Przyciemnianie szyb

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grzegorz354
    Classic
    • 2010
    • 23

Zamieszczone przez miguello
    grzegorz354 w Jaworznie jest:
    http://www.autofan.info
    Dzięki za pomoc

Komentarz

• mc_majcher
      Classic
      • 2011
      • 35

Witam
      Parę miesięcy temu zakupiłem sobie octavie 1 i teraz chciałbym w niej przyciemnić szyby. Mój wybór padł na folie fotochromatyczne (chromoniklowe). I dlatego mam parę pytań co do tych foli:
      1. Czy ktoś już miał styczność z tego rodzaju foliami.
      2. Czy zachowują się one tak samo jak szkło fotochromatyczne. (tj; jak jest jasno, to się same ściemnia, a jak jest ciemno to się samo rozjaśnia).

Proszę o opinie w tej sprawie. Za szybką odpowiedz serdecznie dziękuję. Pozdrawiam.

Komentarz

• Pako22
        Ambiente
        • 2010
        • 209

Ale tutaj głupoty wypisują, żal mi nie których
        Zwłaszcza 1 i 2 strone, sam przyciemniałem szyby i wiem jak jest. W wawie dają prawie wszędzie atesty na folię(nie na zrobione szyby) a można to sobie przy kontroli policji w dupe wsadzić.... NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK ATEST NA SZYBY^^ 15 lat temu coś takiego było jak weszliśmy do UE z przodu ma być 180 stopni widoczności i nikogo nie interesuje, i jaki mandata 500zł ??? haha nie wiem który to wymyslił jedyne co policja może zrobić to dowód zabrać albo zrywamy folię.
        Pamiętajcie co nie którzy z tyłu to można farba zamalować szyby i nikt się nei przyczepi...
        Sam mam osobiście wszystkie zrobione prócz czołowej:P 3 lata jeżdze i 1 raz zrywałem z przodu ale po 2 dniach juz zrobiłem heh...Śmiać mi się chce jak piszecie o tych atestach hahha
        I te komentarze "Bardzo ważne pytanie - chcesz wyglądać jak dresiarz w wyszpachlowanym BMW zrób ponad 50% - IMHO szkoda zachodu, bo stracisz na widoczności, a przy kontroli możesz stracić dowód jeśli folia nie przepuści minimum 30% światła.?? jakoś tak MAM i nie jestem dresiarzem i nie mam BMW, w każdym samochodzie bede tak mial zrobione szyby bo lubię tak jak ja kogoś widzę a ten ktoś mnie nie widzi i słońce nie męczy a ślepy nie jestem i widzę przez folię super dzień noc
        Dupo-wóz
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=45457

Komentarz

• miguello
          RS
          • 2008
          • 1849

Pako22, spuść trochę ciśnienia :lol:

Zamieszczone przez Pako22
          i jaki mandata 500zł ??? haha nie wiem który to wymyslił jedyne co policja może zrobić to dowód zabrać
          też tak myślałem dopóki policjant mnie nie uświadomił że istnieje taki punkt w taryfikatorze jak "spowodowanie zagrożenia w ruchu drogowym" i proponuje mi w dniu dzisiejszym mandat w wysokości 500zł :wink:

Komentarz

• adamusiek
            L&K
            • 2009
            • 1123

miguello, to potraktował Cię tak z grubej rury
            wszystko zależy na jakiego służbistę się trafi :wink:

Komentarz

• Pako22
              Ambiente
              • 2010
              • 209

miguello, spowodowanie zagrożenia w ruchu drogowym" to musiales cos odjebać bo wierzyć mi sie nie chce aż zapytam ktoregoś z drogówki... :szeroki_usmiech
              Za same szyby przy normalnej jeździe nie masz szans o mandat 500 zł
              Niedlugo tak wymyśla ze felg na większe niż seryjne nie bedzie można zalozyć bo stwarza zagrożenie hehe świry :P
              miguello już spuściłem po prostu z kolega robimy szyby i troche wiem na ten temat i takie warszawskie wasztaty PROSZE PANA zrobimy bez wyciągania szyb..... nie w każdym sie da dokładnie zrobic chyba że robią na 1 sezon lub 2 max.
              Dupo-wóz

Komentarz

• misiek^wro
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 8321

Pako22, wystarczy, ze zona mu nie da z rana i tyle.

Ciemne szyby - gosc moze uznac ze nic nie widzisz w lusterkach, bo nie trzymaja normy ( malo ktora ori szyba trzyma, a co dopiero oklejona ) i sie dowali, ze jedziesz na czuja i powodujesz zagrozenie.
                Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Pako22
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 209

misiek^wro, Starsi jesteście i macie też w tym racje :szeroki_usmiech
                  Ja inaczej torchę jeszcze spostrzegam świat :P
                  Rozbierałem nawet BMW X5 roczne w wawie powiedzieli mu 1800 zł za sam tył my mu all zrobiliśmy za 600 zł i nie narzeka żeby mu coś trzeszczało itp.
                  Dupo-wóz

Komentarz

• adamusiek
                    L&K
                    • 2009
                    • 1123

Pako22, ja już pytałem się i rzeczywiście miśki stoją na prawie i mają możliwość dowalić mandat
                    ale poważne problemy podobno mogą być jak spowodujesz wypadek lub kolizję (odpukać) :cry: i to nie z Twojej winy

Komentarz

• Pako22
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 209

adamusiek, :O kurde to przerąbane, dobrze że u mnie policja jest w miare łaskawa
                      Dupo-wóz

Komentarz

• miguello
                        RS
                        • 2008
                        • 1849

Pako22, dokładnie dlatego ja przyciemniłem przód z myślą że będę jeździł do "pierwszej wpadki". Zatrzymali mnie ale udało się wybłagać zerwanie folii na miejscu i odjazd :wink:

Sam mandat nie jest taki straszny, jak to że np po poważnym wypadku(kasacja) może przyjść służbista z ubezpieczalni i powiedzieć że niestety ale pojazd był niesprawny (przez szyby) i pozbawić Cie 40tyś zł przykładowo i niebyło by wesoło :wink:

Napisze to po raz kolejny, że rozmawiałem z znajomym policjantem z drogówki i oni naprawdę mają to w dupie czy Ty coś widzisz czy nie widzisz przez te szyby, ale oni podchodząc do auta do kontroli chcą widzieć czy w środku siedzi emeryt czy koleś trzymający w ręce gnata :wink: Bo taka sytuacja im się zdarzyła...

Ale dalej lubię przyciemkę przodu i w ibizie dalej mam :szeroki_usmiech

Komentarz

• Pako22
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 209

miguello, adamusiek, MASAKRA :P
                          Dupo-wóz

Komentarz

• mc_majcher
                            Classic
                            • 2011
                            • 35

Panowie fajnie ze wyrażacie opinie w tym temacie , ale cichłbym uzyskać odpowiedzi na moje pytania. Czy ktoś zna odpowiedź na nie pozdrawiam.

[ Dodano: Pon 14 Mar, 11 19:51 ]
                            Panowie fajnie że wyrażacie opinie w tym temacie , ale chciałbym uzyskać odpowiedzi na moje pytania. Czy ktoś zna odpowiedź na nie pozdrawiam.

Komentarz

• miguello
                              RS
                              • 2008
                              • 1849

mc_majcher pierwsza strona otwarta z google:

"Folie przycięmniające fotochromatyczne (najbardziej prestiżowe i eleganckie folie) działają na zasadzie fotochromu - rozjaśniają się wieczorem, przyciemniają podczas nasłonecznienia."

Komentarz

• mc_majcher
                                Classic
                                • 2011
                                • 35

Tyle to i ja wiem, ale chodzi mi o to czy faktycznie tak działają. Czy firmy które oferują montaż takich folii nie nabijają ludzi w butelkę. Dlatego najchętniej bym usłyszał opinie od osób, które mają założone takie folie w swoich samochodach. Pozdrawiam.

Komentarz

• miguello
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 1849

znajomy kiedyś miał golfa II przyciemnionego i faktycznie folia zmieniała odcienie w zależności od pogody. Pytanie na jakim stopniu zmian Ci zależy :wink:

Komentarz

• mc_majcher
                                    Classic
                                    • 2011
                                    • 35

Najchętniej założył folie która za dnia się ściemnia tak że widać tylko sylwetkę, a w nocy żeby zrobiła się przezroczysta tak jakby by jej nie było. Czy są takie folie fotochromatyczne o takim działaniu.

Komentarz

• misiek^wro
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 8321

mc_majcher, kiedys mi moj nauczyciel w Liceum powiedzial, ze wszystko da sie zalatwic, kwestia jest tylko cena i determinacja chcacego ...

Komentarz

• mc_majcher, no to już wiesz gdzie uderzać Misiek na pw da Ci namiary na nauczyciela

Komentarz

• miguello
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 1849

a ja bym chciał żeby była za dnia ciemna jak smoła a przy kontroli policji "zrobiła się przezroczysta tak jakby by jej nie było"

Komentarz

• mc_majcher
                                            Classic
                                            • 2011
                                            • 35

Dzięki za wszystkie rady, ale ja raczej oczekuje konkretów np. taka i taka folia taki i taki producent, działa tak i tak. Czy ktoś może mi pomóc odnośnie mojego problemu

Komentarz

• SKODAJACK
                                              Ambiente
                                              • 2010
                                              • 132

Zamieszczone przez mc_majcher
                                              Najchętniej założył folie która za dnia się ściemnia tak że widać tylko sylwetkę, a w nocy żeby zrobiła się przezroczysta tak jakby by jej nie było. Czy są takie folie fotochromatyczne o takim działaniu.
                                              Niestety Kolego - jak przyciemniałem swoje szybki to też zastanawiałem się nad fotochromem i oglądałem różne folie - ale aż takich "zmian" bym nie oczekiwał.
                                              Folie fotochrom wyglądały na mocniej przyciemnione na świetle słonecznym (chociaż akurat stopień przyciemnienia to możesz sobie wybrać z bogatej oferty - ale przy przejściu do pomieszczenia stawały się tylko bardziej przejrzyste - NIGDY nie przeźroczyste).

Komentarz

• mc_majcher
                                                Classic
                                                • 2011
                                                • 35

ok dzięki za odpowiedz właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem. A czy kolego SKODAJACK mógłbyś mi podać model bądź producenta tych foli fotochromatycznych z którymi miałeś styczność

Komentarz

• misiek^wro
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 8321

No i docieramy do sedna - majac odpowiednia ilosc gotowki moglbys zamowic u odpowiedniego producenta folie na szyby taka, jaka stosuja juz japonczycy na ich tabletach do czytania gazet - one dawkuja ilosc pigmentu w zaleznosci od naslonecznienia - nanotechnologia panie

Czy takie cos istnieje w segmencie folii samochodowych - szczerze watpie, bo to ciagle bardzo droga technologia.

Jednak jest juz po fazie testow, a na pewno juz w szerokim zastosowaniu jesli idzie o owe tablety.

Zamieszczone przez miguello
                                                  a ja bym chciał żeby była za dnia ciemna jak smoła a przy kontroli policji "zrobiła się przezroczysta tak jakby by jej nie było"
                                                  Ja to mysle, ze czasem pokazny portfel i ogromna determinacja nijak sie maja, jak uzytkownik postradal zmysly :P :P :P

Komentarz

• dwaoka
                                                    Elegance
                                                    • 2010
                                                    • 927

a może ciekłe kryształy?

bkc+dsg

Komentarz

Pracuję...