100zł + 2pkt

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • QBA
    RS
    • 2004
    • 2646

Jabar1975, dobra dobra. Pozycze sobie Impreze jak bedzie w Markach stala :twisted:

Komentarz

• Jabar1975
      RS
      • 2006
      • 3331

Zamieszczone przez QBA
      Pozycze sobie Impreze jak bedzie w Markach stala
      zabiore dowod i poprosze Daniela zeby zaczal od rozebrania deski Mam nadzieje ze wczorajsza przejazdzka uswiadomila go ze latwo sie zabic :diabelski_usmiech i nie bedzie probowal sam :diabelski_usmiech
      nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• misiekwaw
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 7715
        • Ford

Zamieszczone przez b707
        Z punktu widzenia Policjatna... Czyli jak by postawic sie w jego sytuacji to tez byłyb przeciw przyciemnienu szyb.. Zatrzymujesz autko z ciemnymi szybkami... podchodzisz.. BUM... lezysz bo nie zauwazyłeś że zatrzymany grzebie w schowku i wyciaga broń:/
        to nie jest zaden argument bo zgodnie z prawem AFAIR mozesz tylne szyby nawet zaspawac i wtedy tez nie widzisz podchodzac ze ktos grzebie w schowku. Ze o samochodach typu Combo/Doblo/Partner w ogole nie wspomne :roll:

[ Dodano: Wto 12 Cze, 07 13:24 ]
        Zamieszczone przez Jabar1975
        Zamieszczone przez QBA
        Pozycze sobie Impreze jak bedzie w Markach stala
        zabiore dowod i poprosze Daniela zeby zaczal od rozebrania deski Mam nadzieje ze wczorajsza przejazdzka uswiadomila go ze latwo sie zabic :diabelski_usmiech i nie bedzie probowal sam :diabelski_usmiech
        no prosze :lol: jaki gangsta :szeroki_usmiech

nie cisnieniuj sie tak :szeroki_usmiech

pozdrawiam, Dresiarz z przyciemnionymi przednimi szybami k
        Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
        http://www.disi-tune.pl
        Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
        Był WRX
        Była Octa

Komentarz

• Jabar1975
          RS
          • 2006
          • 3331

Zamieszczone przez MisiekWAW
          no prosze jaki gangsta
          a jak!!! jeszcze tylko dres z pralni odbiore
          i ci dop..... :diabelski_usmiech

nie wiedze Cie na liscie na tor!!! :?:
          nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

• misiekwaw
            RS
            S_OCP Member
            • 2004
            • 7715
            • Ford

Zamieszczone przez Jabar1975
            nie wiedze Cie na liscie na tor!!! :?:
            zapytalem co mam podac i podalem :szeroki_usmiech ale zapytalem tez o inny termin i widocznie Howard uznal (poniekad slusznie :lol: ) ze czerwiec mi nie bardzo odpowiada :szeroki_usmiech
            Był WRX
            Była Octa

Komentarz

• neck99
              L&K
              S_OCP Member
              • 2005
              • 1326

Zamieszczone przez Speedy83
              abstrahując od ostatniej polemiki - Mireczku bydzie dobrze
              wiem wiem .. :diabelski_usmiech
              OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
              SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I

Komentarz

• adas1981
                Classic
                • 2007
                • 37

Panowie z informacji jakie posiadam a są to informację ze źródła policyjnego w Polsce nie ma firmy która zgodnie z prawem wystawia homologacje na przyciemnienie przednich szyb.Wszystkie nawet najładniej wyglądające homologacje na terenie RP są nieważne!!!
                Octavia Kombi 2000r. Laurin&Klement.Moje czarne cudeńko...

Komentarz

• paf
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 3140

adas1981, ale to chyba wynika z tego że nie ma takiej folii po której szyba by miała 70+% przepuszczalności - przynajmniej tak mi w kilku miejscach mówiono
                  jakby ktoś miał folię np z 20% przyciemnieniem a ori szybę białą to nawet nie trzeba by mieć atestu chyba.... ma być 70%+ i tyle AFAIR...

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratorr
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

adas1981, Jesli chodzi o foliowanie, jesli chodzi o przyciemnienie piecowe, tu juz nie jestem pewien
                    Spritmonitor.de

Komentarz

• adas1981
                      Classic
                      • 2007
                      • 37

Maicroft, Jeżeli chodzi o przyciemnianie piecowe to tylko firma w Niemczech trudniąca sie tym ma pozwolenie na wydawanie homologacji które są respektowane w całej Europie. W Polsce nie ma takiej firmy.

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

adas1981, W Krakowie wiem ze jest jedna firma chyba to sie nazywalo Car-Solar i oni wydawali homologacje na takie szyby, homologacja byla podbijana przez instytut szkla (nie pamietam dokladnie teraz nazwy tego organu).
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• adas1981
                          Classic
                          • 2007
                          • 37

Maicroft, Ok zgadza się ale z tego co mi wiadomo firma ta od tego roku już nie ma pozwolenia na wydawanie takich homologacji. Trzeba by było sprawdzić w tej firmie czy mam rację

Komentarz

• Wszystko rzecz gustu, ale osobiście bym dopłacił, żeby nie mieć ciemnych szyb.

Komentarz

• kowal 2002
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 5161

Zamieszczone przez Maicroft
                              adas1981, W Krakowie wiem ze jest jedna firma chyba to sie nazywalo Car-Solar i oni wydawali homologacje na takie szyby, homologacja byla podbijana przez instytut szkla (nie pamietam dokladnie teraz nazwy tego organu).
                              Jest też firma TECHNICOLOR z Kiełpina koło Zielonej Góry (www.technicolor.pl). 3 lata temu robiłem u nich powłoki "Solar+Fotochrom" do Cordoby. Oni także mają ( mieli? ) homologacje na te powłoki wydane przez Instytut Szkła i Ceramiki w Krakowie. Co do przepisów ( homologacji ) to faktycznie homologacja jest tylko na folię a nie na komplet folia+szyba, dlatego policja czasami marudzi. W przypadku przyciemniania piecowego homologacja jest na szybę pokrytą warstwą fotochromatyczną więc nikt nie powinien się przyczepić.

Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                              Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• dariuspolo
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 1168

...osobiscie wydaje mi sie ze obojetnym jest jakie papierki mamy, jest przepis ze przednie szyby musza miec 70% przepuszczalnosci swiatla i tyle musi byc.
                                Nawet jak bedzie seryjna szyba zbyt porysowana i przepuszczalnosc bedzie mniejsza niz podana wartosc to mozna stracic za to dowod.
                                A jezeli jakas firma na to wystawila homologacje to mozna co najwyzej wytoczyc jej proces i zazadac zwrotu poniesionych kosztow.

Darek
                                T4 CARAVELLE AXG 150PS/295Nm
                                SEAT ALHAMBRA BLT 180PS/385Nm
                                Zuzycie paliwa

Komentarz

• daneczek76
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 3642
                                  • Toyota

Chyba jednak najlepiej kupic orginalne czarne szyby jak sie kupuje autko nowe jest taka mozliwość, kolega kupił takie w fabi .
                                  [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• neck99
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 1326

Zamieszczone przez daneczek76
                                    Chyba jednak najlepiej kupic orginalne czarne szyby jak sie kupuje autko nowe jest taka mozliwość, kolega kupił takie w fabi .
                                    Albo zalatwić zaświadczenie od lekaża ze masz zalecenie jazdy w przyciemninym samocodzie. O dziwo sam pilicjant mnie o to spytał czy posiadam takie zaświadczenie. Nie bardzo wiem na co by trzeba chorować ? światłowstret ? :szeroki_usmiech

Ja mam ich gdzieś .. Jak beda mnie łapać raz na 3 lata to lux ale jak w tym roku jeszcze 2 razy mnie przyciachają to przemyśle ... czy zjąć by nie nadwyrezać znajomości
                                    OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
                                    SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I

Komentarz

• phrix
                                      L&K
                                      • 2007
                                      • 1000
                                      • Audi
                                      • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Może nie na temat , ale ja z ciemnych szyb wyleczyłem się po kontroli kominiarzy którzy mieli obławe w Tychach . Panowie wyskoczyli z dluga bronia , a ze przez przyciemnione szybki nie widac kto jest w aucie to mieli prawo do szybkiej reakcji. Mysle ze dlatego miski nie lubia ciemnych szybek bo boja sie o swoje zycie i chyba maja racje . Dodam , że kontrolowali wszystkie auta a ja jechalem z kumplem czarna BMW i wydala im sie podejrzana.
                                      Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• lukas_78
                                        Ambiente
                                        • 2004
                                        • 148

a ja pomimo wszytko na pewno okleję sobie szyby i to prawdopodobnie wszystkie, głownie po to by mój dzidziuś nie męczył się w czasie jazdy. Do szału doprowadzają mnie rolety w kształcie misia czy i innego badziewia ,którymi obecnie zamykam dostęp światła.

Neck jeśli chodzi o twoją kontrole to zdecydowanie źle trafiłeś, wierz mi ,że większość gliniarzy spogląda na to łagodnym okiem.
                                        Spoko loko lusi sponton

Komentarz

• Hubol
                                          Drive
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 79

lukas_78, jak masz małego dzieciaczka to przyciemnienie to super sprawa. Od kiedy dałem na tył folię, nie zdarzają się już sytuacje aby fotelik był tak nagrzany że nie było mowy o włożeniu do niego dziecka.
                                          Hołdys Królem jestttt........

----------------------------------------
                                          Octavia 1,9 TDI/ASV/110KM Drive
                                          CB Johny II + Presidet ML-145

Komentarz

• dariuspolo
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 1168

Zamieszczone przez lukas_78
                                            by mój dzidziuś nie męczył się w czasie jazdy
                                            Zamieszczone przez Hubol
                                            jak masz małego dzieciaczka to przyciemnienie to super sprawa
                                            ...panowie dziecko moze siedziec z tylu (moje tym bynajmniej siedzi),
                                            a przyciemnienie tylnych szyb jest dozwolone i nie widze gdzie jest problem, w tym temacie chodzi o przyciemnianie przedniej i bocznych przednich szyb wiec
                                            nie robmy OT.

Zamieszczone przez lukas_78
                                            Neck jeśli chodzi o twoją kontrole to zdecydowanie źle trafiłeś, wierz mi ,że większość gliniarzy spogląda na to łagodnym okiem.
                                            ...kolega Neck nie trafil zle, tylko takie sytuacje beda sie powtazac coraz czesciej,
                                            ot takie przepisy sa w calej EU.

Darek
                                            T4 CARAVELLE AXG 150PS/295Nm
                                            SEAT ALHAMBRA BLT 180PS/385Nm
                                            Zuzycie paliwa

Komentarz

• misiekwaw
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 7715
                                              • Ford

Zamieszczone przez dariuspolo
                                              ...osobiscie wydaje mi sie ze obojetnym jest jakie papierki mamy, jest przepis ze przednie szyby musza miec 70% przepuszczalnosci swiatla i tyle musi byc.
                                              i niestety masz racje k seryjne szyby atermiczne w Octavii ledwo mieszczą się w normie (69-71%) więc jakakolwiek ingerencja w ich "przepuszczalność" powoduje że stają się niezgodne z przepisami - sprawdzone miernikiem na stacji diagnostycznej. Badaliśmy również Fabię z przyciemnionymi piecowo szybami i oczywiście nie mieściła się w normach i to znacznie :szeroki_usmiech

Rozmawiałem o tym kiedyś na autokaciku z dwoma szefami warszawskiej drogówki, ówczesnym i poprzednim (który zreszta miał u siebie w SuperBie przyciemnione piecowo zanim wprowadzono mierniki, nawet wyraził sie nieparlamentarnie o firmie Technicolor jak się dowiedział o wyniku naszych "badan" bo zapewniali go że wszystko będzie w najlepszym porządku) i obaj stali na stanowisku że nieważne czym przyciemniona szyba ma mieć przepuszczalnośc conajmniej 70%, jeśli nie ma dowód papa :roll:
                                              Był WRX
                                              Była Octa

Komentarz

• ryhO
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 1302

znaczy się piecowo przyciemnione więcej niż wolno, papierek papa i żeby odzyskać to trzeba szybki wymienić. hmmm dobrze główkuję?

Komentarz

• misiekwaw
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2004
                                                  • 7715
                                                  • Ford

Zamieszczone przez ryhO
                                                  znaczy się piecowo przyciemnione więcej niż wolno, papierek papa i żeby odzyskać to trzeba szybki wymienić. hmmm dobrze główkuję?
                                                  w jakikolwiek sposob przyciemnione jesli seryjne byly atermiczne i papierek papa... oczywiscie jak trafisz na kogos kto bedzie chcial to zrobic :szeroki_usmiech
                                                  Był WRX
                                                  Była Octa

Komentarz

• ryhO
                                                    L&K
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 1302

raz trafiłem na szczęście tylko folia była. Ale chyba zaryzykuję jeszcze raz z folią bo sakramencko mi się podobała octa z ciemnymi wszystkimi szybkami (wyłączając przód oczywiście) a teraz to juz nie to

Komentarz

Pracuję...