Pierwsze opinie o 1.8 TSI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gebek
    L&K
    S_OCP Member
    • 2007
    • 1214

Z tego co czytalem,to w nowym 1.8 TSI stosuje sie benzyne 95 oct. a nie jak
    do tej pory 98 oct.
    Fakt stosowania paliwa 98 oct. w autach koncernu VAG byl wielokrotnie krytykowany
    w roznego rodzaju porownaniach z autami konkurencyjnymi,co najprawdopodobniej
    spowodowalo reakcje Volkswagena.
    Chodzilo tu o zwiekszenie kosztow tankowania,w autach kupowanych przez przecietne
    rodziny.
    Nie dotyczy to naturalnie aut o bardzo wysokich osiagach typu Audi RS itp.
    pozdrawiam
    Tato,tato...czy to auto jest chore?
    Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
    Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• maciejk77
      Drive
      • 2007
      • 88

Przegladalem instrukcje i jest: min. liczba oktanow 95

Nastepny bak zaleje 95 i sprawdze roznice. To dopiero za pare dni. Jednak nie spodziewam sie wiekszej roznicy. 98-98 nie koniecznie musi byc rowna. Ale moze wypowie sie kolega, ktory juz dluzej jezdzi tym autem.
      Skoda Octavia II Ambiente 1.8 TSI

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2004
        • 25757
        • Audi

Nie wiem skad taka nagonka na paliwo 98 ze jest be. Inne koncerny wlasnie w silnikach benzynowych z bezposrednim wtryskiem benzyny rowniez zalecaja benzyne min 98, nie mowiac o autach turbodoladowanych, gdzie jest to norma
        Spritmonitor.de

Komentarz

• leszekmw
          RS
          • 2005
          • 5356

tak dla ciekowości. kupiłem przed świętami gazete auto plus czy jakoś tak i były tam test -porównania spalań w różnych samochodach . z takich ciekawszych golf V 1.4 tsi przy (chyba) 110 pali 2 litry więcej od golfa V2.0tdi ale nie pamiętam wartości. golf 2.0tdi przy 130 pali 6.8 . cayenne turbo przy 260 - 57 litrów a komp pokazuje 30 :diabelski_usmiech . było tam parę samochodów jeszcze ale nie pamiętam jakich ,był touran ,jakies porsche , moge spojrzećjak ktoś jest ciekaw. z tego co pamiętam to C180 w benzynie jakiejś małej miał rewelacyjnie niskie spalanie , mogę wpisać jeszcze wartości spalania tego golfa V tsi i tdi przy innych prędkościach jak chcecie , w sumie to auto mocno zbliżone do O2.
          O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
          GVI 1.4TSI
          LANCIA YPSILON 1.2 MPI
          tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• hawkmoon
            Classic
            • 2007
            • 4

majciejk 77 - dzięki za Twoje pierwsze wrażenia z jazdy - tak bardzo pozytywnie zazdroszczę Ci auta, po tym co napisałeś. Jestem umówiony w sobotę na jazdę testową, mam nadzieję że 1.8tsi oczaruje i mnie Koniecznie daj znać ile w realu Twoja octavia "zjadła" w Wawie i jak reaguje na pb 95. Pozdrawiam.

Komentarz

• maciejk77
              Drive
              • 2007
              • 88

No faktycznie autko jest bardzo fajne. Rowniez na moich znajomych robi pozytywne wrazenie. Ale bardziej na mnie jak przesiadam sie ze sluzbowej Pandy do normalnego samochodu
              Napewno oczaruje. Jak bedziesz naciskal pedal gazu poczujesz adrenalinke Jezdzac zwroc uwage jaki silnik jest cichy, dynamiczny od najnizszych obrotow. Jezdzac Panda (silnik 1.2) gaz trzymam przy podlodze, jak potrzebuje wyprzedzic podloga robi sie za plytka W Octavii gaz trzymam delikatnie, obroty (niestety nie zrobilem jeszcze pierwszego przegladu - ale juz bardzo blisko) 1,5 - 2,5. Z reszta pojezdzisz zobaczysz, nie ma co pisac.
              No i spalanie. Teraz mrozy sie trzymaja, ja do pracy mam blisko - 10km. Jadac normalnie (nie przekraczajac 100-120km/h) okolo 10 - 11 l/100 z calego baku. Niestety zaliczam zbyt duzo swiatel, korkow i koreczkow . Wylaczam silnik, odstoi swoje 8h i znowu do domu. Wiec spalanie jest. Ale powaznie w okresie swiatecznym, po Warszawie moj rekord z 15km 7,8l/100.
              Z tego co zauwazylem jezdzac w miare plynnie, bez wiekszego palowania i nie zaliczajac swiatel co 200m mozna swobodnie utrzymac 8,5 - 9l/100.
              Bede robil za nie dlugo trase 350km wtedy zobaczymy co bedzie - licze na 6l/100km
              Jeszcze nie wiem jak zareaguje na 95 bo tak naprawde nie wiem jak jezdzi na 98. Silnik jeszcze nie dotarty wiec pewnie roznicy bym nie zauwazyl. Jak tylko dotre napewno wlewam. Tak jak wczesniej pisalem - specjalnie mi sie nie chce wierzyc zeby byla roznica. Skad ja moge miec pewnosc, ze ta 98 z bp ma 98. Na benzynie 98 z auchan jezdzi sie tak samo jak na 98 z shella czy bp.

Pozdro

Komentarz

• Dzida
                RS
                • 2006
                • 2253

A mogę zapytać po co jeździcie na Pb 98?

Skoda wyraźnie na swojej stronie internetowej informuje iż nie ma takiej potrzeby, paliwo Pb 95 w zupełności wystarczy, a nawet jest zalecane.

Komentarz

• metrotest
                  Rider
                  • 2006
                  • 506
                  • Volkswagen
                  • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                  • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Zamieszczone przez maciejk77
                  Bede robil za nie dlugo trase 350km wtedy zobaczymy co bedzie - licze na 6l/100km
                  Czekam na raport. W końcu pojawił się ten silnik na forum /traktorzystom odpoczną palce od pisania choc na chwilę/.

P.S. Może warto zmienic nazwę tematu na np. wrażenia z jazdy i komentarze dot. octavia 1.8 TSI :wink:

Komentarz

• misiekwaw
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 7715
                    • Ford

Skad ja moge miec pewnosc, ze ta 98 z bp ma 98. Na benzynie 98 z auchan jezdzi sie tak samo jak na 98 z shella czy bp.
                    powiedz to subarakom ktore notorycznie łapią CELe (CHECK ENGINE) na marketowych paliwach, to ze Ty nie czujesz różnicy nie znaczy jeszcze że silnikowi jest wszystko jedno :wink:
                    Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                    http://www.disi-tune.pl
                    Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                    Był WRX
                    Była Octa

Komentarz

• misiek^wro
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 8321

Na benzynie 98 z auchan jezdzi sie tak samo jak na 98 z shella czy bp.
                      to mi ciekawostka

Powiedz jakie masz rejestracje, bedziemy wiedziec, jakiego auta nie polecac :P

Auchan to najwiekszy szit benzyniany i ropny jaki jest. Raz zatankowalem i z samochodem sie musialem przepraszac 2 tygodnie ... Musialem ten badziew najszbciej jak sie da wymieszac i wypalic z baku ....

Samochod sie dlawil, czesto na wysokich obrotach, nie tylko podczas ruszania. Nigdy wiecej tego .... nie naleje. Jesli nie czujesz roznicy ... to niebawem Twoja kieszen, ktorej do tej pory sie wydawalo ze oszczedzala, ja poczuje ...
                      Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                      Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                      ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• karmel
                        L&K
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 1363

maciejk77 napisał/a:
                        Skad ja moge miec pewnosc, ze ta 98 z bp ma 98. Na benzynie 98 z auchan jezdzi sie tak samo jak na 98 z shella czy bp.
                        ja powiem ze nie widać różnicy tylko ją czuć pod prawa noga i w portfelu poprostu paliwa z miejsc typu auchan sa do dUpY bo auto wiecej pali i gorzej sie zbiera
                        TURBO ŻYJE - TURBO PIJE

Zobacz fotoblog

Komentarz

• hawkmoon
                          Classic
                          • 2007
                          • 4

całkiem miła skoda z tej tsi od 2.000obr/min bardzo ładnie przyspiesza, miałem przyjemność zatrzymać się na światłach obok hondy civic 1.8 140km , pan dał się "podpuścić" i po wstępnie wyrównanej walce, gdzieś tak przy 5.000obr/min na III biegu oglądałem go w lusterku bocznym z dość odległej perspektywy. Oczywiście to bardzo subiektywny test Jeśli chodzi o spalanie - po przejechaniu około 50 km, dynamicznie w Wawie, dość sporym fragmentem wisłostrady, później już spokojniej w ścisłym centrum - komputer pokazał średni wynik 11,3l. Dodam tylko że rozpocząłem jazdę na zimnym silniku, ale przecież z reguły tak rozpoczyna się codzienną jazdę samochodem Generalnie miłe auto, jeśli będzie spalał 1-1,5l więciej niż moje dotychczasowe 1,6vvti to mu przebaczę, bo zrekompensuje to niebywałą przyjemnością z jazdy Pozdrawiam wszystkich podwójnie doładowanych!

Komentarz

• metrotest
                            Rider
                            • 2006
                            • 506
                            • Volkswagen
                            • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                            • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

1.8 TSI ma "tylko" turbinę. Kompresor i turbinę mają jednostki 1.4 TSI /140KM i 170 KM/. Gratuluję auta. Civic ma trochę więcej do setki więc wynik musiał taki być. No chyba, że to był Type-R...

P.S. Dopisz auto pod nickiem.

Komentarz

• maciejk77
                              Drive
                              • 2007
                              • 88

Czesc,

Kolega opisal wstepne wrazenia z jazdy testowej. Ja juz przejezdzilem pierwsze 1000km wiec moge odrobine wiecej sie rozpisac
                              Co do jazdy po Warszawie - rowniez zaczynam jezdzic na zimnym Tyle ze do roboty mam tylko 10km wiec nagrzewanie srednio wyglada.
                              Ale mowa o spalaniu. Te 10 km przy jezdzie plynnej bez wiekszej ilosci czerwonych swiatel, obroty do max 3000, raczej mniej, delikatne wciskanie gazu, po prymasa i lazienowskiej - w granicach 9l/100km. Powrot korek jak cholera, pozniej palowanie oczywiscie nie do max okolo 11,5l/100km. Silnik ciagnie paliwo jak jest zimny dosc ostro - wynik ze wskaznika nie komputera. Z tego co obserwuje, jezdzac delikatnie, odcinki wieksze niz 10km mozna spokojnie utrzymac sie 8,5 - 9l/100km. Krotkie odcinki, wiekszosc na zimnym raczej trzeba sie liczyc z 11-12l/100km.

Co do samej jazdy, to podziele uwage Adama Kornackiego z TVN Turbo - Test 300. Gosciu jezdzil Seatem z silnikiem 2.0 TFSI i stwierdzil ze ma problem z delikatnym ruszeniem tym samochodem, poza tym spalanie miejskie z DSG ustalil w okolicach 12l/100km - to jednak 200KM. Autentycznie trzeba sie starac, szczegolnie jak czlowiek przesiadl sie ze slabszej maszynki - mam ciezka noge. Delikatne nacisniecie gazu i odrazu wysokie obroty.

Teraz jade tym samochem w trase - dam info ile spalil na trasie przy normalnej jezdzie. 100km/h, 6 bieg, 2000obr/min - mam nadzieje ze przy tej predkosci da mi spalanie znikome. Znaczy sie okolo 6l/100km. Zona i corka nie pozwola na szybsza. Ale przy takiej predkosci odpowiednia muza musi byc, oprocz szumu opon nie slychac nic

pozdro

Komentarz

• MiKruS
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 7976

Co do jazdy po Warszawie - rowniez zaczynam jezdzic na zimnym Tyle ze do roboty mam tylko 10km wiec nagrzewanie srednio wyglada.
                                Ale mowa o spalaniu. Te 10 km przy jezdzie plynnej bez wiekszej ilosci czerwonych swiatel, obroty do max 3000, raczej mniej, delikatne wciskanie gazu, po prymasa i lazienowskiej - w granicach 9l/100km. Powrot korek jak cholera, pozniej palowanie oczywiscie nie do max okolo 11,5l/100km. Silnik ciagnie paliwo jak jest zimny dosc ostro - wynik ze wskaznika nie komputera. Z tego co obserwuje, jezdzac delikatnie, odcinki wieksze niz 10km mozna spokojnie utrzymac sie 8,5 - 9l/100km. Krotkie odcinki, wiekszosc na zimnym raczej trzeba sie liczyc z 11-12l/100km.
                                (...)
                                Teraz jade tym samochem w trase - dam info ile spalil na trasie przy normalnej jezdzie. 100km/h, 6 bieg, 2000obr/min - mam nadzieje ze przy tej predkosci da mi spalanie znikome. Znaczy sie okolo 6l/100km.

To widzę, że kolega dobrał sobie idealnie silnik pod swój styl jazdy. 8)
                                Bezposredni wtrysk ma wlasnie to do siebie, ze jak sie jedzie równomiernie i deliktanie, to dzieje sie to na bardzo ubogim skladzie mieszanki - stąd spalanie takie jak niemalże w dieslu.

Przy cięższej nodze nie jest już aż tak różowo.
                                TDI 205PS

Komentarz

• szkoda
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 22543

Zamieszczone przez MiKruS
                                  stąd spalanie takie jak niemalże w dieslu.
                                  jak dla mnie dokładnie jak w dieslu
                                  saport techniczny baj DGW
                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                  była BXE '08 190kkm
                                  no i nie ma :-)

Komentarz

• metrotest
                                    Rider
                                    • 2006
                                    • 506
                                    • Volkswagen
                                    • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                    • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Już zaczynam zbierać :wink:. Choć już teraz dają ponoć rabat 7 tys. zł na model z 2007.

Swoją drogą to w obrębie tego samego koncernu różna polityka

Skoda 1.6, 1.8TSI

VW 1.4TSI /3 wersje/. 2.0FSI

Komentarz

• djczas
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 9612

metrotest, jak coś to daj znać na pw może sie coś wymyśli

Komentarz

• maciejk77
                                        Drive
                                        • 2007
                                        • 88

Witam,

Troche pojezdzilem po trasie ok 400km. Predkosc przelotowa 100-160km/h. Spalanie srednie 6,6l/100km. Chyba nie ma tragedi. Wiec zbiornik straczy mi napewno na 800km.

Komentarz

• adamn
                                          Drive
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 99

Witam,

Troche pojezdzilem po trasie ok 400km. Predkosc przelotowa 100-160km/h. Spalanie srednie 6,6l/100km. Chyba nie ma tragedi. Wiec zbiornik straczy mi napewno na 800km.
                                          Niezły wynik. Widać, że jak "benzyna" ma długie przełożenie najwyższego biegu, może uzyskać niskie spalanie, zwłaszcza przy prędkościach powyżej 100km/h

Komentarz

• leszekmw
                                            RS
                                            • 2005
                                            • 5356

6,6 :!: :!: :!: przy takich prędkościach :?: nie wierzę raczej , te 160 może było na jakimś króciutkim odcinku,,,,,,

przecież diesel nie pali mniej przy takiej jeżdzie... , a może nawet więcej
                                            sądzę że najlepszą metodą będzie nalanie pod korek....

przy 80 spaliła by 4 litry w takim razie...
                                            O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                            GVI 1.4TSI
                                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                            tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• milleniusz
                                              Ambiente
                                              S_OCP Member
                                              • 2008
                                              • 186

Kłania się nowy forumowicz!

Dzięki serdeczne za wpisy i opinie o tym modelu. W poniedziałek mam jazdę - walczą we mnie dość sprzeczne uczucia, bo w takiej samej cenie mogę mieć 1.9 TDI. Ale wewnętrzne dziecko podpowiada, że za te parę tysięcy rocznych oszczędności nie powinno się rezygnować z uciechy jaką może dać taki silnik.

Jeśli macie jeszcze jakieś uwagi, opinie, to ja ślicznie o nie proszę, bo jakoś w przyszłym tygodniu będę podejmował decyzję.

Pozdro!

Komentarz

• metrotest
                                                Rider
                                                • 2006
                                                • 506
                                                • Volkswagen
                                                • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                                • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Nowy forumowiczu

Jak nie widziałeś jeszcze to przed jazdą obejrzyj sobie to: http://www.roadlook.pl/roadlook-tv/s...tka-wideo.html

a jak chcesz mieć uciechę :diabelski_usmiech to kupuj szybko, bo /kto nie chce popsuć sobie humoru - niech nie czyta :evil:/

jak to wprowadzą by żyło się lepiej to pozostanie 1.4 i 1.9SDI /oba wolnossące!/: http://motoryzacja.interi...radarow,1044141 :cry:

Komentarz

• milleniusz
                                                  Ambiente
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2008
                                                  • 186

metrotest, nie no, ten test widziałem, pół internatu już przekopałem. : ) Auto jest zarezerwowane i stoi i jest już prawie moje. : ) Z 1.4 też mógłbym żyć - nawet rozważałem 1.4 TSI w Golfie, ale w sumie Octavia mi się bardziej podoba, a VW rzadko daje upusty, chyba, że na jakieś niesprzedawalne porażkowce, więc cenowo Golf różniłby się znacznie.

Już zdecydowałem się na Octavię, tylko teraz dylemat 1.9 TDI, czy 1.8 TSI. W sumie nieporównywalne, ale jak się TDI zczipuje, to by szedł ładnie. Tylko, że nie przepadam za klekotaniem.

Niechybnie dam znać co z tych moich rozważań wynikło.

Komentarz

• gebek
                                                    L&K
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 1214

Mialem w czerwcu 2007 ten sam problem co ty.Ostatecznie zdecydowalem sie na diesla
                                                    z dwoch powodow tzn.ekonomia oraz troche przestazala, ale sprawdzona konstrukcja.
                                                    Jedyny mankament to niska kultura pracy silnika-klekocik.
                                                    Twoj wybor.
                                                    pozdrawiam
                                                    Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                                    Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                                    Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

Pracuję...