A czy zwykłą szybę da się przerobić pod czujnik, znaczy czy da się usunąć tą kropkę czarną po uchwycie pod zwykłe lusterko. Ktoś to usuwał i jak to robił? Zastanawiam się czy wklejać czujnik obok lusterka (mam już wszystkie części i przewody podciągnięte) czy robić tak jak w oryginale, czyli pod lusterko (ale trzeba usunąć kropkę) no i zrobić instalację pod lusterko samo ściemniające, dwa do sześciu kabli.
[O2] [O2][FL] - Dołożenie czujnika deszczu i zmierzchu
Zwiń
X
-
greg44,
W pierwszym poscie masz linki. Tam bedzie jak usunąć tą kropkę.
tu też
[ Dodano: Nie 01 Kwi, 12 15:53 ]
misiul,
W ASO to oni chyba nie potrafią korzystać z ETKI !!!
Skoro zaproponowali Ci te szyby to oznacza, że
1. Wszystkie mają kolor zielony
2. BK - chyba pomyliłeś numery i chodzi o BC - długość przewodu do lusterka = 113 mm (a nie jak podałeś 112)
3. BQ - to samo, tylko długość przewodu 81 mm.
4. BD - to samo co BQ tylko ma zielony pasek na górze.
Podsumowując, BQ - żeby nie sztukować obudowy kabelka labo BD jak chcesz mieć ten pasek, tylko nie jestem pewien co do długości kabli. Kolega Samin ma tą szybę z paskiem ale zakładaną poza ASO i okazuje się, że tam te kabelki muszą być dłuższe.Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez misiulandrzej111, a myslis .ze ze kto mnie namowil na czujnik.widzielismy sie w sobote.pierwszy krok nalezy do mnie wybor wlasciwej szyby w aso i tu niestety schody. czujnik deszczu juz do mnie leci z wloch.
Jerzy ktore aso wymienialo Ci szybe,zadowlony jestes?
Zrobione dokładnie i nic nie pobrudzone. A w zakładach typu JAAN nie maja taniej takich szyb ???O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
Poprzednia O II FL 2.0 TDI elegance + dynamic
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JerzyM73Wymieniałem już dwa razy u Bednarka na szczecińskiej i jestem zadowolony - wszystko na AC
Zrobione dokładnie i nic nie pobrudzone. A w zakładach typu JAAN nie maja taniej takich szyb ???
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowaltom99Zamieszczone przez JerzyM73Wymieniałem już dwa razy u Bednarka na szczecińskiej i jestem zadowolony - wszystko na AC
Zrobione dokładnie i nic nie pobrudzone. A w zakładach typu JAAN nie maja taniej takich szyb ???
[ Dodano: Nie 01 Kwi, 12 20:31 ]
Znalazłem
Moja szyba to
1Z0845011BQ taki symbol mam na kwicie wydania z serwisu (tak więc Marcin dobrze wybrał)
koszt całości z primerem Wurta, klejem i pędzlem do primera to 439 zł. (pewnie jest to netto - nie jest zaznaczone) - sama szyna 402 zł.O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
Komentarz
-
-
JerzyM73, dzięki za info bardzo mi ono pomaga.
Ja robię z AC więc cena mnie nie interesuje a tylko szokuje.
Panowie sprawiłem, że we Włoszech czekają na Was jeszcze dwa nowe czujniku deszczu typu AH - sympatyczny sprzedawca.
Myślę że cena jest ok. Paczka idzie 4 -5 dni. mój czujnik wychodzi do mnie jutro
Koledzy wybrałem już lustro od Golf V
Podsumowując:
1.Szyba 1Z0845011BQ
2.Czujnik AH
3. lusterko od golf V
To chyba wszystko czego trzeba?
Komentarz
-
-
No właśnie nie zauważyłem:
1. 1C0-973-119 B - Wtyczka 3-pin do czujnika - 10 PLN w ASO
2. 000 979 009 - Kabelek serwisowy - 3 szt. po 12 PLN/sztuka
3. 1K0-845-543 - Uchwyt czujnika deszczu - 28 PLN w ASO - tego nie potrzebuję bo szyba z ramką, prawda?
7. Oczko do masy - jakie to oczko?
8. Przewód 0,25 mm - ile metrów?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrcara co trzeba przekodowac aby czujnik zmierzchu reagowal troche pozniej?????wydaje mi sie ze moj wlacza swiatla zawczesniej
Innym razem jak jest w miarę widno a jedziesz w zacienionym miejscu to się zapalą.
Krótko mówiąc trzeba też przy tym myśleć a nie całkowicie zdawać się na automat, bo później widać jak pada lekki deszcz albo śnieg a ludzie jeżdżą na letnich i mówią że im automat nie przełączył. Chyba można jakoś to ustawić (ale to już trzeba speca Marcina zapytać - on mi też to kodował i uruchamiał) - najlepiej sprawdza się to przy przejazdach w tunelach i pod wiaduktami zwłaszcza w stolycy.O III 4x4 2,0TDI Elegance+dynamic+amazing+GSM i inne
Komentarz
-
-
misiul, kup sobie 3 m kabelka 0,25 - on jest tani jak barszcz
Lusterko - następne 6 kabelków x 2 = 12 m.
Zaokrąglając 20 metrów na początek.
Dalej będą jeszcze kable do wtyczek drzwi - aby w przyszłości zainstalować przyciemniane zewnętrzne lusterkaPozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez misiul2. 000 979 009 - Kabelek serwisowy - 3 szt. po 12 PLN/sztuka
Zamieszczone przez misiul8. Przewód 0,25 mm - ile metrów?
Kabla potrzebujesz 3x4/5m więc kup sobie 15m.
Poza tym jest jeszcze druga kostkaSprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW
Komentarz
-
-
OK to małe podsumowanko:
1. Nowy czujnik deszczu AH - 55 zł
2. Lusterko pod czujnik deszczu, samościemniające się - 80 zł
3.1C0-973-119 B - Wtyczka 3-pin do czujnika - 10 zł w ASO
4.konektory N 907 647 01 6szt. 1zł/szt. = 6 zł w ASO
5. przewód 0,5 mm2 - 20 m - 20 zł
6. Kostka 4B0 971 833 - ASO - ?? zł
7. Szyba pod czujnik deszczu 1Z0845011BQ - koszt polisa AC.
8.Włącznik świateł auto 150 zł
8. Usługa Enriqueza - bezcenna
Razem wstępnie części: 380 zł z kosztami wysyłki. Za kostkę założyłem 20 zł.
Czy o czymś nie zapomnieliśmy, jutro złożyłbym zamówienie w ASO.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez misiul6. Kostka 4B0 971 833 - ASO - ?? zł
Pytałeś o włącznik superbmana? Wydaje mi się że w tych okolicach ma nówkę
000 979 018 E << kabel serwisowy do kostki 4B0 971 833 << tylko wstrzymaj się z tą kostka bo nie jestem jej pewien, podaj numerki lusterka
N 907 647 01 lub 000 979 009 konektorów potrzeba chyba 3 szt.?? weź sobie kilka na zapas
Potrzbebujesz jeszcze konektor do skrzynki bezpieczników, jutro podam Ci numer.
Graty zamawiaj w VW, w Skodzie jest drożej i nie wszystko jest
Ja bym na Twoim miejscu pogadał z Miśkiem czy Superbmanem i kupił cała wiązkęSprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW
Komentarz
-
Komentarz