Silnik AEE

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mrozio
    Drive
    • 2005
    • 46

Silnik AEE

Zamieszczone przez Sebastian_M26
    A o co chodzi z tymi normami VW np 505 , 503 itp itd
    do określonych silników, producent silnika wymaga oleju, który spełnia okresloną normę - np. do silników TDI na pompowtryskach wymagany jest olej spełniający normę VW 505.01
    Taekwondo
  • Sebastian_M26
    RS
    S_OCP Member
    • 2005
    • 1823
    • Superb II (3T4)

Silnik AEE

Witam
    Spotkał się może ktoś z problemem przerywającego silnika ( nie możności przez jakiś czas go odpalić)
    Stało mi się to rok temu latem, ruszając spod świateł zgasł mi i przez 1 min nie chciał zapalić potem zapalił i ruszył ale przerywał i tak przez nastepne 20 km
    potem nic wszystko wporządku aż do przedwczoraj myłem silnik ( plastiki delikatnie nie strumieniem wody) i potem jak dodawałem gazu to gasł.
    Po 1 km wszystko wrucilo do normy.
    Czy to może być wina kabli ( prawdą jest że mają przebicia) i trzeba je co jakis czas wym
    Auto jest z 2000r i zadbane.
    Pozatym nigdy absolutnie nic sie nie działo, jeszcze ani jednej częsci łącznie z klockami nigdy nie wymieniałem , mam 75kkm
    Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• Martinez
      L&K
      • 2004
      • 1366
      • Audi

Pewien nie jestem ale franca miał chyba dokładnie to samo.
      Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
      teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
      czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

• zeb
        Rider
        S_OCP Member
        • 2004
        • 415

jeśli AEE to benzyna, to jak najbardziej moze to byc wina kabli, wymien na nowe i jak reka odjal.

BTW jak to sie robi zeby przez 75kkm nie wymienic klockow?!? Nie uzywasz wogole hamulca??? :P

Komentarz

• Samiec
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 4287
          • Octavia I (1U2)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez zeb
          BTW jak to sie robi zeby przez 75kkm nie wymienic klockow?!? Nie uzywasz wogole hamulca??? :P
          Da rade ja swoje wymienilem przy 76kkm i jeszcze by przy mojej jezdzie pewnie do 80kkm dobily ,a jakos specjalnie ich nie oszczedzalem ,do tego przelatalem polowe tych kkm obciazony autem i lubie sobie pocisnac na trasie :wink:
          TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
          SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
          SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Sebastian_M26
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 1823
            • Superb II (3T4)

75kkm na klockach to dlatego ze 60 kkm mam przejechane po autostradzie katowice-warszawa

Jesli chodzi o te przerywanie to oczywiście w aso ręce rozkładają ale byłem dziś u gościa co się zajmuje VAG szczególnie chipami i powiedział, że na 90% to pompa paliwa prawdopodobnie.
            Nie wie ktoś ile taka żecz powinna kosztować, sprawdzałem w katalogu na intercars widziałem po 1103 PLN
            toszke drogo co nie

Komentarz

• tomi98
              Rider
              • 2004
              • 564

ja tysz mam AEE - dwa razy mi przerywał ( mam 59000km) raz przyczyną było kiepskie paliwo, restart kompa i spokój, a drugim razem serwis zafundował mycie silnika, bez mojej zgody :nono ale szybko wróciło wszystko do normy po wysuszeniu.
              Może przepustnicę warto wyczyścić, na wypadek gdyby coś tam było (syf z paliwa ) i silniczek krokowy.

Komentarz

• misiekwaw
                RS
                S_OCP Member
                • 2004
                • 7715
                • Ford

Zamieszczone przez tomi98
                Może przepustnicę warto wyczyścić, na wypadek gdyby coś tam było (syf z paliwa )
                jak nastepnym razem otworzysz maskę, to sprawdź dokładnie gdzie jest przepustnica a gdzie wtryskiwacze :lol: :wink:
                Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                http://www.disi-tune.pl
                Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                Był WRX
                Była Octa

Komentarz

• franca
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 532

no tego w moim aee nie miałem (jeszcze) były nierówne obroty, popsuta cewka, gasiniecie na zimnym...
                  pozatym nic nie piasłeś o zmianie świec wg książki obslugi wymiana co 60000km
                  a po myciu silnika faktycznie nierowno pracował przez jakis czas. generalnie ten silnik

Komentarz

• Mach
                    Rider
                    • 2004
                    • 349

75kkm na klockach to dlatego ze 60 kkm mam przejechane po autostradzie katowice-warszawa

Jesli chodzi o te przerywanie to oczywiście w aso ręce rozkładają ale byłem dziś u gościa co się zajmuje VAG szczególnie chipami i powiedział, że na 90% to pompa paliwa prawdopodobnie.
                    Nie wie ktoś ile taka żecz powinna kosztować, sprawdzałem w katalogu na intercars widziałem po 1103 PLN
                    toszke drogo co nie
                    a gdzie my mamy autostade wawa-katowice :?: :lol: ...faktycznie dawno nie jechalem w tamta strone...ale nie sadze zeby zdazyli wybudowac :lol: :lol: :lol:

a z ta pompa paliwa to niezle naciagane jak dla mnie... szczegolnie w benzynowym AEE... uwazej zeby szpec od "czipow" nie chcial Cie naciagnac :evil:
                    A4 B7 TFSI Quattro S-Line by MT | O2 2.0TDI by MT | Jeep XJ 4.0L | PF 125p 1971

Komentarz

• Sebastian_M26
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 1823
                      • Superb II (3T4)

Swiece oczywiscie zmienione na Bosch.
                      Z tego co mi wiadomo ten silnik jest bardziej bezawaryjny od 1.6 100KM (w 100 KM najbardziej bolesna dla portfela -mielenie nitów mech.różnicowego)
                      Jesli chodzi o przepustnice to bardzo równo pracuje na luzie, co roku zapobiegawczo czyszczą mi w aso ( naprawde jest czyszczona bo po znajomości)

Wie ktoś w jak sie dostać do pompy paliwa ( wiem ze jest w baku) tylko ze na dole bagaznika jej nie ma ???

Od tamtego incydentu jeżdze na v-power95 (rok bedzie a sie powtórzyło)
                      dodam ze nigdy falowania obrotów nie zauważyłem, nigdy nie zgas i mało pali

Komentarz

• piotrekwawa
                        Ambiente
                        • 2005
                        • 125

Re: Silnik AEE

Witam
                        Spotkał się może ktoś z problemem przerywającego silnika ( nie możności przez jakiś czas go odpalić)
                        Stało mi się to rok temu latem, ruszając spod świateł zgasł mi i przez 1 min nie chciał zapalić potem zapalił i ruszył ale przerywał i tak przez nastepne 20 km
                        potem nic wszystko wporządku aż do przedwczoraj myłem silnik ( plastiki delikatnie nie strumieniem wody) i potem jak dodawałem gazu to gasł.
                        Po 1 km wszystko wrucilo do normy.
                        Czy to może być wina kabli ( prawdą jest że mają przebicia) i trzeba je co jakis czas wym
                        Auto jest z 2000r i zadbane.
                        Pozatym nigdy absolutnie nic sie nie działo, jeszcze ani jednej częsci łącznie z klockami nigdy nie wymieniałem , mam 75kkm
                        Cześć,

Moje auto też jest z 2000 też 1.6 AEE i też (przerywa) przerywało sprawa wygląda tak:

Wczesną zimą zeszłego roku jak było dość mokro przerwało po raz pierwszy po paru minutach piłowania odpaliła,

Potem na wiosnę znów zgasło tym razem pomógł szwagier z kablami
                        Pojechałem do serwisu komputer diagnostyka i nic nie wykryli.

Parę tygodni znów zgasło tym razem elektryk sprawdzał nawet wiązki kablowe wszystko OK
                        Po każdej przerwie problemy z uruchomieniem były coraz większe

W zeszły piątek "zdechł" na amen laweta elektryk sprawa prosta cewka z modułem
                        Aktualnie auto jeździ jak nowe

Elektryk nie znalazł przyczyny czemu padła cewka, obudowa jest cała itp.
                        Octavia 1.6 AEE 165tys przeb.

Komentarz

• franca
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 532

Elektryk nie znalazł przyczyny czemu padła cewka, obudowa jest cała itp.
                          u mnie cewka też padła ponoć w tym silniku się to zdaża nie wiem dlaczego(źródło aso) u mnie naszczęście jak padało to poprostu się zatrzymał ale wcześniej nie było problemów z odpalaniem.
                          z nowych problemów to co jakis czas po zapaleniu od razu gaśnie jak przytrzymam obroty przez kilkadziesiat sekun to jest ok.

Komentarz

• Sebastian_M26
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 1823
                            • Superb II (3T4)

Ja czekam aż zdechnie?

Miał ktoś problemy z przepustnicą kiedyś,

Komentarz

• piotrekwawa
                              Ambiente
                              • 2005
                              • 125

Ja czekam aż zdechnie?

Miał ktoś problemy z przepustnicą kiedyś,
                              U mnie obroty troche falują ale myśle, że TTTM VAG nic nie pokazuje.

Komentarz

• franca
                                Rider
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 532

u mnie był błąd nie pamiętam nr ale opis brzmiał serwomotor pozycji przepustnicy po wykasowaniu znikł.

Komentarz

• piotrekwawa
                                  Ambiente
                                  • 2005
                                  • 125

Zamieszczone przez franca
                                  u mnie był błąd nie pamiętam nr ale opis brzmiał serwomotor pozycji przepustnicy po wykasowaniu znikł.
                                  ja do "uroków przepustnicy" jestem już na tyle przyzwyczajony, że przestaje zwracać uwage :szeroki_usmiech. Do tej pory auta w których walczyłem z nierówną pracą silnika i dziwnymi obrotami to:
                                  polo (bardzo dawno) - nie wiedziałem co to przepustnica mechanicy chyba też :wink:
                                  Ibiza (dość dawno) - dowiedziałem się co to przepustnica jak padła spece z ASO chcieli ze 3 lata temu 2500zł. Co ciekawe auto miałem od nowości i zgłaszałem problemy ale spece z ASO "przepchali" mnie do końca gwarancji. Na szczęście sama się naprawiła a kolega wykasował mi błędy :lol:
                                  Octavia spoko na 120tys km naprawde ekstra

Słyszałem opinie, że przepustnicy lepiej nie ruszać jak działa.

Komentarz

• franca
                                    Rider
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 532

no niby i tak ale niewyobrażaqm sobie korzystania z samochodu który raz ma normalne obroty a w chwile później 1200-1500 lub 3000-3500.
                                    na jajbliższe kilka dni bede miał sprawnego laptopa wiec postanowiłem powalczyć z tym cudem. albo przepustnica albo ja :lol:

Komentarz

• Sebastian_M26
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 1823
                                      • Superb II (3T4)

na jajbliższe kilka dni bede miał sprawnego laptopa wiec postanowiłem powalczyć z tym cudem. albo przepustnica albo ja
                                      W jaki sposób to zrobisz, możesz opisac, co i jak popodłączać

Komentarz

• piotrekwawa
                                        Ambiente
                                        • 2005
                                        • 125

Zamieszczone przez franca
                                        no niby i tak ale niewyobrażaqm sobie korzystania z samochodu który raz ma normalne obroty a w chwile później 1200-1500 lub 3000-3500.
                                        na jajbliższe kilka dni bede miał sprawnego laptopa wiec postanowiłem powalczyć z tym cudem. albo przepustnica albo ja :lol:
                                        jak tak Ci "szaleją" no to do dzieła

Komentarz

• franca
                                          Rider
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 532

W jaki sposób to zrobisz, możesz opisac, co i jak popodłączać
                                          jestem w posiadaniu wiedzy teoretycznej zaczerpniętej od Miśka jak to zrobić. z opowieści wydlda całkiem spoko :diabelski_usmiech wystarczy zdjąć rozebrać i przemyć benzyną bezołowiową a na koniec ekstrajkcyją. jak wyjdzie... któż to wie :diabelski_usmiech
                                          laptopa z vagiem na wszelki wypadek jak by pozłożeniu nie dziełało.

Komentarz

• Sebastian_M26
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 1823
                                            • Superb II (3T4)

laptopa z vagiem
                                            jest temat o tym gdzieś, co i jak

jaki model ty masz i jakie oprogramowanie

chodzi mi oczywiście o vag

Komentarz

• franca
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 532

z tego co pamiętam to już było o tym pisane interface jest pożyczony od Miśka kupił go z www.obdii.pl program vagcom czy jakoś tak

Komentarz

• Sebastian_M26
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 1823
                                                • Superb II (3T4)

co należy ustawić w programie vag-com po czyszczeniu przepustnicy?

w jaki sposób ją wyregulować

franca czy będziesz otwierał tą plastikową pokrywe z silniczkiem i elektryką?

Komentarz

• franca
                                                  Rider
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2004
                                                  • 532

otworzyłem troszkę odkurzyłem. vag był na wszelki wypadek gdyby coś... po uruchomieniu był błąd przepustnicy który wykasowałem i wiecej sie nie pojawił. można by póścic jeszcze adaptacje przepustnicy ale nie wiem który kanał gemeralnie od wczoraj silnik pracuje bradzo równo... ciekawe czy długo :szeroki_usmiech jeśli elekty byłby długo trawały tro napprawdę polecam szczególnie ze chcieli mnie za to skoić na 200zł a jest to naprawd NIC skomplikowanego ostrożnie można zrobić to samemu. a czy kltoś z szanownych gróbowiczów wie jakie wartości powinna mieć sonda labmda

Komentarz

Pracuję...