Zamieszczone przez rufus123
Reanimacja kabla VAG CAN HEX USB
Zwiń
X
-
Jeśli już ktoś lubi ryzyko i ma taki kabel, który mu się zablokował, to trzeba pamiętać że reanimuje się tak:
- kasowanie procka atmega 162
- programowanie pamięci szeregowej 93c46 - najlepiej przez mprog
- programowanie całego procka (program + eeprom razem)
Wsad jest pewnie w linku wyżej -- ale w wielu miejscach na sieci można znaleźć.
Komentarz
-
-
Typowy Polaczek z Ciebie Batmann, - nie wiesz a obrażasz ludzi.
Nie napisałem, że nie ma różnicy.
FT232RL i BL to scalaki umożliwiające komunikację RS232->USB. Różnią się tylko sposobem widzenia interfejsu przez komputer. Sprzętowo upraszczając różnią się tym, że BL potrzebuje zew. oscylatora oraz pamięci jeśli wymaga osobnych ustawień (ogólnie pisząc) (RL ma pamięć wewnętrzną).
Nielegalne jest użytkowanie cudzego oprogramowania bez uiszczenia opłaty. Azjaci może częściowo obeszli przepisy u siebie ale nie w UE! Więc lepiej się nie chwalić co się ma nielegalnego.
Klony z RL i BL będą chodziły na tym samym wsadzie atmegi.
Komentarz
-
-
Batman pisze o objawach a ja bardziej o przyczynach.
Jeśli zaprogramowany jest procek a pamięć nie jest poprawna, to procek zrobi wpis do eeproma - czyli zablokuje fejsa. Dlatego ważne by zaprogramować toto w odpowiedniej kolejności.
By zmienić fejsa nawet z wersji 5 nie trzeba programować GAL16v8 (do programowania jego jest potrzebne wyższe napięcie - więc sam fejs go nie rozprogramuje). On jest tylko po to by skomplikować budowę interfejsu. Programować można go tylko jeśli chce się korzystać z loadera przy RL.
W sumie to dalsza dyskusja jest bezsensowna. Tylko zaciemnia innym obraz.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez winek0Prosta szybka naprawa
https://www.youtube.com/watch?v=kEaKNeKL1S4
Komentarz
-
-
witam
jak zrobić z kabla 11.11 kabel 12.12 i 14.XX
https://mega.co.nz/#F!T0NBSJgI!kcv-T6kKYnPCBiKzKwUt9Q
MY VCDS COLLECTION
Here you have my vcds collection, all without password.
What can you find inside:
1. All newer dumps that i could find for 11.11.0->12.12.0
to mention vers.5 eeprom only for bm/bl
vers.6 eeprom 512bits for rl works with loader
2. Firmware 1.84 and 1.92
3. As said by forum members pictures with best quality VCDS clone interfaces
4. All genuine installers from 11.11.0->14.10.0
5. All china installers with loaders(cracks) 11.11.3->12.12.0
6. All HQ Clone Software that i could find from different sources even by doing updates from genuine HQ installers in english and german language.
7. All needed programs in different versions to recover your intefaces with tutorials and fuse bits for old and new bootloader.
A total of 998MB all on mega.co.nz without password for you all.
Share so that others may learn,evolve and share some more. Like this we all evolve.
może się przyda
Komentarz
-
-
Z tego co rozumiem tego posta to wsad maks do 12.12.0 tam jest. Gdzieś na jakimś płatnym forum widziałem że taką paczkę wrzucili ale linka nie było bez rejestracji, tam w temacie pisali że w 12.12.0 nie działa długie kodowanie.http://chomikuj.pl/lusob/VCDS
Trochę plików do VCDS, zapraszam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez 1 6 DZ tego co rozumiem tego posta to wsad maks do 12.12.0 tam jest. Gdzieś na jakimś płatnym forum widziałem że taką paczkę wrzucili ale linka nie było bez rejestracji, tam w temacie pisali że w 12.12.0 nie działa długie kodowanie.
Dziś się pobawiłem i przeprogramowałem kabelek z 11.11 na 12.12 za pomocą tych wsadów.
Sprawdziłem w samochodzie "nowy" kabelek
1. Łączy się ze sterownikami, VCDS aktywowany na zielono
2. Robi Autoscan
3. Kasuje błędy
4. Nie da się kodować sterowników. Niby VCDS potwierdza przyjęcie kodowania, ale po powtórnym wejściu w sterownik jest poprzednie kodowanie bez zmian.
Chyba, że coś źle programowałem - może ktoś jeszcze sprawdzi?
Komentarz
-
-
Tam w opisach jest coś o zmianie Fusebitów przy wsadzie 12.12.0, ale jak się tego nie zrobi to kabel by chyba w ogóle nie ruszył?http://chomikuj.pl/lusob/VCDS
Trochę plików do VCDS, zapraszam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez 1 6 DTam w opisach jest coś o zmianie Fusebitów przy wsadzie 12.12.0, ale jak się tego nie zrobi to kabel by chyba w ogóle nie ruszył?
Na tym serwerze są 2 wsady do 12.12
Ja próbowałem tylko tego z katalogu 12.12
Jest jeszcze jeden w katalogu DUMPS - jak podają w opisie dla 12.12 jest "ver 5"
Te dwa wsady się różnią rozmiarem.
Ja te testowanie wsadów traktuję jako zabawę-ciekawostkę - do właściwej pracy najlepszy jest ori.
tu jest topic na mhhauto, jak ktoś chce spróbować się pobawić:
link
PS - nie wiem co jest, ale w ciągle zmieniają się 3 znaki.
zamiast ... powinno być "ty' po angielsku
Komentarz
-
Komentarz