Zamieszczone przez Maicroft
KAYABA AGX wrażenia po montażu
Zwiń
X
-
KAYABA AGX wrażenia po montażu
Związku z rozwojem technicznym mojej Octavii przyszedł czas na zawieszenie. :diabelski_usmiech
Wybór padł na amortyzator KAYAB AGX z regulacją twardości.
Po namyśle postanowiłem pozostawić oryginalne sprężyny i nie obniżać auta.
Efekt rewelacyjny, przy ostrej jeździe auto trzyma tor jazdy, skończył się problem uciekającego przodu, o kołysaniu i nadmiernym nurkowaniu nie wspomnę.
Amortyzatory na maksymalnej twardości nie odczuwa się jak „betonu” raczej coś w rodzaju „sprężystej sztywności” (tu pamiętać należy że jeżdżę na 15`tkach i mam wysoki profi który amortyzuje nierówności) i spokojnie można jeździć po naszych dziurawych drogach.
Miększe ustawienia poprawiają komfort i na najniższych ustawieniach można wozić koszyk jajek ( troszkę miększe jak seryjne), ale bez takich nerwowych wychyleń zawieszenia. :shock:
Sama zmiana regulacji jest dziecinie prosta co widać na zdjęciach. Polecam każdemu kto ma zamiar dokonać modyfikacji seryjnych amortyzatorów bo i cena rozsądna…..
-
-
Zamieszczone przez Dawidpershing1986, np 1600 z montażem
I pytanko jak to sie ma do B6 ? :roll:
W tych urzekla mnie prostota regulacji
[ Dodano: Czw 06 Lip, 06 20:53 ]
Czy auto zostalo na seryjnej wysokosci ,czy poszlo troche do gory lub na dol ? :roll:
Komentarz
-
-
Hello
Ostatnio patrzalem dosc dokladnie na oferte Kayaby:
(polecam zwlaszcza sciagniecie pdf-a, przydaje sie do porownan)
Generalnia Octavia, a zwlaszcza Octavia Combi sa potraktowane troche po macoszemu.
Oficjalnie do Octavii nie ma AGX-ow, ale sa do Golfa 4 Variant i Bory Combi.
Tak samo w przypadku Octavii Combi nie ma UltraSR-ow, a do hatchbacka, Golfa i Bory sa.
Wypadaloby zlapac jakiegos doradce technicznego w Kayaba Polska i spytac sie jakie jest ryzyko montazu tych amorow w Combi
- jesli duze, coz trzeba odzalowac na B6. Bilstein przynajmniej robi dedykowane amory na tyl do Combi.
Pozdrawiam
Zibi
Komentarz
-
-
Re: KAYABA AGX wrażenia po montażu
Zamieszczone przez Dawid...Wybór padł na amortyzator KAYAB AGX z regulacją twardości.
Po namyśle postanowiłem pozostawić oryginalne sprężyny i nie obniżać auta
......Sama zmiana regulacji jest dziecinie prosta co widać na zdjęciach....
Można je przestwić bez zdejmowania kół?? Żeby zmieniać ustawienia (do pracy twardo, z dzieciakami miekko).
Jakie ustawinie odpowiada twrdości serii??
A jak wypada porównanie z B6??
Będą pasowały kolorem do czerwonych zacisków. :twisted:Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
Sigma_74
Brawo dla Davida, może cichaczem tez na takie uzbieram ...zobaczymy jak sie to bedzie sprawowac do wiosny jeszcze troszke czasu, a wtedy planuję zmianę amorów i tarcz, tarcze wybrałem ale z tymi amorami .. wiecznie cos wynajda.
Komentarz
-
Sigma_74
Zamieszczone przez Staszek20vtChoć na nasze drogi i mój przedni zderzak to sam nie wiem...
to forma żartu, ale cóz, niech robi Staszku, zawsze "krolik" doswiadczalny.
ja właśnie rozmawiałem z gościem z amorów ico ..kayaby to made in china i generelnie twierdzi ze lipa .. że Bilstaina sa lepsze aczkolwiek B^ nie maja regulacji twardości.
słyszałem ze intercolerek ..wymieniasz. ..
Komentarz
-
Zamieszczone przez Staszek20vtale miło by było jakiś gwincik wstawić... Choć na nasze drogi i mój przedni zderzak to sam nie wiem...
Jedyny minus, to ze w niektorych miejscach moge zapomniec o parkowaniu."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Sigma_74
Zamieszczone przez Purchawaw niektorych miejscach moge zapomniec o parkowaniu.
Komentarz
-
Zamieszczone przez Sigma_74Zamieszczone przez Purchawaw niektorych miejscach moge zapomniec o parkowaniu.
Z drugiej strony, cos za cos. Zdecydowanie wole miec auto, ktorym nawet nie wszedzie bede mogl zaparkowac i komfortowe tez super nie bedzie, ale za to bedzie prowadzilo sie jak marzenie.
Choc do tego to poza amortyzotarami jeszcze pare rzeczy bedzie potrzebne."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Sigma_74
wierzę ci ze prowadzi sie luxus, tylko że jak mam tyle kasy wpakowac o po niektórzy, t owolękupicauto o klasę wyzej i miec to samo co wy ...
Komentarz
-
Sigma_74, Tylko mi nie mow, ze Ty mozesz wszedzie parkowac, bo zaczne sie smiac i to glosno :lol: Stary, Ty chyba nie widziales kraweznikow w centrach miast, moze we Wroclawiu sa niskie, ale u nas kolo ratusza, sa takie porzadne, zeby na pewno Octavia nie wjechal, dopiero teraz jak podnioslem przod o 2cm to moge do nich dojechac i wjechac, ale jak zjezdzam to dalej trzeba powoli, zeby nie zabujalo za mocno.
Komentarz
-
-
Sigma_74
-
Zamieszczone przez Sigma_74Zamieszczone przez Purchawaw niektorych miejscach moge zapomniec o parkowaniu.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Sigma_74
ale mi sie jeżdzi fantastycznie, a jak wiesz Wrocłąw ma straszna dziury a wiekszośc po mieście, więc nie utwardzam auta, wręczdązyłbym do zmiekszenia go jeszcze bardziej.
Komentarz
-
Zamieszczone przez szkodawiesz... generalnie tu sie rozchodzi o jazde :diabelski_usmiech
Uważam jako fachowiec (drogowiec) że przy stanie polskich dróg i poziomie zimowego utrzymania seryjne zawieszenie Octy jest za niskie a obniżenie jest samobójstwem. Ale co kto lubi :lol: :lol:Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
Komentarz