OctaviaII wymiana kierunku w lusterku.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pattrycja
    Classic
    • 2010
    • 6

Zamieszczone przez pskosz
    P.S. Będziesz przy opisie?
    Zwróć uwagę na lampy
    Tak czekam na telefon , a lampa jedna na pewno trafiona nie wiem jak druga.
    Zamieszczone przez pskosz
    Przynajmniej będziesz miał nowy zderzak RS
    Oby się udało mieć w końcu normalny RS :P
  • coda_co
    Classic
    • 2008
    • 25

Poszukałem w postach ale nie znalazłem odpowiedzi, czy któryś z kolegów
    wymieniał już kierunkowskaz w lusterku, jak się do tego zabrać żeby nie połamać lusterka i gdzie najlepiej taki kierunek zakupić. W ASO za kierunek z podświetleniem wokół drzwi krzyknęli mi 158 pln, trochę dużo jak za kawałek lampki i plastiku
    Kris

Komentarz

• Jaro102
      Rider
      • 2007
      • 656

tu znalazłem cos takiego ale to tez duzo taniej nie jest.
      Wiesz co żeby zabrac sie za lusterko to musisz najpierw zdjąć jakos tą górną osłone lusterka tylko niestety nie za bardzo wiem jak :roll:
      Octavia III RS 2.0 TDI CUPA

Komentarz

• AdamB
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 8030
        • Octavia IV (NX3)
        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

coda_co, jak uda Ci się zdemontować, to trzeba do gościa zanieś co telewizory naprawia. Może okazać się że z diodą od kierunku coś nie teges.
        Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• coda_co
          Classic
          • 2008
          • 25

Jaro102
          Widziałem tą aukcje, wczoraj wysłałem zapytanie sprzedającemu, podał mi cenę
          do mojej ocatwki około 140 pln plus koszta wysyłki także nic tanie j nie wyjdzie niestety
          AdamB
          Niestety u mnie kierunek jako taki świeci, natomiast brama wjazdowa pod wpływem wiatru poleciał mi na lusterko lusterko całe ale stłukło klosz od kierunku, z tego co znalazłem to nie ma samego szkiełka od kierunku trzeba kupić cały.
          Dowiedziałem się jeszcze, że teraz inna firma produkuje te kierunki i czasem może jeszcze być potrzebna jakaś przejściówka żeby podłączyć nowy kierunek.
          Kris

Komentarz

• kowal 2002
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 5161

Niestety ten czarny kawałek plastiku z gniazdkiem, pod którym zainstalowane są diody LED migacza ( zdjęcie nr. 3 na wymienionej aukcji ) jest teoretycznie nierozbieralny ( przyklejony lub przyspawany ultradźwiękowo do tego jasnego plastiku poniżej). Możliwe, że dałoby się to jakoś "siłowo" rozłożyć, ale nie wiem czy zadziałało by to też w drugą stronę. Najpierw trzeba by na 100% sprawdzić, czy przyczyna leży wewnątrz tego modułu ( np. zasilić go na próbę z 12V przez rezystor ok. 1kohm ) i jeśli faktycznie jest winien to próbować go w miarę delikatnie rozłożyć ( w sumie i tak nic nie tracimy, bo nie działa ). Jeśli się uda to prawdopodobnie okaże się, że do wnętrza dostała się wilgoć i metalowe wyprowadzenia/scieżki zostały "zeżarte" przez rudą ( ewentualnie zieloną jeśli są miedziane :diabelski_usmiech ). Jeśli wyprowadzenia LED-ów nie są uszkodzone to wystarczy naprawić połączenia i powinno śmigać.

Co do rozebrania samego lusterka to jeśli nie chcesz robić tego na samochodzie to najpierw trzeba zdjąć boczek tapicerki, potem trójkątny "nawiew" na szybę, potem odkręcić jednego dużego TORX-a, odpiąć wtyczkę i wyjać lusterko. Kupa roboty ( w sumie niepotrzebnej ) więc polecam dobierać się do lusterka na samochodzie. Najpierw przegnij ręcznie szkło w stronę środka samochodu a następnie wsuń palce jak najgłabiej tak jak pokazano na zdjęciu i delikatnie ale stanowczo ciągnij do siebie.

Szkło jest na zatrzaskach więc powinno ładnie odskoczyć. Uważaj tylko, żeby nie urwać przewodów od ogrzewania ( trzeba delikatnie wypiąć wsuwki ). Potem zdejmij lakierowaną obudowę lusterka jest na zatrzaskach ( 1 i 1a na zdjęciu ), które naprawdę mocno trzymają. Zacznij delikatnie podważać do góry od miejsca oznaczonego 1a, a potem przy pomocy płaskiego śrubokręta spróbuj podważać do góry w miejscach oznaczonych 1 ( oraz z tyłu, na dole, na połączeniu części lakierowanej z dolną mniej więcej na wysokości środkowego górnego zaczepu 1 ). Jak zdejmiesz lakierowaną obudowę to trzeba odkręcić 3 małe TORX-y ( oznaczone 2 ), trzymające dolną część lusterka ( tą z migaczem i lampką ).
            Chyba nic nie pomyliłem :diabelski_usmiech ...

Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
            Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Skowron
              Drive
              • 2008
              • 92

coda_co, przerabiałem ten temat bo moje lusterko całe się połamało podczas wjazdu do garażu. co do rozbierania to kolega kowal 2002, się wystarczająco wypowiedział i tak jak pisał lepiej to robić na samochodzie - szkoda zabawy z rozkręcaniem drzwi. co do samego kierunku to kupowałem u tego samego sprzedawcy tylko że wtedy nie było jeszcze informacji o różnych wersjach lusterek :| w każdym razie mam octavię z 2004 roku a kolo napisał że chyba od 2006 mają innego dostawcę i te wkłady się trochę różnią i musiałem zamówić w ASO przejściówkę za 20zł. Nowszy wkład ma wtyczkę 3 pin a starszy 2 pin i do tego jest ta przejściówka...cała reszta wkładu jest taka sama. aha co się tyczy rozbierania kierunku to lepiej sobie to odpuścić bo to jest wszystko zlane w jedną całość (próbowałem rozebrać), tak więc tak jak napisał kowal 2002, podłącz po wyjęciu kierunek do napięcia i jeżeli w nim jest przyczyna to trzeba wymienić całość. Ten kierunek na zdjęciu Aukcji to jest ten nowszy 3pin (jak ja kupowałem to takiego zdjęcia też nie było :evil: ). w razie jak byś szukał przejściówki to trzeba trochę podzwonić bo w mało której Aso to mają. W Warszawie dzwoniłem do 2 i trzeba było czekać miesiąc (i cena była wyższa o ok 10 - 15 zł) a w Ełku dostałem od ręki za 20zł.
              A w upalne dni...Honda CB 750

Komentarz

• Kh2GzYH@neostra
                Drive
                • 2008
                • 93

coda_co,
                Witam kolego ja w serwisie w Bielsku Podlaskim kupiłem kierunek za 60 zł i przejsciówke za 38zł jakies 6 miesięcy temu,a rozbierałem lusterko tak jak na zdjęciach wyzej.
                Jordi

Komentarz

• adalbert
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 260
                  • Superb II combi (3T5)

kowal 2002, sorry jest banalniejszy sposób demontażu lusterka w O2.
                  Zobaczcie na akcjach "obudowy lusterka" w O2 jak i Polo - mają zaczep "od przodu" auta patrząc na środku długości - tam jest tylko uszko. trzeba delikatnie wcisnąć obudowę lusterka do tyłu auta - a następnie całość zciągnąć do góry (pomalowana obudowa jest na trzech "ślizgach" zamocowana z góry na dółi tylko ten zaczep trzyma.
                  Resztę śrubek rozkręcisz wtedy bez problemu - a samo szkło zostaw w spokoju!!!
                  U mnie wszystkie ścieżki przeżarło w lewym lusterku - ja jedną diodę zamieniłem na jakąś pomarańczową by był przepływ 12volt przez 3 sztuki - wypada po 4 volty na każdą. Działa ale oryginalne mocniej świecą od tej mojej ;-)
                  Była O2, Jest SuperB!

Komentarz

• zematis
                    Classic
                    • 2009
                    • 15

Co by nie smiecic, odswiezam temat...

Od prawie 2 miesiecy jestem szczesliwym posiadaczem O2FL, niestety dzis rano nadszedl kres mej radosci - jakis sympatyczny kierownik puknal mi w lusterko psujac mi skutecznie nastroj. Szczescie w nieszczesciu ze byl na tyle delikutasny ze uszkodzeniu ulegla jedynie ta plastikowa oslonka pod ktora kryja sie diody kierunkow.

Nurtuje mnie teraz jedno pytanie, czy to mozna wymienic? Widzialem, ze w golfach mozna (http://www.allegro.pl/item727801803_..._v_5_nowy.html)

Oczywiscie kierunek dziala, pekniecia na wylot nie ma ani woda sie nie leje. Tylko od wewnetrznej strony tej oslonki na ledy jest odprysk. (brak foto wiem, ale leje strasznie deszcz)

Zdaje sobie sprawe ze auto nowe zawsze nie bedzie, ale sama swiadomosc ze jest tam ten odprysk doprowadza mnie do szewskiej pasji...

Przy okazji witam, ciagle nosilem sie z zamiarem przywitania teraz zaluje ze do postu zmusil mnie dopiero taki przykry incydent szpecacy moja niunie

Ah wyprzedzajac pytanie, tak dzownilem do serwisu, ale albo kiepsko tlumaczylem albo udawali greka bo bez ogledzin nie dowiem sie czy mozna ta listewke z diodami wymienic - czy nie...
                    1,8 TSI DSG

Komentarz

• adalbert
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 260
                      • Superb II combi (3T5)

zematis, Możesz kupić dół (bezbarwny z czarnym) - zobacz tutaj:

a tutaj komplet:
                      http://www.allegro.pl/item736675459_...ctavia_ii.html - poszukaj.
                      Wymiana dołu to rozebranie lusterka wg opisu wcześniej + odkręcenie małych torx'ów. Jak masz podświetlenie to szukaj właściwego
                      Była O2, Jest SuperB!

Komentarz

• zematis
                        Classic
                        • 2009
                        • 15

Dzięki za odpowiedź, niestety ja mam octe 2 po lifcie i jak dotąd nigdzie nie udalo mi sie trafić na tą część (o2 fl lusterka ma zupełnie inne). W serwisie zaśpiewali mi 140PLN bo mam doświetlenie... (ogólnie to byli zdziwieni że chcę przez taką drobnostkę to wymienić)

Także stwierdziłem że muszę pogodzić się z tym pęknięciem i poczekać aż się rozpadnie.
                        1,8 TSI DSG

Komentarz

• czyzyk64
                          Elegance
                          • 2008
                          • 866

gdy wymieniałem żarówkę w podświetleniu podłoża w lusterku chciałem tak zrobić jak opisuje adalbert,
                          niestety po kilku mocowaniach zrezygnowałem :evil: i zacząłem od wyjęcia wkładu - szkła, potem zauważyłem iż u mnie ta górna pomalowana część była jeszcze przymocowana na dwie śrubki , jedna po prawej stronie, natomiast druga była za mechanizmem.
                          Mysle iż jest to dobre , :lol: bo tak każdy złodziej podchodzi do auta, lekko uciska plastyk z tyłu i odchodzi z plastykiem, a mając szkło prawie na wierzchu to jeszcze pewnie zabierze sobie i szkło.

Komentarz

• robert70
                            Rider
                            • 2008
                            • 499

mam podobny problem z kierunkowskazem w lusterku /O2 FL/, zbił mi się plastik z kierunkowskazu, diody działają ale są zupełnie odsłonięte. Czy będę musiał wymienić cały kierunkowskaz czy tylko zamienić ten rozbity plastik :?:
                            O2 FL 1,6 Mint "MAŁA CZARNA" LPG - LandiRenzo

Komentarz

• adalbert
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 260
                              • Superb II combi (3T5)

robert70, sam dół lusterka... z kawałkiem czarnego tworzywa i bezbarwną osłoną.
                              czyzyk64 co do rozebrania lusterka, to u mnie były tylko miejsca na śrubki, ale ich nie było. Widocznie mam wersję na mniej bezwzględny rynek ;-)
                              Była O2, Jest SuperB!

Komentarz

• czyzyk64
                                Elegance
                                • 2008
                                • 866

adalbert, albo poprzedni właściciel miał już jakieś przykre doznania stad te śrubki u mnie.

Komentarz

• loru
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 4286
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Panowie, rozumiem, że kierunkowskaz jest zintegrowany z podświetlaniem ? niestety dziś z przykrością odkryłem że u mnie kierunek nie dział ale podświetlanie tak no i mam błąd:
                                  00109 - Żarówka kierunkowskazu w lusterku po stronie kierowcy: (L131)
                                  012 - Usterka w obwodzie elektrycznym
                                  w weekend spróbuje to rozebrać może przeczyszczenie styków pomoże.

ten jest bez podświetlania ?

a ten z ?
                                  O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Arti_r1
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 2626

też jestem właśnie na etapie zakupu takowych lusterek, i mogę powiedzieć że ten pierwszy to bez oświetlenia, a ten drugi z
                                    Z tym że ja będę je montował do 01, i może ktoś pomoże co i jak mniej więcej co?
                                    Fabryka Barw :]

Czarna O1 rs-line tdi
                                    Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

• koleś
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 2832
                                      • Fabia combi (6Y5)
                                      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Wziąłem się za rozbieranie lusterka z kierunkiem i mam takie uwagi co do demontażu lakierowanej obudowy. Mianowicie zanim zaczniecie podważać ją w miejscach oznaczonych "1" (ze zdjęcia klegi kowal 2002) Proponuję cieniutkim śrubokrętem odczepić zaczepy na dole obudowy.

Z tyłu obudowy jest jeszcze jeden zaczep.

Torx do odkręcenia kierunkowskazu to T10
                                      Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
                                      Klientów pytających o rabat informuję, że jest on stolicą Maroka

Komentarz

• siudyk
                                        Drive
                                        • 2007
                                        • 60

Dokładnie z opisem adalbert dokonałem demontażu.

Tak wygląda od środka obudowa

Jakby ktoś potrzebował więcej zdjęć to proszę pytać na pw.

Stworzyłem album ze zdjęciami:
                                        Album - Demontaż lusterka
                                        Pozdrawiam,
                                        Siudyk

Komentarz

• gradek
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 12880
                                          • Superb III (3V3)

Też przestał banglać kierunek w lusterku. Rozebrałem, rozkleiłem dostęp do LED-ów i teraz jestem w trakcie poszukiwania diod. Niestety jedna jest płaska, dwie soczewkowe. Na dodatek są to diody podwójne.

Jest SUPERB III 2.0 TDi CRLB STYLE 181,2 KM 413,9 Nm
                                          Były Szara Elegantka 2,0 CFHF 2.0 TDi BMM ELEGANCE
                                          Spoty Śląskie (Katowice i okolice)

Komentarz

• kropeck
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 2319
                                            • Octavia II (1Z3)
                                            • BLF 1.6 FSI 115 KM

Zamieszczone przez gradek
                                            Też przestał banglać kierunek w lusterku. Rozebrałem, rozkleiłem dostęp do LED-ów i teraz jestem w trakcie poszukiwania diod. Niestety jedna jest płaska, dwie soczewkowe. Na dodatek są to diody podwójne.
                                            FOTY! FOTY! FO-TY! :-)
                                            Pozdrawiam,
                                            Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• gradek
                                              RS
                                              • 2010
                                              • 12880
                                              • Superb III (3V3)

Proszę kropeck:

vb937_img0343nf.jpgrw519_img0345ts.jpg
                                              yx281_img0346bv.jpgjg94_img0348vb.jpg
                                              fk272_img03471.jpg ​​​​​​​

Niestety niektóre fotki niewyraźne.
                                              Ostatnio edytowany przez gradek; 9065.

Komentarz

• kropeck
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 2319
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BLF 1.6 FSI 115 KM

gradek, kurde .... no nie wstyd Ci .... takie brudne .... :P :-) :-) ;-)

Ale oczywiście dziękuję ;-) nie miałem jeszcze okazji widzieć tych kierunków w środku, dlatego poprosiłem. Gdybym mógł dorzuciłbym Ci plusika
                                                Pozdrawiam,
                                                Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• gradek
                                                  RS
                                                  • 2010
                                                  • 12880
                                                  • Superb III (3V3)

kropeck, może bym i umył, ale po co? Kto to widzi po zamontowaniu.
                                                  Czy ma ktoś pomysł gdzie zdobyć takie LED-y?

Komentarz

Pracuję...