie zapomne zabrac aparatu, to zrobie zdjecia Ale napewno zadnym olejem nie pluje :szeroki_usmiech

Komentarz

• RomanS
                              Elegance
                              • 2004
                              • 804

Zamieszczone przez QBA
                              RomanS, na tym to ja sie nie znam, bo nie kupowalem Ale to nie jakas tam szmelc z Praktikera, czy Obi Jak bede przypadkiem w garazu ojca to powiem co to za model, a jak nie zapomne zabrac aparatu, to zrobie zdjecia Ale napewno zadnym olejem nie pluje
                              Słowa "pluje" użyłem oczywiście z dużą przesadą Prawda natomiast jest taka, że każda tłokowa sprężarka olejowa wydala z siebie cząstki oleju wraz ze sprężonym powietrzem. Aby je uzyć np. do lakierowania auta to trzeba by zastosować takie baterie filtrów, że staje się to nieopłacalne i taniej jest kupić drogą sprężarkę np. śrubową. Mówię oczywiście o profesjonalnym podejściu do sprawy a nie jakiejś "klamizerze" :szeroki_usmiech
                              A na tym ja się akurat znam, niejedną sprężarkę sprzedałem do zasilania kabiny lakierniczej :szeroki_usmiech

Zauważ jednak, że robimy teraz OT, wracając do osuszania lustra reflektora to można także użyć sprężonego powietrza sprzedawanego w sklepach komputerowych

Komentarz

• leszekmw
                                RS
                                • 2005
                                • 5356

ewentualnie podjechać do wulkanizacji w której maja azot do pompowania kół , lub załatwicsobie dojście do azotu z butli ale on równierz czasami nie jest za czysty
                                O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                GVI 1.4TSI
                                LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• RomanS
                                  Elegance
                                  • 2004
                                  • 804

leszekmw, tyle, że osuszyc lustra trzeba bezpośrednio po myciu aby nic nie zdążyło na nich zaschnąć.
                                  Chyba, że będziemy bardzo szybcy w dojeździe do azotu

Komentarz

• DGW
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 2330

Zamieszczone przez RomanS
                                    Mycie to szkła normalnie a lustra po pierwsze to woda z np. dobrym płynem do naczyń plus np. miękki pędzel, a po drugie woda do płukania
                                    Kolego czy Ty to na poważnie piszesz :shock: :shock: :shock: :?: :?: :?:
                                    Auto też myje się płynem do naczyń ?
                                    Większej bzdury, szczerze mówiąc dawno nie czytałem

leszekmw, tyle, że osuszyc lustra trzeba bezpośrednio po myciu aby nic nie zdążyło na nich zaschnąć.
                                    Chyba, że będziemy bardzo szybcy w dojeździe do azotu
                                    A czy krople jakiegokolwiek płynu będącego na powierzchni nie wysychają (odparowują) właśnie na tej powierzchni ?

QBAradziłbym pominąć takie rady jeśli chcesz się jeszcze cieszyć sprawnymi reflektorami :idea:
                                    NFPNorth-West
                                    WARSZTAT www.dsize.pl
                                    ->

Komentarz

• Dig Dug
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 1306
                                      • Seat

dobrygrzeswawa, Ja mylem tak lampy w poprzednim golfie. Odwrocilem szklem do dolu, zalalem woda z plynem, polezalo chwile, wylalem, przeplukalem. Odwrocilem szklem do gory, po paru godz. looknalem pod katem czy ladnie wyglada i sucho, zalozylem i super swiecilo. Nic sie nie stalo. Potem 3 lata jezdzilem i sprzedalem autko, z bardzo dobrze swiecacymi lampami i to z 93 roku auto bylo Stad jak nie pocierasz lub nie dotykasz odblasku, zeby go porysowac tymi odrobinami kurzu, to nic sie nie powinno stac.
                                      Była O1 jest F2.

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

dobrygrzeswawa, Ja myje auto plynem do naczyn, od dawna i nie ma problemow Wiec nie wiem w czym problem, zadnych zaciekow nie ma, ani nic. Aktywne piany do Karchera tez mam, ale nie kazde auto da sie myc myjka cisnieniowa :wink:
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• RomanS
                                          Elegance
                                          • 2004
                                          • 804

Zamieszczone przez dobrygrzeswawa
                                          RomanS napisał/a:
                                          Mycie to szkła normalnie a lustra po pierwsze to woda z np. dobrym płynem do naczyń plus np. miękki pędzel, a po drugie woda do płukania

Kolego czy Ty to na poważnie piszesz
                                          No pewnie, że na poważnie :!:

Auto też myje się płynem do naczyń ?
                                          To już temat na następny topic.

Większej bzdury, szczerze mówiąc dawno nie czytałem
                                          Może nie lubisz czytac :?: :?: :?: :diabelski_usmiech A może jednak dasz się namówić na czytanie ? To naprawdę nie boli :szeroki_usmiech

A poważnie : zrób sam jakąś próbę z tymi lampami a potem może wyrażaj opinie, co :?: Bo jak na razie to Twoje teoretyzowanie tylko denerwuje.
                                          Rzecz jest do zrobienia i tyle, robiłem to wiem (pewnie nie ja jeden).

Komentarz

• DGW
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 2330

Może nie lubisz czytac :?: :?: :?: :diabelski_usmiech A może jednak dasz się namówić na czytanie ? To naprawdę nie boli :szeroki_usmiech
                                            Może nie lubisz myśleć (rozumować) :?: :?: :?: :diabelski_usmiech A może jednak dasz się namówić na myślenie? To naprawde nie boli :diabelski_usmiech
                                            Bo jak na razie to Twoje teoretyzowanie tylko denerwuje.
                                            Kogo? Ciebie :?: :haha:
                                            Rzecz jest do zrobienia i tyle, robiłem to wiem (pewnie nie ja jeden).
                                            Pewnie, wszystko jest do zrobienia tylko jest to wybitna klamizera

90% warsztatów, jakie znam korzysta właśnie ze sprężarek tłokowych i w 50% są to warsztaty autoryzowane nie tylko przez producentów aut, ale także lakierów.

Jeśli komuś udało się umyć lustro bez zacieków to jest kozak :szeroki_usmiech
                                            A co do np. pędzelka to niestety nie skorzystam, nie chce mieć podrapanych luster.
                                            Dla doświadczenia może ktoś użyje czegos bardziej miękkiego np. flanelki i przetrze odblask. Rysy i zmatowienie gwarantowane, nawet na mokro
                                            NFPNorth-West
                                            WARSZTAT www.dsize.pl
                                            ->

Komentarz

• RomanS
                                              Elegance
                                              • 2004
                                              • 804

90% warsztatów, jakie znam korzysta właśnie ze sprężarek tłokowych i w 50% są to warsztaty autoryzowane nie tylko przez producentów aut, ale także lakierów.
                                              Jeżeli przedstawiłbyś ich listę to możemy założyć topic o tym jakich warsztatów lakierniczych należy unikać, he, he :diabelski_usmiech

Po raz kolejny ciągniesz w stronę OT.

Jeśli komuś udało się umyć lustro bez zacieków to jest kozak
                                              No to ja jestem na 100 % :szeroki_usmiech .

A Ty, co ? Oferma ?? Czy dwie lewe łapki ???

Dla doświadczenia może ktoś użyje czegos bardziej miękkiego np. flanelki i przetrze odblask. Rysy i zmatowienie gwarantowane, nawet na mokro
                                              Uściślijmy : to Ty to proponujesz, JA o TYM nie wspominałem nawet, OK ?

Resztę Twoich wywodów pomijam, bo nie chce mi się gęby strzępić aby z Tobą dyskutować w takim "gówniarsko-podwórkowym" stylu.
                                              Proponuję, zebyś sam coś zrobił a potem się wypowiadał. No i może nie wszystko o czym słyszałeś należy "gwarantować". Epitety i złośliwości cisną mi się na klawiaturę ale sobie daruję (bo ten topic dotyczy konkretnej sprawy związanej z reflektorami), czego i Tobie życzę.

Komentarz

• hsurim
                                                Elegance
                                                • 2006
                                                • 788
                                                • Kia
                                                • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

(...) A co do np. pędzelka to niestety nie skorzystam, nie chce mieć podrapanych luster.(...)
                                                Masz zapewne na myśli ... pędzle a nie pędzelki - są takie jak o dotyku "puchu". :szeroki_usmiech
                                                Nie zasuwam ! Prędkość zabija ! Włącz myślenie.

Komentarz

• -Piotr-
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 1018
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Skoro reflektor z racji różnych powodów gorzej oświetla mam drogę i z czasem będzie się kwalifikował do wymiany, to czemu nie można sobie poeksperymentować. Również słyszałem, że przez wypłukanie rostworem wody (destylowanej) i płyn do naczyń można zreanimować lampę.
                                                  O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
                                                  KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
                                                  O III czarna liftback - reaktywacja

Komentarz

Pracuję...