[O1] Wycinanie Katalizatora w TDI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • JanuszSz
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 2835
    • Superb II combi (3T5)

bernardo, a jak wygląda problem dymienia.Też chcę pozbyć się kata(195kkm)tylko boję się ,aby jakiś gość w bialej czapce nie skubnął mi dowodu. :diabelski_usmiech
    Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

wlasnie, dymi zauważalnie mocniej ?

Komentarz

• Nexus6
        RS
        S_OCP Member
        • 2004
        • 4847
        • Volkswagen

Zamieszczone przez lec
        wlasnie, dymi zauważalnie mocniej ?
        na początku - tak, wydmuchuje sadze z rury :diabelski_usmiech
        With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• Adamu
          L&K
          • 2006
          • 1384

ja mam soft bezsymny, lec, sam obserwowałes czy nie kopci, po wycięciu kata takim pozostał

przeszkadza mi trochę śmierdzenie (przy parkowaniu w garażu)

Komentarz

• daneczek76
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 3642
            • Toyota

Zamieszczone przez Adamu
            przeszkadza mi trochę śmierdzenie (przy parkowaniu w garażu)
            czym jest śmierdzenie przy polepszeniu reakcji motorowni i paru kucy .

[ Dodano: Sob 16 Cze, 07 18:10 ]
            Zamieszczone przez bernardo
            Wczoraj wyciąłem kata pokonując wszelkie wątpliwości co do słuszności tego posunięcia (nie było łatwo
            czyli jak mam rozumieć wsadziles zamiast niego jakąś rure czy wybiłeś ze środka wkład i spowrotem obudowe na swoje miejsce.
            [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• bernardo
              L&K
              S_OCP Member
              • 2005
              • 1083

Zamieszczone przez JanuszSz
              bernardo, a jak wygląda problem dymienia.Też chcę pozbyć się kata(195kkm)tylko boję się ,aby jakiś gość w bialej czapce nie skubnął mi dowodu. :diabelski_usmiech
              Na początku kopci niesamowicie (tak zwane pałowanie oczyszczające ;-)) wydmuchując sadze tak jak napisał Nexus6, potem jest w porządku, dymi jak przed wycięciem, oczywiście w pozytywnym tego zjawiska znaczeniu
              Zamieszczone przez daneczek76
              czyli jak mam rozumieć wsadziles zamiast niego jakąś rure czy wybiłeś ze środka wkład i spowrotem obudowe na swoje miejsce.
              Przebity został wkład rurą, całość wspawana ponownie, obudowa dla zmyłki pozostała.
              aczkolwiek...
              NajtFukinPatrol North-West
              Techno-destroyed by dobrygrzeswawa
              WhitePride :smokedevil

6,92 s do setki by DGW

Komentarz

• adaś
                Elegance
                S_OCP Member
                • 2006
                • 876
                • Volkswagen

Witam, Mam pytanie dotyczace tematu. Dzisiaj udalem sie do tlumikarza celem usuniecia katalizatora, ale facet goraco mi to odradzil. Twierdzi on, ze po usunieciu kata wzrasta ryzyko przedwczesnego 'wysrania sie' turbo. Oto jego teoria: po usunieciu kata w wydechu zrobi sie zbyt luzno i turbo moze wchodzic na zbyt wysokie dla niego obroty, co z kolei moze spowodowac jego przedwczesny zgon.
                Czy ktos jest w stanie ustosunkowac do tej teorii, tzn. czy wyciecie kata moze miec negatywny wplyw na zywotnosc turbiny?
                PZDR
                Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
                a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
                Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
                O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• Adamu
                  L&K
                  • 2006
                  • 1384

przytkany kat ma chyba jeszcze gorszy wpływ na pracę niż jego brak, nie znalazłem posta aby ktoś po wycięciu kata płakał że mu turbo padło.

Komentarz

• MiKruS
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 7976

Zamieszczone przez adaś
                    Czy ktos jest w stanie ustosunkowac do tej teorii, tzn. czy wyciecie kata moze miec negatywny wplyw na zywotnosc turbiny?
                    Jest to prawdopodobne.
                    Rozluznienie wydechu poprzez wyciecie kata, albo jego modyfikacje (np. uklad przlotowy) moze powodowac "przepompowywanie" - najczesciej chwilowe.

W praktyce nie zdarza sie to zbyt czesto i dotyczy czesciej samochodow, ktore maja turbo sterowane mechcnicznie. W przypadku TDI, ktore jest "oczujnikowane" problem powinien byc marginalny.

Aczkolwiek nalezy brac to pod uwage. Najlepiej po wycieciu pojezdzic z podpietym VAG i sprawdzic wartosci.
                    TDI 205PS

Komentarz

• adaś
                      Elegance
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 876
                      • Volkswagen

Dzieki za info. Sam juz nie wiem co robic w takim przypadku. Czy wycinac kata, czy wimieniac na nowy (mozna to zrobic na 450zl z robocizna)? Niedlugo przewiduje modyfikacje motoru do ok 150-160KM (1. z nowym wiekszym turbo, 2. wydajniejszymi wtryskami + soft by Ali). To moze jeszcze jedno pytanie. Czy mozna w jakis nieinwazyjny sposob sprawdzic w jakim stopniu kat ulegl przytkaniu?
                      Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;

Komentarz

wlasnie mi sie m.in. kat wycina (siedze w poczekalni) i potwierdzily sie obserwacje - kat mialem zdrowy. Pan mi zaproponowal strumienice.... :lol: po mojej minie juz nic wiecej nie proponowal Za jakies 30-40 minut powinienem wyjechac..... oczy na zachód prosze - te ciemne chmury nad Poznaniem to będe ja :lol:

Mam tylko nadzieje ze mi sie turbo nie wysra - jest w bdb stanie ale w koncu ma nalatane juz ok 120tys..... miesiac jeszcze musi wytrzymac.

[ Dodano: Czw 21 Cze, 07 17:38 ]
                        Zamieszczone przez adaś
                        Czy mozna w jakis nieinwazyjny sposob sprawdzic w jakim stopniu kat ulegl przytkaniu?

dac do pieca i zobaczyc ile dymi (da to mniej wiecej pojecie) .... albo zajrzec mu do bebechów - innej drogi ZTCW nie ma

Komentarz

Zamieszczone przez lec
                          powinienem wyjechac..... oczy na zachód prosze - te ciemne chmury nad Poznaniem to będe ja
                          nie jest tak żle , ale trochę czasu mi zajęło szorowanie ręki :|

Komentarz

desmo, hehe - sorry za to - nie spodziewalem sie taaaakiego efektu.... Dobrze ze nie widziales co sie za mna dzialo na Niestachowskiej jak przycisnalem

Komentarz

• paf
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 3140

lec, no to co Stefan batory się pojawia już regularnie czy przy palniku tylko - dawaj szerszy opis - czy może jeszcze czyścisz twarz od dymu? :lol:

Komentarz

na razie jest faza oddymiania wydechu, dodatkowo wspawane koncówki chyba potegują efekt "batory mode on" :roll:

Komentarz

• dariuspolo
                                  L&K
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 1168

Zamieszczone przez paf
                                  czy może jeszcze czyścisz twarz od dymu?
                                  ...nie przesadzajcie umnie po przejechaniu 20km bylo juz czuc fiolkami z wydechu
                                  T4 CARAVELLE AXG 150PS/295Nm
                                  SEAT ALHAMBRA BLT 180PS/385Nm
                                  Zuzycie paliwa

Komentarz

dariuspolo, mowisz ze Tyle Ci starczylo na przedmuchanie, ja na razie zrobilem moze z 10... zaraz wyskakuje na stala traske w nadzieji ze co sie ma wydmuchac to sie wydmucha.

Komentarz

• dariuspolo
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 1168

...troche wysokich obrotow i bedzie dobrze!
                                      Zuzycie paliwa

Komentarz

co sie mialo wydmuchac to sie wydmuchalo...

po pierwszych przejechanych kilometrach dupohamownia nie wyczuła zadnych oszałamiających zmian, to ew. moze na "+" to mozna zwalić na karb autosugestii.

Pewniki po zabiegu:
                                        - troszke inaczej slychac silniczek w pewnym zakresie obrotów (na plus)
                                        - mam brudne koncowki wydechu bo sie nagrzewaja teraz (na minus)
                                        - znowu slysze turbinke , a dokladniej takie jej metaliczne pobrzekiwanie ( na plus bo polubilem ten dzwiek)

....może:
                                        - ...sie lepiej wkreca? trudno mi stwierdzic gdyz od 14.06 nie zdazylem sie na tyle przyzwyczaic do nowego virusa. Pierwsze wrazenie takie jakby byla dobrze przegoniona na trasie i bardziej ochoczo przyspieszala.

Na pewno nie czuje ze jest cos wyraznie mocniejsze auto. Moze dlatego ze moj katalizator mimo 211kkm byl jak przypuszczalem w doskonalej formie. (czyt. sprawny)

Ot taki zabieg poprawiający samopoczucie kierownika. Moze w jakies upaly cs konkretniejszeg poczuje. Aktualnie u nas leje i temp spadla do 19*C

Komentarz

• dariuspolo
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 1168

Zamieszczone przez lec
                                          Ot taki zabieg poprawiający samopoczucie kierownika
                                          ...obnizajacy temperature na wyjsciu turbiny i przedluzajacy zycie
                                          zmiennej geometrii lopatek
                                          Zuzycie paliwa

Komentarz

dariuspolo, o tym zapomnialem napisac, skupilem sie na tym co slychac i czuc pod posladami

Komentarz

• daneczek76
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 3642
                                              • Toyota

Zamieszczone przez lec
                                              Ot taki zabieg poprawiający samopoczucie kierownika. Moze w jakies upaly cs konkretniejszeg poczuje. Aktualnie u nas leje i temp spadla do 19*C
                                              to już sam niewiem czy po 300 tyś wycinać .
                                              [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• RT
                                                Drive
                                                • 2007
                                                • 80

Czy ktos z Wroclawia 'Wycinal' katalizator?
                                                Jesli tak to gdzie i za ile?

Pozdrawiam

RT

Komentarz

• adaś
                                                  Elegance
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 876
                                                  • Volkswagen

Ja caly czas sie waham. Ale robia to na Nasiennej (Maslice) za 100zl (z robocizna). Wstawiaja tzw. imitację kata. Telefon wyslalem na priv, zeby nie robic krypto-reklamy.

Komentarz

to drogo. Ja za wywalenie srodka i wspawanie rurek, oraz dospawanie koncowek do tlumika dalem 100 zł. Nie daj sie namowic na zadne strumienice itp wynalazki

Komentarz

Pracuję...