Zamieszczone przez Sebastian_M26
Silnik AEE
Zwiń
X
-
Silnik AEE
Witam
Spotkał się może ktoś z problemem przerywającego silnika ( nie możności przez jakiś czas go odpalić)
Stało mi się to rok temu latem, ruszając spod świateł zgasł mi i przez 1 min nie chciał zapalić potem zapalił i ruszył ale przerywał i tak przez nastepne 20 km
potem nic wszystko wporządku aż do przedwczoraj myłem silnik ( plastiki delikatnie nie strumieniem wody) i potem jak dodawałem gazu to gasł.
Po 1 km wszystko wrucilo do normy.
Czy to może być wina kabli ( prawdą jest że mają przebicia) i trzeba je co jakis czas wym
Auto jest z 2000r i zadbane.
Pozatym nigdy absolutnie nic sie nie działo, jeszcze ani jednej częsci łącznie z klockami nigdy nie wymieniałem , mam 75kkmSeria 188KM/270Nm na 95RON
-
-
Zamieszczone przez zebBTW jak to sie robi zeby przez 75kkm nie wymienic klockow?!? Nie uzywasz wogole hamulca??? :P
Komentarz
-
-
75kkm na klockach to dlatego ze 60 kkm mam przejechane po autostradzie katowice-warszawa
Jesli chodzi o te przerywanie to oczywiście w aso ręce rozkładają ale byłem dziś u gościa co się zajmuje VAG szczególnie chipami i powiedział, że na 90% to pompa paliwa prawdopodobnie.
Nie wie ktoś ile taka żecz powinna kosztować, sprawdzałem w katalogu na intercars widziałem po 1103 PLN
toszke drogo co nieSeria 188KM/270Nm na 95RON
Komentarz
-
-
ja tysz mam AEE - dwa razy mi przerywał ( mam 59000km) raz przyczyną było kiepskie paliwo, restart kompa i spokój, a drugim razem serwis zafundował mycie silnika, bez mojej zgody :nono ale szybko wróciło wszystko do normy po wysuszeniu.
Może przepustnicę warto wyczyścić, na wypadek gdyby coś tam było (syf z paliwa ) i silniczek krokowy.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomi98Może przepustnicę warto wyczyścić, na wypadek gdyby coś tam było (syf z paliwa )Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Sebastian_M2675kkm na klockach to dlatego ze 60 kkm mam przejechane po autostradzie katowice-warszawa
Jesli chodzi o te przerywanie to oczywiście w aso ręce rozkładają ale byłem dziś u gościa co się zajmuje VAG szczególnie chipami i powiedział, że na 90% to pompa paliwa prawdopodobnie.
Nie wie ktoś ile taka żecz powinna kosztować, sprawdzałem w katalogu na intercars widziałem po 1103 PLN
toszke drogo co nie
a z ta pompa paliwa to niezle naciagane jak dla mnie... szczegolnie w benzynowym AEE... uwazej zeby szpec od "czipow" nie chcial Cie naciagnac :evil:A4 B7 TFSI Quattro S-Line by MT | O2 2.0TDI by MT | Jeep XJ 4.0L | PF 125p 1971
Komentarz
-
-
Swiece oczywiscie zmienione na Bosch.
Z tego co mi wiadomo ten silnik jest bardziej bezawaryjny od 1.6 100KM (w 100 KM najbardziej bolesna dla portfela -mielenie nitów mech.różnicowego)
Jesli chodzi o przepustnice to bardzo równo pracuje na luzie, co roku zapobiegawczo czyszczą mi w aso ( naprawde jest czyszczona bo po znajomości)
Wie ktoś w jak sie dostać do pompy paliwa ( wiem ze jest w baku) tylko ze na dole bagaznika jej nie ma ???
Od tamtego incydentu jeżdze na v-power95 (rok bedzie a sie powtórzyło)
dodam ze nigdy falowania obrotów nie zauważyłem, nigdy nie zgas i mało paliSeria 188KM/270Nm na 95RON
Komentarz
-
-
Re: Silnik AEE
Zamieszczone przez Sebastian_M26Witam
Spotkał się może ktoś z problemem przerywającego silnika ( nie możności przez jakiś czas go odpalić)
Stało mi się to rok temu latem, ruszając spod świateł zgasł mi i przez 1 min nie chciał zapalić potem zapalił i ruszył ale przerywał i tak przez nastepne 20 km
potem nic wszystko wporządku aż do przedwczoraj myłem silnik ( plastiki delikatnie nie strumieniem wody) i potem jak dodawałem gazu to gasł.
Po 1 km wszystko wrucilo do normy.
Czy to może być wina kabli ( prawdą jest że mają przebicia) i trzeba je co jakis czas wym
Auto jest z 2000r i zadbane.
Pozatym nigdy absolutnie nic sie nie działo, jeszcze ani jednej częsci łącznie z klockami nigdy nie wymieniałem , mam 75kkm
Moje auto też jest z 2000 też 1.6 AEE i też (przerywa) przerywało sprawa wygląda tak:
Wczesną zimą zeszłego roku jak było dość mokro przerwało po raz pierwszy po paru minutach piłowania odpaliła,
Potem na wiosnę znów zgasło tym razem pomógł szwagier z kablami
Pojechałem do serwisu komputer diagnostyka i nic nie wykryli.
Parę tygodni znów zgasło tym razem elektryk sprawdzał nawet wiązki kablowe wszystko OK
Po każdej przerwie problemy z uruchomieniem były coraz większe
W zeszły piątek "zdechł" na amen laweta elektryk sprawa prosta cewka z modułem
Aktualnie auto jeździ jak nowe
Elektryk nie znalazł przyczyny czemu padła cewka, obudowa jest cała itp.Octavia 1.6 AEE 165tys przeb.
Komentarz
-
-
Elektryk nie znalazł przyczyny czemu padła cewka, obudowa jest cała itp.
z nowych problemów to co jakis czas po zapaleniu od razu gaśnie jak przytrzymam obroty przez kilkadziesiat sekun to jest ok.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez francau mnie był błąd nie pamiętam nr ale opis brzmiał serwomotor pozycji przepustnicy po wykasowaniu znikł.
polo (bardzo dawno) - nie wiedziałem co to przepustnica mechanicy chyba też :wink:
Ibiza (dość dawno) - dowiedziałem się co to przepustnica jak padła spece z ASO chcieli ze 3 lata temu 2500zł. Co ciekawe auto miałem od nowości i zgłaszałem problemy ale spece z ASO "przepchali" mnie do końca gwarancji. Na szczęście sama się naprawiła a kolega wykasował mi błędy :lol:
Octavia spoko na 120tys km naprawde ekstra
Słyszałem opinie, że przepustnicy lepiej nie ruszać jak działa.Octavia 1.6 AEE 165tys przeb.
Komentarz
-
-
Słyszałem opinie, że przepustnicy lepiej nie ruszać jak działa.
na jajbliższe kilka dni bede miał sprawnego laptopa wiec postanowiłem powalczyć z tym cudem. albo przepustnica albo ja :lol:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez francaSłyszałem opinie, że przepustnicy lepiej nie ruszać jak działa.
na jajbliższe kilka dni bede miał sprawnego laptopa wiec postanowiłem powalczyć z tym cudem. albo przepustnica albo ja :lol:Octavia 1.6 AEE 165tys przeb.
Komentarz
-
-
W jaki sposób to zrobisz, możesz opisac, co i jak popodłączać
laptopa z vagiem na wszelki wypadek jak by pozłożeniu nie dziełało.
Komentarz
-
-
z tego co pamiętam to już było o tym pisane interface jest pożyczony od Miśka kupił go z www.obdii.pl program vagcom czy jakoś tak
Komentarz
-
-
otworzyłem troszkę odkurzyłem. vag był na wszelki wypadek gdyby coś... po uruchomieniu był błąd przepustnicy który wykasowałem i wiecej sie nie pojawił. można by póścic jeszcze adaptacje przepustnicy ale nie wiem który kanał gemeralnie od wczoraj silnik pracuje bradzo równo... ciekawe czy długo :szeroki_usmiech jeśli elekty byłby długo trawały tro napprawdę polecam szczególnie ze chcieli mnie za to skoić na 200zł a jest to naprawd NIC skomplikowanego ostrożnie można zrobić to samemu. a czy kltoś z szanownych gróbowiczów wie jakie wartości powinna mieć sonda labmda
Komentarz
-
Komentarz