[O1] Wycinanie Katalizatora w TDI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Lukasso
    Rider
    S_OCP Member
    • 2005
    • 611

Zamieszczone przez navaho
    Czy mogą być tego jakieś negatywne zjawiska?
    z tego co mówili mędrcy forumowi :-) mogą powstawać niekorzystne zawirowania i powinno się wstawić rurkę, ale niech ktoś jeszcze potwierdzi

Komentarz

• DGW
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 2330

Zamieszczone przez Lukasso
      z tego co mówili mędrcy forumowi :-) mogą powstawać niekorzystne zawirowania i powinno się wstawić rurkę, ale niech ktoś jeszcze potwierdzi
      potwierdzam,
      tak właśnie mówiłem ale jeśli chodzi o fizykę to nie każcie mi to tłumaczyć na podstawie formułek i praw :P :szeroki_usmiech
      NFPNorth-West
      2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
      WARSZTAT www.dsize.pl
      ->
      CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
      spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• arci9
        RS
        • 2004
        • 2007

Ponieważ ostatnio jak po nocy odpaliłem furkę, zapalił mi silniczek na pomarańczowo i nie chciał zgasnąć, po przejechaniu dosłownie kilku km i zapaleniu auta poraz 3 w końcu zgasł.
        Ale postanowiłem dmuchać na zimne i podjechałem do mechaniora na diagnozę.
        Nie znam się na programach, ale sofcik był po polsku, wyskoczył jakiś błąd informujący o czujniku temp. czy jakoś tak (numerków żadnych nie widziałem).Błąd został skasowany.Ponieważ w instrukcji pisało ,że błąd odnosi się do czegośc związanego ze spalinami,poprosiłem fachmana coby sprawdził kata, info na kompie wskazywało ,że jest w 65% zapchany, a po dodaniu gazu, otwierał się jakiś zawór i pokazywał tylko...20 %.

Mój przebieg to ponad 142tyś., programik owszem jest i dymi sporo, więc zabieram się do wycięcia kata.

Czy ktoś z Was, przed wycięcięm sprawdzam softem w jakim stopniu jest zapchany katalizator?I czy ten błąd może być związany z zapchanym katem, czy to tylko zbieg okoliczności? Nie ma możliwości potwierdzenia , ze on znowu wyskoczył, bo autem po skasowaniu błędu nie jeżdziłem dużo, być może znowu zapali się lampka....

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

Zamieszczone przez arci9
          fachmana coby sprawdził kata, info na kompie wskazywało ,że jest w 65% zapchany
          :shock: :shock: :shock:

To tam jest jakis wskaznik :lol: Tam nie ma nic, co by wskazywalo w ilu % jest zapchane. To nie auto z FAP, gdzie pokazuje w jakim stopniu zapchany jest FAP :idea:

Moze Ty zmien tego machera, a czujnik wymien za 30zl i bedzie spokoj :szeroki_usmiech
          Spritmonitor.de

Komentarz

• arci9
            RS
            • 2004
            • 2007

Zamieszczone przez Maicroft
            Zamieszczone przez arci9
            fachmana coby sprawdził kata, info na kompie wskazywało ,że jest w 65% zapchany
            :shock: :shock: :shock:

To tam jest jakis wskaznik :lol: Tam nie ma nic, co by wskazywalo w ilu % jest zapchane. To nie auto z FAP, gdzie pokazuje w jakim stopniu zapchany jest FAP :idea:

Moze Ty zmien tego machera, a czujnik wymien za 30zl i bedzie spokoj :szeroki_usmiech
            Widzisz, ja to widziałem na własne oczy :szeroki_usmiech dlatego nie mówię, że to Vag, tylko może jakiś inny soft :?: :twisted:

Było wyraźnie napisane ,że katalizator i cyfry dynamicznie się zmieniały, w zależności czy był bieg jałowy czy dodawał sobie sam gazu....

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

arci9, To nie benzyna, zeby cyfry lataly z sondy Lambda

Mozliwe, ze pisalo katalizator a mialo byc EGR czyli recyrkulacja spalin
              Spritmonitor.de

Komentarz

• arci9
                RS
                • 2004
                • 2007

Zamieszczone przez Maicroft
                arci9, To nie benzyna, zeby cyfry lataly z sondy Lambda

Mozliwe, ze pisalo katalizator a mialo byc EGR czyli recyrkulacja spalin
                No widzisz ja się nie znam stąd się pytam :diabelski_usmiech

A jeśli to EGR to co oznacza np. 65%...???

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Chyba stopien w jakim spaliny spalone wracaja spowrotem do wydechu. Ja tam zatkalem to i problem sie rozwiazal, komputer sobie moze wysylac spaliny ale do wydechu
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• cowboy
                    Ambiente
                    • 2007
                    • 106

Zamieszczone przez arci9
                    na kompie wskazywało ,że jest w 65% zapchany, a po dodaniu gazu, otwierał się jakiś zawór i pokazywał tylko...20 %.
                    Zamieszczone przez arci9
                    A jeśli to EGR to co oznacza np. 65%...???
                    to chyba oznacza wysterowanie zaworu EGR

przy pedale gazu w podłodze recyrkulacja się wyłącza i zawór jest zakmnięty czyli wysterowanie 4,8%, na jałowym około 75-80%, czyli pewnie otwarty

nie wiem jak traktować te %-nty ale jakoś tak chyba mozna sobie wydumac że 5% i 80% to jakieś skrajne wartości...

[ Dodano: Wto 17 Lip, 07 13:16 ]
                    a co do wycinania katalizatora, tu mnie nie przybyło ani 1 KM - dokładnie tak samo się auto shamowało...przebieg 250 000 km ale katalizator nie był zabetonowany

Komentarz

• arci9
                      RS
                      • 2004
                      • 2007

Zamieszczone przez cowboy
                      to chyba oznacza wysterowanie zaworu EGR

przy pedale gazu w podłodze recyrkulacja się wyłącza i zawór jest zakmnięty czyli wysterowanie 4,8%,
                      no to ja miałem 20 % ...

Zamieszczone przez cowboy
                      a co do wycinania katalizatora, tu mnie nie przybyło ani 1 KM - dokładnie tak samo się auto shamowało...przebieg 250 000 km ale katalizator nie był zabetonowany
                      u mnie po 140tyś. może być brudny, bo jednak sporo mi kopci....
                      chyba zaryzykuje i go wywalę.... :P

Komentarz

• Jackal
                        Elegance
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 758

I ja wczoraj pozbylem sie KAT'a, po przejechaniu 175 kkm. Samochod zauwazalnie lepiej sie zbiera :twisted: no i narazie straszny batory mi sie pokazala jak wdepne do deski :evil:

Zobaczymy co bedzie dalej, moze trzeba bedzie korekte zrobic zeby IKARUS'a za soba nie ciagnac. :roll:
                        bylo: Octa I Combi TDI+MTKATOWICE
                        Jest: 170/365@204/430... cos tam jezdzi :twisted:
                        Perfect service by DobryGrzesWawa

Komentarz

• grzybek
                          Ambiente
                          • 2007
                          • 103

Jackal, wydmucha wszystko i bedzie OK. daj czas suszarce niech wsio wysuszy....

PS. nie jezdziles wczesniej Corolla ? (forum TKP)
                          www.LeonClub.pl

Komentarz

• Miko
                            Classic
                            • 2006
                            • 31

Ja tak samo pozbylem sie katalizatora w MG powiedzieli ze lepiej go wywalic całkiem. Ale zeby bardziej dymil niezauwarzyłem.

Komentarz

• Jackal
                              Elegance
                              S_OCP Member
                              • 2004
                              • 758

PS. nie jezdziles wczesniej Corolla ? (forum TKP)
                              Nie.

Komentarz

• grzybek
                                Ambiente
                                • 2007
                                • 103

sorki wiec zbieg okolicznosci.....
                                identyczny nick jak na TKP avatar praktycznie identyczny no i mazowieckie.....

ok nie ma tematu

sorki za OT
                                www.LeonClub.pl

Komentarz

• arci9
                                  RS
                                  • 2004
                                  • 2007

Zamieszczone przez Jackal
                                  I ja wczoraj pozbylem sie KAT'a, po przejechaniu 175 kkm. Samochod zauwazalnie lepiej sie zbiera no i narazie straszny batory mi sie pokazala jak wdepne do deski

Zobaczymy co bedzie dalej, moze trzeba bedzie korekte zrobic zeby IKARUS'a za soba nie ciagnac.
                                  u mnie batory jest już teraz, aż się boje co będzie gdy wytnę kata :twisted:

jak jutro nic się nie zmieni to też zostanę bez kata

Komentarz

• RT
                                    Drive
                                    • 2007
                                    • 80

byłem dziś w dwóch zakładach zajmujących się tłumikami, w obydwu proponowali
                                    mi wstawienie nie strumienicy a jakiejś imitacji katalizatora, czyli puszka, które przypomina katalizator jeśli chodzi o wielkość, w środku jest perforowana rura, jest to jakiś "tłumiko przelotowy", czy dobrze jest się w coś takiego pakować? Człowiek mówił, że to po prostu wyciszy wydech, bo tam się gazy rozprężają, ale nie będzie to miało wpływu na "kopnięcie" co o tym sądzicie?

Generalnie wszystko się sprowadza do tego, że nikomu nie chce się rozcinać katalizatora i wspawać tam rurki o odpowiedniej średnicy bo za dużo zabawy...

proponowali mi coś takiego: "tłumik przelotowy" zamiast kata: http://www.allegro.pl/item215480343_...owki_awg_.html

Komentarz

• adaś
                                      Elegance
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 876
                                      • Volkswagen

Mi tlumikarz w miejsce kata wstawil tlumik przelotowy i smigam. Cel byl taki, zeby oszczedzic drugi tlumik.
                                      Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
                                      a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
                                      Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
                                      O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• RT
                                        Drive
                                        • 2007
                                        • 80

adaś: spadek mocy? zwiększenie mocy?
                                        Czy ktoś wie jak to się odbije na turbinie? czy straci swoją żywotność po tym?

Komentarz

• adaś
                                          Elegance
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 876
                                          • Volkswagen

RT, tak jak juz bylo mowione - lepiej wkreca sie z nizszych obrotow i w ogole tak jakby troche odzyl, tzn. zyskal na dynamice. Sa to oczywiscie moje subiektywne odczucia, nie robilem zadnych pomiarow. A co do wplywu na turbine, to czas pokaze
                                          Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
                                          a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
                                          Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
                                          O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• Jackal
                                            Elegance
                                            S_OCP Member
                                            • 2004
                                            • 758

ja wlasnie zaobserwowalem jeszcze jeden dziwny objaw u siebie.... podskoczylo mi spalanie, jeszcze nie wiem czy tylko na MFA czy rowniez w realu, o okolo 1 - 1,5 litra na 100km :shock:

nie mam pojecia skad to sie moglo wziasc :?: ktos ma jakis pomysl :?:

aktualnie z klima w miescie ledwo schodze ponizej 9l, a wczesniej spokojnie sie miescilem ponizej 8. :shock:

Komentarz

• arci9
                                              RS
                                              • 2004
                                              • 2007

ja wlasnie zaobserwowalem jeszcze jeden dziwny objaw u siebie.... podskoczylo mi spalanie, jeszcze nie wiem czy tylko na MFA czy rowniez w realu, o okolo 1 - 1,5 litra na 100km
                                              myślisz , że jest to spowodowane brakiem kata???

w te gorące dni też zauważyłem pewną zwyżkę , ale u mnie góra 0,5l więcej na 100km. :roll:

Komentarz

• Jackal
                                                Elegance
                                                S_OCP Member
                                                • 2004
                                                • 758

Zamieszczone przez arci9
                                                ja wlasnie zaobserwowalem jeszcze jeden dziwny objaw u siebie.... podskoczylo mi spalanie, jeszcze nie wiem czy tylko na MFA czy rowniez w realu, o okolo 1 - 1,5 litra na 100km
                                                myślisz , że jest to spowodowane brakiem kata???

w te gorące dni też zauważyłem pewną zwyżkę , ale u mnie góra 0,5l więcej na 100km. :roll:
                                                Objaw sie pojawil odrazu po wycieciu kata, wczesniej tego nie mialem... i to jest najdziwniejsze :shock:

P.S: Batory wrocil praktycznie do poziomu z "katem" 8) Tylko trzeba bylo sie przeleciec troszke szybciej pare kilometrow.

Komentarz

• arci9
                                                  RS
                                                  • 2004
                                                  • 2007

Objaw sie pojawil odrazu po wycieciu kata, wczesniej tego nie mialem... i to jest najdziwniejsze

P.S: Batory wrocil praktycznie do poziomu z "katem" Tylko trzeba bylo sie przeleciec troszke szybciej pare kilometrow.
                                                  Dzisiaj odbieram furkę bez kata, jutro planuję ruszyć w podróż, więc po weeku napiszę wrażenia, także ze spalania, bo trasę znam b. dobrze i wiem ile powinien spalić

Acha, moze komp się jakoś "uczy" po wycięciu kata, dostaje jakieś inne sygnały i stąd spalanie wzrosło, powinno po jakimś czasie sie unormować :?:

Komentarz

• RT
                                                    Drive
                                                    • 2007
                                                    • 80

podobno sonda jest przed katem, dlatego wyciecie nie wplywa nic a nic na prace komputera?

Komentarz

Pracuję...