opony letnie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Antoine
    Ambiente
    • 2004
    • 135

Zamieszczone przez xekon
    Antoine, Jak dla mnie zagadkowe jest w jaki sposób ta opona ma odprowadzać spod siebie wodę bo chwala się ze ma pozamykane boczne klocki.
    niewiem, ale wymyslilem taka teorie ze im opona ma mniej klockow - a ta ma je tylko po bokach to bedzie miala mniejsza tendencje do ząbkowania....

a co innego polecasz? bo narazie to jest chyba jedyna o ktorej nie slyszalem zeby ząbkowala...
    Antoine, member of Automobilklub Tomaszowski

Komentarz

• misiekwaw
      RS
      S_OCP Member
      • 2004
      • 7715
      • Ford

Zamieszczone przez Piotr_T
      Zamieszczone przez MisiekWAW
      P6000 to chyba najgorsze opony na jakich kiedykolwiek jezdzilem :? ojciec mial takie w P406 i jak tylko pojawiala sie wilgoc a juz nie daj boze woda na jezdni to zaczynaly sie jaja :? chyba tylko vivo w felicji byly porownywalnie tragiczne :roll:
      Nie jest tak zle, moglby byc cichsze, ale daja rade. Na mokrym sie jezdzi swietnie, przynajmniej w porownaniu z Toyo Proxes T1-R i Conti EP3 (czy jakos tak).
      nie mowie nie, bo jak wiadomo czesto nazwa zostaje a kolejne roczniki opon bardzo sie roznia od siebie, ale tamten konkretny model byl koszmarny :?

BTW T1-R chyba nie powinny byc zle :roll:

w zwiazku z zapowiadanym zalamaniem pogody zalozylem dzisiaj lato i do szarej i do niebieskiej :lol:
      Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
      http://www.disi-tune.pl
      Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
      Był WRX
      Była Octa

Komentarz

• psychodad
        Ambiente
        • 2007
        • 117

Dunlop SP SPORT MAXX

Cyt" Opinia użytkownika:

"Jak się rozgrzeją, to są niezłe. Problem w tym, że zanim się rozgrzeją mają paskudną tendencję do odkształcania się. Wystarczy kilka godzin postoju, i już robią się z nich jaja i potem przez pierwsze 8-10km czuć wibracje na kierownicy. Potem wibracje ustają. Próbowałem reklamować je - bez skutku. Stanowisko Dunlop'a jest takie, że "ten typ tak ma" i jest to zjawisko jak najbardziej normalne. Śmiechu warte. Miałem wiele innych opon z kategori max performance (np. Bridgestone S03, ContiSportContact2) i żadna z nich się tak nie odkształcała, przynajmniej nie po kilku godzinach stania. Więc pomimo niezłej przyczepności, zdecydowanie ich nie polecam "

Jako , że często poruszam się po mieście na krótkich odcinkach to jestem lekko zdegustowany o ile można taką wypowiedz uznac za wiarygodną .... konkurencja nie śpi :szeroki_usmiech
        Czy efekt odkształecenia ( tak odczuwalnego jak gość opisuje ) może występować w oponach tej klasy ? :shock:
        chip ... chip huraaa !

Komentarz

• koja86
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 3178

Ja już wymieniłem śmigam na Michelinach pilot exalto 205/55/R16 na felach 7,5 fajnie się trzymają nawet mokrej drogi a na ząbkowanie mam złotą radę po 10kkm przekładam tył na rzód i tak nie mam problemu z ząbkowaniem a oponki mają już 70kkm
          Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• arci9
            RS
            • 2004
            • 2007

BTW T1-R chyba nie powinny byc zle
            Są nawet zajebiste :szeroki_usmiech tylko starczą na krótko (mi na 2 sezony- pewnie z 40 tyś.), bo się szybko zcierają, są głośne bo słychać każdą nierówność na drodze i dosyć twarde, komfortu raczej nie uświadczysz, ale właściwości jezdne - SUPER!
            :wink: aaa, no i cena - chyba 411zł/szt. 205/55/16 ?! to chyba nie mało...

Komentarz

• Jabar1975
              RS
              • 2006
              • 3331

Zamieszczone przez psychodad
              yt" Opinia użytkownika:

"Jak się rozgrzeją, to są niezłe. Problem w tym, że zanim się rozgrzeją mają paskudną tendencję do odkształcania się. Wystarczy kilka godzin postoju, i już robią się z nich jaja i potem przez pierwsze 8-10km czuć wibracje na kierownicy. Potem wibracje ustają. Próbowałem reklamować je - bez skutku. Stanowisko Dunlop'a jest takie, że "ten typ tak ma" i jest to zjawisko jak najbardziej normalne. Śmiechu warte. Miałem wiele innych opon z kategori max performance (np. Bridgestone S03, ContiSportContact2) i żadna z nich się tak nie odkształcała, przynajmniej nie po kilku godzinach stania. Więc pomimo niezłej przyczepności, zdecydowanie ich nie polecam "

Jako , że często poruszam się po mieście na krótkich odcinkach to jestem lekko zdegustowany o ile można taką wypowiedz uznac za wiarygodną .... konkurencja nie śpi :szeroki_usmiech
              kolego nie przejmuj sie ta opinia bo to sa jakies brednie, przejechalem na sport maxxach ponad 100kkm i nie bylo zadnych akcji tego typu (na kolach w rozmiarze 215/40/17 i 225/45/17) - opony sa bardzo twarde (nie ma opcji zeby sie odksztalcaly od stania)
              nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• Piotr_T
                Rider
                S_OCP Member
                • 2006
                • 479

BTW T1-R chyba nie powinny byc zle :roll:
                Zle nie byly (mialem je w Lanosie), ale jak jakos tak sie wlasnie szybko zuzywaly (przy demonicznych 75KM mocy to dziwne) i srednio bylo na mokrym, mocno srednio. Za to mialy jedna gigantyczna zalete - byly ciche, bardzo ciche - nawet na mokrej nawierzchni nie bylo charaktestycznego odglosu szumu wzburzonego morza
                Z tego co na razie najezdzilem to P6000 sa za glosne - to psuje nieco jazde, ale co zrobic, nie wywale nowych opon.

Komentarz

• Tymon
                  RS
                  • 2004
                  • 2970

Ja zamówiłem do naszych szkodników 2kpl Uniroyalek Rain Sportów...
                  Jest jeden minus, odbieram je za miesiąć :x
                  Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
                  Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
                  BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• Kejup
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 533

Hej! Ja kupiłem w tym roku oponki BF Goodrich G-Force Profiler 205/55 R 16. Nie miałem przyjemności testować ich na mokrej nawierzchni ale na suchej spisują się super! :lol:
                    Skoda Octavia II RS 2.0 Tdi BLACK MAGIC.
                    Pozdrawiam Wszystkich klubowiczów!!!

Komentarz

• rafi22
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 666
                      • Octavia III (5E3)
                      • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zmieniłem w sobotę na Turanzy,bo na nich mój sprzęt wyjechał z salonu.

Komentarz

• tomekjmopl
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 1187
                        • Opel
                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

A ja tam pomykam na seryjnych Michelinkach Energy - w poprzednim aucie (C3) też je miałem seryjnie - muszę przyznać, że są całkiem całkiem, choć jak na mój gust ciut za bardzo hałasują... :wink: (nawet jakby bardziej niż zimówki Klebera Krisalp HP :?: )

Komentarz

• psychodad
                          Ambiente
                          • 2007
                          • 117

psychodad napisał/a:
                          Chciałbym się zamknąć w 1700zł za komplet ( 205/50 R17 215/45 R17 )

prawidłowy zamiennik to 225/45/17
                          Tak wiem ale mam pewne wątpliwości czy mi nie będzie opona tarła o nadkole ( dokładnie o rant ) :? Autko jest puszczone w dół na eibachu pro-kit ( 40mm ).225 to już srogi lać jak na moje 140km :|
                          chip ... chip huraaa !

Komentarz

• Paweł T
                            Elegance
                            • 2006
                            • 784

była rozmowa o Pirelli P6000, sprawdziłem i okazało się ża mam P6, a to chyba inna opona. Poza tym po zmianie opony wydają się dość głośne, myślałem że wyząbkowane, wymiana prawe na lewe nic nie dała. Dzisiaj jednak pojechałem szybciej i okazało się że przy 130 kierownica drga, więc chyba niewyważone koła.

W związku z tym pytanie, czy przy wyważaniu kół na alusach należy najpierw odkleić wszystkie ciężarki, następnie wyważać i przyklejać ewentualnie nowe, czy można wyważać z ciężarkami które już są, ewentualnie dodać nowe.
                            TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• rafi22
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 666
                              • Octavia III (5E3)
                              • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez Paweł T
                              czy przy wyważaniu kół na alusach należy najpierw odkleić wszystkie ciężarki
                              Mój gumiarz tak właśnie zrobił. Jak przywiozłem mu letnie kapcie na alusach, zakładał koło na wyważarkę i patrzył czy bije. Okazało się, że tak, więc odkleił ciężarki i cała procedura od początku.

Komentarz

• Piotr_T
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 479

Zamieszczone przez Paweł T
                                W związku z tym pytanie, czy przy wyważaniu kół na alusach należy najpierw odkleić wszystkie ciężarki, następnie wyważać i przyklejać ewentualnie nowe, czy można wyważać z ciężarkami które już są, ewentualnie dodać nowe.
                                1) Umyc i zalozyc kolo na wywazarke
                                2) Dokonac pomiaru
                                3) Jezeli wyszlo 0/0 (lub OK/OK) to nic nie robic, jak wyszly jakies "gramy" odkleic wszystkie ciezarki i wywazyc. W zadnym wypadku nie doklejac nowych do starych.
                                Jedna uwaga: Dobry gumiarz wywaza dwoma odwaznikami, jeden od zewn. drugi od wewn.. Jezeli nabil juz od zewn. i wewn. po jednym (masa dowolna, ale rozsadna) i dokleja kolejne w inne miejsca to jest pierdola, a nie gumiarz i nalezy opuscic warsztat w trybie naglym.

Komentarz

• M@rcin
                                  Classic
                                  • 2006
                                  • 39

moja octavia ma standardowo felgi 14" a na nich wedlug zalecen producenta opony 175/80.
                                  mozna zalozyc 185 o nizszym profilu?

Komentarz

• misiekwaw
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 7715
                                    • Ford

zalozylem wczoraj lato w niebieskiej i jestem przerazony :shock: dzwieki jakie wydaja z siebie Fuldy Y 3000 to jakies potepiencze wycie :Bojesie: Falkeny w Octavii ktore uwazalem za glosne sa niemalze bezszelestne przy nich :?
                                    Był WRX
                                    Była Octa

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

MisiekWAW, Ta niebieska to Cie zrujnuje pod kazdym wzgledem :diabelski_usmiech
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• Jabar1975
                                        RS
                                        • 2006
                                        • 3331

a wogole to co to za niebieska nie na Potenzach RE 070?? :twisted:

Komentarz

• endryu
                                          RS
                                          • 2006
                                          • 3774
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

dzisiaj założyłem Michelin Pilot Primacy 205/55/16, pierwsze wrażenia z jazdy bardzo pozytywne, przyczepność na suchym bardzo dobra, bardzo ciche w porównaniu do Pirelli P6000. Z dalszą eksploatacją zobaczymy co dalej.
                                          O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                                          O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
                                          =================================================

Komentarz

• metrotest
                                            Rider
                                            • 2006
                                            • 506
                                            • Volkswagen
                                            • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                            • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Jedna uwaga: Dobry gumiarz wywaza dwoma odwaznikami, jeden od zewn. drugi od wewn.. Jezeli nabil juz od zewn. i wewn. po jednym (masa dowolna, ale rozsadna) i dokleja kolejne w inne miejsca to jest pierdola, a nie gumiarz i nalezy opuscic warsztat w trybie naglym.
                                            To może ktos poleci dobrych gumiarzy :P
                                            Mnie by interesowało coś we Wrocławiu z możliwością zakupu opon. Ewentualnie można z tego stworzyć nowy wątek.

Komentarz

• misiekwaw
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 7715
                                              • Ford

Zamieszczone przez Jabar1975
                                              a wogole to co to za niebieska nie na Potenzach RE 070?? :twisted:
                                              widzisz... ja mam niebieska na kijowych, halasujacych gumach a Ty masz gumy do auta ktorego nie masz :P
                                              Był WRX
                                              Była Octa

Komentarz

• DGW
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 2330

1) Umyc i zalozyc kolo na wywazarke
                                                2) Dokonac pomiaru
                                                3) Jezeli wyszlo 0/0 (lub OK/OK) to nic nie robic, jak wyszly jakies "gramy" odkleic wszystkie ciezarki i wywazyc. W zadnym wypadku nie doklejac nowych do starych.
                                                dokładnie,
                                                jedynie dodam aby spojrzeć lub zapytać jak ustawiona jest maszyna tzn. z jaką dokładnością mierzy: 1g, 5g czy 10g
                                                Zamieszczone przez M@rcin
                                                moja octavia ma standardowo felgi 14" a na nich wedlug zalecen producenta opony 175/80.
                                                mozna zalozyc 185 o nizszym profilu?
                                                będę dobry wujek http://www.vtuning.com/kalkulator.html
                                                NFPNorth-West
                                                2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                                                WARSZTAT www.dsize.pl
                                                ->
                                                CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                                                spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• Jabar1975
                                                  RS
                                                  • 2006
                                                  • 3331

widzisz... ja mam niebieska na kijowych, halasujacych gumach a Ty masz gumy do auta ktorego nie masz :P
                                                  jeszcze pol roku i moge Ci sprzedac pare kompletow opon

Komentarz

• speedy
                                                    Rider
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 396

ja wczoraj zalozylem letnie alumki i oponki no i nowe oponki na ten sezon a mianowicie AVON ZZ3 jak narazie sprawuja sie wysmienicie bardzo cicha oponka

Komentarz

Pracuję...