do buteleczki po ICE TEA
Słów kilka o: separator odmy - oil catch tank
Zwiń
X
-
cb-Bodek, tu nie chodzi tylko o zasłonięcie wylotu. To o czym pisał MrSpike, też czytałem na innych forach i jest to problematyczne zimą z uwagi na to że przy minusowych temp. może dojć do zamarzania wycieków na wylocie węża, aż zmniejszy się na tyle przepływ że zrobi się na końcu lodowa kula i wypieprzy olej przez uszczelkę. Podobne problemy z odmą były w golfach gdzie też podmarzała (w seryjnym podłączeniu) i rozwiązaniem było założenie grzałki.
Komentarz
-
-
Może ale nie musi, a jak się nie przekonam to się nie dowiem. Nie wiem cysterniarz, który z patentów obecnie znajduje się u Ciebie pod maską, ale strzelam, ze napewno nie układ otwarty, ja zamierzam dalej iśc w kierunku "otwartego". Ewentualnie w pięć minut założe fabryczną rurkę - to mi pozostaje.
Komentarz
-
-
a jak by zastosowac np filter taki do paliwa taki jak w skodzie Favorit ? i go czesto wymieniac ?Była O1 i Superb 1 jest AUDI S3 8L Quattro
Jest 235 KM kolejne konie czekają
Nowy Projekt http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=84113
http://www.pro-tune.pl - Polecam
Komentarz
-
-
abyk, przeczytaj caly watek, to sie rozjasni
jak wsadzisz tam filtr to bibula w nim zaklei sie w ciagu kliku minut i bedzie tak jakbys po prostu ta odme zatkal.
jak bede wolniejszy (hehehe...) to postaram sie zapuscic analize przeplywu (mes) na separatorze podobnym do tego ze zdjec ktore zamiescilem.
[ Dodano: Sob 21 Lis, 09 21:04 ]
okazalo sie ze ten odolejacz co mam bedzie pasowal do 'mniejszej' Skody. (tez ma problemy z zapaskudzonym dolotem) jesli ta konstrukcja okaze sie skuteczna to pojde w tym kierunku i opracuje 'wieksza' wersje do Octavii.kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
Dawno nie zagladalem do dzialu tuning, a tu ciekawy temacik powstal
Zamieszczone przez cycekBTW, waham sie, co tu zrobić z tym catchem, skrócić, pomniejszyć.
Jedyny minus to dospawanie krucca do wydechu za katalizatorem.
Swoja odeme wsadzilem z powrotem do dolotu, bo moj uklad otwarty nie sprawdzal sie, gdzyz spaliny z pedem powietrza wirowaly i zostawaly zasysane do filtra powietrza.
Dodatkowym minus to dym ulatniajacy sie z pod maski :roll:
Na twoim miejscu jak masz tak ta rurkie ja na fotkach zajrzal bym do filtra i zobaczyl(od dalo) czy nie masz na nim tlustego osadu.
Komentarz
-
-
cycek, jak juz dojrzeje we mnie pomysl i doczeka sie realizacji to zawsze moge zrobic 2 egzemplarze albo 'wersje beta' ....
bede pamietal.
PS. pozdrawiam Ziomka z Chotomowakazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
Panowie, a ma ktos z Was moze zdjecie odpowietrznika (tudziez regulatora cisnienia) 'od dolu' ? moze w tym miejscu daloby sie dolozyc jakas wstepna separacje...kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
rss, mamy coś gotowego pod machę?
Pozwole sobie też na małe spostrzeżenie, ostatnim czasem (weekend) robiłem z kolegą łożysko w kole. W trakcie grubszych robot samemu zabrałem się za Catch tanka. Trochę czarnej zasyfiałej oliwy sie tam zebrało. NA 5 calowy zbiornik około 1-1,5 cm. Przez przewód przeciągnełem drut ze szmatką na końcu, sam przewód był w miarę czysty i bez zatorów. Całość wylałem, zbiorniczek umyłem, założyłem i śmigam dalej.
Patent działa, jedyne nad czym się wacham to czy z całością nie zostać pod maską, czyli pozbyć sie przewodu wylotowego.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cycekrss, mamy coś gotowego pod machę?.
jakos na marzec szykuje sie na czyszczenie calego dolotu jesli zobacze tam za duzo czarnych glutow to prace znacznie przyspiesza
Zamieszczone przez cycekPatent działa, jedyne nad czym się wacham to czy z całością nie zostać pod maską, czyli pozbyć sie przewodu wylotowego.kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
Mam pytanie odnośnie funkcji którą pełni ten grzybek na pokrywie zaworów. Ostatnio u mnie wziął i się połamał :roll: . Poprawna nazwa tego ustrojstwa to podobno 'regulator ciśnienia...'. Czy on naprawde w jakiś sposób reguluje ciśnienie? Do czego zmierzam, otóż nie wiem czy szukać/kupować tą część czy poprostu zamiast tego zamontować tam jakieś plastikowe kolanko :roll: . Odme noi tak mam wyprowadzoną do butelki.PerfectService by
Komentarz
-
-
przypuszczam ze 'upuszcza' nadmiar cisnienia z silnika do odmy - pewnie jest tam jakis zaworek typu talerzyk i sprezynka. skoro to wystepuje jako czesc zamienna to powinno sie dac zdemontowac i obejrzec (jak wrzucisz tu foto albo nawet kilka to bardzo sie uciesze )
przypuszczam ze jak pozbawisz sie tej 'regulacji' cisnienia to poza wiekszym dymieniem 'z butelki' nic sie nei stanie.kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rssskoro to wystepuje jako czesc zamienna to powinno sie dac zdemontowac i obejrzec (jak wrzucisz tu foto albo nawet kilka to bardzo sie uciesze )
Zamieszczone przez rssjak wrzucisz tu foto albo nawet kilka to bardzo sie uciesze
Zamieszczone przez rssprzypuszczam ze jak pozbawisz sie tej 'regulacji' cisnienia to poza wiekszym dymieniem 'z butelki' nic sie nei staniePerfectService by
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lukas_igZamieszczone przez rssjak wrzucisz tu foto albo nawet kilka to bardzo sie ucieszekazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
bardzo zainteresował mnie ten temat i robię pierwsze przymiarki do takiej instalacji. w poszukiwaniu odpowiedniego filtra znalazłem na Allegro coś takiego:
sądząc po średnicy rurki, całość będzie miała ok 9-10 cm wysokości i 3-4 cm średnicy można to ładnie schować pod pokrywą a i cena jest przystępna.
co o tym sądzicie?S - Stowarzyszenie
K - Kierowców
O - Omijających
D - Definitywnie
A - ASO
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cycekGdzie jest wlot?
Zamieszczone przez cycekTo się montuje do góry nogami?
Dlaczego rurka wśrodku jest taka długa?
Można by jeszcze ewentualnie zagęścić to sitko.S - Stowarzyszenie
K - Kierowców
O - Omijających
D - Definitywnie
A - ASO
Komentarz
-
-
sevo, pare stron wczesniej chlopaki opisali bardzo podobny (wykonany) projekt ... a sitka nei zageszczaj. raczej dorob jakis dodatkowy 'labirynt'kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
Witam. Szperając po sieci natknąłem się na wasz temat odnośnie odmy. Jako, że w moim pasku TDI też miałem ten problem, postanowiłem się z nim rozprawić. Udało się dość prosto i skutecznie. Jeśli ktoś jest zainteresowany to zapraszam do zobaczenia mojego rozwiązania:
A tu link do separatora z Land Rovera:
A tu Polska wersja z Lublina:
Dodałem zdjęcia tu bo bez zalogowania na forum z moim wątkiem nie można zdjęć zobaczyć:
Pozdrawiam.Passat Highline 1.9 TDI AVB Automat '04
Komentarz
-
Komentarz