spalanie tdi?

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • misiekwaw
    RS
    S_OCP Member
    • 2004
    • 7715
    • Ford

Zamieszczone przez Masmo
    Zamieszczone przez MisiekWAW
    ja mam 6 biegową skrzynię
    AAAhhhhhhhhhaaa.
    Nie podpisałeś jaki masz motor. Wiec myślałem że coś koło AHF.... Czyli masz PD? Teoretycznie PD powinno brać trochę mniej.....
    nawet według danych fabrycznych 130tka bierze dużo... a w rzeczywistości się to raczej potwierdza :roll:

Zamieszczone przez Masmo
    Tylko trochę niefajnie jak dochodzisz TIR'a a z przeciwka też TIR!!! Wtedy wskazane jest hamowanie..... No chyba że masz skrzydła :diabelski_usmiech
    nie mam skrzydeł niestety i doskonale wiem, że czasem trzeba hamować :P
    Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
    http://www.disi-tune.pl
    Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
    Był WRX
    Była Octa

Komentarz

Ja mam 19.TDI 110KM
      Wg komputera
      śr. zużycie przez 3000km 5,1L (2/3 w trasie)
      na trasie np Gdańsk-Poznań - około 330 km - 4godz. jazdy śr. prędkości 87km/h - 4,5L
      Na trasie jak jadę 115-125 km/h to pije 4,5-4,7L
      Jak chcę jechać 130km/h to potrzebuje 5L
      W mieście około 7L
      Żaden samochód nie lubi jazdy miejskiej.
      Ostatnio jak wyjeżdzałem na długi weekend z Poznania to przez pierwsze pół godziny przejechałem 14km.
      Lubi jazdę na wysokich biegach!! Dlatego staram się szybko przyspieszyć do docelowej prędkości i na jak najwyższym biegu jechać spokojnie.

Komentarz

• henio
        Rider
        S_OCP Member
        • 2005
        • 631

Po przeczytaniu wszystkich postów muszę stwierdzić że jednak moja octa coś za dużo pali , w związku z tym mam parę pytań:
        jeżdząc po mieście teraz rozgrzewam silnik do 90 stopni ,kasuje kompa i dalej jeżdze.Dodam że jeżdze w większości na 2,3 bo nie ma gdzie się rozpędzić, przejadę z 2 km ,wyskoczę do sklepu- odpalam jadę 1km ,kupuje piwo :lol: odpalam jade na chate 1 km.Bez klimy i z rozgrzanym silnikiem wynik praktycznie co dzien jest podobny czyli wacha się między 8,4 litra do 8.9 litra .Praktycznie nie cisne normalnie, mam 90 KM niby najoszczędniejszy silnik?Silnik praktycznie nie dymi wogule , prędkość max to jechałem seryjne 192 km chociaż było jeszcze pod butem trochę.W trasie w lecie brat jechał bez klimy 90 -100 km przez jakieś 280 km i komp pokazał mu 4.5l.Nie wiem czy się czepiać ale czy mogły by to robić wtryski, z tego co poczytałem powinny raczej dymić.Jak je sprawdzić?

Komentarz

• dede_adam
          L&K
          S_OCP Member
          • 2004
          • 1449

Spalanie masz okej. ja na trasach 1.8-2.5km z rozgrzewaniem na postoju (pale papierosa) mam spalanie ok 8l dopieo na dluzszych po miescie tak ~10km spada do 6.5-6.7

Komentarz

• Arti23
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2005
            • 892
            • Superb II combi (3T5)
            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

nie wiem jak to robicie ze przy predkosci 150 km.h wycodzi wam spalanie ok 5 l. jechalem wczorak 400 km po niemieckich autostradach ze srednia 111 km/hi spalil ni srednio 6 l. na codzien po miescie wycodzi ni ok 5,5 l. ale moja zona pobila rekord. srednia na trasie Szczcecin - Dziwnów wyszło 4,3 l/100km
            Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI BKD DSG (172/395) by R-Motors-klik

Komentarz

• djczas
              RS
              • 2005
              • 9612

ty masz serie i dlatego wychodzi ci wieksze spalanie efekt uboczny chipsa w dieslu polega na tym że jak podnosisz moc to spalanie spada. Objawia sie to tym że do utrzymania predkości urzyważ mniejszej ilości gazu ponieważ masz wiekszy moment i auto automatycznie mniej wysila silnik aby utrzymac zadaną prędkość

Komentarz

• Arti23
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2005
                • 892
                • Superb II combi (3T5)

efekt uboczny chipsa w dieslu polega na tym że jak podnosisz moc to spalanie spada
                to ja chcę chipsa lub wirusa !!!

Komentarz

Zamieszczone przez djczas
                  ty masz serie i dlatego wychodzi ci wieksze spalanie efekt uboczny chipsa w dieslu polega na tym że jak podnosisz moc to spalanie spada. Objawia sie to tym że do utrzymania predkości urzyważ mniejszej ilości gazu ponieważ masz wiekszy moment i auto automatycznie mniej wysila silnik aby utrzymac zadaną prędkość
                  djczas ma chyba rację, ja mam założony moduł (to trochę słabsze od chipu) i jestem ze zużycia ropy bardzo :lol: zadowolony dane wyżej-wcześniej.
                  Teraz mam przejechane 10 tys km i cały czas śr zużycie 5,1L, 2/3 trasa. Na trasie prędkość od 115 do 160 km/h, zużycie między 4,5-5L - najczęściej 4,7L.

Komentarz

• MiKruS
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 7976

Zamieszczone przez balum
                    Teraz mam przejechane 10 tys km i cały czas śr zużycie 5,1L, 2/3 trasa. Na trasie prędkość od 115 do 160 km/h, zużycie między 4,5-5L - najczęściej 4,7L.
                    Efektem ubocznym montazu modulu jest oszukiwanie komputera nawet o 1litr.

Jesli spalanie ktore podajesz wziete jest wlasnie ze wskazan komputera, to proponuje zweryfikowac dane przy dystrybutorze.
                    TDI 205PS

Komentarz

Dane spalania podałem na podstawie wskazań komputera.
                      Nie sprawdzałem na podstawie tankowania, bo mi się nie udaje zatankować do pełna Ostanio jak wyjeżdzałem na wakacje, chciałem zatankować to mi odbijał dystrybutor i troche brakowało ale fachowiec na ostatniej stacji orlenu w Polsce - w Świecku zatankował po szyjkę (co to znaczy dośwadczenie).
                      Ale analizując tankowania i ilość przejechanych km, to wskazania komputera powinny być prawidłowe - tak na oko :wink: - wiem, tak na oko to chłop w szpitalu zmarł.
                      Ale jak są tak przyzwoite wskazania spalania to człowiek ma lepsze samopoczucie

Czy wam jest łatwo zatankować ropę po szyjkę?! :lol:

Komentarz

• adik_s
                        Rider
                        • 2005
                        • 259

(co to znaczy dośwadczenie).
                        jak mieliśmy jeszcze poloneza to ojcu kiedyś tak zatankowali,że wyszło wiecej o 4itry iż ma bak pojemności :szeroki_usmiech a jeszcze rezerwy tez troche było :evil:

Komentarz

• jacq
                          Ambiente
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 195

Z tym tankowaniem to wszystko zależy od ilości czasu którym dysponujesz. Kilka razy kopniesz w koło i wszystko spłynie w dół. Pianka opadnie i jest OK.
                          Ja zawsze leje do pełna (lałem)
                          pzdr.

Nie zapomnij o wciśnięciu guziczka od odpowietrzenia (taki dinks po lewej stronie wewnątrz wlewu)
                          OII ambientna sztuka

Komentarz

• Arti23
                            Elegance
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 892
                            • Superb II combi (3T5)

po odbiciu pistoletu trzeba lac trzymając rączkę pistoletu wciśniętą do połowy i nie wsadzać całej końcówki do wlewu. tak można wlac caly zbiornik + jeszcze ok 2-4 litry tylko trzeba uważać na buty zeby sobie nie oblać.

Komentarz

• jacq
                              Ambiente
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 195

Bo jak oblejesz sobie buty i spodnie to trochę krzywo wygląda i pachnieje :wink:
                              OII ambientna sztuka

Komentarz

• Antek_amb
                                Ambiente
                                • 2005
                                • 127

6,3 litra ale glownie jezdzac w miescie

Komentarz

• Zibi
                                  Rider
                                  S_OCP Member
                                  • 2005
                                  • 491

Konczacy sie wlasnie weekend byl pierwszym powaznym sprawdzianem mojego nowego nabytku. Sprawdzian obejmowal sobotnia trase Warszawa-Hrubieszow i niedzielny powrot. Do Hrubieszowa jechalem prawie na pusto, z powrotem potwierdzilem sensownosc zakupu kombi - wracalem wraz z zona, 8 m-cznym synkiem i tesciowa, a bagaznik pomiescil wozeczek, lozeczko turystyczne, 4 torby i troche drobiazgow.

Nie moge narzekac na osiagi - auto jezdzi kapitalnie. Podczas jazdy do Hrubieszowa mialem srednia predkosc ok 80 km/h i zaliczylem licznikowe 210 na obwodnicy w Piaskach. Powrot z powodu mniejszego ruchu i mniejszej ilosci robot drogowych na trasie Piaski-Chelm byl jeszcze szybszy - srednia predkosc do granic W-wy 96 km/h (tu podziekowania dla pana w przyciemnionym Scenicu z CB radiem, ktory mnie ladnie pociagnal). Generalnie predkosc podrozna 120-160, w miejscach o zwiekszonym ryzyku 50-70. Wszystko byloby bardzo fajne, gdyby nie jedno - spalanie. Z tego co widze, to przy takim stylu jazdy sredni zasieg to ok 750 km na trasie i 600 km w miescie. W ciagu tych 2 dni srednie spalanie wyszlo 7,8 l/100 . Biorac pod uwage, ze podczas rownej jazdy 150 km/h trzymalem sie ponizej 3000 obr i mialem spalanie chwilowe rzedu 7l, to uwazam , ze jest tu cos nie halo.
                                  Mam dwa podejrzenia:
                                  1. Auto jest na alu 16, standard to stalowe 15 - nie przesterowana szafa i komputer
                                  2. Chip - biorac pod uwage mozliwosci pompek w ASZ (dla niezorientowanych takie same jak w 150 KM ARL) moglo sie zdarzyc, ze w ASO czy tez gdzie to bylo robione, ktos po prostu przesadzil z dawkami. Auto jednak nie zostawia za soba zaslony dymnej.
                                  Mam nadzieje, ze uda mi sie w tym tygodniu dokladnie zdiagnozowac co w tym aucie siedzi. Moze wtedy tez sie dowiem dlaczego pali tyle ropy.

Pozdrawiam

Komentarz

• djczas
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 9612

Wedug mnie nie ma problemu z autkiem tylko związany jest z nie ekonomiczna jazdą kierowcy moc nie bierze sie z powietrza tylko z energi a tą trzeba dostarczyć w postaci mieszanki spalanej w komorze silnika a wiec ita kto jest mniej niż u mnie w benzynie ale cos za coś albo jeździ sie szybko i nie patrzy na spalanie albo jazda kapelusz stajl

P.S. moze też byc przyczyna awarii ale ja bym sie upierał przy nodze kierowcy :szeroki_usmiech
                                    bez urazy ja tez szybko jeżdże

Komentarz

• dede_adam
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 1449

Zibi przy 150km/h 3000obr masz?? ze skrzynia 6tka?
                                      Ja przy 3000 obr tez mam ~150 i pokazuje mi 6.3-6.4 ale to na 5tce w asv wiec u Ciebiie
                                      masz chyba asz`eta po chipie chyba normalne ze 7pokazuje...

niech sie moze MisiekWaw wypowie albo Arci czy bendi oni wiedza ile toto pali po trasie... :roll: :|

Komentarz

• Samiec
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 4287
                                        • Octavia I (1U2)
                                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez dede_adam
                                        Zibi przy 150km/h 3000obr masz?? ze skrzynia 6tka?
                                        Ja przy 3000 obr tez mam ~150 i pokazuje mi 6.3-6.4 ale to na 5tce w asv wiec u Ciebiie
                                        masz chyba asz`eta po chipie chyba normalne ze 7pokazuje...
                                        U mnie w ASV przy 140km/h mam rowne 3000obr/min ,przy podobnym stylu jazdy u mnie nie przekraczam 6l ON.
                                        Zibi Moze musisz sie przyzywczaic do silnika TDI ,ja z poczatku jak auto odebralem niby jezdzilem normalnie a 0,5l wiecej palilo :roll:
                                        TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                                        SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                                        SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• misiekwaw
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 7715
                                          • Ford

Zamieszczone przez Zibi
                                          Wszystko byloby bardzo fajne, gdyby nie jedno - spalanie. Z tego co widze, to przy takim stylu jazdy sredni zasieg to ok 750 km na trasie i 600 km w miescie. W ciagu tych 2 dni srednie spalanie wyszlo 7,8 l/100 . Biorac pod uwage, ze podczas rownej jazdy 150 km/h trzymalem sie ponizej 3000 obr i mialem spalanie chwilowe rzedu 7l, to uwazam , ze jest tu cos nie halo
                                          IMO musisz sie nauczyc tym jeździć :roll: Przestaw komputer na chwilowe spalanie i obserwuj. Zobaczysz że tą samą prędkość można utrzymać spalając litr albo i więcej mniej :roll: Jak jadę i kompletnie nie zwracam uwagi na zużycie paliwa to w trasie 7 to zaden problem. Jeśli zwracam uwagę na zużycie paliwa to przy tych samych prędkościach spalam conajmniej pół litra mniej. Pamiętaj, że im płynniej tym mniej.. itd... :zlosnik:
                                          Acha... ja w miescie nie umiem jeździć ekonomicznie :?
                                          Był WRX
                                          Była Octa

Komentarz

• arci9
                                            RS
                                            • 2004
                                            • 2007

W ciagu tych 2 dni srednie spalanie wyszlo 7,8 l/100
                                            1. Auto jest na alu 16, standard to stalowe 15 - nie przesterowana szafa i komputer
                                            2. Chip - biorac pod uwage mozliwosci pompek w ASZ
                                            Spalanie IMHO bardzo spore :!:
                                            Takie to miałem, gdy wracałem swego czasu z Częstochowy - niecałem 2h na Tarchomin :wink: ale prędkości rzędu 180-220 były bardzo częste - przede mną jechał gość RSką... :wink:

Wczoraj byłem na mazurkach, drogi raczej kręte no i niedzielne popołudnie więc ruch nie mały - spalnie bez kilmy 5,8l/100, w tamtą stronę z klimą 6,1l , styl bardzo podobny - trochę spokojnej jazdy 120-150, sporo małych miejscowości gdzie trzeba zwalaniać nawet do 50km/h i sporo wyprzedzania karawanów kilku aut , które często się kumulowały przez jakiegoś marudera a na trasie gdańskiej ok 30 km jazda pow. 150km/h...

Takie spalanie jakie podałeś to mam w warszawce, gdy przebijam się w godzinach szczytu....sprawdź jeszcze przy dystrybutorze jak faktycznie ci autko pali :idea:

Komentarz

Zgadzam się z MisiekWAW
                                              Stawiam na styl jazdy. Sam cały czas mam ustawiony kom na bieżące-chwilowe spalanie. Zauważyłem, że najlepiej szybko rozpędzić autko do żądanej prędkości i później spokojnie ją utrzymywać, delikatnie ściągając nogę z gazu do póki V jest utrzymywana.
                                              Te wskazania kompa działają jak bat :szeroki_usmiech na mojego buta-noga staje się lżejsza, czasami zauważyłem, że bardziej zwracam uwagę na wskazania kom niż prędkościomierz - natura Poznaniaka
                                              Na miasto nie ma mocnych, np ja mam do pracy 4km i 7 świateł - to nie ma sensu zwracać uwagę na komp - zużycie.
                                              Na trasie warto!!!

Komentarz

• misiekwaw
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2004
                                                • 7715
                                                • Ford

Zamieszczone przez balum
                                                Na miasto nie ma mocnych, np ja mam do pracy 4km i 7 świateł - to nie ma sensu zwracać uwagę na komp - zużycie.
                                                nareszcie ktoś ma prawie tak jak ja :lol: 5km i 12 świateł :szeroki_usmiech
                                                Był WRX
                                                Była Octa

Komentarz

• arci9
                                                  RS
                                                  • 2004
                                                  • 2007

Panowie, a jest tutaj ktoś kto ma TDi 105PD 4x4 i mógłby się podzielić wrażeniami ze spalania?
                                                  Mam kolegę , który posiada taką skodzinkę i jemu spalanie na tej samej trasie (blisko siebie mieszkamy a pracujemy w tej samej firmie) oscyluje w granicach 7,6-7,8l/100 :shock:

A u mnie w zleżności od ruchu i mojej nogi, średnio wychodzi 6,5l - tylko u mnie mocniejsza jednostka(ASZ) no i po Virusie, jego napewno cięższa i sporo słabsza, także podniesiona (no bo 4x4)i też na 16' :?:

Może coś nie hall ma z autem, albo jeszcze nie nauczył się dobrze dieselem jeździć....

Komentarz

• Emil
                                                    L&K
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2005
                                                    • 1092

Zamieszczone przez arci9
                                                    Panowie, a jest tutaj ktoś kto ma TDi 105PD 4x4 i mógłby się podzielić wrażeniami ze spalania?
                                                    Mam kolegę , który posiada taką skodzinkę i jemu spalanie na tej samej trasie (blisko siebie mieszkamy a pracujemy w tej samej firmie) oscyluje w granicach 7,6-7,8l/100 :shock:

A u mnie w zleżności od ruchu i mojej nogi, średnio wychodzi 6,5l - tylko u mnie mocniejsza jednostka(ASZ) no i po Virusie, jego napewno cięższa i sporo słabsza, także podniesiona i też na 16' :?:
                                                    Rentier ma 105 PD 4X4 :diabelski_usmiech
                                                    BMW E46 320d by MT 184PS@406Nm
                                                    CR-V 2,2 i-ctdi
                                                    Perfectservice by Dobrygrześwawa

Komentarz

Pracuję...