Zrobilem u siebie przeszczep, a wiec panel sterownia szybami 0 problemow. Male panele od szyb tez dzialaja, ale zauwazylem maja bardzo fajny trick. Jak zamkne drzwi to podswietlaja sie tak minimalnie i za 2-3sekundy gasna. Tak samo jak wlaczam swiatla i nastepnie wylacze to taka poswiate maja przez kilka sekund.
Pozostal panel lusterek, ale tam to zwykle diody 3mm to trzeba pokombinowac zeby wrzucic
W planie pozostal wylacznik swiatel, 3 klawisze, oraz moze climatrocnik. Szafa zostaje seryjna jeszcze przez jakis czas, moze tylko bedzie miec czerwone wskazowki.
EDIT:
Juz wiem co sie z tym dzieje, generalnie nie mialbym nic przeciwko gdyby to sie tak mienilo przez kilka sekund i tak ma sie sprawa jak zamkne samochod na zamek. Ale jak juz zamkne przez alarm to to cos swieci ciagle i nie ma zamiaru przestac. Na te diody do 3 szyb musi widocznie wtedy isc ciagle jakies male napiecie i dlatego one swieca. Wiec bedzie trzeba poszukac jakis innych diod. bo nie ma rady. Zostawie taka swiecaca choinke na miescie to zaraz sie temu ktos zacznie przygladac :evil:
tak juz jest u mnie tez taka opswiata pojawia ale musze cie pocieszyc to gasnie op jakims czasie kiedys mi to troszke przeszkadzało a teraz sie ciesze bo mam coming home na lusterkach :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech k
SZŁEM BOKIEM BO NIE SZŁO INACZEJ IŚC
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców
nico21, jakie diody zastosowałeś do przełącznika świateł? zwykłe czy super jasne?
O co chodzi z "przełącznik świateł - 7 szt. - jedna sie pozostawia dla sygnalizowania właczenia świateł przeciwmgielnych" którą diodę pozostawić?
Dzisiaj sie przymieżyłem do przełącznika trochę było strachu jak go rozbierałem, ale już wiem co i jak. Ubiera sie go w mgnieniu oka. Teraz tylko zakup diod i będę kolejnym posiadaczem niebieskiego podświetlania przełącznika k
howard7, Wlasnie wrocilem do domu i jak wysiadalem, to to cos swiecilo tak lekko - wracam patrze nic zero. Sadze, ze albo to gasnie po 2 godzinach, jak kasuje sie podtrzymanie wskazan komputera pokladowego, albo troche szybciej, jak bedzie mi sie chcialo to bede kiedys chodzil co 10minut i patrzyl :twisted:
aciu, u mnie pozostawiłem ta srodkowa z tych 3 obok siebie co podswietlaja ikonki swiateł przeciwmgielnych. ale wiem ze niketóre przełaczniki swiateł maja dwie diody do sygnalizowania zapalaenia przeciwmgielnych 8) :|
[ Dodano: 17-03-2006, 00:07 ] Maicroft, zeby wrzycic te 3mm diody do regulacji lusterek od kierowcy to trzeba troszke posłuzyc sie wiertarka. trzeba na 2 diody nawiercic otwory zeby sie schowały w tym białym plastiku. Aha nie za głebokie bo wtedy nie bedzie jak miała sie rozchodzic swiatło :!::!::!:
P.S. widze ze po mojej modyfikacji oswietlenia wnetrza powstało wielkie poruszenie i wszyscy cos u siebie przerabiaja :twisted: Jakby co to słuze rada k
z tym gasnieciem po pewnym czasie
to nie wiem czy zauwazyliscie
ale jak przednie drzwi sa otworzone dlugi czas to wylacza sie lapka w drzwiach(ta na dole)
a po dluzszym staniu wylacza sie takze kontolka na tablicy( ze drzwi sa otworzone)
wiec moze jest jakies drobne zwarcie z tymi przewodami, ktore maja prad przez kilkanascie minut po wyjeciu kluczyka( lampka i czujnik w zamku)
a propo tego swiecenia przycisków od szyb nie zwróciłem na to uwagi. jutro sie temu przyjrze i powiem jak jest u mnie
[ Dodano: 19-03-2006, 09:37 ]
A wiec tak wczoraj sprawdziałem i zadne przyciski mi nie swieca, zadnej poświaty. Nie wim czym to moze byc u was spowodowane :roll:
P.S. Jak tampostępy u niektórych z wymiana podswietlenia???
Pozostal panel lusterek, ale tam to zwykle diody 3mm to trzeba pokombinowac zeby wrzucic
dzisiaj się temu przyglądałem - seryjnie są ledy smd ( qrde 2 ledy są kątowe) montaż zwykłych 3mm to chyba nie najlepsze rozwiązanie?
Muszę podpytać Zegarmistrza-xekona co on tam stosuje?? :wink:
aciu, howard7, zwykłe 3mm diody w regulacje mozna wsadzic. Dwie lutuje sie bez problemu, kolejne 2 tez - tylko trzeba na nie troszke otworki nawiercic w tym białym plastiku co rozprowadza to swiatło. k
aciu, wszystko zalezy od wprawy i precyzji robiącego. Ja wywierciłem otworki - wiercisz troche, przymierzesz i tak w kółko az bedzie pasowac.
Maicroft, u mni sa diody 3V wiec napiecie to samo moze tylko jasnoscia sie róznic - mam chyba te jasne - w sklepie kosztuja 0.95,- za szt. niebieskie a czerwone chyba 0.5,- za szt.
mama pare problemów ze swoim oswietleniem , może w warszawie polecicie mi kogoś kto przerobi mi oświetlenie w przełączniku lusterek i podswietli mi paliwo i temperature bo mój fachowiec cos popierdolił i za czorta nie może dojść jak to ma być. z reszta dałem sobie rade i świeci. pozdrawiam
No widze, ze zrobiles. Moje tez juz dziala, ale zauwazylem ze moje zrodlo gdzie kupilem diody jest jakies do bani. Juz 3 diody z dwustu kilku musialem wymienic.
A tak wszystko ladnie swieci, a pozostala do zrobienia szafa oraz panel climatronika.
no ja dzisija tez poprawiałem przełącznik swiateł. zdarzało mu sie czasami nie swiecic - a dokladnie te górne diody, ale juz jest GUT
Przyjrzałem sie tez mozliwosci wsadzeni drugiej diody do sygnalizacji wła tylnych przeciwmgiełek, ale same wsadzanie diody nic nie da - trzeba by jeszcze wsadzic pewnie gdzies jakies tranzystorki - jest miejsce na płytce a nie wiadomo gdzie i jakie :/
Tam jest jeszcze zlamana ta blaszka, ktora idzie z tylnych halogenow. Wiec trzeba by bylo jakos wlutowac ten drucik, jakies tranzystorki kilka rezystorkow brakuje no i dioda, ale to najmniejszy problem.
[ Dodano: Wto 18 Kwi, 06 09:43 ] aciu To moze pochwal sie co zrobiles :idea:
narazie czekam na informację o diodach smd do licznika i do sterowania lusterkami. A to co zrobiłem widać w podpisie + przyciski ogrzewania tylnej szyby i otwierania wlewu paliwa-ale to chyba wszyscy już widzieli u innych.
P.S. zna lub ma ktoś rozpiskę na jakie piny i co przychodzi do przełącznika świateł. Bardzo by to pomogło w rozpracowaniu sterowania dodatkową diodą od tylnich przeciwmgielnych???
Chyba że, chcecie w powiekszeniu ten przełącznik???
Komentarz