CB radio i skoda

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • KLOCek
    Rider
    S_OCP Member
    • 2005
    • 411

DjCzas, i ja też jestem tego samego zdania co Ty: to niemożliwe względnie bardzo, bardzo mało prawdopodobne.

Komentarz

• NICO
      Ambiente
      S_OCP Member
      • 2005
      • 146

Zamieszczone przez Maicroft
      k
      ja mam antene cb sirio wyglada dokładnie jak oryginał moze o 1cm dł. . montaz trwał około 2-3 godzin bo trzeba było cała podsufitke zdjac ale rezultat znakomity zero uszkodzen ,wyglad fabryczny ,nikt nie widzi ze masz antene i nie boisz sie ze ci ja zajebia .radio mam cobre wszystko w słuchawce wiec nie ma tego pudła dodatkowego ktorego i tak bym nie wiedział gdzie umocowac. ja jestem zadowolony..polecam aha montował mi znajomy ktory takie juz cos montował i zna sie na zeczy ,on przyciemnia szybki dla BMW wiec polecam....
      2.0tdi(seria nie seria) E100..

Komentarz

• KLOCek
        Rider
        S_OCP Member
        • 2005
        • 411

Mogę poprosić tych co mają na dachu dodatkową natenę na stałe o fotki. Też się będę wiercił tylko nie wiem w jakim miejscu: na środku czy koło fabrycznej . Jak ktoś ma jakieś sugestie co do miejsca dziurki, to chcętnie posłucham (dokładniej przeczytam)

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

NICO, A jakies szczegoly - jaki to model. Bo z tych modeli tej firmy sirio, to nic nie znalazlem co by wygladalo jak farbyczna.
          Spritmonitor.de

Komentarz

• KLOCek
            Rider
            S_OCP Member
            • 2005
            • 411

[ Dodano: Wto 24 Sty, 06 22:25 ]
            ja coś do takiej anteny nie jestem przekonany, żeby to jakaś rewelacja była.... Fakt, nie jestem orłem w tych klockach :lol:

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Ta juz znalazlem :wink: Tylko 3 system czyli GSM nie jest i nie bedzie mi potrzebny, wiec pytam bo moze sa tez dwu systemowe.
              Spritmonitor.de

Komentarz

• KLOCek
                Rider
                S_OCP Member
                • 2005
                • 411

mi by się przydała czterosystemówka. Z GPSem jeszcze

Komentarz

• djczas
                  RS
                  • 2005
                  • 9612

Maicroft, niestety nie ma jest jdno i trzy systemowa nie wiem dlaczego tak jest
                  KLOCek, jak masz kombi to jakies 10 cm przed anteną fm koło wzmocnienia dachu

Komentarz

• KLOCek
                    Rider
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 411

djczas, nie mam kombi :cry: ... a chciałbym.

Ty masz tak zamontowaną? możesz mi wysłać jakąś fotkę ? ale tak na spokojnie (czytaj: może być nawet za miesiąc lud dwa)

Komentarz

• NICO
                      Ambiente
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 146

NICO, A jakies szczegoly - jaki to model. Bo z tych modeli tej firmy sirio, to nic nie znalazlem co by wygladalo jak farbyczna.
                      znalazlem ....wiec tak model sirio P/N 2216215.99 triflex 27 cb/fm/900 ja mam cos takiego i radio cobra ale model nie wiem jest jeden model ja mam wszystko w słuchawce sprawdze i powiem ...
                      2.0tdi(seria nie seria) E100..

Komentarz

• oskar
                        Drive
                        • 2005
                        • 63

cb radio i skoda

Looknij na http://www.foto.cb.nio.pl jest tam Octa Combi z magnesem

to moja octa, ale zdjecie juz nieaktualne. Od paru dni mam uchwyt na klape i inna antene presidenta (poprzednio OHIO na "magnesie", a teraz HAWAII na uchwycie). Zrobnie zdjecie i pokaze.

pzdr. Oskar
                        czarne kombi + Concord GA-401 + President WA27 + "747"

Komentarz

• Krokiet
                          Drive
                          • 2006
                          • 77

Zamieszczone przez NICO
                          ja mam antene cb sirio wyglada dokładnie jak oryginał moze o 1cm dł. . montaz trwał około 2-3 godzin bo trzeba było cała podsufitke zdjac ale rezultat znakomity zero uszkodzen
                          A jak z odbiorem na tym Triflex-ie? Kusi mnie ta antenka, bo nie musiałbym ściągać wjeżdżając do garażu. Do tej pory jeździłem Nubirą II i antenkę Alan-Midland PC-4 miałem na klapie bagażnika. Banglało bardzo ładnie z moim Taylor'em III ASC.

Muszę oczywiście znaleźć jeszcze kogoś kto mi rozbierze podsufitkę, bo boję się uszkodzić cokolwiek. Ta moja służbowa Szkoda jest nowiutka.

Czy ktoś wie ile jest miejsca z tyłu półeczki? Chciałbym zamontować radyjko w półeczkę, ale ono wymaga ponad 18cm W Nubirce mi weszło i to z zagłębieniem - odkręcam gruchę, wkładam małą szmatkę i radyjka nie widać
                          Kiedyś OI Liftback
                          Potem OII Kombi Elegance 1.4 TSI DSG
                          Potem OII 1.9 TDI
                          Wkrótce OIII Liftback

Komentarz

• Maicroft
                            Moderator
                            S_OCP MemberModeratorr
                            • 2004
                            • 25757
                            • Audi

Do OI Uniden 520xl wchodzi w ta półeczkę, ale ja tam juz dawno wycialem ten plastik z tylu, nie wiem czy to jest roznica czy nie
                            Spritmonitor.de

Komentarz

• Krokiet
                              Drive
                              • 2006
                              • 77

Do OI Uniden 520xl wchodzi w ta półeczkę, ale ja tam juz dawno wycialem ten plastik z tylu, nie wiem czy to jest roznica czy nie
                              Zaraz, zaraz - chyba nie chcesz mi powiedzieć, że 520 XL wchodzi w półeczkę :shock: On ma ponoć 180 mm głębokości, a półeczka tyle nie ma z całą pewnością. Mój Taylor ma mieć rzekomo 165, aczkolwiek kojarzy mi się 185 bo chyba liczyłem z gniazdami.

1. Skoro wyciąłeś półeczkę, to napisz proszę jak tam się dobrać. Wiem tylko tyle jak "wyrwać" radio. Potem zostaje do klatka na radio - ona jest przykręcona czy wkładana?
                              2. Jak wyjąć półeczkę?
                              3. Musiałeś coś zmieniać w mocowaniu półki?
                              Kiedyś OI Liftback
                              Potem OII 1.9 TDI
                              Wkrótce OIII Liftback

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

Ja to zrobilem tak:

- Wykrecilem schowek
                                - najpierw zdenerwowalo mnie to, ze wiazka kabli z radia nie wchodzila to wycialem ten plastik za radiem
                                - potem doszlo CB wiec wyciagnalem poleczke i to co bylo za nia tez wycialem, w kazdej chwili poleczka wraca na swoje miejsce i nie ma problemu
                                - potem zaczalem ogladac kieszenie z Allegro do CB i cos mi w nich nie spasowalo i wyrzezbilem sobie z drewna wlasna ramke :lol: poskrecalem wcisnalem i trzyma sie bez problemu :twisted:

Mowa oczywiscie o 520XL.

A co mi nie pasowalo, a no to, ze jak radio bedzie na srodku, to bede wadzil reka przy wrzucaniu 3 biegow do przodu za kazdym razem, a teraz dlonia czasem tylko przy wrzucaniu 1-ki. Mialem jakis czas CB i radio na odwrot, ale w koncu wkladanie panela mi nie pasowalo i jest fabrycznie.

Tak poleczka ma 180mm dlugosci
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• Krokiet
                                  Drive
                                  • 2006
                                  • 77

- Wykrecilem schowek
                                  Jaki schowek? Jak wykręciłeś? Zrobię zdjęcia później to mi pokażesz. No chyba że masz swoje

- najpierw zdenerwowalo mnie to, ze wiazka kabli z radia nie wchodzila to wycialem ten plastik za radiem
                                  Fakt - paskudnie się wkłada radio. Najpierw trzeba włożyć głęboko rękę i poupychać przewody. Za pierwszym razem miałem chyba z 10 prób :lol: Jak drugi raz wyjąłem radio to pierwszy próba wepchnięcia na powrót już była z sukcesem.

- potem doszlo CB wiec wyciagnalem poleczke i to co bylo za nia tez wycialem, w kazdej chwili poleczka wraca na swoje miejsce i nie ma problemu
                                  A to ja właśnie nie wiem jak wyciągnąć półeczkę. Nota bene w Nubirze - wyciąłem tylko tył i górę półki. Odpadło mi więc kombinowanie jak umocować CB. Dziura z tyłu po to, żeby CB wepchnąć jak najdalej się da, a od góry, żeby głos wychodził. Nie potrzeba dodatkowego głośnika !!! Kupiłem tylko zapasową półeczkę, żeby włożyć jak będę sprzedawał autko. Kosztowała grosze :lol:

- potem zaczalem ogladac kieszenie z Allegro do CB i cos mi w nich nie spasowalo i wyrzezbilem sobie z drewna wlasna ramke :lol: poskrecalem wcisnalem i trzyma sie bez problemu :twisted:
                                  Nie pomyślałem, że mogą być kieszenie na CB :roll:

A co mi nie pasowalo, a no to, ze jak radio bedzie na srodku, to bede wadzil reka przy wrzucaniu 3 biegow do przodu za kazdym razem, a teraz dlonia czasem tylko przy wrzucaniu 1-ki. Mialem jakis czas CB i radio na odwrot, ale w koncu wkladanie panela mi nie pasowalo i jest fabrycznie.
                                  Ja w Nubirce gałki mam równo z licem konsoli. Nie haczę się więc o nie, ale ... nie widzę wyświetlacza Czasem więc muszę zanurkować, żeby się upewnić, że jestem na 19-tce.

:shock: Myślałem, że płytsza. Muszę wobec tego wziąć miarkę. Jeżeli sama ma 180mm, to te kilka cm za nią mi wystarczą :szeroki_usmiech[shadow=darkred:09a22825fc][/shadow:09a22825fc][shadow=darkred:09a22825fc][/shadow:09a22825fc][shadow=darkred:09a22825fc][/shadow:09a22825fc]
                                  Kiedyś OI Liftback
                                  Potem OII 1.9 TDI
                                  Wkrótce OIII Liftback

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

Schowek ma chyba 5 torxow, latwo zauwazyc, po otwarciu sa 3 na gorze i 2 od spodu

Rozumie, ze kombinowales tak, zeby wlozyc w to co jest, fakt, ale mi nie chcialo sie tego ciac, druga sprawa zostala by dziura na dlugopisy, a ja nie potrzebuje

U mnie radio ciut wystaje, o grubosc tej obudowy Unidena, ale to nawet lepiej jak dla mnie, bo tak calkiem na plasko to bylo za plasko dla mnie. Lubie wypuklosci :wink:
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• Rafaelo
                                      Classic
                                      • 2006
                                      • 16

Maicroft, jak chcesz antenke cb jedno zakresówke to mam na zbyciu. wyglądajak org

Komentarz

• Krokiet
                                        Drive
                                        • 2006
                                        • 77

No to chyba nie zrozumiałem Cię wcześniej. Ja pisząc "półeczka" miałem na myśli "schowek", czyli tą klateczkę. Ona ma 12cm głębokości. Po jej wyjęciu jest 18cm do żebra z tyłu i 20cm do dna całej konsoli. Mam więc szansę się zmieścić

Pytanie - jak wyjąć tą część w konsoli, która stanowi podporę ("półeczkę") i to żebro z tyłu? Zaraz zobaczę czy moja komórka dała sobie radę ze słabym światłem.
                                        Kiedyś OI Liftback
                                        Potem OII 1.9 TDI
                                        Wkrótce OIII Liftback

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

Krokiet, Ale ja mowie, zeby schowek wyjac, bo wtedy jest jak ciagnac kable.

Poleczka pod radiem ma 18cm bo ja mierzyłem dzis. A jak ja wyjac, ja najpierw zdejmuje ten dekor deski, ciagne od climatronika za dol nad popielniczka i schodzi bez problemu, a sama poleczke to mocno i zdecydowanie i wychodzi

Rafaelo, Ja mam mojego Presidenta i jestem zadowolony, w kwestii anteny nie przewiduje, aby cos mialo sie zmienic, chyba ze jak wyjasni sie kwestia zadaszenia czeszki i bedzie miejsce to znajdzie sie cos dluzszego
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Krokiet
                                            Drive
                                            • 2006
                                            • 77

Krokiet, Ale ja mowie, zeby schowek wyjac, bo wtedy jest jak ciagnac kable.

Poleczka pod radiem ma 18cm bo ja mierzyłem dzis. A jak ja wyjac, ja najpierw zdejmuje ten dekor deski, ciagne od climatronika za dol nad popielniczka i schodzi bez problemu, a sama poleczke to mocno i zdecydowanie i wychodzi
                                            Chyba zwątpiłem - masz na myśli ten otwierany schowek przed pasażerem?

Ad rem.

Przepraszam za jakość zdjęć, ale nie zabrałem aparatu.

Jak zdjąć ten dekor deski? W ilu miejscach jest mocowany? Czy jest on mocowany na wkręty czy zatrzaski (metalowe sprężynkowe lub plastikowe z ząbkiem)?

Jeżeli chodzi o półeczkę - jest ona mocowana na 4 plastikowe ząbki (zaznaczyłem niebieskimi strzałkami miejsca gdzie one są). Udało mi się ją wyrwać poprzez podważanie śrubokrętem od boku i ciągnięcie w górę (w miejsce po radiu).
                                            Ta półeczka ma tylko 12 cm głębokości! Ma dziurki od góry do wentylacji radia i jest "włochata" wewnątrz. Od tyłu półeczki jest taki kołek, który chodzi w dziurę w użebrowaniu (kolor brązowy). Do żeberek jest 18cm. Do dna za użebrowaniem jest 20cm. Co tam jest? Kanał wentylacyjny?

Po wyjęciu półeczki miejsce wygląda tak:

Wydaje mi się, że tą "klatkę" z użebrowaniem da radę wyjąć po zdjęciu maskownicy, ale pewny nie jestem.

Tak w ogóle Maicroft - czy u Ciebie wygląda to podobnie? Takie dupperelki to producenci autek lubieją zmieniać.
                                            Kiedyś OI Liftback
                                            Potem OII 1.9 TDI
                                            Wkrótce OIII Liftback

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

Wyglada identycznie, no prawie :P Ja juz nie mam tego plastiku w tle na ostatnim zdjeciu, jego po bokach i na dole wycialem

Dekor z pierwszego zdjecia musisz ciagnac od spodu. Otwierasz schowek, wkladasz palce miedzy popielniczke, a climatronika i ciagniesz do siebie, powinno wychodzic, na gorze jest taki jeden zatrzask wiekszy, ale to jak juz masz odchylone to trzeba poobrac i wychodzi.

Tak to brazowe to kanal wentylacji, jak wytniesz, co nie potrzebne OPROCZ NIEGO!!! to taki Uniden ma 20cm na zamontowanie, ale trzeba pamietac, ze jeszcze dochodzi kabel z wtyczka, chyba ze damy katowa, to 1cm do przodu jestesmy.

Jak cos jeszcze to pytaj, ja juz to obadalem i dziala :twisted:
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• Krokiet
                                                Drive
                                                • 2006
                                                • 77

Wyglada identycznie, no prawie :P Ja juz nie mam tego plastiku w tle na ostatnim zdjeciu, jego po bokach i na dole wycialem
                                                Dzięki za instrukcję - zdjąłem już maskownicę.

I tutaj zonk :shock: Ta "klatka" którą już częściowo powycinałeś, stanowi - jeżeli mnie oczy nie mylą - całość z wierzchnią częścią kokpitu!!! Jeżeli chciałbym coś grzebać z tą klatką, to musiałbym wymontować całą część kokpitu od kolumny kierowniczej do schowka pasażera? :shock: Jasne że mogę sobie dłubać niczym ginekolog - włożyć rączki i zamknąć oczy - ale jednak dokładniej się pracuje mając detal na stole.

Zastanawiałem się nad grzebaniem w tej klatce ze względu na wypuszczanie głosu z CB. Generalnie są 2 sposoby:
                                                1. Przez popielniczkę
                                                2. Przez otwory w półeczce (nad CB)

Ten pierwszy jest troszkę bardziej oczywisty, gdyż głośniczek w moim CB jest od spodu. Wymagałby jednak demontażu klatki.

Ten drugi mam zastosowany z powodzeniem w Nubirce i chyba tutaj będę też tak robił, bo łatwiej mi będzie. Pomierzę bolca z tyłu półeczki, który usztywnia ją wchodząc w żebro. wyrżnę cały tył półeczki i dorobię coś co zastąpi bolca. W samej półeczce wyrżnę otwór pod głośniki i przykręcę CB do spodu półeczki. Tak zmontowany zestaw półko-CB wmontuję w kokpit. Biorąc pod uwagę, że moje radio ma 165mm, to powinienem chyba dać radę zagłębić CB z 1 cm wewnątrz kokpitu.

Jak oceniasz taki plan? Da radę?

Na marginesie - szkoda, że te wnęki nie są z 25cm. Zrobiłoby się prowadnice i wysywało CB na czas używania i wpychało wewnętrz półki, żeby schować, jak się zostawia autko na parkingu.

Dobrze widzę, że żeby sobie podziurawić pod głośniczek (mam go od spodu CB), to Zresztą jakby chciał użyć wiertarki, to już nie mam wyjścia - tylko wymontować całość. Ewentualnie przymierzę się z montowanim wewnątrz półeczki i nie ingerowaniu w tą klatkę, licząc, że dźwięk odbije się od tej dolnej podstawki i wyleci nad CB (tam gdzie są otwory wentylacyjne dla radia).
                                                Kiedyś OI Liftback
                                                Potem OII 1.9 TDI
                                                Wkrótce OIII Liftback

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

Nie trzeba byc jak ginekolog Wystarczy brzeszczot i jazda. Wszystko bez problemow mozna wyciac i to bez wysilku. Wywiercenie otworow na glosnik w dol do klimatronika moim zdaniem nic nie da.

Zapomnialem o jednej rzeczy. Ja mam wypuszczony glosnik zewnetrzny, bo priorytetem bylo to, ze nic nie tniemy w obudowie. Zewnetrzny glosnik ma tez swoje zalety, ustawia sie tak, zeby bylo jak najmniej slychac w kierunku reszty podrozujacych
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Krokiet
                                                    Drive
                                                    • 2006
                                                    • 77

Wywiercenie otworow na glosnik w dol do klimatronika moim zdaniem nic nie da.
                                                    Na początek spróbuję bez dziurawienia. Mam nadzieję, że głos wylezie dziurkami nad CB podobnie jak w Nubie. Co prawda Nuba miała mniej szczelny kokpit i może wyłaziło innymi dziurami także. Zobaczę. W końcu zrobić dziury zawsze mogę :lol:

Zapomnialem o jednej rzeczy. Ja mam wypuszczony glosnik zewnetrzny, bo priorytetem bylo to, ze nic nie tniemy w obudowie. Zewnetrzny glosnik ma tez swoje zalety, ustawia sie tak, zeby bylo jak najmniej slychac w kierunku reszty podrozujacych
                                                    Znam takich, co montowali głośnik ... w podsufitce przy lewym uchu kierowcy. Można zresztą dać coś ala słuchawka na wysięgniku z siedzenia. :lol:

W trasy zwykle jadę sam, więc aż tak bardzo mi nie zależy na odseparowaniu "mięsa" :evil: od pasażerów.

[ Dodano: Nie 15 Paź, 06 00:12 ]
                                                    Nie trzeba byc jak ginekolog Wystarczy brzeszczot i jazda. Wszystko bez problemow mozna wyciac i to bez wysilku. Wywiercenie otworow na glosnik w dol do klimatronika moim zdaniem nic nie da.
                                                    Melduję posłusznie, że zamontowałem. Wrażenia opiszę po najbliższej trasie. Na ten tydzień planuję jakieś ... 1200km, w następnym kolejne 1100. Będzie gdzie sprawdzać. Mam zdjątka z montażu, ale nie wszystko jestem w stanie opisać (te zatrzaski i o co w nich biega). Jeżeli ktoś chce opisać to udostępnię zdjątka i kopyrajta. Oto co mogę napisać na szybko:

1. CB
                                                    Triflex jest ... OK. Fanatycy CB - błagam nie bijcie mnie :wink:
                                                    Na wywołanie przy próbie dostałem odpowiedź z 3km (miasto), że słychać mnie ... jak ojca Rydzyka. Jeżeli chodzi o PC-4, to z braku uszczelki (na moim KF-150 nie założono jej i muszę znaleźć czy mam gdzieś schowaną), nie dzirawiliśmy dachu. Może nawet tego nie zrobię, jeżeli zasięg się potwierdzi. Ponoć 10km w polu jest realne. Zobaczymy.

2. Radio
                                                    Oryginalna antenka ma wzmaczniacz i dział lepiej. Łapałem o wiele więcej stacji search'em.

3, GSM
                                                    Brak kabelka do GSM jest trochę chory. Chłopaki nie mieli, więc nie zamontowaliśmy.

4. Montaż
                                                    Upierdliwy. Zwłaszcza zdejmowanie listwy tylnej. Bez ofiar jest ciężko.

CB siedzi w półeczce jak ta lala Można przykryć szmatką, żeby widać nie było, a przy Triflexie kamuflaż pełen :wink: Co ciekawsze - nie robiłem żadnych dziur i słychać było nawet dość dobrze. Spróbowałem lekko unieść radyjko, żeby troszkę więcej głosu wyszło i ... faktycznie wyszło dość dużo więcej. Podlepiłem duże podkładki (fi 8 lub fi 10) pod radyjko, żeby było troszkę przestrzeni pod głośniczkiem i ... nie daję zewnętrznego. Nie potrzeba !!!

Jakieś zdjęcia powlepiam jak się troszkę "pozbieram". Kto zainteresowany, to niech mi przypomni, jak nie będzie ich za 2 tygodnie.

PS. Mój Taylor dobił montażystów. Po zamontowaniu nie działał. Pół godziny się biedzili, nie było słychać nic, nas nie słyszano. Tylko szum. Przynieśli swojego Alana 87 i rewelacja odsłuch. Wiecie jaki był problem? Ten dziad ma jakieś 3 zakresy: "A", "b" i "C" po 40-kanałów. Chłopaki pokręciły gałką na około i wlazły na to "b" lub "C". Ja to gruchą tylko jeździłem "up i "down" i nigdy tam nie wyszedłem, więc nawet nie wiedziałem o tym.

[ Dodano: Nie 15 Paź, 06 20:50 ]
                                                    Maicroft - nie wytrzymałem i popełniłem jednak tego Manuala od razu :lol: . Chciałbym go wkleić ku dobru ludzkości, ale zdaje się, że są jakieś limity na załączniki. To może ja podeślę Tobie i go wkleisz? Mam go w postaci pliku Worda z powklejanymi zdjęciami (kto chce niech pisze gdzie wysłać) o rozmiarze 2.5 MB. Możemy jednak wkopiować tekst i powklejać zdjęcia luzem. Rozmiar pliku od 20 do 138kB, rozdzielczość: max 800 pixeli na szerokość i 170-940 na wysokość. Manual obejmuje demontaż podsufitki i montaż CB w półeczce pod radiem. Myślę, że warto go zapodać, bo ... sam bym skorzystał, gdyby wcześniej ktoś napisał :lol:
                                                    Kiedyś OI Liftback
                                                    Potem OII 1.9 TDI
                                                    Wkrótce OIII Liftback

Komentarz

Pracuję...