[O2] [O2FL] "Ukryte" f-cje

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • shado
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 5315
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Da się zmienić w kodowaniu. Przynajmniej przed FL.
    BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• kropeck
      RS
      • 2009
      • 2319
      • Octavia II (1Z3)
      • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez szekla1
      Zamieszczone przez loru
      .....o samoczynnym włączeniu się tylnej wycieraczki przy włączeniu wstecznego gdy przednie wycieraczki są włączone pewnie wiesz, .....
      a można to jakoś wyłączyć? Denerwuje mnie rozgarnianie błota po tylnej szybie.

Andrzej
      Tak, da się :-) w kodowaniu sterownika [3C0 937 049 AJ] (30 bitowe kodowanie, czyli takie jak w FL'ach) jest informacja o tym czy tylna wycieraczka ma się włączać podczas cofania jeśli przednie wycieraczki są włączone :-)
      Pozdrawiam,
      Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• loru
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 4286
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez szekla1
        loru napisał/a:
        .....o samoczynnym włączeniu się tylnej wycieraczki przy włączeniu wstecznego gdy przednie wycieraczki są włączone pewnie wiesz, .....

a można to jakoś wyłączyć? Denerwuje mnie rozgarnianie błota po tylnej szybie.
        znalazłem ale do O2 przed liftem, jest to bajt1 bit7 odznaczyć opcję i będzie po sprawie.
        O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Magik35
          Drive
          • 2009
          • 42

Zamieszczone przez Trusek
          Zamieszczone przez Sulli
          Zamieszczone przez ged

Włączenie i wyłączenie świateł dziennych - włączamy zapłon, ciągniemy wajchę kierunkowskazów do kierownicy (tak, jak się ostrzega przed misiami) i tak trzymając włączamy prawy kierunkowskaz. Czekamy kilka sekund i włącza się tryb świateł dziennych. Wyłączenie analogicznie, tylko lewy kierunkowskaz. (Mała uwaga - nigdy nie pamietam, czy włącza się prawym czy lewym kierunkowskazem - jak nie zadziała jeden, to drugim).
          Wczoraj wieczorkim stalem na parkingu z wlaczonym silnikiem, mysle kurde po co maja sie swiecic i wszyscy wiedziec, ze ktos siedzi w samochodzie, wiec wylaczylem.
          Dzisiaj rano che ponownie wlaczyc i.....kupa, nie wlaczaja sie probowalem kilka razy w rozne strony i nic....zostalem bez dziennych
          u mnie tez - tyle ze poprosilem od razu w ASO przy odbiorze zeby wylaczyli bo mowie sobie ze wlacze se kiedy bede chcial.
          Otoz nie - juz mi sie nie udalo wlaczyc. Tez jestem bez.
          Ja u siebie też mam z tym problem.
          Mam włączone światła na stałe i chciałem je wyłączyć ale nie da się :-( być może robie coś nie tak.
          Przekręcam zapłon( i tu włączają się światła) ciągnę wajche święcą długie nie cofając wajchy włączam lewy kierunek, trzymam kilka sekund (próbowałem różnych wariantów od 5 sek do 1 minuty) puszczam wajche i światła dalej święcą. Robie coś nie tak czy co?

Komentarz

• Jac_ek
            RS
            • 2009
            • 1733

Maxi-Dot kluczem do sukcesu. Można włączać i wyłączać do bólu.
            - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• Trusek
              Rider
              • 2009
              • 520
              • Octavia III (5E3)
              • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Jac_ek
              ... nie mierz wszystkich swoja miara (tak mi zawsze babcia powtarzala) ... :wink:

Pewnie masz racje - jak sie ma tego MaxiDot-a :!:
              <<>> MACIEJ <<>>
              Moje Autko - http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=33986 - Zapraszam

Komentarz

• mobil
                Ambiente
                • 2009
                • 139

A czy kotos zastanawiał sie nad włączeniem kontroli cisnienia w kołach. System ten pobiera dane z ABS. Oblicza na podstawie szybkości kręcenia się kół czy coś.
                http://emmu.pl
                ----------------------------------------------------------
                W końcu robi się to, co się lubi.

Komentarz

• loru
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 4286
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez mobil
                  A czy kotos zastanawiał sie nad włączeniem kontroli cisnienia w kołach. System ten pobiera dane z ABS. Oblicza na podstawie szybkości kręcenia się kół czy coś.
                  w O2 przed liftem to jest nawet oddzielny temacik jak to zrobić i gdzie kabelki podłączyć jak chcesz mieć dodatkowo przycisk a po lifcie to chyba nikt jeszcze nie grzebał w tym temacie.

Komentarz

• Jac_ek
                    RS
                    • 2009
                    • 1733

... nie mierz wszystkich swoja miara (tak mi zawsze babcia powtarzala) ... :wink:

Tu nie chodzi o mierzenie kogokolwiek, czy czegokolwiek, tylko o włączanie świateł i ukryte funkcje, dlatego pisze że z poziomu maxi-dota można tym zarządzać, nie każdy o tym wie, szczególnie jak się ktoś jeszcze nie zdecydował na zakup samochodu i będzie się zastanawiał czy np warto go domówić.
                    - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• Sulli
                      Classic
                      • 2009
                      • 33

Ja juz zaluje, ze nie zamowilem MaxiDot-a, ale jak mi sprzedawca przedstawil roznice w fajnym wygladzie to innej decyzji jak rezygnacja z niego podjac nie moglem.

Komentarz

• Trusek
                        Rider
                        • 2009
                        • 520
                        • Octavia III (5E3)
                        • DADA 1.5 TSI 150 KM

Tu nie chodzi o mierzenie kogokolwiek, czy czegokolwiek, tylko o włączanie świateł i ukryte funkcje, dlatego pisze że z poziomu maxi-dota można tym zarządzać, nie każdy o tym wie, szczególnie jak się ktoś jeszcze nie zdecydował na zakup samochodu i będzie się zastanawiał czy np warto go domówić.
                        Spoko - sorki, nie mialo to zabrzmiec walecznie!!!

Masz racje z MaxiDotem - niestety jestem zdany tylko w ASO, a i tu nie jest rozowo bo albo pala glupkow albo poprostu nie wiedza jak tam cos wlaczyc albo wylaczyc. Normalnie zarty. Fajnie byloby gdyby udalo mi spotkac kogos z B-szczy kto ma np VCDSa i to poprostu robil nie raz i chcialby mi to i tamto wlaczyc. W ASO jak mi wlaczal domykanie centralnego po ruszeniu to az mi ciarki po plecach chodzily!!! Jedna wielka loteria.
                        <<>> MACIEJ <<>>

Komentarz

• shado
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 5315
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez loru
                          Zamieszczone przez mobil
                          w O2 przed liftem to jest nawet oddzielny temacik jak to zrobić i gdzie kabelki podłączyć jak chcesz mieć dodatkowo przycisk a po lifcie to chyba nikt jeszcze nie grzebał w tym temacie.
                          Jak ABS jest ten sam to i sposób ten sam zadziała.

Komentarz

• Jarek_wawa
                            Rider
                            • 2009
                            • 283

Zamieszczone przez loru
                            Zamieszczone przez mobil
                            No właśnie.
                            W sprawie O2 FL nie ma jasnych informacji.
                            Wszytko jest rozwalone w kilku wątkach zamiast zebrane w jednym miejscu.
                            Ja nadal nie wiem jak i czy można aktywować kontrole ciśnienia w oponach.

Komentarz

• loru
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 4286
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Jarek_wawa
                              No właśnie.
                              Tak jak podpowiada shado, :
                              Zamieszczone przez shado
                              Na twoim miejscu przeskanował bym auto porównał sterownik ABS-u swój z O2 przed liftem (notabene u mnie siedzi : 1K0 907 379 P) i jeżeli będą takie same to to spróbował włączyć to tak jak jest opisane w O2 przed liftem.

Komentarz

• Jarek_wawa
                                Rider
                                • 2009
                                • 283

Zamieszczone przez loru
                                No właśnie.
                                Tak jak podpowiada shado, :
                                Zamieszczone przez shado
                                Na twoim miejscu przeskanował bym auto porównał sterownik ABS-u swój z O2 przed liftem (notabene u mnie siedzi : 1K0 907 379 P) i jeżeli będą takie same to to spróbował włączyć to tak jak jest opisane w O2 przed liftem.
                                Cytowany shado nie podpowiada tylko domniemuje, że ABS jest ten sam i że tan sam sposób zadziała. Jak dla mnie to przypuszczenia. Oczekuję że ktoś kto to zrobił to opisze jak, lub napisze kto to robi.
                                Ty na moim miejscu być przeskanował, ale ja nie przeskanuje bo nie mam Vag'a. Nawet jeśli okazało by się że sterownik jest ten sam, to nie mam zamiaru eksperymentować na nowym samochodzie sposobów z poprzedniej wersji. Po to jest forum żeby sobie pomagać, i pisać informacje sprawdzone a nie przypuszczenia że może zadziała.

Komentarz

• loru
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 4286
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ale ja nie przeskanuje bo nie mam Vag'a.
                                  to sobie kup
                                  to nie mam zamiaru eksperymentować na nowym samochodzie sposobów z poprzedniej wersji
                                  to jedz do ASO i zapłać za to żeby Ci dodali taką funkcje jak się tak bardzo boich grzebać w nowym aucie i będzie po sprawie.
                                  Po to jest forum żeby sobie pomagać, i pisać informacje sprawdzone a nie przypuszczenia że może zadziała.
                                  A myślisz że jak to się odbywał do tej pory ? jak nie wiesz to podpowiem , bierzesz kabel i eksperymentujesz czy dane funkcje da się włączyć czy nie a jak już się nanumiessz to opisujesz co i jak włączyć no ale niestety musi być ten jeden odważny który da auto do testowania, ewentualnie szukanie po innych forach.

Życzę powodzenia w oczekiwaniu na :
                                  Oczekuję że ktoś kto to zrobił to opisze jak, lub napisze kto to robi.

Komentarz

• kropeck
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 2319
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BLF 1.6 FSI 115 KM

czyli niech inni eksperymentują na swoich nowych samochodach, a do Ciebie niech przyjdą z gotowymi odpowiedziami, tak? :-) 8)
                                    Pozdrawiam,
                                    Michał

Komentarz

• Jarek_wawa
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 283

Zamieszczone przez loru
                                      to sobie kup
                                      Nie mam takiej potrzeby żeby kupować.
                                      Zamieszczone przez loru
                                      to jedz do ASO i zapłać za to żeby Ci dodali taką funkcje jak się tak bardzo boich grzebać w nowym aucie i będzie po sprawie.
                                      Tak też zrobiłem, tyle że wcześniej był problem żeby znaleźć takie ASO które potrafi to zrobić. A forum jest po to żeby wskazać innym gdzie można to zrobić.
                                      Zamieszczone przez loru
                                      A myślisz że jak to się odbywał do tej pory ? jak nie wiesz to podpowiem , bierzesz kabel i eksperymentujesz czy dane funkcje da się włączyć czy nie a jak już się nanumiessz to opisujesz co i jak włączyć no ale niestety musi być ten jeden odważny który da auto do testowania, ewentualnie szukanie po innych forach.
                                      Masz rację że niektóre funkcje odkrywa się samemu, jednak tak podstawowe funkcje jak cornery aktywuje się na podstawie wiedzy innych (inne fora itd.).
                                      Zamieszczone przez loru
                                      Życzę powodzenia w oczekiwaniu na
                                      Dziękuję.
                                      Jak przejrzysz forum to może zrozumiesz że ludzie pytają się innych jak coś zrobić oczekując że ktoś kto posiada daną wiedzę się z nią podzieli.
                                      Zbyt skąplikowane ???

PS. Kolejny post który wnosi do danego tematu.

[ Dodano: Pią 11 Gru, 09 14:39 ]
                                      Zamieszczone przez kropeck
                                      czyli niech inni eksperymentują na swoich nowych samochodach, a do Ciebie niech przyjdą z gotowymi odpowiedziami, tak? :-) 8)
                                      Chcesz powiedzieć że aktywacja cornerów to eksperyment ?

Komentarz

• Trusek
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 520
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • DADA 1.5 TSI 150 KM

Luru, Kropeck - zupelnie nie potrzebne takie Wasze negatywne nastawienie ...

Luru - postaraj mi sie wmowic ze cala swoja wiedze oparles TYLKO na wlasnych eksperymentach :!: :?: ... i nikomu nie zadales pytania co i jak, gdzie sie robi bo sam miales fefry zeby sprobowac :!:
                                        Zupelnie rozumiem kolege Jarek_Wawa z tym ze jest ostrozny i pyta. Ja tez nie mam odwagi i talentu do dlubania. Ale jak ktos zwroci sie do mnie o pomoc to chociaz nie jestem zniecierpliwiony ...

... a tak na marginesie - znowu ta dyskusja prowadzi do niczego. Bardzo typowe na tym forum. Ale chociaz temat watku sie ladnie dopasowal "Ukryte funkcje ..." Uktyte i to mocno - wszyscy niby wiedza ze mozna tam cos powlaczac tylko nikt nie mowi jak :!: :lol: :!:

Pozdrowienia dla tych ktorzy ta widac tajemna wiedze posiedli.
                                        <<>> MACIEJ <<>>

Komentarz

• Jarek_wawa
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 283

Ja dopiszę jeszcze infromacje z zamkniętego tematu, bo pewnie innym się przyda.
                                          Ja byłem w POL-MOT AUTO Warszawa ul.Gruchacza 39 i za 100 zł aktywowano mi cornery w wersji ambiente.
                                          Dodam że trwało to 20 minut, normalne zlecenie do serwisu, faktura i potwierdzenie wykonanych zmian. Wszystko legalnie i sprawdzone.
                                          Oferowano mi również Leaving home i home assistance, ale nie skorzystałem.
                                          Także jeśli ktoś z Warszawy i okolic szuka ASO żeby aktywować funkcję Corner w O2FL Ambiente to polecam.

Komentarz

• shado
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 5315
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamiast wziąć od kogoś vag albo kupić to każdy tylko czeka na gotowe. Sracie za przeproszeniem po gaciach, żeby cokolwiek zmienić w aucie i tylko liczycie jak ktoś inny to zrobi i wam napisze czarno na białym a wy tylko wydrukujecie i zawiezie do aso, żeby wam to samo zrobili. Co do kontroli ciśnienia w oponach to zostało to wytłumaczone jak 4letniemu dziecku jakie rodzaje ABS to obsługują i co i jak zmienić. W czym problem, żeby to ktoś spróbował? W niczym - trzeba tylko chcieć. Ale najprościej jest siedzieć i biadolić, że nikt tego nie przetestował w swoim aucie, bo wy się w swoich boicie. Ja też robiłem to na ślepo, a potem testowałem jak skasować kontrolkę nie ciągnąc dodatkowego kabla i przełącznika. To samo było z innym funkcjami w aucie. Tak sobie uruchomiłem coming home, leaving home, zamykanie szyb w czasie deszczu, tryb amerykański świateł, zmniejszona jasność świateł dziennych. Po prostu kupiłem kabelek, a potem siedziałem w aucie i fifkowałem po kolei opcje sprawdzając jak działają. Ale oczywiście najprościej jest siąść i biadolić czekając na gotowe...
                                            A kolejny wątek, w którym będzie tylko jałowa dyskusja i przekomarzanie się, żeby ktoś wreszcie potestował i napisał jak coś uruchomić nie jest potrzebny. Tak samo jak rada typu jedźcie do ASO do wam uruchomią cornery za 100PLN jest psu na budę. Napisałeś to w 3 wątkach i co to dało? Myślisz, że to komuś w czymś pomogło? Twierdzisz, że kabelek Ci nie potrzebny - to po co Ci opis jak aktywować funkcje? Jak ktoś założy nowy wątek i opisze w nim co i jak aktywować w FL to taki wątek zostanie. A wszelkie inne nie wnoszące nic do tematu będą zamykane.

Komentarz

• Jarek_wawa
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 283

Zamieszczone przez shado
                                              Myślisz, że to komuś w czymś pomogło?
                                              Tak.
                                              Zainteresowani pytają na PW o szczegóły.

Komentarz

• kropeck
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 2319
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BLF 1.6 FSI 115 KM

Luru, Kropeck - zupelnie nie potrzebne takie Wasze negatywne nastawienie ...
                                                Trusek, Jarek_wawa, chciałbym zauważyć, że moje zachowanie nie jest ani agresywne, ani negatywne - pozwoliłem sobie na ciut ironii, ale generalnie moje podejście do wszystkich jest zawsze POZYTYWNE i zawsze, nawet w największej ironii i złośliwości [ale zawsze na wesoło] staram się pomagać.

A tak w ogóle, to rzadko staram się być "niedobry" dla innych i staram się nie pisać "pustych", nic nie wnoszących postów .......

^
                                                ..... poza tym jednym :P 8)
                                                Pozdrawiam,
                                                Michał

Komentarz

• mrrudzin
                                                  Rider
                                                  • 2009
                                                  • 403

Zamiast wziąć od kogoś vag albo kupić to każdy tylko czeka na gotowe.
                                                  Skoro już poruszyliśmy ten temat.
                                                  Jaki (tani) kabelek nadaje się do O2FL?

Komentarz

• Maicroft
                                                    Moderator
                                                    S_OCP MemberModeratorr
                                                    • 2004
                                                    • 25757
                                                    • Audi

Nie ma tanich kabelkow do OII jak i OII FL. Tzn zalezy co kto uwaza za tanie. Jak tanio jest zalac dwa baki do pelna to kabelek jest tez tani, a jak tanio to jest kupic 4l plynu do spryskiwacza to wychodzi ze kabelek jest bardzo drogi :diabelski_usmiech
                                                    Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...