stukanie zaworow

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • djczas
    RS
    • 2005
    • 9612

ori 8 popychaczy kosztuje około 200 zeta robocizna koło 100

Komentarz

• RomanS
      Elegance
      • 2004
      • 804

Zamieszczone przez Pulse
      wymienic zawory? Ile to mniej wiecej kosztuje z robocizna w ASO/poza ASO na ori czesciach? Czym moze grozic nie wymieninie ich? Przelatalem juz w takim stanie ok. 60k km, bo od poczatku mocno graly.
      Pulse, nie zawory tylko popychacze zaworów. Czym może grozić.... hmm, jeżeli hałasują to znaczy, że nie kasują luzów, w stopniu takim jak powinny. W efekcie zawór się później otwiera i wcześniej zamyka => krótsze czasy otwarcia zaworów, co daje mniejsze napełnianie cylindrów lub gorsze (niecałkowite) wypchnięcie spalin (zależnie od tego o którym zaworze mówimy - ssącym, czy wydechowym.
      Jeżeli krzywka wałka rozrządu współpracuje przy dużym luzie z popychaczem, to też bardziej prawdopodobne, że szybciej się zużyje.

No i jeszcze efekty akustyczne :szeroki_usmiech , niektórych denerwuje jak ich silnik klepie jak merc beczka z demobilu.
      Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• Kuvel
        Ambiente
        • 2006
        • 138

Też mam ten problem, ale od 20 kkm jest tak samo a czasem wrecz nic nie słychać. Już dwóch mechaników mówiło , że jeśli mi to tak bardzo nie przeszkadza to można z tym jeżdzić. Problem w tym, że mi to przeszkadza :evil: . Najpierw muszę pomyśleć o nowych oponach a potem pewnie będę wymieniał szklanki - ale jeszcze raz powtarzam: jeśli delikatnie stuka to jeszcze nie tragedia.
        90 KM i uważam, że wystarczy - czy coś mi dolega ?

Komentarz

• Pulse
          Rider
          • 2006
          • 461

Zamieszczone przez djczas
          ori 8 popychaczy kosztuje około 200 zeta
          djczas wiesz moze gdzie mozna kupic 8 ori za 200? W ASO chca 100zl za ori/sztuke i 50 za zamiennik (ta sama firma robi).

[ Dodano: Pon 02 Kwi, 07 22:33 ]
          Zamieszczone przez Kuvel
          jeśli delikatnie stuka to jeszcze nie tragedia.
          u mnie jest daleko od delikatnie, delikatnie to to nie bylo nawet 60k km temu kiedy auto bylo kupione, ale teraz chyba sie jeszcze nasililo wiec czas to zrobic
          :: O1 AXR Kombi

Komentarz

• djczas
            RS
            • 2005
            • 9612

Pulse, zapytam sie i dam ci znac

Komentarz

• p2tomi
              Classic
              • 2008
              • 16

też myslalem ze zawory i szklanki, okazało sie że to zupełnie co innego

Komentarz

• RomanS
                Elegance
                • 2004
                • 804

Zamieszczone przez p2tomi
                też myslalem ze zawory i szklanki, okazało sie że to zupełnie co innego
                O ja Cię... archeolog się znalazł :szeroki_usmiech

p2tomi, ale skoro już odkopałeś temat to może nie bądź taki tajemniczy i zdradź co to było ?
                Zawsze taka wiedza może się przydać komuś innemu

Bo jak nie to czemu niby miał słuzyc Twój post ?
                Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

Pracuję...