[O1] Wycinanie Katalizatora w TDI

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Masmo
    L&K
    • 2005
    • 1145

Zamieszczone przez lec
    ...wlasnie mi sie m.in. kat wycina (siedze w poczekalni) ....
    Może i ja odkorkuje silnikowi wylot :roll:
    Jak to trzeba zrobić? da sie zdemontować kata odkręcając złączki czy trzeba ciąć rury palnikiem? Jak sprawa spawów czy nie będzie to słabszy odcinek wydechu który zacznie przysparzać niepotrzebnych problemów??
    Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

u mnie cieli.... chyba nie ma innej mozliwosci. Jak Ci zrobia dobre spawy to nie powinno byc problemow pzeciez...

Komentarz

• JanuszSz
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 2835
        • Superb II combi (3T5)

Czy ktoś po ekstrakcji kata był na przeglądzie rejestracyjnym.Interesuje mnie,czy diagności sprawdzają obecność puszki,jego działanie itp? :roll:
        Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• Masmo
          L&K
          • 2005
          • 1145

Zamieszczone przez JanuszSz
          Czy ktoś po ekstrakcji kata był na przeglądzie rejestracyjnym.Interesuje mnie,czy diagności sprawdzają obecność puszki,jego działanie itp? :roll:
          Mi tam się jeszcze nie zdarzyło żeby w dieselku sondę do rury wkłądali...
          Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

JanuszSz, puszke lepiej zostawic. Powoli odchodza czasy gdzie przymykali na wiekszosc rzeczy oko...

Komentarz

• JanuszSz
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 2835
              • Superb II combi (3T5)

Masmo, a co mówią na brak puchy?Czy może lepiej przebić rurą i zostawić atrapę? :?:
              Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• Masmo
                L&K
                • 2005
                • 1145

Zamieszczone przez JanuszSz
                Masmo, a co mówią na brak puchy?Czy może lepiej przebić rurą i zostawić atrapę? :?:
                Nie mam pojęcia. Ja jak pewnie doczytałes wcześniej dopiero się zastanawiam nad wywaleniem. Może powie ktoś kto ma wywalone. Ale osobiście wątpię że się zorientują. Zresztą wymagania u Nas dla dieasli z 2001 są chyba niezbyt wygórowane, jak sprzedawały się w tych czasach autka bez turbiny i katalizatora.

Komentarz

• Janusz
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 598

No wy tu o TDI , a ze nie ma zadnego tematu wycinania kat w benzynie wiec tu napisze :szeroki_usmiech ... Wycialem u siebie kilka dni temu kat ( oproznili mi bebechy , wspawali rure - zrobili to za darmo a raczej za to co sie wysypalo z kat [ oni to komus odsprzedaja , ponoc wytapiaja z tego platyne :?:... ] ) przejchane pewnie na nim bylo tyle ile na liczniku ( zdj w podpisie ) , a po wycieciu jest spora roznica, moze KM mu duzo nie dodalo ale zancznie lepiej przyspiesza :szeroki_usmiech ... W srodku samochod nie jest glosniejszy, na zewnatrz natomiast slychac inne brzmienie tlumika koncowego niz przed wycinka... Co do spalin, inaczej teraz smierdza ( pewnie nie spelniaja norm ... ale czlowiek nie jest taki zeby sobie nie poradzil )

Komentarz

• daneczek76
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 3642
                    • Toyota

Zamieszczone przez Janusz
                    ( pewnie nie spelniaja norm ...
                    a globalne ocieplenie !!! ja was do greenpeace podpierdole :twisted: wiecie co trzeba na to z innej strony też popatrzeć jak będą żyły wasze dzieci w takim syfie , dzięki wam brawo.
                    [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Masmo
                      L&K
                      • 2005
                      • 1145

Zamieszczone przez daneczek76
                      Zamieszczone przez Janusz
                      ( pewnie nie spelniaja norm ...
                      a globalne ocieplenie !!! ja was do greenpeace podpierdole :twisted: wiecie co trzeba na to z innej strony też popatrzeć jak będą żyły wasze dzieci w takim syfie , dzięki wam brawo.
                      Kolego przesiądź się na rower. I nie pedłuj za szybko bo za dużo dwutlenku będziesz wydalał i ocieplisz klimat :szeroki_usmiech .
                      Generalnie motoryzacja nie jest zbyt ekologiczna. Proponuje wcielić w życie pomysły moich wykładowców: zredukować potrzeby transportowe: wszystkich zamknąć w jednym wielkim gmachu gdzie będzie mieszkanie, praca, szkoły, sklepy i postawić strażników przy dzwiach i mamy marzenie wszelkiej władzy: społeczństwo którym można ręcznie sterować.......
                      Z drugiej strony nie jestem zwolennikiem wywalania kata w benzynie: W benzyniakach kat niweluje większość szkodliwych rakotwórczych spalin. Co prawda nie pomaga na globalne ocieplenie bo to się bierze z wutlenku węgla którego katalizator nie niweluje.
                      W dieslu sprawa jest trochę inna: zdrowy diesel i bez kata nie jest taki szkodliwy. Trzeba by raczej wziąść się za stare rozklekotane ciężarówki zostawiające kłęby czarnego i siwego dymu.

Komentarz

• daneczek76
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 3642
                        • Toyota

Zamieszczone przez Masmo
                        Kolego przesiądź się na rower.
                        wiesz i ja to robie zawsze w okresie wakacyjnym śmigam na rowerku do pracy dla zdrowia i dla przyrody. :szeroki_usmiech . A z tym ocipleniem to taki żarcik choć nie mówie że dobro przyrody traktuje obojetnie. PZDR

Komentarz

• RT
                          Drive
                          • 2007
                          • 80

wiesz i ja to robie zawsze w okresie wakacyjnym śmigam na rowerku do pracy dla zdrowia i dla przyrody. :szeroki_usmiech
                          Ja dziekuje za jazde w warunkach miejskich ...moze i zdrowiej dla przyrody ale nie dla Ciebie
                          No chyba ze masz te przyjemnosc pracowac poza miastem....

Komentarz

• dariuspolo
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 1168

Hi.
                            tak jako info :lol:
                            Ogłoszenia o tematyce: w kategorii Tuning - Kupuj i sprzedawaj rzeczy używane i nowe w kategorii Tuning na Sprzedajemy.pl

Darek
                            T4 CARAVELLE AXG 150PS/295Nm
                            SEAT ALHAMBRA BLT 180PS/385Nm
                            Zuzycie paliwa

Komentarz

• grzybek
                              Ambiente
                              • 2007
                              • 103

Masmo, a co mówią na brak puchy?Czy może lepiej przebić rurą i zostawić atrapę?
                              w TDi nie ma wymogu posiadania kata na przegladzie.
                              niech Ci pokarze przepis o tym stanowiacy..
                              nawet w dowodzie nie masz go wbitego wiec przeglad przejdzie spokojnie chyba ze sprawdzajacy bedzie marudzil ale formalnie nic w tej kwestii zabardzo zrobic nie moze.....

jedyne co to moga Ci sprawdzic emisje spalin ale to juz za zachodnia granica panowie w czapeczkach i z lizakiem w kieszeni

ja nie mam kata (W JEGO MIEJSCE RURA) stary sprzedalem i smigam az milo. polecam ten zabieg w szczegolnosci autkom juz z przebiegiem powyzej 100kkm
                              www.LeonClub.pl

Komentarz

• misiek^wro
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 8321

Gdy na liczniku wybilo 145,5kkm machnietych, postanowilem wybrac sie do zakladu, robiacego tlumiki. We Wroclawiu jest ich od groma, wiec wybralem pierwszy lepszy. Pan krzyknal kwote - 70 zl. Musialem czekac. Odpalilem wiec auto i ruszylem dalej.

W zakladzie nr 2, pan stwierdzil, ze musi podniesc auto, bo nie wie ile wyjdzie robocizna, czesci itd. Gdy postawili autko na podnosniku, pojechalo w gore i ... do wymiany siatka, przed katalizatorem, za katalizator polecali mi wsadzic jakis tlumik ze stali nierdzewnej ... Wszystko w cenie 100zl za tlumik, 80 za siatke, 160netto za robocizne. Ze chcialem fakture, pojechalem dalej, bo stwierdzilem ze to jednak stanowczo za drogo.

Zaklad nr 3. Mechanik w nim pracujacy, wygladal jakby mu ktos podjechal spawarka pod usta, bo caly policzek mial zaklejony plastrem, zas facjate lekko wklesla. Jednak nie oceniam ludzi po wygladzie i pytalem ... "Rurke w miejsce kata kur** dam Panu gratis". Do tego pan policzyl siatke 60-80 plus 2x80 robocizna. Czyli juz duuuuzo mniej, bo jakies summa summarum 210-230 zl, jak Pan po wszystkim stwierdzil. Ale bez faktury.

Coz, to byl ostatni warsztat, ktory odwiedzilem dzisiaj. Zaraz jade na wymiane amortyzatorow, moze tam mi kogos rzetelnego poleca, kto nie bedzie za duzo liczyl sobie, za wyspawanie i wstawienie na nowo kawalka zelastwa ... :twisted:
                                Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

misiek^wro, szukaj dobrego zakładu, bo ja też będę niedługo wymieniał i pewnie wywalę kata

Zamieszczone przez grzybek
                                  ale to juz za zachodnia granica panowie w czapeczkach i z lizakiem w kieszeni
                                  az tak tam sprawdzają, i jest taka duza różnica ? bez kata ?

Komentarz

• daneczek76
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 3642
                                    • Toyota

Zamieszczone przez Sigma_74
                                    az tak tam sprawdzają, i jest taka duza różnica
                                    u niemców tak jest byłem 3xosobówką 2x sprawdzali, A byłem dostawczym też sprawdzali tylko wtedy bardziej wnikliwie bo rope w baku badali.

Komentarz

• dariuspolo
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 1168

Zamieszczone przez Sigma_74
                                      az tak tam sprawdzają, i jest taka duza różnica
                                      u niemców tak jest byłem 3xosobówką 2x sprawdzali, A byłem dostawczym też sprawdzali tylko wtedy bardziej wnikliwie bo rope w baku badali.
                                      ...braku kata analizatorenm nie wykryja, chyba ze wejda pod auta i bedzie rorka.
                                      Kolega jak robil w Fokusie dieslu przeglad w Niemczech mial wyprozniony kat i na analizatorze nic nie pokazalo.

Darek
                                      Zuzycie paliwa

Komentarz

• grzybek
                                        Ambiente
                                        • 2007
                                        • 103

az tak tam sprawdzają, i jest taka duza różnica ? bez kata ?
                                        bez przesady nikt tam za mocno nie bedzie zatrzymywal bo nie ma rentgena w oczach...

chyba ze bedziesz dymil jak jelcz to na pewno sie zainteresuja...

bez kata odczujesz roznice jak by byl zatkany juz to po wycieciu na pewno poczujesz ulge na dolnych obrotach...

no i jesli teraz masz dymienie to na pewno bedzie mniejsze gdy kat jest zatkany
                                        www.LeonClub.pl

Komentarz

• MiKruS
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2004
                                          • 7976

nawet w dowodzie nie masz go wbitego wiec przeglad przejdzie spokojnie chyba ze sprawdzajacy bedzie marudzil ale formalnie nic w tej kwestii zabardzo zrobic nie moze.....
                                          AFAIK od ktoregos tam roku kazdy pojazd musi miec KAT.
                                          TDI 205PS

Komentarz

• dariuspolo
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 1168

Zamieszczone przez MiKruS
                                            AFAIK od ktoregos tam roku kazdy pojazd musi miec KAT.
                                            ..dokladnie, auto dostalo homologacje na Polski rynek w ktorej jest zaznaczone
                                            ze posiada katalizator(bo spelnia norme EURO2/3) jezeli znajdziesz mozliwosc aby auto spelnilo te sama norme bez Kata to musisz przejsc na nowo homologacje co jest nie do zaplacenia.

Darek
                                            Zuzycie paliwa

Komentarz

• misiek^wro
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 8321

Sigma_74, z tego co mi mowil sasiad, ktory Reich odwiedza srednio raz w tygodniu to sprawdzaja ... ale stare szroty, albo bardzo mocno dymiace diesle.

Ponadto, jedyne co, to czasem przyjda z lusterkiem takim podlogowym i popatrza czy jest pucha ... a do srodka puchy nie zagladaja no bo jak.
                                              Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
                                              Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
                                              ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• RT
                                                Drive
                                                • 2007
                                                • 80

misiek^wro: jak tylko znajdziesz jakis przyzwoity zaklad to mow ze kolega przyjedzie za kilka dni zrobic dokladnie to samo, tylko znajdz cos w okolicach 100zl, skoro innym to robili za 50-100, to czemu mamy niby placic 2x tyle?! nonsens, aaa i ja kata zabieram ze soba

Pozdrawiam

RT

Komentarz

• navaho
                                                  Classic
                                                  • 2007
                                                  • 23

Ja wywaliłem kata tydzień temu przy przebiegu 96 tyś. i czuć poprawę osiągów. mam tylko jedną wątpliwośc bo gostek który mi go wywalał wypieprzył środek i zostawił samą puszkę nie wspawując żadnej ruły. Czy mogą być tego jakieś negatywne zjawiska?

Komentarz

• misiekwaw
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2004
                                                    • 7715
                                                    • Ford

dzisiaj pan diagnosta :lol: pokazal mi rurke w miejscu kata i pogroził palcem :szeroki_usmiech
                                                    ale spalin nie sprawdzali :wink:
                                                    Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                                                    http://www.disi-tune.pl
                                                    Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                                                    Był WRX
                                                    Była Octa

Komentarz

Pracuję...