Jak ktoś chce fotochrom to trzeba wymontować szyby i odesłać do firmy która robi przyciemnianie piecowe. Ja robiłem kilka ładnych lat wstecz w Cordobie i efekt był zajebisty.
Ja swego czasu w aucie słuzbowym robiłem przyciemniane szybki na wróblewskiego w Łodzi http://sun-grand.com.pl i jestem bardzo zadowolony - przez 5 lat niec się nie stało z folią - mają różne od tańszych po drogie - podjeź pogadaj.
Jak były moje oklejane widziełem na warsztacie kilka nowych fordów z salonu z Obywaletskiej - oklejali im jak ktos wybrał sobie opcję przyciemnianych.
O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic
Ja swego czasu w aucie słuzbowym robiłem przyciemniane szybki na wróblewskiego w Łodzi http://sun-grand.com.pl i jestem bardzo zadowolony - przez 5 lat niec się nie stało z folią - mają różne od tańszych po drogie - podjeź pogadaj.
Potwierdzam - sam oklejałem u nich 7-8 lat temu autko, byłem bardzo zadowolony z jakości i cen ...
Firma była w tym czasie bardzo popularna na forum Autokacik.pl - ze wzgledu na konkurencyjną cenę sporo ludzi z Warszawy tam sie oklejało ...
Zaczynam właśnie dumać nad oklejeniem Octavki :szeroki_usmiech
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN
zapytałem o to, gdyż pierwotnie w moim samochodzie też miałem folie na przednich bokach (nawet takie o dużej przeźroczystości, większej niż te z tyłu) ale właściciel sprzedając mi samochód lojalnie uprzedził mnie, iż miał z tym kłopoty (tj. dokładnie z kontrolami na drodze). Uprzedzając fakty (potencjalne dyskusje na temat faktycznej przepuszczalności światła) wydarłem te folie...i to mnie kosztowało zapewne więcej nawet niż ich założenie przez poprzedniego właściciela.
przepisów nie śledziłem, ale podjechałem na jedną stację diagnostyczną celem zasięgnięcia języka i tam również przedstawiciel-diagnosta wskazywał na możliwość wystąpienia komplikacji formalnych. Być może się pospieszyłem z decyzją ale teraz nie ma przynajmniej dodatkowego argumentu do dyskusji dla drugiej strony, gdyż i tak powód zatrzymania do kontroli jest zawsze inny (i zawsze chyba ten sam) :roll:
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN
1) na tyle, na ile się da...czyli wykonanie ręczne i samodzielne lub z pomocą znajomego przy czym spore fragmenty folii i kleju pozostają na szybie w różnych zakamarkach i potem raczej nie pomagają układowi opuszczania i podnoszenia szyby,
2) rozebranie drzwi (razem z tym udanym patentem z nitami) wydobycie szyby i porządne wyszorowanie całej szyby
ja wybrałem ten drugi wariant, przy czym zacząłem od niewielkiego warsztatu specjalizującego się w szybach, tam jak zobaczyłem jak idzie rozbieranie chłopakom to szybko doszliśmy do wniosku, iż więcej z tego destrukcji będzie niż pozytywnych efektów tej pracy. Stąd pojechałem do ASO (z czasów eksploatacji Audi nauczyłem się, iż oszczędność sporo kosztuje patrząc na następstwa prac wykonywanych przez personel słabiej przygotowany) od razu a tam usunięcie folii wcale to nie trwało 30min bynajmniej, tylko kilka godzin...a to dzięki pomysłom inżynierów z Czech głównie oraz faktowi, iż folie łatwo porysować ale zdjąć w całości (zwłaszcza taką już porysowaną trochę) bez pozostawienia kleju i innych pozostałości to już trudniej.
Tak mniej więcej potoczyła się ta historia, której początki sięgają czasów mi nieznanych ale kilka cierpkich słów należy się firmie, która zakładała te folie i nie za to że je założyła (klient sobie zażyczył i zapłacił) ale za wykazaną fachowość (ułamali kawałek narożnika szyby przy tej zabawie, ten niewidoczny bo znajdujący się w spodniej jej części, sprawa wyszła niechcący).
innova, ja natomiast zdjąłem folię w jakieś 5min z obu przednich szyb, opalarka poszła w ruch i folia po podgrzaniu zeszła bez zajmniejszych oporów całymi płatami, zostały tylko zakamarki do wyczyszczenia
innova, ja natomiast zdjąłem folię w jakieś 5min z obu przednich szyb, opalarka poszła w ruch i folia po podgrzaniu zeszła bez zajmniejszych oporów całymi płatami, zostały tylko zakamarki do wyczyszczenia
widzisz,
ja słyszałem też o tym patencie z wypalarką ale że wcześniej osobiście go nie stosowałem (mam opalarkę nawet na stanie) to i nie podjąłem wyzwania. Natomiast wciąż pozostawały zakamarki (na prowadnicach i w części szyby, która jest ukryta w drzwiach) a ja chciałem rozwiązać to raz a dobrze żeby do sprawy nie wracać. To że to była najdroższa usługa, za jaką przyszło mi w przypadku całej krótkiej historii użytkowania skody zapłacić to inna sprawa.
Nie mam też garażu, co bardzo utrudnia mi wszelkie moje testy, eksperymenty oraz implementacje.