[OII FL] Elektryczne szyby tył

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krzg
    Drive
    • 2009
    • 80

Wreszcie załozyłem u siebie w Mincie el. szyby z tyłu. Troche to trwało z racji braku czasu i "robieniu z doskoku". Ale dzisiaj projekt "elektryka tył" został zamknięty.
    Podziekowania dla:
    - LeszekK za inspirację, oraz pomoc w temacie
    - Krzynol za wskazanie kierunku działania (gdy nie działało )
    - Enriquez za wskazanie kierunku kodowania.
    Całkowity koszt wyszedł poniżej 600pln.

Dla wszystkich, którzy mają zamiar zakładac el. szyby do tyłu chętnie służę pomocą.

Komentarz

• kowaltom99
      Rider
      • 2009
      • 743
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez krzg
      Wreszcie załozyłem u siebie w Mincie el. szyby z tyłu. Troche to trwało z racji braku czasu i "robieniu z doskoku". Ale dzisiaj projekt "elektryka tył" został zamknięty.
      Podziekowania dla:
      - LeszekK za inspirację, oraz pomoc w temacie
      - Krzynol za wskazanie kierunku działania (gdy nie działało )
      - Enriquez za wskazanie kierunku kodowania.
      Całkowity koszt wyszedł poniżej 600pln.

Dla wszystkich, którzy mają zamiar zakładac el. szyby do tyłu chętnie służę pomocą.
      A może napiszesz tutoriala? Szczególnie wartościowy wyłby wykaz części i schemat połączeń elektr.
      Robiłeś fotki?
      To jest jeden z ostatnich modów jakie mam w planach - do realizacji latem

Pozdrawiam
      Tomek

Komentarz

• krzg
        Drive
        • 2009
        • 80

Fotek nie robiłem. Podłączenie nie jest skomplikowane jesli umiesz czytać schematy. Ja nie umiałem ale LeszekK mi wytłumaczył co i jak.
        Trzeba pociągnąć 4 przewody od tylnych drzwi: masa, zasilanie, sterowanie LIN i sterowanie centralnym zamkiem.
        Masa do punktu masy np. w przedniej cześci progu, zasilanie pod bezpiecznik 32 (trzeba dołożyc pin do skrzynki, zasilanie powinno już być fabrycznie),sterowanie LIN do sterownika/silnika drzwi przednich i sterowniak zamkiem połaczyc z przewodem który idzie od bezpiecznika 34 (czerwono-czarny).
        To samo na strone prawą, z tym, że w drzwiach kierowcy trzeba podłaczyć sterowanie 4 szybami, jest inna wtyczka więc trzeba przepiąć kable ze starej wtyczki do nowej i dopiąć nowe do sterowania tyłem).
        Tyle jeśli chodzi o podłączenie. Nastepnie wymiana podnośników tył i kodowania.

Potrzebne:
        podnośniki wraz z blachami, silnikami, przełączniki tył i ramki do nich, wiązka drzwi tył (ja kupiłem z rozbiórki wszystko, wraz z gniazdami do wtyczki wiązki drzwi co bardzo ułatwilo sprawę), panel do sterownania szybami drzwi kierowcy wraz z nakładką
        pin do skrzynki bezpieczników, bezpiecznik 30A, oczywiście przewody o odpowiedniej grubości (na schemacie są podane) i piny, wtyczki (wg.Etki) jeśli chcesz sam robic wiązki.
        Nie wiem czy trzeba zmieniać moduł CE, ja zmieniałem jak zakładałem halogeny na taki co to niby wszystko obsługuje. Przy kupowaniu wiązki trzeba zwrócić uwagę żeby sterowanie zamkiem byl po LIN a nie CAN (wiazka ma wtedy jedną wtyczke w słupku, przy CAN ma dwie podobno). Sterowanie LIN było chyba od listopada 2008.
        Nie wiem czy silniki tył się czymś róznią (czy LIN czy CAN) ale lepiej kupować do swojego rocznika.

Uff...

Komentarz

• krzynol
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 11007
          • Superb II combi (3T5)
          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez krzg
          Sterowanie LIN było chyba od listopada 2008.
          sterowanie LIN pojawiło się w O2 od maja 2006 i ja go niestety nie posiadam
          w O2FL elektryka tylnych drzwi jest tylko po LIN

główne różnice to takie, że przy sterownikach tylnych po CAN, sterowanie centralnym idzie prosto z modułu komfortu
          natomiast w nowszej wersji centralny sterowany jest ze sterownik drzwi
          i jest prostsza instalacja elektryczna

podłączenia sterowników(przednich i tylnich) są kompletnie różne i trzeba kompletnie przepinowywać całe wtyczki
          także dokładanie szyb do tyłu jest mega łatwiejsze, niż przejście w O2 na nową wersję LIN

ten weekend upłynął pod znakiem moda i niestety się nie udało w pełni opanować tematu
          nie komunikuje mi się sterownik tylny po LIN z przednimi drzwiami i całym autem
          instalacja jest ok, zasilania są ok, a nie ma komunikacji
          obstawiam sterownik, co prawda mam w wersji MAX z tyłu i jakiś MAX3 z przodu
          ale wydaje mi się, że nie gadają ze sobą, są to wynalazki jakieś
          muszę postarać się o ori jakie były w Octavi, czyli tylne to 703/704 J

ostatnio odpalałem tylne drzwi u sparrova i poszło bez pierdnięcia
          ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
          ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
          poprzednie modele:
          ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
          ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
          O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• piotrek_gdy
            RS
            • 2008
            • 7723
            • Volkswagen
            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

krzynol, a u mnie na moich sterownikach drzwi niestety tyły zachowują się dziwnie
            w momencie naciśnięcia blokady tylnych drzwi w panelu kierowcy - opuszczają się wszystkie 4 szyby - tak jakby generowało to otwarcie dachu
            przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Enriquez
              RS
              • 2009
              • 7685
              • Superb III (3V3)

napisz, co było tak naprawdę przyczyną problemów
              Pozdrawiam
              Marcin

Komentarz

• piotrek_os
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 8162
                • Octavia II (1Z3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez krzynol
                są wersje sterowników, że jak nciśniesz blokowanie tylnych szyb
                to przełączniki tylnych szyb się wygaszają
                u mnie tak było w ex 0II z 2007 roku mod 2008, a w obecnej 0II z połowy 2006 roku tylko blokuje szyby, a podświetlanie dalej jest.
                Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• krzg
                  Drive
                  • 2009
                  • 80

U mnie tak wlasnie jest. Jak wcisne przycisk blokowania tylnych szyb to zmienia kolor z zielonego na pomaranczowy a tyly sie wygaszaja.

Komentarz

• greg44
                    L&K
                    • 2011
                    • 1198
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BKD 2.0 TDI 140 KM

A podpowiedzcie, czy przy skanowaniu auta VCDS-em w skanie będą widocznie sterowniki tylich drzwi przy sterowaniu po Lin, czyli nowsze OII?

Komentarz

• krzynol
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 11007
                      • Superb II combi (3T5)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

greg44, oczywiście

[ Dodano: Wto 11 Mar, 14 19:56 ]
                      no i kupa
                      założyłem do przodu sterowniki ori od marbaba
                      numer silnika 1T0959701D i numer sterownika 1K0959793J
                      sprawdziłem instalację ze schematem 2007 i dalej tył się nie komunikuje po LIN
                      został mi do wymiany sterownik tyłu z literką P na ori z tego rocznika (tym bardziej, że przestaje działać szyba po kilu minutach)
                      poprzednie modele:

Komentarz

• demmsi
                        Elegance
                        • 2011
                        • 966
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Krzynol czemu nie idziesz w pary sterowników 1T0959701D+1K0959703J i 1T0959702D+1K0959704J + komfort 1K0959433BT?

Komentarz

• krzynol
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 11007
                          • Superb II combi (3T5)
                          • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

no właśnie idę :szeroki_usmiech
                          przody 701/702 D już mam od marbaba, co prawda same sterowniki, ale moje silniczki chyba podejdą
                          a tyły to w tej chwili 1K0 959 703/4 P - i to jest chyba przyczyna, aczkolwiek też są w wersji MAX3

moduł BT obsadzony, ale jeszcze jedna sprawa wyszła - nie zamyka wlewu paliwa - znowu wtyczki do przepinowania
                          i chyba coś jeszcze z tylną klapą będzie - masakra ile roboty się narobiło

[ Dodano: Wto 11 Mar, 14 21:03 ]
                          tylko jedna rzecz mi się nie podoba, na ori sterowniku nie zapala mi się lampa blokady szyb tylnich

[ Dodano: Czw 13 Mar, 14 22:03 ]
                          no i przyszły dzisiaj sterownik tylne 703/704 J i od razu zatrybiły
                          parę przepinowań przy module komfortu i klapa mi się zamyka tylna i wlew paliwa też
                          poprzednie modele:

Komentarz

• krzg
                            Drive
                            • 2009
                            • 80

Hmm. Myslałem, ze mam wszytsko zrobione jak w oryginale, ale chyba jednak nie.
                            Otóz, gdy wcisne przycisk blokowania tylnych szyb to zapala sie on na żołto iświeci nawet wtedy gdy wyciągne kluczyk ze stacyjki. Czy nie powinien zgasnąc jak wszystkie inne?

Komentarz

• piotrek_gdy
                              RS
                              • 2008
                              • 7723
                              • Volkswagen
                              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

krzg, sprawdź czy gaśnie jak ci zegary gasną
                              przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• krzg
                                Drive
                                • 2009
                                • 80

Nie, nie gasnie razem z zegarami.
                                Zauważyłem, że gaśnie jak zamknę auto kluczykiem (lub pilotem).

Komentarz

• krzynol
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 11007
                                  • Superb II combi (3T5)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                  • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

krzg, też tak mam i tak ma być
                                  poprzednie modele:

Komentarz

• madx32
                                    Ambiente
                                    • 2013
                                    • 102

Zamieszczone przez krzg
                                    Fotek nie robiłem. Podłączenie nie jest skomplikowane jesli umiesz czytać schematy. Ja nie umiałem ale LeszekK mi wytłumaczył co i jak.
                                    Trzeba pociągnąć 4 przewody od tylnych drzwi: masa, zasilanie, sterowanie LIN i sterowanie centralnym zamkiem.
                                    Masa do punktu masy np. w przedniej cześci progu, zasilanie pod bezpiecznik 32 (trzeba dołożyc pin do skrzynki, zasilanie powinno już być fabrycznie),sterowanie LIN do sterownika/silnika drzwi przednich i sterowniak zamkiem połaczyc z przewodem który idzie od bezpiecznika 34 (czerwono-czarny).
                                    To samo na strone prawą, z tym, że w drzwiach kierowcy trzeba podłaczyć sterowanie 4 szybami, jest inna wtyczka więc trzeba przepiąć kable ze starej wtyczki do nowej i dopiąć nowe do sterowania tyłem).
                                    Tyle jeśli chodzi o podłączenie. Nastepnie wymiana podnośników tył i kodowania.

Potrzebne:
                                    podnośniki wraz z blachami, silnikami, przełączniki tył i ramki do nich, wiązka drzwi tył (ja kupiłem z rozbiórki wszystko, wraz z gniazdami do wtyczki wiązki drzwi co bardzo ułatwilo sprawę), panel do sterownania szybami drzwi kierowcy wraz z nakładką
                                    pin do skrzynki bezpieczników, bezpiecznik 30A, oczywiście przewody o odpowiedniej grubości (na schemacie są podane) i piny, wtyczki (wg.Etki) jeśli chcesz sam robic wiązki.
                                    Nie wiem czy trzeba zmieniać moduł CE, ja zmieniałem jak zakładałem halogeny na taki co to niby wszystko obsługuje. Przy kupowaniu wiązki trzeba zwrócić uwagę żeby sterowanie zamkiem byl po LIN a nie CAN (wiazka ma wtedy jedną wtyczke w słupku, przy CAN ma dwie podobno). Sterowanie LIN było chyba od listopada 2008.
                                    Nie wiem czy silniki tył się czymś róznią (czy LIN czy CAN) ale lepiej kupować do swojego rocznika.

Uff...

krzg

Podasz może kodowanie jakie trzeba wykonac aby to wszystko prawidłowo działało ??

Komentarz

• krzynol
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 11007
                                      • Superb II combi (3T5)
                                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

madx32, kodujesz bordnetza pod 4 drzwi elektryczne
                                      i sterowniki drzwi - tam się ładnie podpowiada co ma być zakodowane
                                      poprzednie modele:

Komentarz

• madx32
                                        Ambiente
                                        • 2013
                                        • 102

madx32, kodujesz bordnetza pod 4 drzwi elektryczne
                                        i sterowniki drzwi - tam się ładnie podpowiada co ma być zakodowane
                                        Ale jakies konkrety ??

Który sterownik programować - jaki kanał ?

Komentarz

• krzg
                                          Drive
                                          • 2009
                                          • 80

Jeśli dobrze pamiętam to najpierw w Gateway zaznaczyłem szyby elektryczne tył lewa oraz szyby elektryczne tył prawa strona. Wtedy pojawiły mi sie te dwa "moduły" drzwi.
                                          Nastepnie wszedłem w kodowanie tych drzwi (lewych i prawych), tu trzeba wpisać kodowanie liczbą (nie pamiętam teraz jaka wartość).
                                          Wieczorem będe przy kompie to wkleje moje kodowanie i konkretniej napisze co i gdzie.

Komentarz

• madx32
                                            Ambiente
                                            • 2013
                                            • 102

Zamieszczone przez krzg
                                            Jeśli dobrze pamiętam to najpierw w Gateway zaznaczyłem szyby elektryczne tył lewa oraz szyby elektryczne tył prawa strona. Wtedy pojawiły mi sie te dwa "moduły" drzwi.
                                            Nastepnie wszedłem w kodowanie tych drzwi (lewych i prawych), tu trzeba wpisać kodowanie liczbą (nie pamiętam teraz jaka wartość).
                                            Wieczorem będe przy kompie to wkleje moje kodowanie i konkretniej napisze co i gdzie.
                                            Ok. To czekam na info ponieważ jutro bedę montował tylne szyby

Komentarz

• krzynol
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 11007
                                              • Superb II combi (3T5)
                                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                                              • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

tył 0000144
                                              a przód zależny od wyposażenia
                                              podłączysz kompa, będą podpowiedzi - pogłówkujesz :idea:
                                              lepiej dać wędkę, czy rybę :?:
                                              poprzednie modele:

Komentarz

• madx32
                                                Ambiente
                                                • 2013
                                                • 102

tył 0000144
                                                a przód zależny od wyposażenia
                                                podłączysz kompa, będą podpowiedzi - pogłówkujesz :idea:
                                                lepiej dać wędkę, czy rybę :?:
                                                Witam,

dzisiaj dosiadłem swoją OII FL z zamiarem dołożenia szyb elektrycznych na tył.

Zacząłem od tylnych lewych.

Boczek zdjęty, blacha też wiązka wyjęta.

Zaczynam montować.

Blacha z silnikiem zamontowana, a tutaj zonk. Instalacja wchodzaca od drzwi do słupka z elektrycznymi szybami ma inną koncówke niż bez elektrycznych szyb.

Koncowka jest szersza. W słupku mam 3 wejscia ale tylko jedno z pinami.

To, które mam w wizace nie ma odpowiednika w pinach w słupku (kostce) czy to kwestia odpowiedniego przerobienia pinów w kostce na ten węzszy czy trzeba jakąś wiązkę dodatkową ciągnąc ze słupka do modułu CE ??

Prosze o info.

Komentarz

• Marian 2
                                                  L&K
                                                  • 2007
                                                  • 1086
                                                  • Octavia I combi (1U5)
                                                  • AQY 2.0 MPI 115 KM

Czytam i czytam przez dwie strony wymądrzanie się rożnych instalatorów usilujących za wszelkącenę naśladować rozwiązane "fabryczne". Ja nie bawił bym się w jakieś programowanie, dopasowywanie do CAN, itd, tylko zrobił bym to po swojemu, szczególnie, że chodzi tylko o "szyby" z tyłu. Tak naprawdę "elektryczne szyby" to silniczki, przyciski i przewody. Można to zrobić bardzo prosto, trzeba tylko wyeliminować moduliki sterujące przy silniczkach i podłaczyć silniczki bezpośrednio przewodami do wyłączników i po problemie, szczególnie gdy to są tylko dwa silniczki z tyłu.
                                                  Tu jest szczegółowy opis "elektrycznych szyb" w moim wykonaniu. Sprawują się bardzo dobrze już ponad cztery lata. Polecam to wykonanie, lub podobne, tym co nie mają "szyb" bo przecież ten układ można jeszcze uprościć, nie musi mieć żadnej automatyki, tylko silniki, przewody i przyciski.

Najprościej pod względem instalacji w tym przypadku byłoby zamontowanie przycisków (tylnych szyb) na tunelu środkowym. Wtedy mogą z nich korzystać pasażerowie z tyłu i kierowca.
                                                  Wiem, że prawię "herezję", bo wszyscy chcą zbliżyć się do ideału "fabrycznego", ale inne wykonanie niż fabryczne nie umniejsza funkcjonalności ani "estetyki".
                                                  Nie należy zapominać, że "szyby elektryczne" to tak naprawdę silniczki, przewody i wyłączniki, nic więcej, szczególnie gdy takich "szyb" brakuje z tyłu.

Komentarz

• krzg
                                                    Drive
                                                    • 2009
                                                    • 80

Z tego co pamiętam to w słupku w przelotce masz trzy miejsca na wtyczki, teraz masz prawdopodobnie wsadzoną wtyczkę w górnym miejscu. Wiązka do wersji z szybami elektrycznymi z tyłu ma większą kostkę i umieszczona jest w środkowej części tej przelotki. Ja kupiłem wiązke drzwi razem z tą wtyczką i dorobiłem od niej przewody, które idą "do przodu". Prawdopodobnie można wykorzystać tę wiązke którą juz masz ale musiałbyś zrobić instalację jak w wersji przed FL (sterowanie po CAN), wtedy wiązka szyb w drzwiach miala dwie kostki, ale nie wiem jak później z kodowaniem. Zresztą jestem zdania (tu odnośne postu powyżej), że jak już robić, to tak jak w oryginale.

Komentarz

Pracuję...