octavia o1 silnik 2.0

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • utek
    Elegance
    • 2007
    • 867
    • Superb II combi (3T5)
    • APK 2.0 MPI 115 KM

Zamieszczone przez Bartek.K
    Możesz spróbować przejść na 5/50 mobila.
    Jeździłem na tym, bo naczytałem się o super mocach tego oleju, ale silnik zużywał go więcej niż Lotosa 5W40. 5 litrów (4l na wymianę i 1l na dolewki) które potrzebuję na eksploatację na dystansie 15kkm kosztuje ok 90zł z dostawą. Różnicy w pracy silnika żadnej.

Komentarz

• zsolpyw
      Elegance
      • 2012
      • 897

Jak silnik zre olej to sie go remontuje a nie wlewa masła.

Problem u kolegi to nierzetelnie zrobiony remont. Na tym sie nie oszczedza, bo ryzyko ze bedzie jak wyzej.

U mnie wymienilismy wszystkie uszczelnienia, glowica splanowana, gniazda zaworowe zregenerowane, pierscienie Goetze, cylindry sprawdzone i przehonowane. Pierscienie o wymiarze standardowym, nie bylo potrzeby dac wiekszych. Ale decyzja o doborze pierscieni zapadla po otwarciu silnika i sprawdzeniu cylindrow.
      Po 1000km zmienilem olej. Przez ten okres spozycie oleju takie jak przed remontem ok 0,2l. Po docierce zobaczymy jak sie bedzie zmieniac.
      Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył

Jeżdżę w blasku
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092

Komentarz

• ahmed799
        RS
        • 2009
        • 6871
        • Ford

Dzisiaj sprawdzałem poziom oleju i po przejechaniu 1130 km 80% autostrada z V ok 160 km/h poziom oleju utrzymuje się na 3/4 bagnetu tak jak przed wyjazdem.

филип
        Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• dylan171081
          Drive
          • 2015
          • 45

Witam a czy może ktoś polecić dobrego gazownika z Olsztyna bo mam ciągle z nim problemy pozdrawiam.

Komentarz

• dj1910
            Ambiente
            • 2014
            • 166

Zamieszczone przez zsolpyw
            Jak silnik zre olej to sie go remontuje a nie wlewa masła.

Problem u kolegi to nierzetelnie zrobiony remont. Na tym sie nie oszczedza, bo ryzyko ze bedzie jak wyzej.

U mnie wymienilismy wszystkie uszczelnienia, glowica splanowana, gniazda zaworowe zregenerowane, pierscienie Goetze, cylindry sprawdzone i przehonowane. Pierscienie o wymiarze standardowym, nie bylo potrzeby dac wiekszych. Ale decyzja o doborze pierscieni zapadla po otwarciu silnika i sprawdzeniu cylindrow.
            Po 1000km zmienilem olej. Przez ten okres spozycie oleju takie jak przed remontem ok 0,2l. Po docierce zobaczymy jak sie bedzie zmieniac.
            A jaki sens ekonomiczny ma taki remont ? Rozumiem gdy żre literka na tysiączek albo ciutkę więcej, ale z tego co widzę większość AQY'owóc ma do pól literka poboru.
            Czyli ile to będzie ? Jakieś 7,5 PLN - 10 PLN na tyś km. Więc do kosztu kilometra przejechanego możemy doliczyć co najwyżej grosika.

Ile remoncik ? 1,5 koła czy dwójka ? bo to pewnie jakoś tak będzie.

Komentarz

• ahmed799
              RS
              • 2009
              • 6871
              • Ford

Zamieszczone przez dj1910
              Ile remoncik ? 1,5 koła czy dwójka ? bo to pewnie jakoś tak będzie.
              Mnie po kosztach wyszło 1,5 koła

филип

Komentarz

• dj1910
                Ambiente
                • 2014
                • 166

Czyli 25 baniaków 4 litrowych Mobil 1 10W-40 :P i po kosztach, więc pewnie może być tylko drożej

To ja już wole dolewać

Inna sprawa Ahmed że Ty z tego co wiem to z 400k km masz na blacie co nie ? Przy takim przebiegu też bym o remoncie myslał.

Ja mam niecałe 200 kkm wiec inaczej na to się zapatruję

Komentarz

• matrix_pl
                  Elegance
                  • 2010
                  • 758

dj1910, mi też pożera olej na 15 k idzie 3- 5 L przebieg 285 k km i wcale nie oszczędzam na gazie

trochę się wypoci reszta przez wydech
                  Foty ze Spotu http://forum.octaviaclub.pl/album_cat.php?cat_id=33

Komentarz

• Swayze
                    Classic
                    • 2015
                    • 12
                    • Octavia I (1U2)
                    • AQY 2.0 MPI 115 KM

Czyli 25 baniaków 4 litrowych Mobil 1 10W-40 :P i po kosztach, więc pewnie może być tylko drożej

To ja już wole dolewać

Inna sprawa Ahmed że Ty z tego co wiem to z 400k km masz na blacie co nie ? Przy takim przebiegu też bym o remoncie myslał.

Ja mam niecałe 200 kkm wiec inaczej na to się zapatruję
                    Po przemyśleniu tego dobrze i zerknięciu na różne fora wychodzę z tego samego założenia. Jak mam wydać 1,5k na remont, który nie koniecznie zlikwiduje mi do 0 spalanie oliwy, to już wole dolewać, tym bardziej, że nie kopci mi, ani nic z tych rzeczy :P

Zmienie po prostu na jakiś gęstszy i zobaczę, jak będzie wtedy

Komentarz

• ahmed799
                      RS
                      • 2009
                      • 6871
                      • Ford

Inna sprawa Ahmed że Ty z tego co wiem to z 400k km masz na blacie co nie ? Przy takim przebiegu też bym o remoncie myslał
                      Dokładnie na dzisiaj to 422400 kkm a wymiana uszczelniaczy to było tylko przy okazji przy rozbieraniu silnika jak padła UPG

[ Dodano: Czw 03 Mar, 16 19:15 ]
                      Dzisiaj przy wymianie oleju w silniku wykryłem dlaczego musiałem robić dolewki. Wyciekał olej przez korek spustowy i to kropelkami. Wszystko zrobione jak powinno być i mam nadzieję że obędzie się bez dolewek a po płukance do silnika trafił Shell Helix Ultra 5w/40

филип

Komentarz

• Ranger
                        Classic
                        • 2013
                        • 1

O'2000 kombi AQY, 374k km, miesięcznie ok 4k przebiegu, dolewam 1l co 2500. Minerał, orlenowski platinum z racji dostępności w nocy kiedy pracuję.
                        Wycieki spod uszczelki pokrywy zaworów, do usunięcia w odpowiednim finansowo czasie
                        Spalanie LPG 12-14 l/100 po mieście, bez zostawania na światłach i nie dawaniu się wyprzedzać
                        w trasie autostradowej max co udało mi się uzyskać to 10, 1 l/100 przy utrzymywaniu stałej prędkości (żona wykręciła 9l/100 ale to nie była jazda tylko czołganie :evil: ).
                        Przy obecnej cenie gazu nie robi to różnicy, choć oczywiście lepiej by było nie musieć tankować się w środku pracy, za to komfort jazdy tego silnika w porównaniu z 1,4 1,6 gdzie paliły praktycznie tyle samo to niebo a ziemia.

Błędy mieszanki, systemu przepływu powietrza wtórnego, katalizatora (mam wycięty) pojawiają się co chwilę ale kupiłem sobie obd z bluetooth i z komóreczki je pięknie kasuję.
                        - Ranger -

Komentarz

• zsolpyw
                          Elegance
                          • 2012
                          • 897

Wymiana uszczlki spod dekla prosta i tana sprawa. Szkoda scierac silnika na minerale. Dolewaj 10W40, Orlen, Lotos obojetnie. Mozesz dolac/zmieszac - wyjdzie na zdrowie

Jeżdżę w blasku

Komentarz

• dj1910
                            Ambiente
                            • 2014
                            • 166

Hehe dokladnie to samo dolewam - Lotos lub Orlen 10W40 :P co akurat w lepszej promocji kupie

Komentarz

• zsolpyw
                              Elegance
                              • 2012
                              • 897

W sprawie polskich olei, polecam forumowych sprzedawcow. Kilku ich jest, zawsze u ktoregos na konkretny olej extra cene mozna dostac

Jeżdżę w blasku

Komentarz

• crazykoko
                                Ambiente
                                • 2014
                                • 140

A extra cena to ile mniej więcej? Bo ja za 5W30 płacę 82 zł brutto za 5l. Olej Dexos. na dolewki spisuje się idealnie

A na garnku tak jak drut napisane było MJUT

Komentarz

• utek
                                  Elegance
                                  • 2007
                                  • 867
                                  • Superb II combi (3T5)
                                  • APK 2.0 MPI 115 KM

Lotos 5W40 5l z przesyłką ok. 90zł. Ja najczęściej zamawiam na allegro.

Komentarz

Pracuję...