A mi dzieje sie cos innego. Reanimacja przebiega prawidlowo, po podlaczeniu kabel rozpoznaje, test w VCDSie przechodzi, ale potem, albo w trakscie diagnozy wyskakuje ze to wersja nie pelna lub przy nastepnym uruchomieniu kabel znow sie rozkodowuje. Zainstalowana wersja 7 i do niej wsadzony EPT, bo 9 pewnej nie znalazlem jeszcze.
Reanimacja kabla VAG CAN HEX USB
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez krzynolja nie usuwałem nic z płytki
czy trzeba coś usuwać zależy od chyba wykonania kabla
wysłałem Ci instrukcję moją poprawioną, według niej programowałem
Napisz jak zachowywała się dioda w kabelku po podłączeniu zasilania?
Wgrałem kilka wsadów do Amega162 i zauważyłem, że po wgraniu niektórych dioda pulsuje na czerwono (gdy programator i zasilanie Atmegi162 jest podłączone) a po wgraniu innych wogóle nie świeci.
Szukam jakiejś prwidłowości. Czyt te, wsady, po których dioda nie świeci to złe? Czy odwotnie?
Jak do tąd znalazłem kompletną paczkę tzn. (wsad do atmegi162, wsad do eeproma, wsad do pliku FT232R oraz instalkę vcds w wersji 805), ale po wgraniu do kabelka tego wszystkiego niestety dalej widzi tylko kabel i brak podłączenia do samochodu.
Może, jest ktoś, kto posiada jakiś działający komplecik?Pozdrawiam. Tadzik
Komentarz
-
-
Cześć,
Mam mały problem z kabelkiem. Zakupiłem VCDS 10.6+kabel. Zainstalowałem najpierw do niego wersje 908. Wszystko działało dobrze, na spocie jeszcze bawiłem się kodowaniem.
Potem zachciało mi sie wersji 10.6 ale po instalacji jak wszedłem w long coding helper nie miałem opisów do bytów. Powróciłem spowrotem do wersji 908. Wczoraj chciałem sie pobawić kodowaniem i tu niespodzianka, wyskoczył mi komunikat że wersja kabelka jest nie pełna. Nie wiem czy jest to problem w samym VCDSie czy coś się może wpisało do samego kabelka. Kabelek się komunikuje poprawnie, błedy można usuwać jest tylko problem z kodowaniem.
Czy da się coś z tym zrobić?Grzesiek
Octavia 2 Elegance
Komentarz
-
-
gstan, moim zdaniem uwaliłeś jednak kabel. Pytanie tylko czy 908, czy jak opisujesz 106. Rozumiem, ze kabel kupiles oficjalnie jako działający z 106 (i jest to chinol) ale nie zdążyłeś sprawdzić czy działa z 106 przed onstalacją 908. Osoba, która wgrywała do mojego 805 wsad od 908 (znana ze swojej znajomości tematu na elektrodzie), mówiła że często spotykała chinole działające ze starszą wersją niż oficjalnie podawana. Dodam tylko, że korespondowałem kiedyś z chińczykiem, który twierdził z uporem maniaka, iż jego kabel będzie bezproblemowo działał z 805, 908 i 106 :lol:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Andysgstan, moim zdaniem uwaliłeś jednak kabel. Pytanie tylko czy 908, czy jak opisujesz 106. Rozumiem, ze kabel kupiles oficjalnie jako działający z 106 (i jest to chinol) ale nie zdążyłeś sprawdzić czy działa z 106 przed onstalacją 908. Osoba, która wgrywała do mojego 805 wsad od 908 (znana ze swojej znajomości tematu na elektrodzie), mówiła że często spotykała chinole działające ze starszą wersją niż oficjalnie podawana. Dodam tylko, że korespondowałem kiedyś z chińczykiem, który twierdził z uporem maniaka, iż jego kabel będzie bezproblemowo działał z 805, 908 i 106 :lol:
Zastanawiam się jeszcze czy to ten problem bo od tego samego gościa kupił kolega z forum i u niego 106 śmiga.Grzesiek
Octavia 2 Elegance
Komentarz
-
-
Chlopaki mam nadzieje ze dobre forum.
Jak wiecie wiekszosc z nas ma kabelki RT a nie BL/BM i podobno te opisy naprawy na tych FDTI nie dzialaja. U mnie W ogole program VIDPIDFIX nie dziala. Zawiesza sie. Niezaleznie od laptopa i systemu. Podejrzewam ze winny jest wlasanie FDTI kabla.
Niestety wszystkie opisy reanimacji na roznych forach wymagaja operacji tym wlasnie programem.
ale do rzeczy: Moj kabelek w oryginale 106 nie wiadomo jak sie zchrzanil.
Teraz jedyne co dziala to wersja 704 i zadna inna. Mozna to jakos naparwic. mam nawet oryginalny EPT zgrany jakos miesiac przed awaria. Wgranie Mprog niepomoga.
W wersji 704, K1 K2 CAN OK i wszystko trybi
W innych wersjach albo port ok interface not found, albo po zabawach ze sterownikami, pokazuje: port ok interface ok i not plugged into the car.
Jakies wskazowki, bo naprawde potrzebuje pilnie vaga do zakodownaia columbusa a 704 z nim nie trybi.Zostały mi czesci, po szkodniku:
VCDS 11.2 oddam za 90 PLN!
Instrukcja Skoda Amundsen POLSKA, sterowniki komfortu 1K0959433C AK, CN. oraz dużo cześci do Passata B6
Komentarz
-
-
Też mi padł kabel 10.62 i reanimowałem go dzięki opisom z tego forum:
garageforum
Żeby ściągnąć załaczniki trzeba się zarejestrować (darmowa rejestracja).
Bardzo ciekawe touritale jak naprawić kabelek w zależności od chipa (BL, BM czy RL) oraz wsady do nich.
Ja użyłem wsadu ept dla wersji 11.2 i mój kabelek (z chipem RL) 10.62 ożył. Można zrobić też upgrade kabelka do wersji 11.2 ale to już zabawa z programowaniem Atmegi.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowaltom99Do programowania Atmegi można użyć kabla LPT i polutowac kabelki (na tamtym forum jest tourital), ale to jest niezła rzeźba.
Niestety nie zagłębiałem sie w programowanie Atmegi, u mnie wystraczyło, ża za pomocą Mprog wgrałem nowy ept 11.2 do mojego kabla i zadziałało.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN
Zamieszczone przez shadoDlatego warto mieć od razu wyprowadzone złącze i do niego się podpinać programatorem. Wtedy jest 3 minuty roboty.
przygotowałeś się na ostrzejszą i długotrwałą walkę widzę
i w sumie to jest bardzo dobre rozwiązanie jak ktoś już się za Atmegę zabierze--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN
Zamieszczone przez innovaZamieszczone przez kowaltom99Do programowania Atmegi można użyć kabla LPT i polutowac kabelki (na tamtym forum jest tourital), ale to jest niezła rzeźba.
Niestety nie zagłębiałem sie w programowanie Atmegi, u mnie wystraczyło, ża za pomocą Mprog wgrałem nowy ept 11.2 do mojego kabla i zadziałało.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kowaltom99ale na innych sterownikach USB niż powinienem (za duzo mieszałem z instalkami i zapomniałem przeinstalować sterowniki USB)
1) uporczywych dążeniach do przetestowania wersji PL (wtedy jest po sprawie przy pierwszym autoscanie albo kilku innych operacjach, w sumie kilka sekund/minut)
2) upgradowaniu firmwire lub software (odbywa się zawsze z akceptacją użytkownika),
stąd racja w tym, iż należy używać właściwy software oraz odrzucić wszelkie pokusy--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
a stąd na ten przykład http://www.fileshare.ro/1231925811.92Best ET = 13.666
Skrome 2.0 tdi ~280KM/500Nm
PerfectService by DGW
http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=1233872
http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/1oson/
Komentarz
-
-
czy ktoś posiada kabel 10.6.4, 11.2 lub 11.3 który zaniemógł ? Chciałbym sprawdzić pewien soft, który sprawia pozytywne wrażenie i rokuje nadzieje reaktywacji... nic nie obiecuje a kontak proszę na e-mail lub PW.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zamieszczone przez liloMi też kabel z zaskoczenia padł :evil: i mam problem z vidpidfix.exe jak przyciskam open to wywala błąd .
która to wersja kabla oraz podepnij go do kompa, odpal mprog 3,5 i wykonaj Tools-> Read and Prase po czym powiedz jaki u góry okienka wyskoczył Ci typ układu w polu: Device Type
nie wiem kto sprzedał ten pomysł z VIDPIDfix ale w 90% przypadków można się bez niego obejść używając mProg'a a zawsze jakieś fochy wywala--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
lilo,
a jak podepniesz kabel do portu USB to zerknij i powiedz proszę czy w managerze urządzeń w polu
urządzenia uniwersalnej magistrali szeregowej pojawia Ci się urządzenie przy podłączaniu czy też w zakłądce inne ?
pytam, gdyż to że wyskoczyło Ci none może świadczyć iż kabel obecnie nie jest przypasany do żadnego sterownika.
Jeżeli po doprowadzeniu sterownika do porządku wyświetli się układ FT232BM to będzie OK, to znaczy da się podziałać
w przypadku FT232R jeden kabel przy reaktywacji mi ostatnio focha strzelił, tj załadowałem mu wsad do FT i Atmegi162 i jak jest nie podłaczony do pojazdu to jest OK a jak go podłącze do OBD to od razu zapomina skąd się wziął i po co. Z tymi BM nie ma takiego problemu
jak chcesz działać to tutaj jeden równy gość wrzucił instrukcję i wsady dla obydwu układów przy czym jak masz FT232R to możesz uzyskać efekt jak wspomniałem (miałem jeden taki egzemplarz w rękach, reszta to nowsze BM):
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------