bernardo, a jak wygląda problem dymienia.Też chcę pozbyć się kata(195kkm)tylko boję się ,aby jakiś gość w bialej czapce nie skubnął mi dowodu. :diabelski_usmiech
[O1] Wycinanie Katalizatora w TDI
Zwiń
X
-
lec
-
Zamieszczone przez Adamuprzeszkadza mi trochę śmierdzenie (przy parkowaniu w garażu)
[ Dodano: Sob 16 Cze, 07 18:10 ]
Zamieszczone przez bernardoWczoraj wyciąłem kata pokonując wszelkie wątpliwości co do słuszności tego posunięcia (nie było łatwo[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JanuszSzbernardo, a jak wygląda problem dymienia.Też chcę pozbyć się kata(195kkm)tylko boję się ,aby jakiś gość w bialej czapce nie skubnął mi dowodu. :diabelski_usmiech
Zamieszczone przez daneczek76czyli jak mam rozumieć wsadziles zamiast niego jakąś rure czy wybiłeś ze środka wkład i spowrotem obudowe na swoje miejsce.aczkolwiek...
NajtFukinPatrol North-West
Techno-destroyed by dobrygrzeswawa
WhitePride :smokedevil
6,92 s do setki by DGW
Komentarz
-
-
Witam, Mam pytanie dotyczace tematu. Dzisiaj udalem sie do tlumikarza celem usuniecia katalizatora, ale facet goraco mi to odradzil. Twierdzi on, ze po usunieciu kata wzrasta ryzyko przedwczesnego 'wysrania sie' turbo. Oto jego teoria: po usunieciu kata w wydechu zrobi sie zbyt luzno i turbo moze wchodzic na zbyt wysokie dla niego obroty, co z kolei moze spowodowac jego przedwczesny zgon.
Czy ktos jest w stanie ustosunkowac do tej teorii, tzn. czy wyciecie kata moze miec negatywny wplyw na zywotnosc turbiny?
PZDRJest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez adaśCzy ktos jest w stanie ustosunkowac do tej teorii, tzn. czy wyciecie kata moze miec negatywny wplyw na zywotnosc turbiny?
Rozluznienie wydechu poprzez wyciecie kata, albo jego modyfikacje (np. uklad przlotowy) moze powodowac "przepompowywanie" - najczesciej chwilowe.
W praktyce nie zdarza sie to zbyt czesto i dotyczy czesciej samochodow, ktore maja turbo sterowane mechcnicznie. W przypadku TDI, ktore jest "oczujnikowane" problem powinien byc marginalny.
Aczkolwiek nalezy brac to pod uwage. Najlepiej po wycieciu pojezdzic z podpietym VAG i sprawdzic wartosci.TDI 205PS
Komentarz
-
-
Dzieki za info. Sam juz nie wiem co robic w takim przypadku. Czy wycinac kata, czy wimieniac na nowy (mozna to zrobic na 450zl z robocizna)? Niedlugo przewiduje modyfikacje motoru do ok 150-160KM (1. z nowym wiekszym turbo, 2. wydajniejszymi wtryskami + soft by Ali). To moze jeszcze jedno pytanie. Czy mozna w jakis nieinwazyjny sposob sprawdzic w jakim stopniu kat ulegl przytkaniu?Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
Komentarz
-
-
lec
wlasnie mi sie m.in. kat wycina (siedze w poczekalni) i potwierdzily sie obserwacje - kat mialem zdrowy. Pan mi zaproponowal strumienice.... :lol: po mojej minie juz nic wiecej nie proponowal Za jakies 30-40 minut powinienem wyjechac..... oczy na zachód prosze - te ciemne chmury nad Poznaniem to będe ja :lol:
Mam tylko nadzieje ze mi sie turbo nie wysra - jest w bdb stanie ale w koncu ma nalatane juz ok 120tys..... miesiac jeszcze musi wytrzymac.
[ Dodano: Czw 21 Cze, 07 17:38 ]
Zamieszczone przez adaśCzy mozna w jakis nieinwazyjny sposob sprawdzic w jakim stopniu kat ulegl przytkaniu?
dac do pieca i zobaczyc ile dymi (da to mniej wiecej pojecie) .... albo zajrzec mu do bebechów - innej drogi ZTCW nie ma
Komentarz
-
desmo
Zamieszczone przez lecpowinienem wyjechac..... oczy na zachód prosze - te ciemne chmury nad Poznaniem to będe ja
Komentarz
-
lec
desmo, hehe - sorry za to - nie spodziewalem sie taaaakiego efektu.... Dobrze ze nie widziales co sie za mna dzialo na Niestachowskiej jak przycisnalem
Komentarz
-
lec
na razie jest faza oddymiania wydechu, dodatkowo wspawane koncówki chyba potegują efekt "batory mode on" :roll:
Komentarz
-
lec
dariuspolo, mowisz ze Tyle Ci starczylo na przedmuchanie, ja na razie zrobilem moze z 10... zaraz wyskakuje na stala traske w nadzieji ze co sie ma wydmuchac to sie wydmucha.
Komentarz
-
lec
co sie mialo wydmuchac to sie wydmuchalo...
po pierwszych przejechanych kilometrach dupohamownia nie wyczuła zadnych oszałamiających zmian, to ew. moze na "+" to mozna zwalić na karb autosugestii.
Pewniki po zabiegu:
- troszke inaczej slychac silniczek w pewnym zakresie obrotów (na plus)
- mam brudne koncowki wydechu bo sie nagrzewaja teraz (na minus)
- znowu slysze turbinke , a dokladniej takie jej metaliczne pobrzekiwanie ( na plus bo polubilem ten dzwiek)
....może:
- ...sie lepiej wkreca? trudno mi stwierdzic gdyz od 14.06 nie zdazylem sie na tyle przyzwyczaic do nowego virusa. Pierwsze wrazenie takie jakby byla dobrze przegoniona na trasie i bardziej ochoczo przyspieszala.
Na pewno nie czuje ze jest cos wyraznie mocniejsze auto. Moze dlatego ze moj katalizator mimo 211kkm byl jak przypuszczalem w doskonalej formie. (czyt. sprawny)
Ot taki zabieg poprawiający samopoczucie kierownika. Moze w jakies upaly cs konkretniejszeg poczuje. Aktualnie u nas leje i temp spadla do 19*C
Komentarz
-
lec
Komentarz
-
Ja caly czas sie waham. Ale robia to na Nasiennej (Maslice) za 100zl (z robocizna). Wstawiaja tzw. imitację kata. Telefon wyslalem na priv, zeby nie robic krypto-reklamy.Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
Komentarz
-
-
lec
to drogo. Ja za wywalenie srodka i wspawanie rurek, oraz dospawanie koncowek do tlumika dalem 100 zł. Nie daj sie namowic na zadne strumienice itp wynalazki
Komentarz
Komentarz