[O2] [O2][FL] - Dołożenie czujnika deszczu i zmierzchu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • thales
    Classic
    • 2014
    • 36

Pozostaje mi żałować,że nie urodziłem sie z takimi talentami jak Enriquez ,Robreg czy inni Użytkownicy.Może jeszcze manualnie jakoś dałbym sobie radę ale jeśli chodzi o podpinki i przeprogramowanie to juz wykracza poza moje możliwości.Zrobie dobre zdjęcie,przetłumaczę z francuskiego czy włoskiego ale elektronika to juz nie moja bajka.
    Nawiązując do tematu,Robreg, ktoś kto decyduje się na wykonanie takiej usługi nie przez warsztat specjalistyczny czy ASO powinien brać pod uwagę wszystkie możliwe zdarzenia i przygotować sie na każdą ewentualność.Wszak robimy to na własną odpowiedzialność i ja tak to widzę.Tłucze się szyba,więc sięgamy do kieszeni i kupujemy nową.Na Alledrogo widziałem,że ceny nie są znów tak kosmiczne i za 300 zł można mieć czołówkę.
    Poza tym rozwiązanie jest chyba proste.Kolega czy nie,trzeba napisać na papierze,że usługobiorca bierze pod uwagę ryzyko takiej operacji i nie będzie rościł pretensji w przypadku gdy coś ulegnie uszkodzeniu.A ktoś przewrażliwiony na punkcie swojej fury nie powinien jej oddawać w niczyje ręce i wszelkie modyfikacje robić albo samemu albo po prostu w ASO za grubszą opłatą.Tak to powinno działać moim zdaniem.
    Mozecie rzucić okiem na ten czujnik?

Czy to się nadaje i jaka obudowa do tego idzie?

Komentarz

• andrzej111
      L&K
      • 2010
      • 1391

Zamieszczone przez thales
      A ktoś przewrażliwiony na punkcie swojej fury nie powinien jej oddawać w niczyje ręce i wszelkie modyfikacje robić albo samemu albo po prostu w ASO za grubszą opłatą.
      chyba powinien trzymać sie jak najdalej ASO

Generalnie to nie wiem po ten lament, jak masz kase to wsadzasz ORI szybę pod czujnik, dalej już wszystko można samemu zrobić.
      Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• thales
        Classic
        • 2014
        • 36

Zamieszczone przez andrzej111

Generalnie to nie wiem po ten lament, jak masz kase to wsadzasz ORI szybę pod czujnik, dalej już wszystko można samemu zrobić.
        Tu cały problem.Jak sie nie wie,to jak można...

Komentarz

• andrzej111
          L&K
          • 2010
          • 1391

ale czego nie wiesz? wszystko masz w tym temacie..
          przeprowadzenie kilku kabli to żaden wyczyn.
          Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• robreg
            L&K
            • 2010
            • 1195
            • Octavia I (1U2)
            • AXP 1.4 MPI 75 KM

u mnie operacja zakończyła się sukcesem! :-) Czujnik się spasował, podstawka się przykleiła, lusterko fotochromatyczne idealnie wkomponowało się w miejsce montażu, wiązka się podłączyła, a czujnik zmierzchu i deszczu to cudowna zabawka na lany poniedziałek :-)

Z racji pory nie przetestowałem jeszcze funkcji znajdowania dnia (miałem za słabą latarkę, by przekonać czujnik, że jest dzień), ale deszcz ze szczotki na CPN-ie działał znakomicie. Cud zabawa!!!
            Pozdrawiam, Robreg.
            ----
            furmanka.blogspot.com fan ;-)

Komentarz

• greg44
              L&K
              • 2011
              • 1198
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BKD 2.0 TDI 140 KM

No właśnie trzeba mieć świadomość przy przecieraniu przedniej szyby na CPN-ie, że ma się wycieraczki w pozycji Auto, kiedyś jak przecierałem szybę to jakie było moje zdziwienie, jak wycieraczka mi wyrwała szczotkę z reki i pasażerowie, którzy siedzieli w aucie mieli niezły ubaw, że samochód mnie zakatował.

Komentarz

• robreg
                L&K
                • 2010
                • 1195
                • Octavia I (1U2)
                • AXP 1.4 MPI 75 KM

Zamieszczone przez thales
                Mozecie rzucić okiem na ten czujnik?

Czy to się nadaje i jaka obudowa do tego idzie?
                czujnik 1U0xxxxxx to fant od platformy Golfa IV, IMHO nie podejdzie do platformy O2. Do O2 jedynie czujnik wskazany na początku tematu. Działa bez pudła.
                Pozdrawiam, Robreg.
                ----

Komentarz

• bejo
                  Ambiente
                  • 2014
                  • 116
                  • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Witajcie, zaczynam procedurę zbierania części do montażu czujnika.
                  Szkoda tylko że zdjęcia z samego początku posta już wygasły... może ktoś je odświeży ?
                  Z góry dzięki
                  ______
                  xxx

Komentarz

• robreg
                    L&K
                    • 2010
                    • 1195
                    • Octavia I (1U2)
                    • AXP 1.4 MPI 75 KM

bejo, numery czesci masz podane. Ze swojej strony polecam przejscie pelnego moda z dolozeniem lusterka samosciemniajacego sie, bo robi ono znakomita robote podczas jazdy w nocy. Numer lusterka podam, jak przegrzebie archiwum zakupów allegro.

Lusterko mozna trafic za rozsądne pieniadze (niedawno kupilem za 50pln, trzy razy drozej zaplacilem za wlacznik swiatel z pozycja auto), a rozwiązuje ono problem obudowy i docisku czujnika do szyby.

Lusterko koniecznie kupować z bocznymi obudowami podstawy lusterka, bez tego nie ma co kupować, bo same te plastiki boczne w aso skody to jakiś kosmos.

[ Dodano: Sob 18 Paź, 14 21:55 ]
                    a więc podsumowując:

wiązka:

wiązka lusterko - Bordnetz (CECM)
                    kabel 1 - kostka lusterka pin 1 - skrzynka bezpieczników C, bezpiecznik SC4
                    kabel 2 - kostka lusterka pin 2 - Moduł CECM kostka A / pin 9 lub Moduł CECM kostka D / pin 5 - Złącze w sterowniku sieci pokładowej
                    kabel 3 - kostka lusterka pin 3 - Moduł CECM kostka C / pin 12 - Złącze w sterowniku sieci pokładowej
                    kabel 4 - kostka lusterka pin 4 - wolny (do lusterek zewnętrznych)
                    kabel 5 - kostka lusterka pin 5 - wolny (do lusterek zewnętrznych)
                    kabel 6 - kostka lusterka pin 6 - Moduł CECM kostka B / pin 11 - Złącze, 12-stykowe, w sterowniku sieci pokładowej

wiązka czujnik - Bordnetz (CECM)
                    kabel 7 - kostka czujnika pin 1 - włącznik świateł - pin 8 - Złącze we włączniku świateł
                    kabel 2 - kostka czujnika pin 2 - Moduł CECM kostka D / pin 5 - Złącze w sterowniku sieci pokładowej
                    kabel 8 - kostka czujnika pin 3 - Moduł CECM kostka F / pin 3 - Złącze w sterowniku sieci pokładowej

włacznik świateł z funkcją auto - Bordnetz (CECM)
                    Złącze we włączniku świateł / pin 2 - Moduł CECM kostka E / pin 14 - Złącze w sterowniku sieci pokładowej

Komponenty szczególnie istotne na fotach:
                    - lusterko to 1K0 857 511 w wersji ze ściemnianiem (poznać ją po innej stopie i przycisku) - nie ustaliłem konkretnej literki podtypu - 50 PLN

- czujnik zmierzchu i deszczu - 1K0 955 559 AH - na allegro znalazłem opisywany jako nowy po stówie i działa jak złoto. Ze względu na stan żelusia na czujniku warto chyba brać nowy.

- włącznik 1Z0 941 431 A - przed FL, 1Z0 941 431 J - po FL - 150 PLN

Nie ma sensu kupować włącznika po FL do auta z zegarami przed FL - tracimy sygnalizację włączenia halogenów!!! Dzięki mojemu błędowi, który spowodowany został chęcią bezgranicznego lansu na dzielni, jedna RS-ka w stolicy ma nówka funkiel poliftową gałę do świateł w wersji J ;-)

- klej za śmieszne pieniądze dostałem od użytkownika - http://allegro.pl/show_user.php?uid=408730 - niby reklama, za którą nic nie mam. Wkleiłem linka, bo człowiek sprzedaje świeży towar w wydaje mi się, dobrych pieniądzach - już trzy takie komplety w sumie u niego wziąłem i ciągle jakość taka sama.

- podstawka montażowa lusterka - 3AA 845 543 B - 37,02 PLN ASO - podobno dostępna tylko w ASO Skody

- wtyczka czujnika zmierzchu/deszczu - 1C0 973 119B - 13,50 PLN ASO

- wtyczka lusterka samościemniającego się - 8E0 971 833 - 20,00 PLN ASO

Procedura klejenia uchwytu opisana w tym wątku wzorowo, patent na odklejenie starej stopki opisałem parę postów wcześniej (to znaczy tutaj), umiejscowienie nowego uchwytu także pokazałem na focie we wspomnianym poście - działają obydwa czujniki idealnie, bez konieczności zdzierania niczego z szyby.

Jak już wszystko masz, w tym wiązkę, reszta jest prosta jak konstrukcja cepa
                    Załączone pliki
                    Pozdrawiam, Robreg.
                    ----

Komentarz

• bejo
                      Ambiente
                      • 2014
                      • 116
                      • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Dzięki robreg za obszerne opisanie tematu.
                      Czujnik deszcze w idealnym stanie udało mi się kupić za 50 zł z wysyłką, na lusterko poluję, włącznik już też mam, drobiazgi także powoli zbieram. Dzięki jeszcze raz za odświeżenie temat.
                      ______
                      xxx

Komentarz

• jasiek2905
                        Rider
                        • 2012
                        • 263
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM
                        • DADA 1.5 TSI 150 KM

W O2 FL jest inne podłączenie do bordnetza, posiada tylko trzy gniazda A, B, C, są to gniazda 52 pinowe.

Komentarz

• bejo
                          Ambiente
                          • 2014
                          • 116
                          • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez jasiek2905
                          W O2 FL jest inne podłączenie do bordnetza, posiada tylko trzy gniazda A, B, C, są to gniazda 52 pinowe.
                          jasiek2905 czyli muszę kupić inne wtyczki ?
                          A podpowiedzcie mi jeszcze ile i jakiego przewodu kupić aby zrobić wiązkę ?
                          ______
                          xxx

Komentarz

• jasiek2905
                            Rider
                            • 2012
                            • 263
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM
                            • DADA 1.5 TSI 150 KM

Wszystko co opisał robreg jest ok, tylko podłączenie do sterownika centralnej elektryki jest inne. O2 ma inny bordnetz niż O2 FL. Co do ilości przewodu to zmierz, bo nie pamiętam ile potrzeba.

Komentarz

• robreg
                              L&K
                              • 2010
                              • 1195
                              • Octavia I (1U2)
                              • AXP 1.4 MPI 75 KM

przewód 0,35mm2, najlepiej dedykowany do pracy przy napięciach niższych niż 400V (400V wersja ma ciut za grubą izolację i są delikatne problemy z upchnięciem przewodów we wtyczkach czujnika i lusterka).

piny będą chyba takie same, bo przy sterowniku sieci pokładowej i tak lutujesz wiązkę do istniejących przewodów

ilość - ja bym przyjął długości wiązki 3mb (zawsze można skrócić) - więc 3mb x 8 przewodów = około 24mb przewodu (fotochromów zewnętrznych ze względu na zaporową cenę luster raczej nie założysz, ale dla świętego spokoju jak już robić, to można te dwa kable ekstra dołożyć i mieć je na dole, przy module CECM).

piny do kostek lusterka i czujnika to: KONEKTOR PIN ZENSKI F063 0,2-0,5mm2 VW MQS (wpisz w googla, poprowadzi za rączkę do sklepu)

do tego krążek taśmy parcianej z meszkiem i tyle.

[ Dodano: Pon 20 Paź, 14 09:10 ]
                              jasiek2905, co do inszości modułów CECM to się wie ;-) - wklejałem po prostu swoje notatki
                              Pozdrawiam, Robreg.
                              ----

Komentarz

• bejo
                                Ambiente
                                • 2014
                                • 116
                                • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

... wiem wszystko i jadę po zakupy do Biedronki

[ Dodano: Wto 21 Paź, 14 14:57 ]
                                Nie wiedziałem że kupienie 30 metrów przewodu będzie taką trudnością
                                Z tym zastrzeżeniem że do 400 V to już w ogóle kosmos

Panowie a ile tych konektorków mam kupić ? Bo to na sztuki...

[ Dodano: Nie 16 Lis, 14 17:25 ]
                                Przy przeogromnej pomocy robreg'a mam i ja czujniczek na szybie
                                Walczyliśmy z nim od 20:00 chyba do 6 rano, ale w końcu wyszło bardzo ładnie.
                                Jeszcze raz wielkie dzięki Roberto !
                                Załączone pliki
                                ______
                                xxx

Komentarz

• robreg
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1195
                                  • Octavia I (1U2)
                                  • AXP 1.4 MPI 75 KM

Hehe, przez to, że scalilo Twoje posty, forum nie rozeslalo powiadomienia o nowej wiadomości w wątku .

Na tych fotach wyszlo tak pięknie, jakbyśmy to nie my to robili :-D Cieszę się, że się wszystko ładnie spisuje.

[ Dodano: Sro 19 Lis, 14 15:24 ]
                                  Poza tym czujnik to czujnik, Ty go masz z lusterkiem i niepotluczona przednia szyba ;-)
                                  Pozdrawiam, Robreg.
                                  ----

Komentarz

• koleś
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 2832
                                    • Fabia combi (6Y5)
                                    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Też mam te lusterko u siebie i chciałem zapytać o rurkę na kabelki. Masz ich numery? Czy musiałeś ją docinać, skracać?
                                    Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
                                    Klientów pytających o rabat informuję, że jest on stolicą Maroka

Komentarz

• bejo
                                      Ambiente
                                      • 2014
                                      • 116
                                      • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

robreg, a wyszło to tak dobrze, bo na trzeźwo to robiliśmy i bez pośpiechu

koleś, oto numery rurki:
                                      1K0857594 9B9 - KANAŁ KABLOWY - cena 25,80 zł brutto (VW ASO)
                                      1K0857593A 9B9 - KANAŁ KABLOWY - cena 25,80 zł brutto (VW ASO)

jeszcze miałem kupioną BLENDĘ o nr 1K5857304 9B9 - cena 7,47 zł brutto (VW ASO), którą wpina się w podsufitkę i w nią wsadza się tą rureczkę ale nie chciałem dziurawić sufitu i wypuszczone kabelki wsadziłem od razu w rurkę. Jedną rurkę tą krótszą skróciłem dosłownie 0,5 cm aby wychodzące z podsufitki przewody w nią ładnie weszły.

Ściemnianie lusterka sprawdzone - extra sprawa, wszystko widać na zielono
                                      ______
                                      xxx

Komentarz

• koleś
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 2832
                                        • Fabia combi (6Y5)
                                        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Dzięki. Sprawdzę czy to te, które już kupiłem. Na razie to cena mi się nie zgadza bo w Skodzie dałem więcej za nie.

Przy okazji grzebania w google znalazłem taką fotkę:
                                        Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
                                        Klientów pytających o rabat informuję, że jest on stolicą Maroka

Komentarz

• szamoT1984
                                          Drive
                                          • 2011
                                          • 81
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Czesc. :wink:
                                          Mam takie pytanie.jest u mnie czujnik deszczu...lusterko wew.jest wersji samosciemniajacej sie....i teraz mysle o auto-swiatlach....czy zmiana przelacznika swiatel na ten w wersji Auto,zalatwi sprawe??
                                          Dzieki za odl
                                          Pozdr.

Komentarz

• JerzyM73
                                            Rider
                                            • 2010
                                            • 602

Zamieszczone przez szamoT1984
                                            Czesc. :wink:
                                            Mam takie pytanie.jest u mnie czujnik deszczu...lusterko wew.jest wersji samosciemniajacej sie....i teraz mysle o auto-swiatlach....czy zmiana przelacznika swiatel na ten w wersji Auto,zalatwi sprawe??
                                            Dzieki za odl
                                            Pozdr.
                                            Powinno być OK + odpowiednie kodowanie. U mnie tak w byłej O IIFL zrobił Enriquez i było OK
                                            O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
                                            Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic

Komentarz

• szamoT1984
                                              Drive
                                              • 2011
                                              • 81
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Wlasnie sklada sie tak ze mam z poprzedniej octavki przelacznik auto, bo zmienialem na ten z superba nowego i mi zostal.jutro podlacze i zobacze.tylko ciekawe co z kodowaniem czy bedzie potrzeba cos zmieniac

Komentarz

• Enriquez
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 7685
                                                • Superb III (3V3)

będzie potrzeba :diabelski_usmiech
                                                Pozdrawiam
                                                Marcin

Komentarz

• szamoT1984
                                                  Drive
                                                  • 2011
                                                  • 81
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez Enriquez
                                                  będzie potrzeba :diabelski_usmiech
                                                  Mam kabekek z vcds ale nie wiem czy polaczy mnie z tym autem??wczesniej mialem mkII przed liftem tera jest mkIIfl ruszy? Jesli tak to prosze o wskazowki Enriguez

Kto chetny na udzielenie wskazowek nt zakodowania przelacznika w wer.auto-lights??

Komentarz

• kubala
                                                    Ambiente
                                                    • 2009
                                                    • 122
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Witam kolegów w nowym roku z nowym pytaniem. Czy przełącznik świateł z Superba II pasuje do Octavii II FL. Muszę wymienić na przełącznik z funkcją auto, a superb ładnie wygląda z chromowaną obwódką.
                                                    Kubala
                                                    ------------------------------------
                                                    było 139 KM i 310 Nm
                                                    jest 105 KM i 240 Nm (i jest dobrze)

Komentarz

Pracuję...