Wiesz. Na liczniku jest widoczny symbol tempomatu. Nie wiem natomiast czy jest pod nim odpowiednia dioda. Na zdjęciach mojego licznika, który był rozbierany, nico21 znalazł niby diodę w miejscu gdzie jest na szablonie symbol tempomatu. Niemniej jednak na dwie furki, w których został zainstalowany tempomat (i zaznaczyć trzeba, że obie to przedliftowe O2) nigdy się nic nie zaświecało na szafie. Więc albo problem polega na np. nie obsługiwaniu przez sterownik wskaźników tej diody, albo jej tam po prostu nie ma.
TEMPOMAT SKODA OCTAVIA II
Zwiń
X
-
kropeck, ale ja mam diodę a się nie świeci
przy zmianie podświetlenia zegarów lilo wlutował wszystkie brakujące diody
więc IMHO albo brak jakiegoś kabelka albo trzeba w przedliftowych autach coś dodatkowo przekodowaćprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
piotrek_gdy, ktoś odnas z forum podał linka do jakiejś niemieckiej strony, gdzie widziałem opis montażu tempomatu i tam ktoś dokładał kabelek.
Jak tylko odnajdę tego linka to go tu powtórzę.
>>KLIK<<
BTW. Wczoraj zamontowałem u siebie tempomat i MFA oraz zamontowałem moduł kupiony od Enriqueza.
Wszystko hula zajedwabiście i nawet na blacie świeci się kontrolka :P
Teraz tylko dokupić multikiere z perforowaną skórą i będzie komplecik :szeroki_usmiechPozdrawiam,
Grzesiek
Była: O2@MY07@BXE / O2FL@MY10@BXE
Jest: O3@MY13@CHPA / B7@MY12@CFFB
Bartek "Dedon" 05.06.1988 - 07.08.2011[*]
Komentarz
-
-
Deo, problem w tym, że ja mam fabryczny tempomat a kontrolka nie zapalała mi się od jakiegoś czasu
nawet serwis mial problem z kodowaniem silnika(wykodowanie tempomatu i ponowne kodowanie)- nie dali rady
ciekawe czemu, skoro tempomat działa bezproblemowo-jedynie kontrolka sie nie paliprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Panowie odgrzebie stary temat, lecz chyba nadal aktualny (zapewne nie tylko mnie się przyda)
Zamontowałem manetkę tempomatu (posiadam sterownik F, który obsługuje tempomat)
przyznam, że próbowałem can commanderem 1.4 odblokować i pewnie coś nagrzebałem (najpierw włączył mi się dźwięk jak powiadomienie o niezapiętych pasach, ale na wył. silniku i pikało nieprzerwanie nawet po zapięciu pasów, później coś tam zrobiłem i przestało w ogóle działać powiadomienie...)
pojechałem do znajomka co ma rostecha - odblokował kodem 11463, ale nie działa :-( sprawdzał i coś tam nie halo jest z kodowaniem jakiś błąd 0010 coś pisało źle kodowanie sterownika.... kurde nie mam pojęcia o tym :-(
później pokazywał mi jakiś blok pomiarowy i przełączając na manetce w vcds też się zmieniało na zał/ wył itd, aktywny, reset (na zielono się zmieniało) ale mimo to nie działa :-(
Albo coś mocno pogrzebałem tym commanderem 1.4, albo muszę pociągnąć kabelek do komputera (jest to możliwe, że moja octavka go nie ma ? mam średnie spalanie itd. czyli 1/2 FIS) czy może coś jeszcze komuś przychodzi do głowy ?
jakieś info co muszę zrobić ? albo ktoś z Poznania jest w stanie pomóc jak podjadę ?
Komentarz
-
-
Pulp,
wchodzisz w instrumenty i tam jest takie coś jak output test
wybierasz sobie lamp test (czy jakoś tak - dawno nie robiłem) i zaświecą się wszystkie lampki na szafie.
[ Dodano: Sro 05 Paź, 11 22:32 ]
luzipower,
dobrze by było mieć Twój Autoscan, bez tego wróżenie z fusów.
Co do kabelka do sterownika silnika, niech się wypowiedzą ci co instalowali już tempomaty w O2 przed FL. Wydaje mi się, że powinien być fabrycznie.
Jeżeli sterownik pod kierownicą widzi manetkę (przełączanie) to być może pomoże ponowne zakodowanie 11463, tyle że po tym trzeba wyłączyć zapłon, otworzyć drzwi, zamknąć drzwi i włączyć zapłon. Tyle że pewnie użytkując na co dzień samochód robisz tę procedurę. Ciekaw jestem błędu jaki pokazuje RossTech. Być może faktycznie nie masz po prostu kabelka do sterownika silnika. Na szczęście nie jest to jakoś szczególnie trudne to sprawdzić na podstawie schematu...Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
Posiadam O2 mint z 2007r. 1.9 TDI, czy oprócz zmiany modułu kierownicy z 1KO953549BB na 1KO953549BC i założeniu manetki + kodowanie, tempomat będzie działał czy jeszcze będzie potrzebna jakaś wiązka lub inne prace techniczne. Dodatkowe pytanie czy 1KO953549BC obsłuży kierownicę multifunkcyjną którą ewentualnie będę chciał w przyszłości założyć?
Komentarz
-
-
Kolego tak jak podaje rozpiska sterowników z wiki.ross-tech podany przez ciebie nie obsłuży multifunkcji
1K0-953-549-BC Type 2 Midline
Midline: Cruise Control, Board Computer
Szukaj z rozpiski: Highline
http://wiki.ross-tech.com
Komentarz
-
-
Mam do wyboru dwa muduły. Chciałbym aby obsłużył tempomat i kierownicę multifunkcyjną w moim O2 mint 1.9TDI BXE z 2007r. Który z nich wybrać? Czy może nie ma żadnej różnicy?
1K0-953-549 CD ; 1K0-953-549 AQ
Z przytoczonego powyżej linka wynika, że różnią się kolumnami software level, Steering Angle Sensor, LIN Version. Proszę o pomoc znawców tematu, żebym nie kupił czegoś co nie będzie kompatybilne.
Komentarz
-
-
Zakupiłem manetkę tempomatu. W dniu wczorajszym zamówiłem moduł pod kierownicę bo w moim O2 mint muszę zmienić. Teraz do rzeczy.
Zakupiona manetka jest bez kabli (wiązki). Na innych aukcjach allegro występują te manetki z wiązką składająca się z 3 kabli (zielony, żółty i jakiś tam trzeci), zastanawiam się czy nie muszę się w takie coś zaopatrzyć dodatkowo aby wszystko śmigało?
Komentarz
-
-
Re: Tempomat - kodowanie
Zamieszczone przez oki0302Witam wszystkich
Czy ktoś z forumowiczów jest w stanie przybliżyć kwestię kodowania tempomatu najlepiej krok po kroku.
Pozdrawiam
oki
Tempomat trzeba zakodować w module pod kierownicą i w silniku. Czyli łączysz się za pomocą VCDSa z modułem pod kierownicą, zaznaczasz cruise control, w silniku kodujesz 11463. Widziałem kilka tutoriali w necie które w zupełności pozwoliły na wykonanie tej czynności.
[ Dodano: Sro 14 Gru, 11 16:21 ]
Zamieszczone przez karuzelZakupiłem manetkę tempomatu. W dniu wczorajszym zamówiłem moduł pod kierownicę bo w moim O2 mint muszę zmienić. Teraz do rzeczy.
Zakupiona manetka jest bez kabli (wiązki). Na innych aukcjach allegro występują te manetki z wiązką składająca się z 3 kabli (zielony, żółty i jakiś tam trzeci), zastanawiam się czy nie muszę się w takie coś zaopatrzyć dodatkowo aby wszystko śmigało?
U mnie tempomat wchodził bezpośrednio w moduł pod kierownicą = nie było żadnych wiązek pomiędzy tymi elementami
Komentarz
-
Komentarz