Webasto jest dobre w każdym silniku. Czy zauważyłeś jak w zimie szybko grzeje Ci się silnik? Czy czasem nie jest przyjemnie wsiąść do ciepłego samochodu lub pomóc sobie w odmrażaniu szyb?
[O2] FL>2010 Climatic dołożenie czujnika temperatury
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez pejoWebasto jest dobre w każdym silniku. Czy zauważyłeś jak w zimie szybko grzeje Ci się silnik? Czy czasem nie jest przyjemnie wsiąść do ciepłego samochodu lub pomóc sobie w odmrażaniu szyb?
Komentarz
-
-
Witam
Oto zdjęcia z temperaturami i podłączeniem czujników do kostek.
Czy konieczne jest dodatkowe kodowanie?
Sterowanie klapami i wentylatorem działa, obieg wew na wstecznym i przy spryskiwaniu szyb się włącza.
Zamieniałem piny w kostkach i nic się nie działo.
Na zdjęciu 3.jpg zaznaczony dolutowany przewód i drugi dołożony do kostki.
Czy można jakoś multimetrem sprawdzić czy czujniki są sprawne?
Proszę specjalistów o pomoc.
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Jest plan, że będę to robił i chciałem prosić o potwierdzenie czy dla O2FL kabelki z czujników mam podłączyć do sterownika tak:
czujnik w nawiewach srodek G191
sterownik czujnik
3 ------------ 2
28 ------------ 1
czujnik nawiewu stopy G192
sterownik czujnik
4 ------------ 2
8 ------------ 1
Te czujniki różnią się między sobą tylko sposobem wpięcia wtyczki? (kątowy, prosty).
Mógłbym w nawiewie na nogi zamontować taki sam czujnik jak w nawiewie pod środkową kratką?Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
Klientów pytających o rabat informuję, że jest on stolicą Maroka
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pietdla pewności dopytam czy do naszego moda podchodzi każdy panel z temperaturą? np taki
http://allegro.pl/vw-golf-6-vi-panel...124377900.html
Komentarz
-
-
Dziś to robiłem.
Montaż czujnika w nawiewie na nogi kierowcy jest bardzo prosty.
Z drugim czujnikiem miałem więcej problemów. Mega tam ciasno.
W 20-sto pinowej wtyczce nie było kabelka z masą więc obie masy poszły do pinu 8 w 16-sto pinowej.
Błędów w klimie brak. W blokach pomiarowych czujniki mierzą temperaturę więc chyba wszystko jest OK.
Generalnie spoko robota. Następnym razem pójdzie mi szybciej.
Jakby ktoś ze Śląska chciał to robić to zapraszam.
[ Dodano: Nie 06 Wrz, 15 20:24 ]
Jednak nie wszystko działa.
Nie włącza się obieg wewnętrzny po wrzuceniu wstecznego.
Co może być tego powodem?Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez koleśJednak nie wszystko działa.
Nie włącza się obieg wewnętrzny po wrzuceniu wstecznego.
Co może być tego powodem?
Jeśli po kontrolce na panelu, to się nie zaświeci. Miałem tą samą wątpliwość. Wyłącz radio, wrzuć wsteczny i zacznij cofać - słychać jak przestawiają się klapy nawiewów, ale kontrolka się nie zaświeci!
Komentarz
-
-
TwoB - masz racje ,wszystko działa jak należy obieg włącza się przy cofaniu jak i używaniu spryskiwacza szyby
Dzięki koleś - bardzo dobra robota, poszło nam szybko i sprawnie także jeżeli ktoś jest zainteresowany doposażeniem klimy to polecam kolegę 8)
O samej zmianie na razie nic nie mogę powiedzieć ,gdyż zbyt świeży temat ale myślę że z czasem zauważę zwiększenie komfortu :P----> ! biała MurzyNka ! <----
---->było 101km 260NM jest 136km 312NM<----
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MurzyN91O samej zmianie na razie nic nie mogę powiedzieć ,gdyż zbyt świeży temat ale myślę że z czasem zauważę zwiększenie komfortu
Komentarz
-
-
MurzyN91, dobrze, że się wyjaśniło. Ja się w sumie uczyłem na Twojej O, za co jestem wdzięczny.
A kolega Kapi, wspomagał mnie swoją wiedzą telefonicznie za co dziękuję.Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
Komentarz
-
-
Czy u Was temperatura na pokrętle pokrywa się mniej więcej z faktyczną? U mnie nie. Analizując odczyt wartosci czujników na 22 st ustawionych na pokrętle, przy upalach, przy klimie mam 25. Siedzialem kilka razy z laptopem by wykluczyć ewentualne uszkodzenie czujników i niby wszystko jest ok. Zauwazylem też, że na nogi nie da rady puścić tak niskiej temperatury, jak na szybę czy kierowcę.
Komentarz
-
-
Dołożyłem czujniki i panel z końcówką H, temperaturę utrzymuje, niestety nie działa obieg zamknięty na wstecznym i po włączeniu spryskiwaczy. Panel podobno powinien zamykać obieg również przy dużej różnicy temperatur, aby szybciej schłodzić lub ogrzać wnętrze. Wiem że kontrolka nie będzie się świecić. Kodowanie nie było potrzebne, były same zera klapy też chodziły dobrze, ale ustawiono ponownie. Nie wiem czy ten panel tak ma, czy coś trzeba jeszcze ustawić, proszę poradę. Myślę o przestawienie czegoś w can getewayu. Nie jest mi to aż tak bardzo potrzebne, ale jak wszystkim działa to czemu nie ma mi działać.
Obieg zamknięty zaczął się włączać gdy zrobiło się cieplej i włączyła się sprężarka klimatyzacji.
Komentarz
-
-
Mam pytanko poniewaz nie moge znalezc panelu climatic z podgrzwanymi fotelami w normalnej cenie (teraz chyba w ogole nie ma allegro takiego) czy da rade przelozyc jakos sterowanie podgrzewaniem foteli do panela bez tej funkcji?Budowa domów energooszczędnych, szkieletowych
www.nawmar.pl
Komentarz
-
Komentarz