Zamieszczone przez Bartek.K
octavia o1 silnik 2.0
Zwiń
X
-
Jak silnik zre olej to sie go remontuje a nie wlewa masła.
Problem u kolegi to nierzetelnie zrobiony remont. Na tym sie nie oszczedza, bo ryzyko ze bedzie jak wyzej.
U mnie wymienilismy wszystkie uszczelnienia, glowica splanowana, gniazda zaworowe zregenerowane, pierscienie Goetze, cylindry sprawdzone i przehonowane. Pierscienie o wymiarze standardowym, nie bylo potrzeby dac wiekszych. Ale decyzja o doborze pierscieni zapadla po otwarciu silnika i sprawdzeniu cylindrow.
Po 1000km zmienilem olej. Przez ten okres spozycie oleju takie jak przed remontem ok 0,2l. Po docierce zobaczymy jak sie bedzie zmieniac.Sprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył
Jeżdżę w blasku
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...339092#1339092
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez zsolpywJak silnik zre olej to sie go remontuje a nie wlewa masła.
Problem u kolegi to nierzetelnie zrobiony remont. Na tym sie nie oszczedza, bo ryzyko ze bedzie jak wyzej.
U mnie wymienilismy wszystkie uszczelnienia, glowica splanowana, gniazda zaworowe zregenerowane, pierscienie Goetze, cylindry sprawdzone i przehonowane. Pierscienie o wymiarze standardowym, nie bylo potrzeby dac wiekszych. Ale decyzja o doborze pierscieni zapadla po otwarciu silnika i sprawdzeniu cylindrow.
Po 1000km zmienilem olej. Przez ten okres spozycie oleju takie jak przed remontem ok 0,2l. Po docierce zobaczymy jak sie bedzie zmieniac.
Czyli ile to będzie ? Jakieś 7,5 PLN - 10 PLN na tyś km. Więc do kosztu kilometra przejechanego możemy doliczyć co najwyżej grosika.
Ile remoncik ? 1,5 koła czy dwójka ? bo to pewnie jakoś tak będzie.
Komentarz
-
-
Czyli 25 baniaków 4 litrowych Mobil 1 10W-40 :P i po kosztach, więc pewnie może być tylko drożej
To ja już wole dolewać
Inna sprawa Ahmed że Ty z tego co wiem to z 400k km masz na blacie co nie ? Przy takim przebiegu też bym o remoncie myslał.
Ja mam niecałe 200 kkm wiec inaczej na to się zapatruję
Komentarz
-
-
dj1910, mi też pożera olej na 15 k idzie 3- 5 L przebieg 285 k km i wcale nie oszczędzam na gazie
trochę się wypoci reszta przez wydechFoty ze Spotu http://forum.octaviaclub.pl/album_cat.php?cat_id=33
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dj1910Czyli 25 baniaków 4 litrowych Mobil 1 10W-40 :P i po kosztach, więc pewnie może być tylko drożej
To ja już wole dolewać
Inna sprawa Ahmed że Ty z tego co wiem to z 400k km masz na blacie co nie ? Przy takim przebiegu też bym o remoncie myslał.
Ja mam niecałe 200 kkm wiec inaczej na to się zapatruję
Zmienie po prostu na jakiś gęstszy i zobaczę, jak będzie wtedy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dj1910Inna sprawa Ahmed że Ty z tego co wiem to z 400k km masz na blacie co nie ? Przy takim przebiegu też bym o remoncie myslał
[ Dodano: Czw 03 Mar, 16 19:15 ]
Dzisiaj przy wymianie oleju w silniku wykryłem dlaczego musiałem robić dolewki. Wyciekał olej przez korek spustowy i to kropelkami. Wszystko zrobione jak powinno być i mam nadzieję że obędzie się bez dolewek a po płukance do silnika trafił Shell Helix Ultra 5w/40
Komentarz
-
-
O'2000 kombi AQY, 374k km, miesięcznie ok 4k przebiegu, dolewam 1l co 2500. Minerał, orlenowski platinum z racji dostępności w nocy kiedy pracuję.
Wycieki spod uszczelki pokrywy zaworów, do usunięcia w odpowiednim finansowo czasie
Spalanie LPG 12-14 l/100 po mieście, bez zostawania na światłach i nie dawaniu się wyprzedzać
w trasie autostradowej max co udało mi się uzyskać to 10, 1 l/100 przy utrzymywaniu stałej prędkości (żona wykręciła 9l/100 ale to nie była jazda tylko czołganie :evil: ).
Przy obecnej cenie gazu nie robi to różnicy, choć oczywiście lepiej by było nie musieć tankować się w środku pracy, za to komfort jazdy tego silnika w porównaniu z 1,4 1,6 gdzie paliły praktycznie tyle samo to niebo a ziemia.
Błędy mieszanki, systemu przepływu powietrza wtórnego, katalizatora (mam wycięty) pojawiają się co chwilę ale kupiłem sobie obd z bluetooth i z komóreczki je pięknie kasuję.- Ranger -
Komentarz
-
-
Wymiana uszczlki spod dekla prosta i tana sprawa. Szkoda scierac silnika na minerale. Dolewaj 10W40, Orlen, Lotos obojetnie. Mozesz dolac/zmieszac - wyjdzie na zdrowieSprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył
Jeżdżę w blasku
Komentarz
-
-
W sprawie polskich olei, polecam forumowych sprzedawcow. Kilku ich jest, zawsze u ktoregos na konkretny olej extra cene mozna dostacSprzedam nowe sprezyny Lesjofors O1 tył
Jeżdżę w blasku
Komentarz
-
Komentarz