matthews, włącz tryb dzienny na 50-60% i nie przejmuj się pierdołami, które niektórzy tu opowiadają
[O2] [O2][FL] - Dołożenie czujnika deszczu i zmierzchu
Zwiń
X
-
->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
-
-
Dzięki chłopaki za rady, udalo sie założyć sensor deszczu zmierzchu, śmiga
[ Dodano: Pon 06 Kwi, 15 01:17 ]
Jednak nieczujnik zainstalowany
1.W 09 central Electric Rain\light sensor installed zaznaczone
2.W RLS Rain light function active
2.1 Light activation treshold normal
W bloki pomiarowe gr 008 w Brightness wartość jest 0.0 oraz Rain Quantity 0.0 pomimo tego ze szyba spryskana byla plynem do szyb.
W central electric system poznał czujnik jest aktywny.Po skanowaniu nie wyskoczyły żadne błędy.
Czy jest jeszcze cos do zmiany w VCDS.Pomóżcie:
[ Dodano: Pon 06 Kwi, 15 15:06 ]
Powiedzcie jesli czujnik jest widoczny w central electric to znaczy ze raczej jest dobrze podpiety do bordnetz 3 pin czy to o niczym nie swiadczy ze jest widoczny w blokach pomiarowych?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzynolZamieszczone przez EnriquezW deszczu też włączy.
podjechalem na bezdotykowa myjnie, zostawiajac niezamierzenie wlacznik swiatel w pozycji auto i calkiem zamierzenie zaplon wlaczony (co by syn mi sie rozgrzal bo byl zmarzl...). pucuje auto pucuje (wycieraczki w pozycji off, co mnie zmylilo) a tu ni z tego ni z owego swiatla mijania mi sie wlaczyly. Patrze na Mlodego - dalej zezuje na ojca, co ten z ta woda wyprawia i wtedy przyszlo mi do glowy - czujnik deszczu obudzil sie ze deszcz pada.
Akurat ten parametr automatyki bym zmienil (przestawiajac czujnik deszczu na to, by swiatla mijania wlaczal zdecydowanie wczesniej), bo jakby czekac na czujnik deszczu z wlaczaniem swiatel, to czlowiek spokojnie multum sytuacji niebezpiecznych by wysmazyl...Pozdrawiam, Robreg.
----
furmanka.blogspot.com fan ;-)
Komentarz
-
-
zagadka rozwiązana, okazało się że zbyt luzno zamontowałem czujnik kiedy go docisnałem w taki sposób zę silicon wychodził bokami ożył
Niestety 1 Fault Found:
01800 - Light Switch (E1)
008 - Implausible Signal
Po wykasowaniu błąd ten pojawia się natychmiast po przekręceniu przełącznika na "auto" - na "0" go nie ma. Sprawdziłem w blokach pomiarowych grupa 8 i pokazywało "jasność" na 4 (było już mocno po południu) i zmniejszała sie przy zakrywaniu czujnika.Pwiedzcie który pin w wiązce jest odpowiedzialny za "auto'' gdzies czytalem ze zdażają sie przypadki iz trzeba dołożyć kabelek lub czy to moze byc wina tego sprzetu z allegro
Komentarz
-
-
Na cztery różne przypadki macanych samochodów z grupy VWAG nie spotkałem się z przypadkiem, żeby przewód łączący przełącznik z modułem CECM, odpowiadający za funkcję AUTO przełącznika świateł istniał w wiązce, jeśli auto nie było w tę funkcję wyposażone od nowości.
Innymi słowy - zawsze trzeba ten przewód dokładać i jest to chyba ostatni wolny pin, jaki pozostaje do obsadzenia we wtyczce przełącznika świateł (przedostatnim, jaki przeważnie szpecjaliści (pisownia oryg. - nie poprawiać) od doposażania obsadzają, jest pin odpowiedzialny za sterowanie przednimi światłami przeciwmgielnymi)Pozdrawiam, Robreg.
----
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez matthewsZnalazłem na forum turana cos takiego czy w octavii przed FL jest tak samo
"w Seacie Altea musi iść od włącznika świateł pin 2 do bordnetz wtyczka E pin 14"
sam siebie zacytować nie mogę...
Pozdrawiam, Robreg.
----
Komentarz
-
-
Witam kolegów ponownie, też mam dołożenie lusterka już za sobą (lepiej późno niż wcale). Lusterko założyłem jak na foto z VW z kostka 8 pinową. Część podłączenia jest podobna jak w lusterku typowo skodowskim 6 pinowym ale:
nie mogę podłączyć pinu 3 - sygnał wstecznego do A 28 w bordnetzie gdyż pin 3 i 8 to CAN niski i CAN wysoki gdzie koledzy z za wschodniej granicy podłączyli do gatewaya do pinu 16 dla cana wysokiego i pinu 6 dla cana niskiego i wszystko działa nawet kamerka asystenta świateł.
Czy ktoś z was montował takie ustrojstwo?Kubala
------------------------------------
było 139 KM i 310 Nm
jest 105 KM i 240 Nm (i jest dobrze)
Komentarz
-
-
Lusterko mam od kumpla za parę zeta który montował je do Passata B7 zamiast zwykłego fotochroma i instrukcje zapożyczył od ruskich toważyszy którzy włożyli je z kamerą do O2 FL. Powyższe fotki przykładowe bo mam inną obudowę kamery ale to samo lusterko.
Jak znajdę link to wrzucę oraz oryginalne fotki lusterka.Kubala
było 139 KM i 310 Nm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez EnriquezNa pierwszej stronie masz właśnie rozwiązanie z Tourana i wpinasz się standardowo do CAN. Lin jest natomiast do czujnika deszczu.
Co do wstecznego i rozjaśnienia lusterka nie widziałem takiej opcji w gatewayu cz ruszy z marszu ?Kubala
było 139 KM i 310 Nm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kubalaBCM siedzi ale nie rozumiem pytania. Czy chodzi ci o to jaki mam BCM?
BCM obsługuje to czy to w Caddy, czy EOS, czy Skoda czy w innym aucie .
jak by ktoś dolozyl bez extra modułów do auta gdzie jest Bordnetz, to bym chylił czoła, a tak .... uzyli scheamtu z Golfa i wsadzili do SKody.
Enrique tez to miałeś u siebie przecie.
B7 ma tez BCM-a ale bez funkcji komfortu który nadal jest osobnym modułe, wiec tez wszystko pasuje.
Komentarz
-
-
Pewnie i niepraktyczne jak sensor deszczu czy zmierzchu ale jak już jest to pasowało by żeby działało, a czy będzie później aktywne czy nie to już inna sprawa.
Ja proszę tylko o pomoc czy o potwierdzenie ruskiego moda czy to będzie działać, bo forum przekopałem ale nic na ten temat nie znalazłem.Kubala
było 139 KM i 310 Nm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez EnriquezBędzie.
[ Dodano: Sro 15 Kwi, 15 20:09 ]
Zamieszczone przez kubalaZamieszczone przez EnriquezBędzie.
Przy kodowaniu RLS pierwsze jest (jak się nie mylę bo z pamięci ) jest opcja normal +20%,+40%,+60% - o co z tym chodzi?
Dalej to rodzaj szyby przy sensorze zmierzchu oraz szyba przy sensorze deszcz.
Chodzi o ten zmierzch - jak zrobić żeby zmiana na światła mijania odbywała się jak najpóźniej. Na razie po kombinacjach z procentami i rodzajem szyb nie widzę żadnej różnicy a zmiana zachodzi przy wartości 3.Kubala
było 139 KM i 310 Nm
Komentarz
-
-
Witam mam pytanko czy tak to działać powinno, mianowicie czujnik deszczu/zmierzchu aktywny nie ma błedów ,po przekreceniu stacyjki i spryskaniu szyby nie łapie nic sie nie dzieje w blokach pomiarowych kanał 008 pokazuje ilosc deszczu 1,2 itp wycieraczki zaczynają machać dopiero gdy rusze wajchą badz suwakiem na górze manetki.Czy to jest prawidłowe?czy podczas kodowania o czyms zapomniałem?Dodam ze jak "rusze manualnie"za pierwszym razem to pozniej śmiga bez problemu2 rzecz jak zaobserwowałem to po zaznaczeniu w sterowniku domykania szyb, zamknieciu samochodu i spryskaniu szyby nie domyka ................
Komentarz
-
Komentarz