salvado, powodzonka .. oby naprawa była szybka i bez duzych kosztów. Daj potem znać co to było i ile Cie kosztowało.
Reflektory przednie octavia 2000r.
Zwiń
X
-
Jezeli rzeczywiscie odblaski ci popekały lub zmatowiały to kup pierwsza lepszą gazete z ogłoszeniami,tam na pewno znajdziesz telefony i adresy firm specjalizujących sie regeneracji reflektorow.Takie cos jest mozliwe.Nie wiem jednak jakie sa koszty takiej renowacji,jaka jest jej jakosc(trwałość) oraz jak to sie ma do kupna nowych badź tez uzywanych,ale w dobrym stanie reflektorow.Jaro
Komentarz
-
-
Po pierwsze sprawdź czy żarówki są ok. Auto z 2000 roku i już padły by reflektory?
Jeśli tak to proponuje wymiane na nowe.
Zmatowiały odblask podobno da się reanimować ale gra nie warta świeczki
poza tym są dostępne zamienniki oryginalnych reflektorów w dobrych cenachNFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
WARSZTAT www.dsize.pl
->CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
Komentarz
-
-
a tak wygląda reflektor ze szklaną szybą, można samemu zdemontować.
Zmatowienie lustra lub szyby (jezeli jest plastikowe) występuje przy stosowaniu niewłaściwych żarówek np. o za dużej mocyO I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Panowie!!!!!Zamieszczone przez hsurimPotwierdzam, robierałem lampy i przecierałem szkiełka. Aleeeeż tam było kurzu ...
Z tego co pamiętam jeszcze z czasów jak mój starszy pracował właśnie przy produkcji reflektorów to pod żadnym pozorem nie wolno dotykać odblasków :idea: :!:
Dokładnie nie wypowiem się od strony technicznej ale chodzi o to że ta powierzchnia raz dotknięta paluchem lub nawet miękką ścierką pozostanie zmatowiała
[ Dodano: Wto 16 Sty, 07 23:42 ]
Jeśi chodzi wam o przetarcie szkieł rozpraszających to pomińcie to co wyżej :PNFPNorth-West
WARSZTAT www.dsize.pl
Komentarz
-
-
QBA, to tak jak napisałem, zależy czy czyścić chcesz szkła czy odblaski?
W sprężonym powietrzu mogą być drobiny wody które wiesz co zrobią ale jeśli sprzęt profi to może i pomoże :diabelski_usmiechNFPNorth-West
WARSZTAT www.dsize.pl
Komentarz
-
-
Jeżeli macie brudne (zakurzone) szkła i lustra to należy umyć zarówno jedno i drugie.
Efekt może porazić (jasnością świecenia) :szeroki_usmiech .
Jak ktoś się boi tej operacji to może założyć nowe lampy. Oryginały oczywiście bo tajwańskie cuda świecą różnie, a oznaczenie homologacji na szkle jest zwykle tylko po to ...aby było.
Mycie to szkła normalnie a lustra po pierwsze to woda z np. dobrym płynem do naczyń plus np. miękki pędzel, a po drugie woda do płukania w dużej ilości i wysuszenie luster tak aby nie pozostały zaschnięte krople. Jak ktoś ma dostep do sprężonego powietrza, osuszonego i bezolejowego to może użyć. Jak nie to można to zrobić równie dobrze jakąś ręczną "dmuchawką". Dotykanie luster palcami wybitnie niewskazane :szeroki_usmiech
W lampach po lifcie można jedynie spróbować mycia metodą płukania (nierozbieralność).
[ Dodano: Czw 18 Sty, 07 21:34 ]
Domyślam się, że masz sprężarkę ze zbiornikiem 500 l ?Zamieszczone przez QBAA mam porzadna sprezarke 500 litrowa
Akurat w tym przypadku jest trochę jak z dylematem dręczącym niektórych facetów: nie wielkość ma znaczenie :szeroki_usmiech
Chodzi o jakość sprężonego powietrza, jeśli będzie to tłokówka plująca olejem (chyba że masz bezolejówkę z teflonowymi piercieniami) to jej użycie raczej nie jest dobrym pomysłem :diabelski_usmiechPzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI
Komentarz
-
-
Słowa "pluje" użyłem oczywiście z dużą przesadąZamieszczone przez QBARomanS, na tym to ja sie nie znam, bo nie kupowalem Ale to nie jakas tam szmelc z Praktikera, czy Obi Jak bede przypadkiem w garazu ojca to powiem co to za model, a jak nie zapomne zabrac aparatu, to zrobie zdjecia Ale napewno zadnym olejem nie pluje
Prawda natomiast jest taka, że każda tłokowa sprężarka olejowa wydala z siebie cząstki oleju wraz ze sprężonym powietrzem. Aby je uzyć np. do lakierowania auta to trzeba by zastosować takie baterie filtrów, że staje się to nieopłacalne i taniej jest kupić drogą sprężarkę np. śrubową. Mówię oczywiście o profesjonalnym podejściu do sprawy a nie jakiejś "klamizerze" :szeroki_usmiech
A na tym ja się akurat znam, niejedną sprężarkę sprzedałem do zasilania kabiny lakierniczej :szeroki_usmiech
Zauważ jednak, że robimy teraz OT, wracając do osuszania lustra reflektora to można także użyć sprężonego powietrza sprzedawanego w sklepach komputerowychPzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI
Komentarz
-
-
ewentualnie podjechać do wulkanizacji w której maja azot do pompowania kół , lub załatwicsobie dojście do azotu z butli ale on równierz czasami nie jest za czystyO2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
Kolego czy Ty to na poważnie piszesz :shock: :shock: :shock: :?: :?: :?:Zamieszczone przez RomanSMycie to szkła normalnie a lustra po pierwsze to woda z np. dobrym płynem do naczyń plus np. miękki pędzel, a po drugie woda do płukania
Auto też myje się płynem do naczyń ?
Większej bzdury, szczerze mówiąc dawno nie czytałem
A czy krople jakiegokolwiek płynu będącego na powierzchni nie wysychają (odparowują) właśnie na tej powierzchni ?Zamieszczone przez RomanSleszekmw, tyle, że osuszyc lustra trzeba bezpośrednio po myciu aby nic nie zdążyło na nich zaschnąć.
Chyba, że będziemy bardzo szybcy w dojeździe do azotu
QBAradziłbym pominąć takie rady jeśli chcesz się jeszcze cieszyć sprawnymi reflektorami :idea:NFPNorth-West
WARSZTAT www.dsize.pl
Komentarz
-
-
dobrygrzeswawa, Ja mylem tak lampy w poprzednim golfie. Odwrocilem szklem do dolu, zalalem woda z plynem, polezalo chwile, wylalem, przeplukalem. Odwrocilem szklem do gory, po paru godz. looknalem pod katem czy ladnie wyglada i sucho, zalozylem i super swiecilo. Nic sie nie stalo.
Potem 3 lata jezdzilem i sprzedalem autko, z bardzo dobrze swiecacymi lampami
i to z 93 roku auto bylo
Stad jak nie pocierasz lub nie dotykasz odblasku, zeby go porysowac tymi odrobinami kurzu, to nic sie nie powinno stac.
Była O1 jest F2.
Komentarz
-
-
No pewnie, że na poważnie :!:Zamieszczone przez dobrygrzeswawaRomanS napisał/a:
Mycie to szkła normalnie a lustra po pierwsze to woda z np. dobrym płynem do naczyń plus np. miękki pędzel, a po drugie woda do płukania
Kolego czy Ty to na poważnie piszesz
To już temat na następny topic.Zamieszczone przez dobrygrzeswawaAuto też myje się płynem do naczyń ?
Może nie lubisz czytac :?: :?: :?: :diabelski_usmiech A może jednak dasz się namówić na czytanie ? To naprawdę nie boli :szeroki_usmiechZamieszczone przez dobrygrzeswawaWiększej bzdury, szczerze mówiąc dawno nie czytałem
A poważnie : zrób sam jakąś próbę z tymi lampami a potem może wyrażaj opinie, co :?: Bo jak na razie to Twoje teoretyzowanie tylko denerwuje.
Rzecz jest do zrobienia i tyle, robiłem to wiem (pewnie nie ja jeden).Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI
Komentarz
-
-
Może nie lubisz myśleć (rozumować) :?: :?: :?: :diabelski_usmiech A może jednak dasz się namówić na myślenie? To naprawde nie boli :diabelski_usmiechZamieszczone przez RomanSMoże nie lubisz czytac :?: :?: :?: :diabelski_usmiech A może jednak dasz się namówić na czytanie ? To naprawdę nie boli :szeroki_usmiech
Kogo? Ciebie :?: :haha:Zamieszczone przez RomanSBo jak na razie to Twoje teoretyzowanie tylko denerwuje.
Pewnie, wszystko jest do zrobienia tylko jest to wybitna klamizeraZamieszczone przez RomanSRzecz jest do zrobienia i tyle, robiłem to wiem (pewnie nie ja jeden).
90% warsztatów, jakie znam korzysta właśnie ze sprężarek tłokowych i w 50% są to warsztaty autoryzowane nie tylko przez producentów aut, ale także lakierów.
Jeśli komuś udało się umyć lustro bez zacieków to jest kozak :szeroki_usmiech
A co do np. pędzelka to niestety nie skorzystam, nie chce mieć podrapanych luster.
Dla doświadczenia może ktoś użyje czegos bardziej miękkiego np. flanelki i przetrze odblask. Rysy i zmatowienie gwarantowane, nawet na mokroNFPNorth-West
WARSZTAT www.dsize.pl
Komentarz
-
-
Jeżeli przedstawiłbyś ich listę to możemy założyć topic o tym jakich warsztatów lakierniczych należy unikać, he, he :diabelski_usmiechZamieszczone przez dobrygrzeswawa90% warsztatów, jakie znam korzysta właśnie ze sprężarek tłokowych i w 50% są to warsztaty autoryzowane nie tylko przez producentów aut, ale także lakierów.
Po raz kolejny ciągniesz w stronę OT.
No to ja jestem na 100 % :szeroki_usmiech .Zamieszczone przez dobrygrzeswawaJeśli komuś udało się umyć lustro bez zacieków to jest kozak
A Ty, co ? Oferma ?? Czy dwie lewe łapki ???
Uściślijmy : to Ty to proponujesz, JA o TYM nie wspominałem nawet, OK ?Zamieszczone przez dobrygrzeswawaDla doświadczenia może ktoś użyje czegos bardziej miękkiego np. flanelki i przetrze odblask. Rysy i zmatowienie gwarantowane, nawet na mokro
Resztę Twoich wywodów pomijam, bo nie chce mi się gęby strzępić aby z Tobą dyskutować w takim "gówniarsko-podwórkowym" stylu.
Proponuję, zebyś sam coś zrobił a potem się wypowiadał. No i może nie wszystko o czym słyszałeś należy "gwarantować". Epitety i złośliwości cisną mi się na klawiaturę ale sobie daruję (bo ten topic dotyczy konkretnej sprawy związanej z reflektorami), czego i Tobie życzę.Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI
Komentarz
-
-
Skoro reflektor z racji różnych powodów gorzej oświetla mam drogę i z czasem będzie się kwalifikował do wymiany, to czemu nie można sobie poeksperymentować. Również słyszałem, że przez wypłukanie rostworem wody (destylowanej) i płyn do naczyń można zreanimować lampę.O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
O III czarna liftback - reaktywacja
Komentarz
-
A mam porzadna sprezarke 500 litrowa
Komentarz